Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Tłuszcze MCT są wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit, głównie w postaci wolnych kwasów tłuszczowych. Ponieważ są one hydrofilowe i mają mniejszy rozmiar cząsteczek, cały proces jest stosunkowo szybki (w porównaniu do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Z błony śluzowej jelit przedostaje się natychmiast do krwioobiegu, gdzie wiąże się z albuminą surowicy i poprzez żyłę wrotną (vena portae) dociera bezpośrednio do tkanki wątroby. MCT to tłuszcze (są źródłem średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych), jako takie są powiązane z metabolizmem witamin lipofilowych. Jeśli spożywamy je jako część naturalnej żywności (olej kokosowy, nabiał...), zawierają one także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W prawdziwym życiu nie będzie tak naprawdę sytuacji, w której MCT będą jedynym źródłem tłuszczu w diecie – ponieważ nie są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie ma możliwości spożywania wyłącznie tych kwasów.
W zakresie spożycia mikroelementów należy dokonać rozróżnienia pomiędzy zalecaną dawką (wartością referencyjną) a maksymalną bezpieczną dawką. Bezpieczna dawka dla osoby dorosłej to 4000 IU witaminy D, dlatego producenci suplementów mają możliwość przekroczenia podstawowej wartości referencyjnej. Użytkownik powinien jednak mieć świadomość, że istnieje możliwość przedawkowania substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego też przed ich zastosowaniem wskazane jest przeprowadzenie badania, na podstawie którego zapadnie decyzja, jak duże dawki mają sens i czy suplementacja jest wskazana. nawet odpowiednie. Jednak większość społeczeństwa nie jest świadoma faktu, że kalcyferol jest niedoborowym składnikiem odżywczym, dlatego też podlegają marketingowym twierdzeniom sprzedawców, nie poruszając istoty problemu. Generalnie jednak podane przez Ciebie wartości nie powinny prowadzić do zaburzenia stabilności gospodarki wapniowej w kościach u osób dorosłych.