Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

IgG

Immunoglobulina G (IgG) to rodzaj przeciwciał odgrywających kluczową rolę w układzie odpornościowym organizmu. Jest to najpowszechniejszy rodzaj przeciwciał u ludzi i odpowiada za długoterminową odporność po szczepieniu lub infekcji. Przeciwciała IgG są w stanie rozpoznać i związać się ze specyficznymi antygenami, takimi jak bakterie czy wirusy, oraz pomóc je zneutralizować.

Witam, Panie Jelínek, Czy mogę prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie różnicy pomiędzy przeciwciałami IgE i IgG? Bardzo popularne jest badanie tzw. wrażliwości pokarmowej za pomocą przeciwciał IgG. Jednak każde źródło podaje co innego – niektórzy twierdzą, że może to wcale nie być miarodajna informacja, a eliminowanie pokarmów nie jest właściwe, bo są też takie pokarmy, które faktycznie w ogóle nie szkodzą organizmowi, albo wręcz przeciwnie eliminują całość asortymentu produktów spożywczych, ale ryzykujesz wystąpieniem złych relacji z jedzeniem itp. Jak podejść do tego problemu?

Testy te są przedstawiane jako możliwość wykrycia wrażliwości na poszczególne pokarmy. Problem w tym, że wyższy poziom przeciwciał wskazuje jedynie, że badana osoba zetknęła się z danym pokarmem w pewnym momencie w przeszłości. Nie dotyczy to ich tolerancji lub (nie)przydatności. Bardzo często badania te wiążą się z możliwością wykrycia nietolerancji (nietolerancji pokarmowej), co jest bzdurą, ponieważ jest to badanie na przeciwciała, czyli badanie reakcji układu odpornościowego (nietolerancje nie mają nic wspólnego z układem odpornościowym). Jeśli mogę doradzić, unikaj tych badań, są one nieważne, mimo że niektóre szpitale je oferują...