Ważne informacje dotyczące filozofii naszego kształcenia, sposobu i formy studiowania.
Co się tutaj studiuje
Jakość żywności powinna interesować każdego konsumenta, ponieważ decyduje o smaku, zawartości składników odżywczych, wpływie na zdrowie i możliwościach obchodzenia się z żywnością w kuchni...
Co się tutaj studiuje
Rosnąca profesjonalizacja sportu wywiera presję na jego aktorów, aby zwracali uwagę praktycznie na każdy szczegół, dotyczy to oczywiście także żywienia. Faktem jest, że dieta ma ogromny wpływ na wyniki sportowe...
Co się tutaj studiuje
Wiele osób jest przekonanych, że osoby „pracujące głową” nie mają tak wysokich wymagań co do wartości odżywczych swojej diety w porównaniu do osób aktywnych fizycznie. Ale jest odwrotnie...
Co się tutaj studiuje
Do głównych zasad żywienia kobiety w ciąży należy stosowanie zróżnicowanej i zróżnicowanej diety, w której powinny być reprezentowane wszystkie główne grupy żywności...
Co się tutaj studiuje
W uproszczonej koncepcji kiełkowanie to proces, w wyniku którego kiełki wyrastają z nasion. Podczas procesu kiełkowania w nasionach rozpoczynają się procesy prowadzące do wzrostu zawartości składników odżywczych...
Co się tutaj studiuje
Zapalenie skóry to termin określający zapalenie skóry. Istnieje kilka różnych rodzajów zapalenia skóry, które objawiają się łuszczeniem się skóry, powstawaniem plam na skórze, pogrubieniem osłony skóry lub zmiany koloru i bardzo częste swędzenie...
Co się tutaj studiuje
Zapalenie stawów jest chorobą zwyrodnieniową stawów, która występuje najczęściej u osób po 50. roku życia. Choroba ta atakuje głównie duże stawy nośne kończyn dolnych (kolana, biodra) oraz stawy palców.
Co się tutaj studiuje
Coraz większa liczba ludzi na całym świecie cierpi na zespół zmęczenia. W przeszłości objawy tej choroby określano jako „zespół przewlekłej neuroendokrynnej dysfunkcji układu odpornościowego” lub „myalgiczne zapalenie mózgu i rdzenia”...
Co się tutaj studiuje
Bezsenność to problem, który dotyka nawet jedną trzecią światowej populacji. To nie tylko niemożność zaśnięcia, ale także niemożność zaśnięcia bez częstych przebudzeń i niebudzenia się wcześniej, niż to konieczne...
Co się tutaj studiuje
Tinnitus (od łacińskiego tinnire – dźwięk) odnosi się do całej gamy dźwięków, które osoba cierpiąca odbiera jedynie subiektywnie. Problem ten zazwyczaj utrzymuje się przez długi czas i znacząco wpływa na jakość życia...
Co się tutaj studiuje
ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi) lub zaburzenie hiperkinetyczne lub zaburzenie uwagi z nadpobudliwością to choroba polegająca na...
Co się tutaj studiuje
Padaczka jest chorobą wynikającą z nadmiernej aktywności elektrycznej mózgu i układu nerwowego. W zdrowym mózgu przekazywanie impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami jest pod kontrolą mechanizmów regulacyjnych...
Co się tutaj studiuje
Bóle głowy dotykają znaczną część populacji, ale nie zawsze można je nazwać migreną. Najczęstszym rodzajem bólu jest ból napięciowy lub naczynioruchowy, który stanowi ponad 90% wszystkich bólów głowy...
Co się tutaj studiuje
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to zaburzenie, które dotyka dużą liczbę kobiet (do 70%) w okresie jednego lub dwóch tygodni przed wystąpieniem miesiączki. To jest plik...
Co się tutaj studiuje
Endometrioza jest jedną z najczęstszych chorób ginekologicznych. Jej przyczyną jest przedostanie się małych fragmentów błony śluzowej macicy (endometrium) na zewnątrz macicy i ich osiadanie...
Co się tutaj studiuje
Stwardnienie rozsiane (stwardnienie rozsiane) to choroba zwyrodnieniowa atakująca centralny układ nerwowy (OUN). Nazwa „stwardnienie rozsiane” oddaje naturę tej choroby...
Co się tutaj studiuje
Astma to choroba, w przebiegu której dochodzi do obrzęku błony śluzowej dolnych dróg oddechowych. W rezultacie stają się węższe, ograniczając przepływ powietrza i utrudniając oddychanie...
Co się tutaj studiuje
Miażdżyca to przewlekła choroba spowodowana odkładaniem się w ścianach tętnic tzw. substancji aterogennych (lipidów, węglowodanów, krwinek i wapnia).
Co się tutaj studiuje
Wątroba to kluczowy narząd w organizmie, w którym zachodzi ogromna liczba reakcji chemicznych. Podobnie jak inne narządy w organizmie, wątroba jest narażona na różne choroby...
Co się tutaj studiuje
Dysfunkcja pęcherzyka żółciowego to jedna ze współczesnych chorób, której głównym powodem jest nadmiar pożywienia i nieodpowiednia kompozycja jadłospisu. Najbardziej powszechnym problemem jest zapalenie pęcherzyka żółciowego...
Co się tutaj studiuje
Zakażenie dróg moczowych (zapalenie pęcherza moczowego) to nieprzyjemna i często występująca choroba zapalna pęcherza moczowego i dróg moczowych. Jest to spowodowane infekcją bakteryjną...
Co się tutaj studiuje
Hemoroidy to powiększone żylaki na wejściu do odbytu lub bezpośrednio w odbycie. Wykształci się u ponad 50 procent ludzi, ale wielu nie jest tego świadomych...
Co się tutaj studiuje
Prostata to mały narząd, który znajduje się (tylko u mężczyzn) pomiędzy pęcherzem a odbytem i otacza cewkę moczową. Jego funkcją jest...
Co się tutaj studiuje
Kandydoza to nazwa nadmiernej aktywności drożdżaków Candida albicans. w jelitach, krwi i narządach. Te pasożytnicze drożdże żyją w normalnych warunkach w jelitach...
Co się tutaj studiuje
Monitorowanie ilości soli (NaCl) w diecie to jedna z podstawowych umiejętności żywieniowych, którą każdy powinien opanować. Powodem jest głównie jego znaczny dzienny nadmiar...
Co się tutaj studiuje
Przez wiele stuleci ludzie aromatyzowali, konserwowali i barwili swoją żywność. Nawet w dzisiejszych czasach produkcja żywności nie może obejść się bez małych pomocników...
Co się tutaj studiuje
Istnieje wiele sytuacji, w których układ odpornościowy reaguje nadmiernie na normalne sytuacje. W rezultacie stany alergiczne występują w populacji dość często...
Co się tutaj studiuje
Zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) to zaburzenie czynnościowe jelita grubego. Do najczęstszych objawów należą...
Co się tutaj studiuje
Termin „dieta przeciwzapalna” jest nieco skomplikowany w żywieniu. Ogólnie odnosi się do sytuacji, w których dana osoba cierpi na różne formy stanu zapalnego i istnieje przekonanie, że...
Co się tutaj studiuje
Indywidualne formy nietolerancji niektórych składników żywności kryją się pod hasłem „nietolerancja pokarmowa”...
Co się tutaj studiuje
Andropauza to termin oznaczający męską przemianę, czyli w zasadzie męski odpowiednik kobiecego klimakterium...
Co się tutaj studiuje
Fermentacja to proces, w którym przy udziale enzymów mikroorganizmów następuje przemiana substancji organicznych w żywności, z udziałem tworzenia nowych substancji...
Co się tutaj studiuje
Menopauza (nazywana okresem przejściowym kobiecym lub klimakterium) pojawia się w życiu kobiety w okresie, gdy organizm nie jest w stanie się rozmnażać i urodzić dziecka...
Co się tutaj studiuje
Chociaż zespół ten wpływa na przewód pokarmowy, ma wpływ na pojawienie się całej gamy chorób (zmęczenie, alergie, stany zapalne, choroby autoimmunologiczne...
Co się tutaj studiuje
Perystaltyka jelit oznacza ruch ścian jelita cienkiego i grubego, który służy przemieszczaniu ich zawartości. Te rytmiczne ruchy są kontrolowane przez…
Co się tutaj studiuje
W przypadku wielu produktów spożywczych twierdzi się, że ich spożycie zwiększa nasycenie dwutlenkiem węgla, co w konsekwencji prowadzi do różnych problemów zdrowotnych...
Co się tutaj studiuje
Zapalenie przyzębia to choroba zapalna dziąseł i aparatu podporowego zęba. Najczęstsze objawy to obrzęk i zaczerwienienie dziąseł, krwawienie z dziąseł, ból podczas szczotkowania i nieświeży oddech...
Co się tutaj studiuje
FODMAP to termin składający się z pierwszych liter słów fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Są to formy polisacharydów, które trudno rozkładają i wchłaniają w jelicie cienkim...
Co się tutaj studiuje
Dotyka ludzi w różnym wieku i dzieci nie są tu wyjątkiem. Ciśnienie krwi to siła wywierana przez krew przepływającą przez tętnice i żyły. Jest mierzona w dwóch wartościach...
Co się tutaj studiuje
Mikroflora jelitowa to specyficzny układ w organizmie człowieka, który decyduje o jakości funkcjonowania całego organizmu. Kolonizacja jelita grubego przez drobnoustroje rozpoczyna się po urodzeniu...
Co się tutaj studiuje
Celiakia to choroba jelit spowodowana nietolerancją białka glutenowego. Gluten jest naturalną częścią ziaren glutenu, czyli pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.
Co się tutaj studiuje
Histamina to substancja powstająca z aminokwasu histydyny. Organizm potrzebuje tej substancji, gdyż pełni ona w organizmie szereg funkcji – zapewnia wzrost i podział komórek…
Co się tutaj studiuje
Cukrzyca (cukrzyca) jest chorobą przewlekłą, która objawia się zaburzeniem metabolizmu węglowodanów...
Co się tutaj studiuje
Układ odpornościowy można po prostu opisać jako mechanizmy obronne organizmu. Nazywa się go systemem, ponieważ składa się z sieci komórek, tkanek i narządów, które współpracują ze sobą...
Co się tutaj studiuje
Dna jest formą zapalenia stawów (choroba zapalna stawów) spowodowaną przez kryształy kwasu moczowego odkładające się w tkance stawowej...
Co się tutaj studiuje
Co się tutaj studiuje
Złamania przeciążeniowe to kontuzje, które najczęściej dotykają sportowców. Główną przyczyną powstawania jest nadmierne obciążenie fizyczne, podczas którego tkanka kostna nie jest w stanie się zregenerować...
Co się tutaj studiuje
Do najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń trawienia i wchłaniania niektórych składników odżywczych należy nietolerancja laktozy, która w niektórych krajach dotyka nawet kilkadziesiąt procent całej populacji...
Co się tutaj studiuje
Choroba Bechterewa (zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa) to przewlekłe zapalenie tkanki chrzęstnej. Najczęściej atakuje kręgi kręgosłupa i tęczówkę, ale atakuje także stawy czy płuca...
Co się tutaj studiuje
Osteoporoza to stan, w którym zmniejsza się gęstość kości. Następuje utrata białka i minerałów, struktura kości słabnie, a kości łatwo się łamią...
Co się tutaj studiuje
Tężyczka to problem, który dotyka ogromną liczbę osób, a większość z nich nawet nie zdaje sobie sprawy, że jest to tężyczka. Jej przejawy mogą nie tylko pogorszyć jakość życia, ale w niektórych sytuacjach mogą także poważnie zagrozić zdrowiu...
Co się tutaj studiuje
W zdecydowanej większości spożywamy żywność, która została w określony sposób zmodyfikowana – czy to technologicznie w ramach ich przetwarzania i produkcji, czy też bezpośrednio w kuchni podczas obróbki cieplnej…
Co się tutaj studiuje
Tarczyca to gruczoł dokrewny, umiejscowiony z przodu szyi, pod chrząstką tarczowatą. Jest istotna dla jakości życia człowieka, ponieważ wytwarza kluczowe hormony...
Co się tutaj studiuje
Jako wszystkożerca człowiek różni się od innych zwierząt pod względem odżywiania jedną niezaprzeczalną zaletą: jego metabolizm wykazuje znaczną elastyczność w zakresie wykorzystania zasobów energetycznych, co pozwala mu...
Co się tutaj studiuje
Każdy, kto choć raz postanawia zmodyfikować sposób odżywiania się, a jednocześnie pragnie, aby zachowanie organizmu poszło w pożądanym kierunku...
Co się tutaj studiuje
Substancje antyżywieniowe to stosunkowo duża grupa składników występujących w większości produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego...
Co się tutaj studiuje
Detoksykacja to bardzo często przytaczane określenie, zwłaszcza w obszarze promowania sprzedaży różnorodnych produktów spożywczych, suplementów diety, różnorodnych urządzeń czy ogólnych metod wsparcia...
Co się tutaj studiuje
Zespół metaboliczny to termin, który pojawia się coraz częściej. Powodem jest nie tylko fakt, że dotyka ona coraz większej części społeczeństwa...
Co się tutaj studiuje
Zalecane Dzienne Spożycie (DDA) to oznaczenie ilości określonego składnika odżywczego, który powinniśmy dostarczyć do naszej żywności...
Co się tutaj studiuje
Zaburzenia odżywiania pojawiają się coraz częściej we współczesnym społeczeństwie. Najbardziej dotknięte są młodsze grupy wiekowe, częściej kobiety.
Co się tutaj studiuje
Obecnie w krajach rozwiniętych około jedna trzecia dorosłych stosuje suplementy diety...
Co się tutaj studiuje
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat tradycją stało się wzbogacanie żywności o różnorodne składniki. To celowo zwiększa zawartość niezbędnych składników odżywczych...
Co się tutaj studiuje
Wysokie spożycie cukrów prostych lub węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym uważane jest za jedną z głównych przyczyn nadwagi lub cukrzycy typu 2.
Co się tutaj studiuje
Smak każdego spożywanego przez nas jedzenia jest czynnikiem czysto subiektywnym i silnie indywidualnym, opierającym się na emocjach...
Co się tutaj studiuje
Funkcjonowanie komórek, tkanek, narządów czy całego ustroju zawsze zależy od jakości równowagi kwasowo-zasadowej środowiska wewnętrznego.
Co się tutaj studiuje
Podstawą oceny trendów energetycznych są chińskie koncepcje yin i yang, które w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat stały się stosunkowo znane nawet w naszych regionach...
Co się tutaj studiuje
Większość pokarmów ma zdolność wywoływania uczucia ciepła lub zimna w organizmie po spożyciu...
Co się tutaj studiuje
Każdy pokarm, który mamy okazję zjeść, musi zostać przetworzony przez przewód pokarmowy...
Co się tutaj studiuje
Między innymi żywność, którą spożywamy, ma zdolność wywoływania w organizmie tzw. odpowiedzi glikemicznej...
Co się tutaj studiuje
Gdy tylko wybierzemy odpowiednią dla nas gamę produktów spożywczych, starając się ułożyć sposób odżywiania odpowiadający naszym indywidualnym potrzebom...
Co się tutaj studiuje
Przeciwutleniacze to substancje występujące w diecie (głównie pochodzenia roślinnego), których zadaniem jest eliminacja tzw. wolnych rodników...
Co się tutaj studiuje
Fitoskładniki, często określane jako fitochemikalia, to związki występujące w różnych roślinach...
Co się tutaj studiuje
Minerały zawarte są w organizmie jedynie w niewielkich ilościach – łącznie stanowią około 4 procent masy ciała…
Co się tutaj studiuje
Witaminy to substancje, które musimy dostarczać z pożywieniem, gdyż organizm ludzki nie jest w stanie sam ich wytworzyć...
Co się tutaj studiuje
O wodzie pitnej (w sensie jej długoterminowego bezpiecznego spożycia) mówimy, gdy zawiera ona minerały...
Co się tutaj studiuje
Tłuszcze, obok białek i węglowodanów, stanowią podstawowy budulec naszego organizmu. Pełni szereg niezbędnych funkcji.
Co się tutaj studiuje
Błonnik właściwie należy do grupy węglowodanów. Istnieją dwa podstawowe rodzaje błonnika (występującego w roślinach)...
Co się tutaj studiuje
Węglowodany dostarczają organizmowi szybko użytecznej energii. W zależności od ich składu zmienia się także prędkość, z jaką ta energia jest z nich generowana w organizmie (najszybciej z tzw. cukrów)…
Co się tutaj studiuje
Białka są podstawowym budulcem naszych mięśni, stawów, skóry i narządów wewnętrznych, a jednocześnie organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć…
Co się tutaj studiuje
Aby móc pracować z żywnością dla dobra naszego zdrowia, konieczna jest nie tylko znajomość składu poszczególnych pokarmów...
Co się tutaj studiuje
Wyobraź sobie, że idziesz na zakupy i chcesz kupić naprawdę zdrową żywność, która będzie podstawą Twojej codziennej diety.
Co się tutaj studiuje
Nie ma jednej prawidłowej formy odżywiania. Wszystko jest kwestią indywidualności i sposobu myślenia.
Jak się tu uczysz?
Eksperci i laicy na całym świecie nieustannie dyskutują, jak powinien wyglądać prawidłowo ułożony plan żywieniowy. „Mądrzejsi” są zgodni, że powinien on odpowiadać indywidualnym wymaganiom każdego człowieka…
Jak się tu uczysz?
Na pierwszy rzut oka może się to wydawać dziwne, ale nie interesuje mnie kształcenie dietetyków na moich kursach...
Jak się tu uczysz?
Edukacja w zakresie żywienia jest niestety na naszym rynku ujednolicona. Cały problem polega na tym, że zdecydowana większość organizatorów kursów opiera się na standardach narzuconych przez Ministerstwo Oświaty...
Jak się tu uczysz?
Większość osób, które zapisują się na jakikolwiek kurs, zazwyczaj uczy się czegoś nowego. Mają swoje oczekiwania, którym towarzyszą różne emocje: Oprócz entuzjazmu i pewnej formy ekscytacji pojawia się także strach...
Jak się tu uczysz?
Głównym kierunkiem, na którym skupiamy się na kursach, jest przekazanie studentom jak najszerszego spektrum zasad obowiązujących we wszystkich reżimach żywieniowych. Ale najwięcej czasu spędzamy na tych z dużą zawartością węglowodanów.
Jak się tu uczysz?
Dzięki wzrostowi zainteresowania problematyką prawidłowego odżywiania, stale pojawiają się nowe teorie żywieniowe. Z samej zasady różnicy każdy z nich zmierza do głoszenia trochę „innej prawdy”.
Jak się tu uczysz?
Etykietą „Konsultant żywieniowy” chwalą się obecnie wszyscy. Nie ma w tym nic dziwnego – żyjemy w okresie wzmożonego zainteresowania zdrowym trybem życia, który uwzględnia także racjonalne odżywianie.
Jak się tu uczysz?
Czasami trochę autorefleksji nie zaszkodzi. Doceniam wysiłek każdego ucznia w zdobywaniu nowej wiedzy, choćby z tego powodu konieczne jest przyjęcie właściwej postawy i konstruktywnego podejścia. Czy naprawdę warto być rygorystycznym?
Jak się tu uczysz?
Częścią studiów na kursie Doradca Żywieniowy są artykuły seminaryjne. Ich zasadnicze znaczenie polega na tym, że rozwijając je, uczniowie wypróbowują realne, praktyczne porady.
Jak się tu uczysz?
Nasza filozofia edukacyjna opiera się od podstaw na znalezieniu i zdefiniowaniu zależności pomiędzy sposobem, w jaki się odżywiamy, a funkcjonowaniem naszego zdrowia, nigdy nie zejdziemy z tej ścieżki.
Jak się tu uczysz?
Jak nasi absolwenci radzą sobie po ukończeniu studiów? Jak samo badanie wpływa na ich dalsze życie, zarówno osobiste, jak i zawodowe?
Jak się tu uczysz?
Ponieważ rośnie zainteresowanie nauką online, która daje pewną swobodę, staramy się przygotować dla naszych studentów system możliwie najbardziej efektywny, a jednocześnie jak najbardziej przyjazny dla użytkownika. .
Jak się tu uczysz?
Jako istota złożona z ciała i umysłu, mamy zdolność do ewolucji. Ludzka świadomość ma wolną wolę, która w przeciwieństwie do zwierząt daje nam możliwość wyboru tego, co i jak jemy.
Jak się tu uczysz?
Organizujemy kursy i szkolenia z całego spektrum dziedziny zdrowia. U nas studiują ludzie bez względu na wykształcenie i wiek.
Jak się tu uczysz?
Jak się tu uczysz?
Każda osoba, która stara się robić postępy w swojej edukacji, ma swoje postrzeganie trudności ustawione na innym poziomie...