Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Olej MCT

Olej MCT, czyli olej ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, to rodzaj tłuszczu, który jest szybciej i skuteczniej wchłaniany przez organizm niż inne rodzaje tłuszczu. Olej MCT jest źródłem szybkiej energii, ponieważ bezpośrednio w wątrobie przekształcany jest w ketony, które można wykorzystać jako paliwo dla organizmu. Olej ten jest również tłuszczem nasyconym, co oznacza, że jest stabilny i nie utlenia się łatwo, co jest ważne dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych.

Olej MCT jest również znany ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych, w tym wspomagania utraty wagi, poprawy funkcjonowania mózgu i zwiększania energii. Może również pomóc poprawić trawienie i wspierać zdrowie jelit. Olej MCT jest często częścią diety niskowęglowodanowej lub ketogennej, ponieważ może pomóc organizmowi przestawić się na spalanie tłuszczu zamiast cukru w celu uzyskania energii.

Witam, chciałbym się dowiedzieć, w której części układu pokarmowego olej MCT wchłania się do krwi? Jeśli dobrze rozumiem, dzięki małym cząsteczkom wchłanianie zachodzi w żołądku/jelitach, a krew trafia prosto do wątroby, gdzie zostaje zamieniona na energię. Ale gdzie dostaje się do krwi? Wciąż się zastanawiam, czy witaminy ADEK są rozpuszczalne w MCT, czy też nie przeżyją? Czysto teoretycznie można żyć wyłącznie na oleju MCT czy przeoczyłem coś ważnego? Bardzo dziękuję za odpowiedź

Tłuszcze MCT są wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit, głównie w postaci wolnych kwasów tłuszczowych. Ponieważ są one hydrofilowe i mają mniejszy rozmiar cząsteczek, cały proces jest stosunkowo szybki (w porównaniu do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Z błony śluzowej jelit przedostaje się natychmiast do krwioobiegu, gdzie wiąże się z albuminą surowicy i poprzez żyłę wrotną (vena portae) dociera bezpośrednio do tkanki wątroby. MCT to tłuszcze (są źródłem średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych), jako takie są powiązane z metabolizmem witamin lipofilowych. Jeśli spożywamy je jako część naturalnej żywności (olej kokosowy, nabiał...), zawierają one także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W prawdziwym życiu nie będzie tak naprawdę sytuacji, w której MCT będą jedynym źródłem tłuszczu w diecie – ponieważ nie są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie ma możliwości spożywania wyłącznie tych kwasów.

Witam, chciałbym zapytać o połączenie oleju MCT (który zawiera witaminę D3 + K2) i sfermentowanego oleju z wątroby dorsza. Kiedy patrzę na jednostki witaminy D w oleju MCT, zalecana dawka to 1000 IU. Wartości w dziennej dawce dla oleju rybnego to 780 IU. Czy nie jest to niepotrzebnie duża ilość witaminy D? Mówię o tzw. nadmiernych dawkach, w których istnieje ryzyko wypłukania wapnia z kości. Dziękuję

W zakresie spożycia mikroelementów należy dokonać rozróżnienia pomiędzy zalecaną dawką (wartością referencyjną) a maksymalną bezpieczną dawką. Bezpieczna dawka dla osoby dorosłej to 4000 IU witaminy D, dlatego producenci suplementów mają możliwość przekroczenia podstawowej wartości referencyjnej. Użytkownik powinien jednak mieć świadomość, że istnieje możliwość przedawkowania substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego też przed ich zastosowaniem wskazane jest przeprowadzenie badania, na podstawie którego zapadnie decyzja, jak duże dawki mają sens i czy suplementacja jest wskazana. nawet odpowiednie. Jednak większość społeczeństwa nie jest świadoma faktu, że kalcyferol jest niedoborowym składnikiem odżywczym, dlatego też podlegają marketingowym twierdzeniom sprzedawców, nie poruszając istoty problemu. Generalnie jednak podane przez Ciebie wartości nie powinny prowadzić do zaburzenia stabilności gospodarki wapniowej w kościach u osób dorosłych.