Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Twierdzenie to dominuje w naszym regionie, ze względu na intensywną promocję ze strony jego producentów. Technicznie rzecz biorąc, nie jest to prawdą, ponieważ jeśli porównać oliwę z oliwek i olej rzepakowy, oba w formie rafinowanej, oliwa z oliwek wyjdzie lepiej. Dzieje się tak dlatego, że zawiera więcej tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych, które są bardziej stabilne temperaturowo niż tłuszcze wielonienasycone, w które bogatszy jest rzepak. Ghee jest tłuszczem korzystnym do manipulacji termicznej – zawiera przeważającą część tłuszczów nasyconych, dzięki czemu ma bardzo wysoki SP. Tyle, że należy zachować ostrożność w odniesieniu do jego całkowitej ilości właśnie ze względu na kwasy tłuszczowe nasycone w ramach monitorowania dziennej proporcji tłuszczów nasyconych do nienasyconych (powinna wynosić około 1:2).
Pod względem udziału kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest rozsądnym (= uniwersalnym) wyborem. Zawiera niski procent tłuszczów nasyconych, nie wykazuje niepotrzebnego nadmiaru kwasów omega-6, a dzięki wysokiej temperaturze dymienia może być stosowany także w wyższych temperaturach. Jak każdy tłuszcz, ten tłuszcz ma swoje ograniczenia, trzeba uważać, żeby go nie spalić podczas smażenia.