Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Fityniany

Fityniany to kwasy organiczne występujące naturalnie w wielu produktach roślinnych – zwłaszcza w zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach. Są znane ze swojej zdolności wiązania minerałów, takich jak żelazo, cynk, wapń i magnez, i zapobiegają ich wchłanianiu w organizmie. Jeśli fityniany są spożywane w nadmiarze, może to prowadzić do niedoboru tych składników odżywczych.
Fityniany spożywane w małych ilościach mają jednak szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych, ich nadmiar jest szczególnie ryzykowny. Dokładna obróbka cieplna żywności częściowo rozbija jej strukturę, a tym samym zmniejsza jej zawartość w żywności.

Jaka jest różnica między kwasem fitynowym a fitynianami?

Kwas fitynowy to substancja będąca naturalnym anionem. Jako taki ma zdolność łączenia się z kationami minerałów, tworząc związki (= sole) zwane fitynianami (związki te powstają najczęściej z wapniem, żelazem, cynkiem, potasem, magnezem i miedzią). Ponieważ wiązania te są niestrawne dla przewodu pokarmowego człowieka, w przypadku spożywania pokarmów z dużą zawartością fitynianów dostępność biologiczna tych minerałów jest mniejsza (mimo ich stosunkowo dużej zawartości w pożywieniu).