Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Boczniak

Boczniak ostrygowy to gatunek grzyba będący znaczącym źródłem beta-glukanów. Substancje te mają zdolność poprawiania funkcjonowania układu odpornościowego. Pozostałe Mjimo są bogatym źródłem błonnika, dlatego ich regularne spożywanie wspiera także pracę przewodu pokarmowego.

Witam, zakupiłem produkt z boczniakiem i rokitnikiem. Niestety nie udało mi się znaleźć informacji o rodzaju zawartego beta-glukanu, jedyne, że jedna kapsułka zawiera 118,2 mg beta-glukanu. Czy jest to optymalne? Dziękuję.

Istnieje kilka rodzajów beta glukanów, które różnią się budową i od tego zależy później ich działanie. Badania wskazują na lepszy wpływ na układ odpornościowy glukanów 1,3/1,6, które występują w drożdżach i grzybach. Beta-glukany z wodorostów reprezentują wiązanie 1,3, beta-glukany ze zbóż reprezentują wiązanie 1,4. Jeśli na produkcie wskazane jest źródło, będziesz mógł sam określić, jakie to jest wiązanie. Ale weźcie też pod uwagę fakt, że beta-glukany mają nie tylko zdolność wspomagania aktywności reakcji immunologicznych – np. beta-glukany ze zboża mają jednoznacznie udowodniony wpływ na metabolizm cholesterolu we krwi, więc to zależy od użytkownika, w jakim kierunku skierowane jest działanie produktu.