Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Masło GHI

Masło ghee wytwarza się z masła poprzez odtłuszczenie i usunięcie białek mleka i cukrów (laktozy). Jest to czysty tłuszcz bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Uważane jest za zdrowszą alternatywę dla zwykłego masła, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ nie zawiera cukru mlecznego.
Ghee ma wysoką temperaturę dymienia, więc w przeciwieństwie do zwykłego masła nadaje się również do stosowania w wyższych temperaturach.

Witam, chciałabym zapytać o masło GHI. Mówi się, że jest bardzo dobry na zapalenie jelit, dzięki kwasowi masłowemu. Czy inne oleje zawierają taką ilość kwasu masłowego? I czy można go uznać za remedium na stany zapalne układu pokarmowego? Jeśli tak, to czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy Bio GHI z mleka krowiego a GHI z mleka owczego i koziego? Zastanawiam się, czy jest to zdrowsze, skoro białko jest odtłuszczone, a zostaje tylko tłuszcz. Dziękuję za odpowiedź

Najbogatszym źródłem kwasu masłowego jest tłuszcz przeżuwaczy, najwyższe jego stężenie występuje w maśle (może zawierać aż 3-4% tego kwasu tłuszczowego) oraz w niektórych fermentowanych produktach mlecznych (np. parmezanie). Maślankę znajdziemy także w napojach fermentowanych kombuchą (im bardziej sfermentowany płyn, tym więcej zawiera tego kwasu tłuszczowego). Kwas masłowy ma naprawdę udowodnione właściwości zdrowotne, jest związany z funkcją biomu jelitowego, gdzie wspomaga m.in. procesy przeciwzapalne. W niektórych przypadkach można go potraktować jako leczenie wspomagające, należy jedynie zwrócić uwagę na wykorzystywane źródła. Np. jako część tłuszczu mlecznego towarzyszy mu duży udział innych tłuszczów nasyconych, zatem źródło to jest ryzykowne w sensie nieproporcjonalnego zwiększania spożycia tłuszczów nasyconych. Korzystne jest odpowiednie włączenie do jadłospisu wybranych produktów mlecznych wraz z wymienionymi napojami kombucha oraz stosowanie kultur probiotycznych, które zapewniają produkcję kwasu masłowego w przewodzie pokarmowym. Pytanie tylko, czy wybrać monokultury w postaci suplementów, których spożywanie nie wspomagamy rozwoju różnorodności mikroflory, czy też pójdziemy drogą preferowania produktów fermentowanych, w których wytwarzają to wybrane typy mikroorganizmów. samą ważną substancję. Każdy rodzaj mleka ssaków zawiera inny skład tłuszczów, najwięcej kwasu masłowego występuje u bydła. Nie oznacza to jednak, że koniecznie należy preferować wyłącznie to źródło – np. tłuszcz kozi zawiera całe spektrum kwasów tłuszczowych trans, które silnie wspomagają działanie układu odpornościowego. Na każdy artykuł spożywczy należy zatem spojrzeć kompleksowo, gdyż ma on cały szereg zalet i wad, a jednostronne skupianie się na jednym czynniku mocno przynosi efekt przeciwny do zamierzonego w ogólnej koncepcji.