Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów. Skorzystaj z wyszukiwarki lub wybierz z listy tematów.

Kazeina A1

Kazeina A1 to rodzaj białka występujący w niektórych rodzajach mleka (zwłaszcza mleku krowim). W organizmie rozkłada się na beta-kazomorfinę-7, która...

Acenokumarol

Acenokumarol to lek stosowany w zapobieganiu i leczeniu zakrzepów krwi. Należy do grupy leków zwanych antykoagulantami, które spowalniają lub wstrzymują...

Acetylo-glutation

Acetylo-glutation jest specjalną formą glutationu, który jest ważnym przeciwutleniaczem w organizmie. Glutation to cząsteczka wytwarzana przez organizm w sposób naturalny...

Adaptogeneza

Adaptogeny to naturalne substancje, które pomagają organizmowi przystosować się do stresu i wspierają prawidłowe funkcjonowanie procesów życiowych. Występuje w niektórych...

Dodatki

Dodatki to substancje dodawane do żywności w celu poprawy jej właściwości, takich jak smak, zapach, kolor, konsystencja czy trwałość. Mogą...

Aktywność aerobowa

Aktywność aerobowa to rodzaj aktywności fizycznej, który zwiększa tętno do poziomu progu beztlenowego. Poprawia tym samym pojemność tlenową organizmu i...

Aflatoksyna

Aflatoksyna jest trującym metabolitem wytwarzanym przez grzyby z rodzaju Aspergillus. Zaliczany jest do substancji rakotwórczych I klasy, tj. powoduje raka...

Alergeny

Alergenem jest substancja, która może wywołać reakcję alergiczną u osób wrażliwych. Alergeny mogą występować w różnej postaci – w żywności,...

Alkohol

Alkohol (etanol, alkohol etylowy) to substancja występująca w napojach alkoholowych (piwie, winie, wódce). Jest źródłem pustych kalorii, tj. dostarcza energii,...

Procesy anaboliczne

Procesy anaboliczne to reakcje biochemiczne zachodzące w organizmie, prowadzące do wzrostu i odnowy komórek i tkanek. Procesy te mają fundamentalne...

Leczenie przeciwzakrzepowe

Antykoagulacja to procedura medyczna stosowana w celu zapobiegania lub leczenia zakrzepów krwi. Jeśli te skrzepy przedostaną się do serca lub...

Antymykotyka

Leki przeciwgrzybicze to leki przeznaczone do leczenia infekcji grzybiczych. Mogą one dotyczyć różnych części ciała, w tym skóry, paznokci, jamy...

Przeciwodżywczy

Antyskładniki odżywcze to substancje znajdujące się w żywności, które mają zdolność zmniejszania dostępności, trawienia lub wykorzystania składników odżywczych. W największych...

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą...

Masło orzechowe

Masło orzechowe to żywność wytwarzana przez mielenie orzeszków ziemnych. Jest to pokarm bogaty w składniki odżywcze, zawierający jednonienasycone i wielonienasycone...

Arginina

Arginina jest aminokwasem półniezbędnym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Jest niezbędna do syntezy białek,...

Ashwagandha

Ashwagandha, znana również jako żeń-szeń indyjski, jest ważnym ziołem w medycynie ajurwedyjskiej, która jest jednym z najstarszych holistycznych systemów leczenia....

Astaksantyna

Astaksantyna jest silnym przeciwutleniaczem występującym naturalnie w niektórych zwierzętach morskich, takich jak łosoś, kraby, krewetki i niektóre rodzaje glonów. To...

Autyzm

Autyzm jest zaburzeniem neurorozwojowym, które wpływa na interakcje społeczne, komunikację i zachowanie jednostki. Zaburzenie to objawia się zwykle we wczesnym...

Choroby autoimmunologiczne

Choroby autoimmunologiczne to rodzaj choroby, w której układ odpornościowy organizmu zaczyna atakować własne komórki i tkanki, ponieważ błędnie rozpoznaje je...

Kompleks B

Kompleks B to grupa ośmiu niezbędnych witamin, które odgrywają kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu. Witaminy te obejmują B1 (tiamina),...

Podstawowa przemiana materii

Podstawowa przemiana materii (BMR) to ilość energii, którą organizm wykorzystuje w spoczynku do utrzymania podstawowych funkcji życiowych, takich jak oddychanie,...

BCAA

BCAA to skrót od aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach. Do tej grupy zaliczają się trzy niezbędne aminokwasy: leucyna, izoleucyna i walina....

Beta-glukany

Beta-glukany to naturalne polisacharydy występujące w szerokiej gamie produktów spożywczych, zwłaszcza w zbożach, drożdżach, grzybach i wodorostach. Są znane z...

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to plan odżywiania, który całkowicie eliminuje gluten, będący mieszaniną białek występujących w pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Ta...

Płatki bezglutenowe

Do zbóż bezglutenowych zalicza się kukurydzę, ryż, kaszę gryczaną, amarantus, komosę ryżową, proso czy teff. Dla osób cierpiących na celiakię...

Bilkoviny

Białka są podstawowym budulcem organizmu i odgrywają kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu. Są niezbędne do wzrostu i naprawy tkanek,...

On był

Oznaczenie „Bio” odnosi się do żywności organicznej, która jest uprawiana i przetwarzana według określonych zasad i standardów. Normy te różnią...

Biodostępność

Biodostępność to termin stosowany w żywieniu i farmakologii, który odnosi się do szybkości i szybkości, z jaką substancja jest wchłaniana...

Biorytmy

Biorytmy to naturalne cykle rządzące naszymi stanami fizycznymi, emocjonalnymi i intelektualnymi. Cykle te wpływają na nasz poziom energii, nastrój, wydajność,...

BMI

BMI to skrót od Body Mass Index, czyli wskaźnika masy ciała, który służy jako prosty i szybki sposób na ocenę,...

Boswelia

Boswelia to nazwa drzewa kadzidłowego piłowatego. Jego żywica jest stosowana w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jej właściwości przeciwzapalne...

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana to naturalny polisacharyd otrzymywany z ziemniaków. Jest bezglutenowy i lekkostrawny. Ma działanie prebiotyczne, tj. wspomaga rozwój pożytecznych bakterii...

Ziemniaki

Ziemniaki to bulwy ziemniaka bakłażana. Stanowią część normalnej diety, stosowane jako dodatek. Z żywieniowego punktu widzenia są ważnym źródłem skrobi...

Brokuły

Brokuły to warzywo bogate w błonnik, przeciwutleniacze oraz szereg witamin i minerałów. Jest uznawany za ważne źródło sulforafanu, który wykazuje...

Warzywa krzyżowe

Warzywa kapustne to grupa roślin, do której zaliczają się brokuły, kalafior, kapusta, kapusta, rzodkiewka i wiele innych. Tego typu warzywa...

Żurawina

Żurawiny to małe jagody bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Ponadto żurawina znana jest ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie...

Bulgur

Bulgur to wstępnie ugotowana, pęknięta pszenica pełnoziarnista, używana jako dodatek w kuchni. Jest to zboże pełnoziarniste, dzięki czemu jest bogate...

Burczak

Burčák to napój wytwarzany ze świeżo wyciśniętego moszczu gronowego w procesie fermentacji. Jest bogaty w witaminy, szczególnie witaminę B i...

Kamuflaż Kamuflaż

Camu Camu to tropikalny owoc pochodzący z lasów deszczowych Amazonii w Peru i Brazylii. Znany jest z wysokiej zawartości witaminy...

Nietolerancja glutenu

Celiakia to choroba autoimmunologiczna objawiająca się nietolerancją glutenu (białka zawartego w niektórych rodzajach zbóż – żyta, owsa, pszenicy i jęczmienia)....

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste to produkty, do produkcji których użyto mąki pełnoziarnistej. Mąka pełnoziarnista wytwarzana jest ze wszystkich części ziarna, dlatego zawiera...

Cebula

Cebula to warzywo cebulowe szeroko stosowane w kuchni. Ma typowo ostry smak. Wśród właściwości odżywczych wyróżnia się dużą zawartością błonnika...

Cytrusowy

Owoce cytrusowe to grupa owoców obejmująca pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki i mandarynki. Są powszechnie znane ze swojej wysokiej zawartości witaminy...

Siara

Siara to pierwsze mleko produkowane przez matkę ssaka po porodzie. Jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwciała niezbędne dla noworodków....

Kordyceps

Cordyceps (gąsienica chińska) to rodzaj pasożytniczego grzyba, który rośnie na larwach (gąsienicach) ćmy. Grzyb ten atakuje żywe larwy, którymi się...

Choroba Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest przewlekłą chorobą zapalną, która może wpływać na każdą część układu trawiennego, od jamy ustnej po odbyt. Najczęściej...

Cukry

Cukry to węglowodany proste, które organizm szybko wchłania i wykorzystuje jako źródło energii. Występują naturalnie w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza...

Herbata

Herbata to napój mający swoje korzenie w Azji, a konkretnie w Chinach, gdzie już tysiące lat temu uznawano ją za...

Syrop z cykorii

Syrop z cykorii to naturalny słodzik pozyskiwany z korzeni rośliny cykorii. Jest bogaty w inulinę – rodzaj błonnika, który wspiera...

Czarna herbata

Herbata czarna to rodzaj herbaty, która ma mocniejszy smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej niż kawa....

Czarny czosnek

Czarny czosnek to specjalny rodzaj czosnku, który poddawany jest procesowi fermentacji w wysokiej temperaturze i wilgotności przez trzy do czterech...

Świeże kiełki

Świeże kiełki to młode rośliny, które rozwijają się z nasion roślin strączkowych, zbóż, warzyw, ziół i orzechów. Proces kiełkowania warunkowany...

Czosnek

Czosnek to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, pochodząca z Azji Środkowej. Znany jest ze swoich właściwości leczniczych od...

Soczewica

Soczewica to rodzaj roślin strączkowych, który jest znany na całym świecie i jest składnikiem wielu kuchni. Pochodzi z Bliskiego Wschodu...

Czekolada

Czekolada to popularny produkt spożywczy wytwarzany z ziaren kakaowca, będących owocami drzewa kakaowego. Ziarna kakaowe są zbierane, poddawane fermentacji, suszone,...

Detoksykacja

Detoksykacja to proces usuwania toksycznych substancji z organizmu. Często odnosi się do różnych diet, postów lub innych metod pomagających organizmowi...

Detralex

Detralex to lek stosowany w leczeniu chorób żylnych, takich jak żylaki i hemoroidy. Pomaga poprawić krążenie krwi, wzmacniając ściany naczyń...

Cukrzyca

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, której przyczyną jest niewystarczająca produkcja insuliny (hormonu regulującego poziom cukru we krwi) lub niezdolność organizmu do...

Dieta

Dieta ogólnie odnosi się do planu odżywiania lub wzorca odżywiania, którego przestrzega dana osoba. Może mieć na celu promowanie zdrowia,...

Doenjang

Doenjang to tradycyjna koreańska pasta wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, tłuszczu, witamin i minerałów. Dzięki...

Suplementy diety

Suplementy diety to produkty przeznaczone do uzupełniania zwykłej żywności zawierające skoncentrowaną ilość składników odżywczych lub innych substancji o działaniu odżywczym...

Zalecana dawka

„Zalecana ilość” odnosi się do ilości substancji, takiej jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze lub węglowodany, którą dana osoba powinna spożywać...

Potas

Potas jest niezbędnym minerałem dla ludzkiego organizmu, który odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu. Jest jednym z głównych elektrolitów...

Azotan sodu

Azotyn sodu (E250) to substancja stosowana jako środek konserwujący w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w produktach mięsnych. Jego główną funkcją jest...

Echinacea

Echinacea to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, znana ze swoich właściwości immunostymulujących. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i zwiększyć odporność organizmu...

Ektomorf

Ektomorf to jeden z trzech podstawowych typów budowy ciała opisanych przez amerykańskiego psychologa Williama Sheldona. Jest to typ, który charakteryzuje...

Balans energetyczny

Bilans energetyczny wskazuje zależność pomiędzy ilością energii otrzymanej i uwolnionej. Jeśli jest w równowadze, mówi się, że jest w równowadze,...

Niedożywienie energetyczne

Niedożywienie energetyczne to stan, w którym organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości energii ze spożywanego pożywienia. Stan ten może być spowodowany...

Pobór energii

Jest to ilość energii, jaką organizm uzyskuje ze spożywanego pożywienia i napojów. Energia ta jest niezbędna do funkcjonowania wszystkich funkcji...

Enzymy

Enzymy to biologiczne katalizatory przyspieszające reakcje chemiczne w organizmie. Są niezbędne w wielu procesach życiowych, w tym w trawieniu pokarmu,...

Erytrytol

Erytrytol to niskokaloryczny słodzik występujący w niektórych owocach i grzybach. Należy do polioli (alkoholi cukrowych), jest bardzo wolno metabolizowany w...

Wyciąg

Jest to skoncentrowana forma pożywienia – najczęściej pochodzenia roślinnego – zawierająca dużą ilość składników aktywnych (witaminy, minerały, przeciwutleniacze, niezbędne nienasycone...

Produkty wytłaczane

Produkty wytłaczane to żywność powstająca w procesie wytłaczania, czyli metody produkcji, w której surowce są prasowane w cylindrze wytłaczającym. Pod...

Zespoły

Powięź to tkanka łączna otaczająca mięśnie i narządy. Odgrywają kluczową rolę we wspieraniu i ochronie struktur ciała, umożliwiając ruch i...

Fermentacja

Fermentacja to naturalny proces, podczas którego mikroorganizmy (bakterie, drożdże lub grzyby) przekształcają substancje organiczne w inne produkty (alkohol, kwasy lub...

FODMAP

FODMAP to skrót od fermentowalnych oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli, które są formami węglowodanów, które dla niektórych osób mogą być...

Fruktooligosacharydy

Fruktooligosacharydy to rodzaj prebiotyków, które naturalnie występują w wielu rodzajach owoców i warzyw (bananach, cebuli, czosnku itp.). Są niestrawne i...

Fruktoza

Fruktoza to naturalny cukier występujący w owocach, warzywach i miodzie. Jest to prosty monosacharyd, który organizm może łatwo wykorzystać jako...

Nietolerancja fruktozy

Nietolerancja fruktozy to choroba metaboliczna, w której organizm nie jest w stanie prawidłowo przetwarzać fruktozy (cukru owocowego). Schorzenie to może...

Fityniany

Fityniany to kwasy organiczne występujące naturalnie w wielu produktach roślinnych – zwłaszcza w zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach. Są...

Fitoestrogeny

Fitoestrogeny to naturalne substancje pochodzenia roślinnego, które swoją budową przypominają ludzkie estrogeny. Można je znaleźć w wielu produktach spożywczych –...

Fitoskładniki

Fitoskładniki to naturalne składniki roślin, które mają udowodnione korzyści zdrowotne. Są to substancje chemiczne, które rośliny wytwarzają w sposób naturalny...

Zyskaj

„Gainer” to suplement diety, który najczęściej ma za zadanie wspomagać przyrost masy ciała, zwłaszcza masy mięśniowej. Produkt ten jest bogatym...

Masło GHI

Masło ghee wytwarza się z masła poprzez odtłuszczenie i usunięcie białek mleka i cukrów (laktozy). Jest to czysty tłuszcz bogaty...

Gingko biloba

Gingko biloba to drzewo uważane za jeden z najstarszych gatunków drzew na świecie. Jej liście i nasiona były od wieków...

Glutaminian

Glutaminian (także glutaminian) to sól kwasu glutaminowego. W postaci soli sodowej (glutaminian sodu) występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich...

Glutamina

Glutamina jest aminokwasem egzogennym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest to najobficiej występujący aminokwas w organizmie człowieka i odgrywa...

Glutation

Glutation to silny przeciwutleniacz, który naturalnie występuje w naszym organizmie. Jest to tripeptyd składający się z aminokwasów: cysteiny, glicyny i...

Ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny to pojęcie odnoszące się do ilości węglowodanów w pożywieniu i szybkości, z jaką podnoszą one poziom cukru we...

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) jest miarą tego, jak szybko i w jakim stopniu żywność podnosi poziom cukru we krwi po spożyciu....

Glikemia

Glikemia to termin używany do opisania poziomu cukru (glukozy) we krwi. Glukoza jest głównym źródłem energii dla komórek organizmu i...

Hemoglobina glikowana

Hemoglobina glikowana, znana również jako HbA1c, jest formą hemoglobiny chemicznie związaną z glukozą. Stosowany jest w diagnostyce i monitorowaniu cukrzycy,...

Gochujang

Gochujang to tradycyjny koreański ostry sos. Tradycyjnie wytwarza się go z czerwonego chili w proszku, słodkiego ryżu, sfermentowanych ziaren soi...

Goitrogenia

Goitrogeny to substancje, które mogą zakłócać pracę tarczycy. Ich spożycie może zatem doprowadzić do rozwoju wola, czyli powiększenia tarczycy. Pokarmy...

Goji

Jagody Goji to małe, jaskrawoczerwone jagody krzewu goji. Pochodzi z Azji, jest bogata w pewne witaminy i przeciwutleniacze, dlatego często...

Guarana

Guarana to roślina pochodząca z Amazonii. Rodzi owoce bogate w kofeinę i substancje przeciwutleniające. Jest między innymi źródłem garbników, które...

Gimnazjum Sylvestre

Gymnema sylvestre to tropikalna roślina pochodząca z Indii. Jej liście zawierają substancje, które mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi,...

Żelazoporfiryna

Żelazo hemowe to organiczna forma żelaza występująca w mięsie. Jest wysoce biodostępny, uznawany jest za najlepszą przydatną dla człowieka formę...

Rumianek

Rumianek jest rośliną leczniczą. Zawiera związki, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, promować zdrowie serca i poprawiać funkcjonowanie...

Sól himalajska

Sól himalajska to rodzaj soli wydobywanej w pakistańskiej części pasma górskiego Himalajów. Znana jest ze swojego różowego koloru, który uzyskuje...

Nietolerancja histaminy (HIT)

Nietolerancja histaminy to stan, w którym organizm nie jest w stanie skutecznie rozkładać histaminy – substancji chemicznej występującej naturalnie w...

Strajk głodowy

Post to dobrowolna abstynencja od jedzenia przez określony czas. Proces ten może mieć podłoże religijne, medyczne lub polityczne. Jest często...

Boczniak

Boczniak ostrygowy to gatunek grzyba będący znaczącym źródłem beta-glukanów. Substancje te mają zdolność poprawiania funkcjonowania układu odpornościowego. Pozostałe Mjimo są...

Homeopatia

Homeopatia to metoda leczenia, która została opracowana pod koniec XVIII wieku przez niemieckiego lekarza Samuela Hahnemanna. Hahnemann stworzył tę metodę...

Magnez

Magnez to minerał biorący udział w setkach reakcji biochemicznych. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów, utrzymuje równowagę elektrolitów,...

Grzyby

Grzyby są tradycyjnym elementem diety wielu narodów. Zawierają dużą zawartość wody, praktycznie zerową zawartość tłuszczu i są bogate w błonnik....

Tracić na wadze

Utrata masy ciała to proces polegający na redukcji masy ciała, przede wszystkim poprzez redukcję tkanki tłuszczowej. Proces ten często wiąże...

Uwodnienie

Nawodnienie to proces, w wyniku którego organizm otrzymuje i utrzymuje wystarczającą ilość wody do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów i układów....

Hydrolizowana żelatyna

Hydrolizowana żelatyna to forma żelatyny, która została poddana procesowi hydrolizy, co oznacza, że została rozbita na mniejsze części, aby była...

Zhydrolizowany kolagen

Kolagen hydrolizowany to forma kolagenu, która przeszła proces hydrolizy, tj. rozkład na mniejsze części. Pozyskiwany jest głównie ze skóry i...

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy, zwana niedoczynnością tarczycy, to stan, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów. Hormony te są niezbędne do...

Nasiona Chia

Nasiona Chia pochodzące z rośliny Salvia hispanica, pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Są bogate w błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3,...

Chleb

Chleb jest podstawowym pożywieniem w wielu kulturach na całym świecie i jest ważnym źródłem składników odżywczych, takich jak węglowodany, błonnik,...

Chlorella

Chlorella to jednokomórkowa alga słodkowodna, będąca źródłem szeregu witamin, minerałów, błonnika, białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chlorella jest także...

Cholecystektomie

Cholecystektomia to zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu pęcherzyka żółciowego. Zabieg ten jest zwykle wykonywany, gdy pęcherzyk żółciowy jest dotknięty kamieniami...

Cholesterol

Cholesterol to rodzaj tłuszczu, który występuje w każdej komórce organizmu i jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Jest ważna dla...

Chondroityna

Chondroityna jest substancją naturalnie występującą w organizmie człowieka, wchodzącą w skład chrząstki. Jest to składnik, który pomaga zachować ich elastyczność...

IgE

Immunoglobulina E (IgE) to rodzaj przeciwciał wytwarzanych przez układ odpornościowy. Odgrywa kluczową rolę w mechanizmach obronnych organizmu, szczególnie w odpowiedzi...

IgG

Immunoglobulina G (IgG) to rodzaj przeciwciał odgrywających kluczową rolę w układzie odpornościowym organizmu. Jest to najpowszechniejszy rodzaj przeciwciał u ludzi...

Układ odpornościowy

Układ odpornościowy to złożony system obronny organizmu, który chroni przed infekcjami i chorobami. Składa się z sieci komórek, tkanek i...

Leki immunosupresyjne

Leki immunosupresyjne to leki hamujące lub zmniejszające siłę układu odpornościowego organizmu. Często stosuje się je w leczeniu chorób autoimmunologicznych, takich...

Infekcja

Infekcja to stan, w którym obce organizmy, takie jak bakterie, wirusy lub grzyby, rozmnażają się w organizmie żywiciela i powodują...

Inulina

Inulina to rodzaj rozpuszczalnego błonnika występującego w wielu roślinach, zwłaszcza w mniszku lekarskim, cebuli, czosnku, porach i topinamburach. Błonnik ten...

Insulina

Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu cukru we krwi – jego główną funkcją jest...

Napoje jonowe

Napoje jonowe zawierają elektrolity, takie jak sód, potas, chlorek i inne minerały, które pomagają utrzymać równowagę płynów w organizmie. Przeznaczone...

Wątroba

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie człowieka, odgrywającym kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych. Narząd ten odpowiada za...

Jod

Jod jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkcji hormonów tarczycy. Hormony te regulują wiele ważnych reakcji...

Jogurt

Jogurt to produkt mleczny pochodzący z Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Jego produkcja polega na fermentacji mleka przy użyciu dwóch rodzajów...

Bilans kalorii

Bilans kalorii odnosi się do stosunku ilości kalorii spożywanych przez osobę do ilości kalorii spalanych. Jeśli dana osoba przyjmuje więcej...

Spożycie kalorii

Spożycie kalorii to ilość energii, jaką organizm otrzymuje z pożywienia i napojów, które spożywamy w ciągu dnia. Energia ta jest...

Kapsaicyna

Kapsaicyna to aktywny składnik papryczek chili, który odpowiada za ich ostry smak. Substancja ta znana jest z wielu korzyści zdrowotnych....

Karnityna

Karnityna jest substancją, która odgrywa kluczową rolę w produkcji energii poprzez transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórki, gdzie są one...

Karotenoidy

Karotenoidy to grupa naturalnych barwników występujących w roślinach i zwierzętach. Są silnymi przeciwutleniaczami, które odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu chorobom...

Kazeina

Kazeina jest głównym białkiem występującym w mleku i jego przetworach. Jest wolno trawiony, dzięki czemu zapewnia organizmowi długoterminową dostawę aminokwasów....

Katabolizm

Katabolizm obejmuje procesy zachodzące w organizmie, które rozkładają złożone cząsteczki na prostsze, co powoduje uwolnienie energii. Procesy te są niezbędne...

Kawa

Kawa to napój powszechnie popularny, znany ze swoich właściwości pobudzających. Zawiera kofeinę, która pobudza układ nerwowy i może pomóc poprawić...

KCl

KCl to chlorek potasu. Stosowany jest w przemyśle spożywczym jako zamiennik soli dla osób starających się ograniczyć spożycie sodu ze...

Kapusta

Kapusta to rodzaj warzywa. Jest znaczącym źródłem błonnika, który wspomaga zdrowie układu trawiennego i może przyczyniać się do zapobiegania niektórym...

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca to owoce zachodniego drzewa nerkowego, pochodzą z tropikalnych rejonów Brazylii. Są ważnym źródłem witaminy E, witaminy B6, magnezu,...

Dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna to plan żywieniowy skupiający się na spożywaniu pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów. Celem jest...

Ciała ketonowe

Ketony to związki organiczne wytwarzane przez organizm jako produkt uboczny metabolizmu tłuszczów. Produkcja ta wzrasta, gdy organizm nie ma wystarczającej...

Kimchi

Kimchi to tradycyjne koreańskie jedzenie składające się z marynowanych i sfermentowanych warzyw, najczęściej kapusty i rzodkiewki, z różnymi przyprawami, takimi...

Odżywianie stawów

Odżywianie stawów oznacza przyjmowanie i wykorzystywanie składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania stawów. Stawy do prawidłowego funkcjonowania potrzebują...

Koenzym Q10

Koenzym Q10 jest niezbędną substancją występującą naturalnie w organizmie i odgrywającą kluczową rolę w produkcji energii na poziomie komórkowym. Jest...

Kofeina

Kofeina jest stymulantem centralnego układu nerwowego, naturalnie występującym w niektórych produktach spożywczych i napojach, takich jak kawa, herbata, czekolada i...

Karmienie piersią

Karmienie piersią to naturalny proces zapewniający idealne odżywianie noworodków i małych dzieci. Mleko matki zawiera optymalny stosunek składników odżywczych niezbędnych...

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to naturalny słodzik otrzymywany z nektaru kwiatów palmy kokosowej. Uważany jest za zdrowszą alternatywę dla białego cukru, ponieważ...

Olej kokosowy

Olej kokosowy otrzymywany jest z miąższu kokosa. Zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe z dużą zawartością MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe).

Kolagen

Kolagen jest białkiem zwierzęcym, stanowi podstawowy składnik strukturalny skóry, włosów, paznokci, kości, ścięgien, chrząstek i stawów. Wchodzi także w skład...

Kolonoskopia

Kolonoskopia to zabieg medyczny przeprowadzany w celu zbadania jelita grubego i odbytnicy. Ta procedura pozwala zidentyfikować różne problemy jelitowe -...

Napoje coca-cola

Cola to popularny rodzaj napoju na całym świecie. Zazwyczaj są słodzone i zawierają kofeinę, dodającą energii i poprawiającą nastrój. Spożywanie...

Kombucza

Kombucha to sfermentowany napój wytwarzany z czarnej lub zielonej herbaty, cukru i symbiotycznej kultury bakterii i drożdży, znanej jako SCOBY...

Białko konopne

Białko konopne produkowane jest z nasion konopi. Jest ważnym źródłem niezbędnych aminokwasów i błonnika. Zawiera znaczne ilości kwasu tłuszczowego omega-3,...

Konserwant

Konserwanty to substancje dodawane do żywności w celu przedłużenia jej przydatności do spożycia, poprawy jej wyglądu lub smaku. Działa przeciw...

Konserwy

Konserwy to żywność, która została poddana procesowi konserwacji w celu przedłużenia jej przydatności do spożycia i zachowania wartości odżywczych. Proces...

Przyprawa

Przyprawy są ważnym elementem diety, dodają potrawom smaku i aromatu, ale także zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Często są źródłem przeciwutleniaczy,...

Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to grupa roślin, których główną częścią jadalną jest korzeń. Grupa ta, obejmująca marchew, buraki, pietruszkę, pasternak, seler i...

Zalety

Kości są podstawowym budulcem ludzkiego ciała, zapewniającym wsparcie i ochronę tkanek miękkich i narządów. Odgrywają kluczową rolę w ruchu ciała,...

Kozie mleko

Mleko kozie jest pożywnym źródłem wielu ważnych składników odżywczych - białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Często jest uważane za zdrowszą...

Kreatyna

Kreatyna jest substancją występującą naturalnie, występującą przede wszystkim w tkance mięśniowej. Jest kluczowym pierwiastkiem, który organizm wykorzystuje do produkcji energii,...

Ciśnienie krwi

Ciśnienie krwi jest jednym z kluczowych wskaźników stanu zdrowia jednostki. Jest to siła, z jaką krew wywiera nacisk na ściany...

Żylaki

Żylaki to schorzenie charakteryzujące się powiększonymi i skręconymi żyłami, zwykle w nogach. Ten stan jest często wynikiem słabych lub uszkodzonych...

Kukurydza

Kukurydza jest zbożem bezglutenowym. Jest ważnym źródłem wielu składników odżywczych – błonnika, witamin i minerałów. Zawiera stosunkowo dużą ilość węglowodanów,...

Skrobia kukurydziana

Skrobia kukurydziana jest powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych i jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym jako zagęszczacz, stabilizator i słodzik....

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa znana ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Jest integralną częścią kuchni indyjskiej, wykorzystuje się ją do...

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla klasycznego pieczywa drożdżowego. Podstawą jego przygotowania jest zakwas, który zawiera znacznie...

Sfermentowane warzywa

Warzywa fermentowane to warzywa, które przeszły proces fermentacji, podczas którego naturalnie występujące bakterie namnażają się i przekształcają cukry i skrobie...

Fermentowane produkty mleczne

Fermentowane produkty mleczne to żywność powstająca w wyniku fermentacji mleka przy użyciu bakterii lub drożdży. Produkty te obejmują jogurty, kefiry,...

Kiszona kapusta

Kapusta kiszona to tradycyjna potrawa wytwarzana w wyniku fermentacji świeżej kapusty. Proces ten zachodzi w obecności soli i bakterii naturalnie...

Fermentacja

Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy (bakterie, drożdże) rozkładają składniki żywności (głównie cukry) i tworzą inne produkty, takie jak alkohol,...

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy to substancja naturalnie występująca w organizmie człowieka, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu wilgoci i elastyczności skóry, a...

Kwas masłowy

Kwas masłowy to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy występujący naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak masło czy ser, a także wytwarzany...

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy jest kwasem organicznym wytwarzanym przez niektóre bakterie, drożdże i pleśnie. W przemyśle spożywczym kwas mlekowy stosowany jest jako...

Kwas moczowy

Kwas moczowy jest produktem metabolizmu puryn, które wchodzą w skład wielu produktów spożywczych. Jest wytwarzany w wątrobie i wydalany przez...

Laktobacylia

Lactobacilli to rodzaj bakterii należących do grupy tzw. probiotyków. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które spożyte w odpowiedniej ilości zapewniają gospodarzowi...

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy to stan, w którym organizm nie jest w stanie trawić laktozy – rodzaju cukru naturalnie występującego w mleku...

Lecytyna

Lecytyna to substancja tłuszczowa występująca naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak jajka, soja, nasiona słonecznika czy ryby. Jest niezbędnym...

Leczenie kandydozy

Leczenie kandydozy to proces mający na celu wyeliminowanie przerostu drożdżaków Candida w organizmie. Candida występuje naturalnie w organizmie człowieka i...

Leki

Leki to substancje lub połączenia substancji stosowane w leczeniu, łagodzeniu lub zapobieganiu chorobom i problemom zdrowotnym. Mogą być przepisane przez...

Gluten

Gluten to mieszanina dwóch białek – gliadyny i gluteniny – występujących w ziarnach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Jest...

Forma liposomalna

W zdrowiu i żywieniu forma liposomalna odnosi się do specyficznego sposobu dostarczania organizmowi składników odżywczych. Liposomy to małe cząsteczki tłuszczu,...

Soki wyciskane

Soki tłoczone uważane są za jeden z najzdrowszych napojów, jakie możemy włączyć do naszej diety. Są bogate w witaminy, minerały...

Siemię lniane

Siemię lniane to małe nasiona rośliny Linum usitatissimum. Roślina ta jest uprawiana od tysięcy lat i znana jest z błonnika...

Olej lniany

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu poprzez tłoczenie na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te...

Łosoś

Łosoś jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów oraz wielu ważnych witamin i minerałów. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe...

Niska zawartość węglowodanów

„Niska zawartość węglowodanów” to termin stosowany w dziedzinie żywienia i zdrowia, który odnosi się do planu żywieniowego lub diety o...

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe to grupa roślin należących do rodziny roślin strączkowych. Do najbardziej znanych należą groszek, soczewica, fasola, soja, ciecierzyca czy...

Lizyna

Lizyna jest aminokwasem niezbędnym, tj. jest niezbędna dla zdrowia człowieka, jednak organizm nie jest w stanie jej wytworzyć samodzielnie. Konieczne...

Czytać

Maca to roślina korzeniowa pochodząca z Peru, znana ze swoich właściwości odżywczych i leczniczych. Jest bogaty w witaminy, minerały, białka,...

Stearynian magnezu

Stearynian magnezu to substancja często stosowana jako wypełniacz lub dodatek przeciwzbrylający w przemyśle spożywczym oraz przy produkcji leków i suplementów...

MAK

Nasiona maku są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, w tym błonnik, białko, tłuszcz oraz kilka witamin i minerałów. Jest...

Makrobiotyka

Makrobiotyka to system odżywiania, który koncentruje się na osiągnięciu równowagi między ciałem i umysłem poprzez dietę. Koncepcja ta wywodzi się...

Maltodekstryna

Maltodekstryna jest polisacharydem powszechnie stosowanym jako dodatek do żywności. Jest wytwarzany ze skrobi zbożowej, takiej jak kukurydziana, pszenna lub ziemniaczana...

Migdały

Migdały są ważnym źródłem wielu składników odżywczych korzystnych dla zdrowia człowieka. Są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które są korzystne dla...

Margaryna

Margaryna to rodzaj tłuszczu roślinnego, który często stosowany jest jako substytut masła. Pod względem odżywczym margaryna jest bogata w tłuszcze...

Masło

Masło to produkt bardzo odżywczy, bogaty w kilka ważnych składników odżywczych. Zawiera witaminy A, D, E i K, a także...

Dodatki mięsne i warzywne

Dodatki mięsno-warzywne to zdrowy i zbilansowany wybór dań, łączący w sobie białka pochodzące z mięsa oraz witaminy i minerały z...

Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe są podstawowym budulcem tłuszczów. Są niezbędne do wielu funkcji organizmu, w tym do tworzenia błon komórkowych i hormonów,...

Kumpel

Maté, znana również jako yerba mate, to tradycyjny południowoamerykański napój otrzymywany z liści drzewa Ilex paraguariensis. Jest bogaty w przeciwutleniacze...

Mleko matki

Mleko matki uważane jest za najlepsze źródło pożywienia dla noworodków i niemowląt. Jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak białka,...

Olej MCT

Olej MCT, czyli olej ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, to rodzaj tłuszczu, który jest szybciej i skuteczniej wchłaniany przez organizm niż...

Z

Miód to naturalny słodzik wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów. Jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą przyczynić...

Klimakterium

Menopauza to naturalny proces biologiczny, który występuje u kobiet zwykle w wieku od 45 do 55 lat, kiedy kończy się...

Cykl miesiączkowy

Cykl menstruacyjny jest naturalnym procesem biologicznym zachodzącym w organizmie kobiety co miesiąc. Cykl ten jest powiązany ze zdrowiem reprodukcyjnym i...

Syndrom metabliczny

Zespół metaboliczny to zespół zaburzeń metabolicznych zwiększających ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Zespół ten charakteryzuje się...

Metabolizm

Metabolizm to zestaw reakcji chemicznych zachodzących w komórkach naszego ciała, aby utrzymać nasze ciało przy życiu i funkcjonowaniu. Procesy te...

Mikrobiota

Mikrobiota to termin używany do opisania społeczności mikroorganizmów żyjących w określonym środowisku, w tym w naszym organizmie. Nasze ciało jest...

Mikroorganizmy

Mikroorganizmy to małe, jednokomórkowe organizmy, które na ogół są zbyt małe, aby można je było zobaczyć gołym okiem. Należą do...

Ogrzewanie mikrofalowe

Ogrzewanie mikrofalowe to szybki i wygodny sposób przygotowywania potraw, który stał się powszechnym elementem wielu gospodarstw domowych. Istnieją jednak obawy...

Mineralizacja

Mineralizacja w kontekście zdrowia i odżywiania odnosi się do procesu, w wyniku którego do organizmu wprowadzane są ważne minerały niezbędne...

Substancje mineralne

Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i są kluczem do utrzymania dobrego zdrowia i odżywiania. Substancje te są niezbędne...

Pasta miso

Pasta Miso to tradycyjna japońska pasta wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi, ryżu lub jęczmienia. Jest bogaty w niezbędne składniki odżywcze,...

Nabiał

Produkty mleczne są źródłem wielu ważnych składników odżywczych, niezbędnych dla zdrowia i odżywiania człowieka. Zawierają dużą ilość wapnia, który jest...

Wodorost

Wodorosty są ważnym źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia człowieka. Zawierają dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą...

Mrożone warzywa

Mrożone warzywa są ważnym źródłem witamin, minerałów i błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wiele osób uważa,...

Marchewka

Marchew jest ważnym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy niezbędnych dla organizmu człowieka. Jest bogaty w witaminę A, która jest ważna...

Multiwitamina

Multiwitamina to suplement diety zawierający kombinację różnych witamin, minerałów, a czasem i innych składników odżywczych. Witaminy i minerały te są...

Bębnica

Wzdęcia to nieprzyjemny stan, który często wiąże się z nadmiernym gromadzeniem się gazów w układzie pokarmowym. Gaz ten może gromadzić...

Alternatywne słodziki

Zastępcze słodziki to substancje stosowane w celu zastąpienia cukru w żywności i napojach. Są szczególnie popularne wśród osób próbujących ograniczyć...

Substytut soli

Zamiennik soli to produkt, który ma za zadanie zastąpić w naszej diecie zwykłą sól (chlorek sodu). Substytuty te mogą być...

Zanurzenie

Moczenie to proces często stosowany w zdrowiu i żywieniu, zwłaszcza przy przygotowywaniu roślin strączkowych, zbóż i orzechów. Proces ten polega...

Dieta o niskiej zawartości tłuszczu

Dieta niskotłuszczowa to plan żywieniowy ograniczający spożycie tłuszczów, szczególnie tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Tego typu dietę często poleca się osobom,...

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze są kluczową informacją o zawartości składników odżywczych w żywności, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do...

Otyłość

Otyłość to przewlekła choroba charakteryzująca się nadmiernym gromadzeniem się tkanki tłuszczowej, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Jest...

Płatki

Zboża są podstawowym źródłem energii w diecie człowieka i stanowią ważny element zbilansowanej diety. Są bogate w węglowodany złożone, które...

Zabieg oczyszczający

Zabieg oczyszczający to proces, którego celem jest usunięcie toksyn i szkodliwych substancji z organizmu w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia...

Olej

Olej jest niezbędnym składnikiem wielu diet i jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm...

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to zdrowy tłuszcz otrzymywany z oliwek, owoców drzewa oliwnego. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas...

Omega-3

Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla zdrowia człowieka, ale organizm nie jest w stanie ich sam...

Omega-6

Omega-6 to rodzaj niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego musimy je pozyskiwać z...

Mleka orzechowe

Mleka orzechowe to roślinna alternatywa dla klasycznego mleka krowiego, która w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Produkowane są...

Masło orzechowe

Masło orzechowe to produkt spożywczy bogaty w składniki odżywcze, będący źródłem zdrowych tłuszczów, białka, błonnika, witamin i minerałów. Zawiera jednonienasycone...

Orzechy

Orzechy są ważnym źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych dla organizmu człowieka. Zawierają duże ilości zdrowych tłuszczów, białek, błonnika, witamin i...

Osteoporoza

Osteoporoza to schorzenie charakteryzujące się utratą masy kostnej i pogorszeniem struktury tkanki kostnej, co prowadzi do zwiększonej łamliwości kości i...

Mleko owcze

Mleko owcze jest bogate w składniki odżywcze i zawiera więcej witamin i minerałów niż mleko krowie lub kozie. Jest źródłem...

Owce

Owies to jedno z najzdrowszych zbóż na świecie. Jest bogaty w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Zawiera duże ilości witaminy...

Owsianka

Płatki owsiane są bogate w składniki odżywcze i są doskonałym źródłem energii. Są bogate w błonnik, zwłaszcza beta-glukany, które mogą...

Owoc

Owoce są niezbędnym elementem zbilansowanej diety i są bogatym źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego...

Dwutlenek siarki

Dwutlenek siarki to substancja chemiczna często stosowana jako środek konserwujący w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w suszonych owocach, winie i niektórych...

Utlenianie

Utlenianie to proces chemiczny zachodzący w organizmie, który może prowadzić do wytwarzania wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenie komórek. Wolne...

Paleo

„Paleo” odnosi się do diety paleolitycznej, znanej również jako dieta prehistorycznych łowców-zbieraczy, epoka kamienia lub dieta jaskiniowa. Dieta ta koncentruje...

Brazylijski orzech

Orzechy brazylijskie są znaczącym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym białka, błonnika, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Są także jednym...

Pasteryzacja

Pasteryzacja to proces cieplny stosowany w celu zniszczenia szkodliwych mikroorganizmów w żywności i napojach. Proces ten został nazwany na cześć...

Pieprz

Pieprz to popularna przyprawa używana na całym świecie, znana ze swoich charakterystycznych smaków i korzyści zdrowotnych. Zawiera substancję zwaną piperyną,...

Perystaltyka jelit

Perystaltyka jelit to proces umożliwiający przemieszczanie się pożywienia i odpadów przez układ trawienny. To naprzemienne skurcze i rozluźnienie mięśni ścian...

Ogórki konserwowe

Ogórki marynowane w soli, kwasie octowym i wodzie, zwane piklami, to popularny przysmak na całym świecie. Pod względem odżywczym pikle...

Tryb picia

Picie jest kluczowym aspektem zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania. Odnosi się do ilości i jakości płynów, które dana osoba...

Pleśń

Pleśń to rodzaj mikroorganizmu należącego do grupy grzybów. Niektóre rodzaje pleśni są nieszkodliwe dla człowieka, a nawet przydatne, na przykład...

Niedowaga

Niedowaga to stan, w którym masa ciała danej osoby jest niższa niż normalnie dla jej wieku, wzrostu i płci. Jest...

Polifenole

Polifenole to grupa związków chemicznych występujących naturalnie w wielu roślinach i znana ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Związki te odgrywają...

Poliol

Poliole to grupa substancji słodzących często stosowanych jako substytut cukru w żywności i napojach. Nazywa się je również alkoholami cukrowymi,...

Polisacharydy

Polisacharydy to węglowodany złożone składające się z długich łańcuchów monosacharydów. Są ważnymi składnikami diety, które dostarczają organizmowi energii i wspierają...

Porcja

„Porcja” w kontekście zdrowia i odżywiania ogólnie odnosi się do ilości jedzenia lub napoju uznawanej za jedną jednostkę spożycia. Wielkość...

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa to negatywna reakcja organizmu na określony pokarm, która różni się od reakcji alergicznej tym, że nie angażuje układu...

Prebiotyki

Prebiotyki to niestrawne składniki żywności, które wspierają wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Jest to specyficzny rodzaj błonnika,...

Stan przedcukrzycowy

Stan przedcukrzycowy to stan chorobowy, w którym poziom cukru we krwi jest wyższy niż normalnie, ale nie na tyle wysoki,...

Kultury probiotyczne

Kultury probiotyczne to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w wystarczających ilościach zapewniają gospodarzowi korzyści zdrowotne. Kultury te to zazwyczaj bakterie,...

Produkcja hormonu greliny

Produkcja hormonu greliny, często określanego jako „hormon głodu”, jest kluczem do regulacji spożycia pokarmu i bilansu energetycznego. Grelina jest wytwarzana...

Prolaktyna

Prolaktyna to hormon wytwarzany w przedniej części przysadki mózgowej – małego gruczołu zlokalizowanego w dolnej części mózgu. Hormon ten odgrywa...

Niedożywienie białkowe

Niedożywienie białkowe to stan, w którym organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości białka niezbędnego do wzrostu i naprawy tkanek. Białka są...

Napój białkowy

Napój białkowy to suplement diety bogaty w białka, podstawowy budulec organizmu. Białka są niezbędne do wzrostu i naprawy tkanek, produkcji...

Przerywany post

Post przerywany, znany również jako post przerywany, to schemat odżywiania, który polega na przeplataniu okresów normalnego jedzenia z okresami postu....

Psychosomatyka

Psychosomatyka to dziedzina zajmująca się związkiem pomiędzy psychiką a zdrowiem fizycznym. Termin ten odnosi się do wpływu czynników psychologicznych na...

Ptyalin

Ptyalina to enzym występujący w ludzkiej ślinie, który rozkłada skrobię na prostsze cukry. Proces ten jest pierwszym etapem trawienia węglowodanów...

PUFA

PUFA to skrót od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są podstawowym rodzajem tłuszczu niezbędnym dla zdrowia człowieka. Te kwasy tłuszczowe są...

Puriny

Puryny to związki organiczne, które występują naturalnie w wielu produktach spożywczych, ale są również produkowane przez nasz organizm. Są ważne...

Post

Post to dobrowolne ograniczenie spożycia niektórych rodzajów żywności przez określony czas. Jeśli chodzi o zdrowie i odżywianie, post jest często...

Pytanie 10

Q10, znany również jako koenzym Q10, to substancja naturalnie występująca w organizmie, która odgrywa kluczową rolę w wytwarzaniu energii na...

Pomidory

Pomidory są ważnym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są bogate w witaminę C, która jest...

Rak

Rak to grupa chorób charakteryzujących się niekontrolowanym wzrostem i rozprzestrzenianiem się nieprawidłowych komórek. Istnieje wiele rodzajów nowotworów, w tym rak...

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny to roślina znana z wyraźnie pomarańczowych owoców. Owoce te są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co czyni...

Dieta odchudzająca

Dieta odchudzająca to plan żywieniowy, który ma pomóc danej osobie schudnąć. Ten rodzaj diety zwykle polega na zmniejszeniu spożycia kalorii...

Współczynnik oddechowy

Współczynnik oddechowy (RQ) to wartość pokazująca, jakiego rodzaju paliwa organizm zużywa na potrzeby energetyczne. Jest to stosunek ilości dwutlenku węgla...

Odporna skrobia

Skrobia oporna to rodzaj skrobi, która zachowuje się w organizmie jak błonnik. Jak sama nazwa wskazuje, jest „oporny” na trawienie,...

RMR

RMR, czyli spoczynkowe tempo przemiany materii, jest miarą wydatku energetycznego w spoczynku. Jest to ilość kalorii, jaką organizm spożywałby dziennie,...

Napoje ziołowe

Napoje roślinne stanowią alternatywę dla tradycyjnych produktów mlecznych i powstają z różnorodnych roślin, takich jak orzechy, soja, ryż, owies i...

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne to tłuszcze pochodzące ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy, nasiona, warzywa, zboża i owoce. Tłuszcze te są ogólnie...

Rozpuszczalny błonnik

Błonnik rozpuszczalny to rodzaj strawnego błonnika, który rozpuszcza się w wodzie w organizmie, tworząc substancję żelową. Błonnik ten pomaga spowolnić...

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane (SM) to przewlekła choroba autoimmunologiczna atakująca ośrodkowy układ nerwowy, w szczególności mózg i rdzeń kręgowy. W stwardnieniu rozsianym...

Sos rybny

Sos rybny jest bogatym źródłem białka i zawiera wiele ważnych minerałów i witamin korzystnych dla zdrowia człowieka. Jest szczególnie bogata...

Tłuszcz rybny

Olej rybny jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla organizmu człowieka. Kwasy te są kluczem do prawidłowego funkcjonowania mózgu...

Ryba

Ryby są ważnym źródłem wysokiej jakości białka, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są także jednym z...

Ryż

Ryż jest podstawowym pożywieniem dla ponad połowy światowej populacji i jednym z najważniejszych źródeł energii, szczególnie w krajach azjatyckich. Jest...

Rzęsy

Algi są ważnym źródłem składników odżywczych i są uważane za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. Są bogate w witaminy,...

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy to bogaty w składniki odżywcze olej otrzymywany z rzepaku. Uważany jest za jedną z najzdrowszych opcji oleju roślinnego,...

Cukier buraczany

Cukier buraczany to rodzaj cukru wytwarzany z buraków cukrowych. Jest to cukier rafinowany, co oznacza, że przechodzi proces oczyszczania i...

Smalec

Smalec to tłuszcz pozyskiwany z wieprzowiny, tradycyjnie stosowany w wielu kuchniach świata. Pod względem odżywczym smalec jest bogaty w nasycone...

Węglowodany

Węglowodany to jeden z trzech podstawowych makroelementów potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i zdrowia. Są głównym źródłem energii dla organizmu,...

Saponiny

Saponiny to grupa substancji chemicznych naturalnie występujących w wielu roślinach. Są znane ze swoich korzyści zdrowotnych, w tym wspierania układu...

Sardynki

Sardynki to małe, tłuste ryby bogate w kilka ważnych składników odżywczych. Są jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które...

Cynamon

Cynamon to popularna przyprawa, znana nie tylko ze swojego charakterystycznego smaku i aromatu, ale także ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest...

Słodziki

Słodziki to substancje stosowane do słodzenia żywności i napojów. Istnieją różne rodzaje słodzików, w tym naturalne słodziki, takie jak miód...

Peelingi

Skórki owoców i warzyw są często bogate w witaminy, minerały i inne ważne składniki odżywcze. Na przykład skórka jabłka zawiera...

Smażenie

Smażenie to popularny sposób przygotowywania potraw, jednak może mieć on negatywny wpływ na nasze zdrowie. Podczas smażenia żywność jest podgrzewana...

Koktajl

Koktajl to napój zwykle sporządzany z owoców i warzyw zmieszanych w gładką konsystencję. Napój ten często uzupełnia się innymi składnikami,...

Sód

Sód jest niezbędnym minerałem dla organizmu człowieka, który odgrywa kluczową rolę w szeregu procesów fizjologicznych. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania...

Soja

Soja to roślina strączkowa znana z wysokiej zawartości białka i innych składników odżywczych. Jest bogaty w niezbędne aminokwasy, których organizm...

Produkty sojowe

Produkty sojowe są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego, które zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia człowieka aminokwasy. Są także bogate w...

Somatotypia

Somatotypy to klasyfikacje typów ciała, które zostały pierwotnie stworzone w latach czterdziestych XX wieku przez psychologa Williama Sheldona. Sheldon wyróżnił...

Spalacz tłuszczu

Spalacz tłuszczu to suplement diety, którego zadaniem jest wspieranie zdolności organizmu do spalania zapasów tłuszczu. Osiąga się to poprzez zwiększenie...

Spirulina

Spirulina to niebiesko-zielona alga uważana za jeden z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Jest bogaty w białko, witaminy, minerały i...

Środek pobudzający

Stymulanty to substancje zwiększające aktywność centralnego układu nerwowego i całego organizmu. Przykładami środków pobudzających są kofeina, nikotyna, amfetamina lub kokaina....

Elementy śladowe

Pierwiastki śladowe to minerały, które są potrzebne w organizmie w niewielkich ilościach, ale są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów...

Strawność

Strawność to termin stosowany w żywieniu i zdrowiu, który odnosi się do zdolności organizmu do rozkładania i wchłaniania składników odżywczych...

Stres

Stres to naturalna reakcja organizmu na bodźce zewnętrzne, które powodują poczucie zagrożenia lub dyskomfortu. Organizm reaguje na stres uwalniając hormony,...

Jelita

Jelita są kluczową częścią naszego układu trawiennego, odgrywają kluczową rolę w procesie trawienia i wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Ta...

Mikrobiom jelitowy

Mikrobiom jelitowy to złożony ekosystem składający się z bilionów mikroorganizmów, w tym bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów, które żyją w...

Sukraloza

Sukraloza to sztuczny słodzik, który jest 600 razy słodszy od cukru. Jest to niskokaloryczna alternatywa dla cukru, często stosowana w...

Sól

Sól, chemicznie znana jako chlorek sodu, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu. Sód zawarty...

Suplementacja

Suplementacja w kontekście zdrowia i żywienia odnosi się do procesu uzupełniania diety w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, których...

Suszone owoce

Suszone owoce są bogate w składniki odżywcze i zawierają dużą ilość błonnika, witamin i minerałów. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza...

Suszone drożdże

Drożdże suszone to produkt wytwarzany w wyniku fermentacji zbóż lub innej żywności z udziałem naturalnie występujących drożdży i bakterii. Proces...

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego, znany również jako IBS (zespół jelita drażliwego), to przewlekła choroba jelit, która objawia się bólem brzucha, wzdęciami,...

Zespół zwiększonej przepuszczalności jelit

Zespół nieszczelnego jelita, znany również jako „nieszczelne jelito”, to stan, w którym bariera jelitowa staje się porowata, umożliwiając przedostanie się...

Białko serwatkowe

Białko serwatkowe to wysokiej jakości białko występujące w produktach mlecznych. Jest bogaty w niezbędne aminokwasy, które są niezbędne do wzrostu...

Podpuszczka

Podpuszczka to naturalny enzym stosowany w produkcji serów do zagęszczania i koagulacji mleka. Enzym ten pozyskiwany jest z żołądków młodych...

Skrobie

Skrobie to złożone węglowodany występujące w wielu produktach spożywczych, takich jak zboża, rośliny strączkowe, warzywa i niektóre owoce. Stanowią jedno...

Szpinak

Szpinak to bardzo pożywne warzywo, bogate w witaminy i minerały. Jest szczególnie bogaty w witaminę A, witaminę C, witaminę K,...

Tarczyca

Tarczyca to mały narząd w kształcie motyla, umiejscowiony z przodu szyi. Gruczoł ten wytwarza hormony, które wpływają na wiele aspektów...

Skrobia z tapioki

Skrobia z tapioki to bezglutenowy produkt otrzymywany z korzenia manioku, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle kulinarnym i spożywczym. Jest...

Ciąża

Ciąża to okres, w którym kobieta nosi w swoim ciele jeden lub więcej etapów rozwojowych potomstwa, zwykle od poczęcia do...

Tempeh

Tempeh to tradycyjny indonezyjski produkt spożywczy wytwarzany w wyniku fermentacji nasion soi. Jest bogate w białko, błonnik oraz różne witaminy...

Jelito cienkie

Jelito cienkie jest kluczową częścią układu trawiennego, która odgrywa istotną rolę w procesie trawienia i wchłaniania składników odżywczych. To tam...

Okrężnica

Jelito grube jest kluczową częścią układu trawiennego, która odgrywa kluczową rolę w wchłanianiu wody i elektrolitów z niestrawionego pokarmu. Jest...

Tofu

Tofu, zwane także serem sojowym, jest ważnym źródłem białka, zwłaszcza dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Jest bogaty w...

Enzym trawienny

Enzymy trawienne to cząsteczki biologiczne wytwarzane przez organizm w celu rozbicia żywności na mniejsze, łatwo strawne i wchłanialne części. Enzymy...

Trójglicerydy

Trójglicerydy to rodzaj tłuszczu (lipidów) występującego we krwi. Kiedy jesz, organizm przekształca kalorie, których nie potrzebuje do natychmiastowego wykorzystania, w...

Zakrzepica

Zakrzepica to stan chorobowy, w którym w naczyniu krwionośnym tworzy się skrzep krwi (skrzeplina), co może prowadzić do częściowego lub...

Garbniki

Garbniki to grupa związków chemicznych występujących naturalnie w wielu roślinach, w tym w owocach, warzywach, ziołach, orzechach i nasionach. Są...

Tłuszcze

Tłuszcze są jednym z głównych makroskładników potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Są niezbędne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich...

Sery twarde

Sery twarde są ważnym źródłem białka, wapnia i fosforu, które są niezbędne dla zdrowych kości i zębów. Zawierają także witaminy...

Sztuczne mleko

Mleka sztuczne, zwane także roślinnymi, stanowią alternatywę dla tradycyjnego mleka krowiego. Są wykonane z różnych źródeł roślinnych, takich jak orzechy,...

Złamanie zmęczeniowe

Złamanie naprężeniowe to rodzaj złamania kości spowodowanego powtarzającym się stresem lub obciążeniem, a nie jednorazowym uderzeniem lub urazem. Ten typ...

Kiełbaski

Kiełbasy są ulubioną częścią diety wielu ludzi ze względu na swój smak i praktyczność. Jednak pod względem zdrowotnym i żywieniowym...

Białka

Białka jaj są jednym z najczystszych i najskuteczniejszych źródeł białka, jakie możesz włączyć do swojej diety. Są bogate w niezbędne...

Wapń

Wapń jest niezbędnym minerałem niezbędnym dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest to najobficiej występujący minerał w organizmie, niezbędny...

Działanie rozszerzające naczynia

Działanie rozszerzające naczynia to proces, w wyniku którego naczynia krwionośne rozszerzają się, umożliwiając przepływ większej ilości krwi. Efekt ten jest...

Weganizm

Weganizm to dieta i styl życia całkowicie wykluczający spożywanie jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Obejmuje to mięso, produkty mleczne, jaja, miód...

Wegetarianizm

Wegetarianizm to styl odżywiania wykluczający spożywanie mięsa i ryb. Niektórzy wegetarianie decydują się również na unikanie jajek, nabiału i innych...

Wegetatywny układ nerwowy

Autonomiczny układ nerwowy, znany również jako autonomiczny układ nerwowy, jest częścią układu nerwowego, która reguluje nieświadome funkcje organizmu, takie jak...

Jajko

Jajka są ważnym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do różnych funkcji organizmu, w tym wzrostu i naprawy tkanek....

Witamina A

Witamina A jest niezbędną witaminą niezbędną do wielu funkcji organizmu, w tym zdrowia oczu, układu odpornościowego i reprodukcji. Wspomaga także...

Witamina b12

Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest ważnym składnikiem odżywczym, który odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu. Jest niezbędna...

Witamina B9

Witamina B9, znana również jako kwas foliowy, jest jedną z ośmiu witamin z grupy B. Odgrywa kluczową rolę w wielu...

Witamina C

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest niezbędną witaminą, która odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu. Jest silnym...

Witamina D

Witamina D jest niezbędną witaminą, która odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu, szczególnie w utrzymaniu zdrowia kości i układu...

Witamina E

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Te wolne...

Witamina K

Witamina K jest niezbędną witaminą, która odgrywa kluczową rolę w kilku ważnych funkcjach organizmu. Jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi,...

Witaminy

Witaminy to substancje organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Są to niezbędne składniki odżywcze, których organizm nie...

Błonnik pokarmowy

Błonnik jest ważnym składnikiem zdrowej diety, który przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest to rodzaj węglowodanów...

Płatki

Płatki stanowią zdrowy i pożywny dodatek do codziennej diety. Są bogate w błonnik, który wspomaga zdrowie układu trawiennego i pomaga...

Woda

Woda jest podstawowym składnikiem organizmu człowieka i odgrywa kluczową rolę w jego funkcjonowaniu. Ciało dorosłego człowieka składa się w 60-70%...

Wchłanianie

Wchłanianie w kontekście zdrowia i odżywiania odnosi się do zdolności organizmu do wykorzystywania i wchłaniania składników odżywczych ze spożywanej żywności....

Wysokie ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi, zwane również nadciśnieniem, jest przewlekłą chorobą charakteryzującą się podwyższonym ciśnieniem krwi w naczyniach krwionośnych. Stan ten może...

Ksylitol

Ksylitol to naturalny słodzik występujący w niektórych roślinach, w tym owocach, warzywach i roślinach drzewiastych. To pięcioatomowy alkohol, który ma...

Zaparcie

Zaparcia to stan, w którym stolec jest twardy i suchy, a jego przejście przez jelita jest trudne i nieregularne. Stan...

Zakażenie dróg moczowych

Infekcja dróg moczowych, znana również jako infekcja dróg moczowych, to stan, w którym bakterie dostają się do dróg moczowych i...

Zapalenia

Zapalenie jest reakcją organizmu na uszkodzenie tkanki, infekcję lub podrażnienie. Są to złożone procesy biologiczne, w które zaangażowanych jest wiele...

Ujemny bilans energetyczny

Ujemny bilans energetyczny oznacza, że organizm zużywa więcej energii, niż pobiera z jedzeniem i napojami. Na tę przypadłość często decydują...

Wprowadzenie żywności uzupełniającej

Wprowadzenie pokarmów stałych to ważny krok w życiu każdego dziecka, który zwykle następuje pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia. Proces...

Zielona kawa

Kawa zielona to rodzaj kawy otrzymywany z niepalonych ziaren kawy. Ten rodzaj kawy jest bogaty w przeciwutleniacze i polifenole, które...

Zielone jedzenie

Zielona żywność to żywność bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, dzięki czemu jest zdrowa dla naszego organizmu. Termin ten zwykle...

Warzywa

Warzywa są podstawowym budulcem zdrowej i zbilansowanej diety. Jest bogaty w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, które są niezbędne do...

Dodatki warzywne

Dodatki warzywne stanowią ważny element zbilansowanej diety, wspierającej zdrowie i odżywianie. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik, które są...

Zielona herbata

Zielona herbata znana jest z wielu korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają...

Kapusta

Kapusta jest doskonałym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do zdrowego życia. Jest bogaty w witaminy C, K i B6, a...

Żelazo

Żelazo jest niezbędnym minerałem niezbędnym do wielu funkcji organizmu. Jest kluczowym elementem w produkcji hemoglobiny – białka znajdującego się w...

Żeń-szeń

Żeń-szeń to roślina znana ze swoich właściwości leczniczych, szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ma właściwości adaptogenne, co oznacza, że...

Choroba żylna

Choroba żylna to termin odnoszący się do różnych schorzeń wpływających na krążenie krwi w żyłach. Schorzenia te mogą obejmować żylaki,...

Pokarmy zwierzęce

Pokarmy zwierzęce są źródłem wielu ważnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Te składniki odżywcze obejmują na przykład...

Kamienie żółciowe

Kamienie żółciowe to stałe kryształy, które mogą tworzyć się w pęcherzyku żółciowym – małym narządzie znajdującym się pod wątrobą, w...