Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Substytut soli

Zamiennik soli to produkt, który ma za zadanie zastąpić w naszej diecie zwykłą sól (chlorek sodu). Substytuty te mogą być wykonane z różnych rodzajów minerałów, takich jak potas lub magnez, które mają podobny smak do soli, ale mogą mieć inny wpływ na zdrowie. Substytuty soli są często stosowane przez osoby próbujące zmniejszyć spożycie sodu ze względu na problemy zdrowotne, takie jak wysokie ciśnienie krwi.

Z odżywczego i zdrowotnego punktu widzenia stosowanie substytutu soli może być korzystne dla osób, które muszą ograniczyć spożycie sodu. Nadmierne spożycie sodu może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi i innych problemów sercowo-naczyniowych. Substytuty soli zawierające potas mogą również pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, ponieważ potas pomaga zrównoważyć wpływ sodu na ciśnienie krwi. Należy jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w sprawie stosowania zamienników soli, gdyż niektóre mogą powodować działania niepożądane lub interakcje leków.

Witam, chciałbym zapytać o sos rybny jako przyprawę. Czy nie powinien być wytwarzany w drodze fermentacji z ryb? Czy byłby dobrym zamiennikiem soli?

Oryginalny proces wytwarzania sosów rybnych opiera się na fermentacji ryb, zawsze zawiera stosunkowo dużą ilość soli. Można go zatem stosować jako alternatywę dla sosów sojowych, jednak spodziewając się nieco innego smaku i raczej typowego rybiego zapachu. Podobnie jak w przypadku sosów sojowych i przypraw do ryb, zawsze należy kierować się jakością pod kątem potencjalnej zawartości dodatków (konserwantów).