Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Problem zawartości aflatoksyn w masłach orzechowych wynika ze stosunkowo dużej ilości przetworzonego surowca wsadowego, jakim są orzeszki ziemne. Ogólnie prawdą jest, że orzechy i nasiona bogate w tłuszcze są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia pleśni i produktów z nich, jeśli są niewłaściwie przechowywane. Nie trzeba się obawiać spożywania (nawet codziennego) masła orzechowego (ma ciekawy profil żywieniowy pod względem zawartości i proporcji kwasów tłuszczowych), wystarczy zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety, jako konsumenci, nie zawsze mamy możliwość dowiedzieć się, jakie stężenia substancji niepożądanych znajdują się w produktach handlowych (wymagałoby to analizy laboratoryjnej danej żywności). W ten sposób żywność, którą można przetworzyć w domu – jaką są masła orzechowe – może kontrolować cały proces, w tym jakość surowców, wymaga to nieco więcej wysiłku i czasu niż zamówienie gotowego produktu, ale to już koniec każdemu z nas.