Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Świeże kiełki

Świeże kiełki to młode rośliny, które rozwijają się z nasion roślin strączkowych, zbóż, warzyw, ziół i orzechów. Proces kiełkowania warunkowany jest moczeniem nasion w wodzie, co powoduje aktywację enzymów i rozpoczęcie wyrastania nowego życia.
Świeże kiełki są bogate w składniki odżywcze i zawierają duże ilości witamin, minerałów, enzymów, przeciwutleniaczy i błonnika. Kiełkowanie zwiększa biodostępność tych składników odżywczych i jednocześnie zmniejsza zawartość antyskładników. Kiełki są niskokaloryczne. Kiełki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, dodaje się je do sałatek, kanapek, koktajli, zup lub jako dekoracja różnych potraw.

Dzień dobry, na lekcji jest powiedziane, że najbogatszym źródłem witaminy E są suszone kiełki pszenicy, a nie świeże. Dlaczego to jest takie? Dziękuję

Suszona żywność jest na ogół bogatszym źródłem składników odżywczych na jednostkę masy w porównaniu ze świeżą żywnością, ponieważ zawiera znacznie mniejszą ilość wody.