Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Zyskaj

„Gainer” to suplement diety, który najczęściej ma za zadanie wspomagać przyrost masy ciała, zwłaszcza masy mięśniowej. Produkt ten jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, dlatego jego nadmierne spożycie prowadzi do zwiększenia zapasów tłuszczu.

Witam Panie Jelínek, często trenuję wieczorami ze względu na zarządzanie czasem, często wracam do domu przed dziesiątą i rano wstaję do pracy. Ponieważ nie chcę już obciążać organizmu „głównym” jedzeniem, zajmuję się odżywianiem potreningowym za pomocą Gainera, po którym mogę spokojnie iść spać i nie jest to dla mnie trudne. Czy to opłacalna ścieżka? A może nadal polecałbyś pełnowartościową dietę nawet za cenę możliwej gorszej jakości snu? Myślę, że to też jest bardzo ważne. Dziękuję za odpowiedź

Zawsze traktuj Gainer jako zamiennik, który nigdy nie będzie pełny. Choć ma tę zaletę, że jest lekkostrawny, z czym naturalna żywność nie może konkurować, to jest to produkt sztucznie stworzony, mający szereg wad i wad. Ich spożycie w danej sytuacji rzeczywiście jest rozwiązaniem, jednak zawsze warto zadać sobie pytanie, na ile ma to sens. Organizm musi jeszcze przetworzyć poszczególne składniki, więc zjedzenie posiłku na krótko przed snem zawsze będzie uciążliwe. Jeżeli dbasz o swoje zdrowie także w sporcie, to ja wolałabym pójść drogą naturalnej diety, a przyrosty pozostawić profesjonalistom w dziedzinie sportów siłowych, którzy bez tych produktów nie mogą się obejść. W ramach diety powysiłkowej należy dostarczać organizmowi głównie białka i węglowodany z mniejszą zawartością błonnika i tłuszczu, „pakowane” w późnych godzinach wieczornych, tak aby były jak najlepiej strawne. Spróbuj na przykład połączenia ziemniaków (lub słodkich ziemniaków lub ryżu) z niskotłuszczową rybą (pstrągiem), ciekawą opcją są buliony mięsno-kostne z pastą miso, ziemniakami i drożdżami dla smakoszy. Jeśli zależy Ci na jakości snu, uwzględnij także objętość ostatniego dania, która zależy od ogólnego obciążenia trawienia.