Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałbym się dowiedzieć, w której części układu pokarmowego olej MCT wchłania się do krwi? Jeśli dobrze rozumiem, dzięki małym cząsteczkom wchłanianie zachodzi w żołądku/jelitach, a krew trafia prosto do wątroby, gdzie zostaje zamieniona na energię. Ale gdzie dostaje się do krwi? Wciąż się zastanawiam, czy witaminy ADEK są rozpuszczalne w MCT, czy też nie przeżyją? Czysto teoretycznie można żyć wyłącznie na oleju MCT czy przeoczyłem coś ważnego? Bardzo dziękuję za odpowiedź

Tłuszcze MCT są wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit, głównie w postaci wolnych kwasów tłuszczowych. Ponieważ są one hydrofilowe i mają mniejszy rozmiar cząsteczek, cały proces jest stosunkowo szybki (w porównaniu do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Z błony śluzowej jelit przedostaje się natychmiast do krwioobiegu, gdzie wiąże się z albuminą surowicy i poprzez żyłę wrotną (vena portae) dociera bezpośrednio do tkanki wątroby. MCT to tłuszcze (są źródłem średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych), jako takie są powiązane z metabolizmem witamin lipofilowych. Jeśli spożywamy je jako część naturalnej żywności (olej kokosowy, nabiał...), zawierają one także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W prawdziwym życiu nie będzie tak naprawdę sytuacji, w której MCT będą jedynym źródłem tłuszczu w diecie – ponieważ nie są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie ma możliwości spożywania wyłącznie tych kwasów.

Tematy:  Tłuszcze   Olej MCT