Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy   występują w powiększonych żylakach   przy wejściu do odbytu lub bezpośrednio   w odbycie. Rozwija się u ponad 50 procent ludzi, choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Najczęściej dokuczają, gdy dochodzi do stanu zapalnego i powiększenia, w takich przypadkach:
- z powodu krwawienia podczas defekacji,
- na swędzenie, ból   i obrzęk odbytu,
- uczucie pełności.

Główną przyczyną hemoroidów jest wysiłek i wysiłek podczas wypróżnień, co powoduje nadmierny ucisk na żyły odbytu. Inne możliwe przyczyny to nadwaga i ciąża. Zaparcia i biegunka mogą również pogorszyć stan ogólny. Długotrwałe siedzenie lub stanie oraz brak błonnika w diecie przyczyniają się do powstawania hemoroidów. Hemoroidy częściej występują u osób starszych, ponieważ mięśnie, które pomagają w tłoczeniu krwi w żyłach, z wiekiem tracą napięcie.

Istnieją dwa rodzaje hemoroidów:

1. Wewnętrzne.
Tworzy się wewnątrz odbytu. Czasami powodują krwawienie   podczas stolca, ale zwykle tak jest   bez objawów.

2. Zewnętrzne.
Otaczają wejście do odbytu. Mogą być bolesne, ale często znikają same.

Wpływ diety na hemoroidy

Ważną profilaktyką zapobiegającą powstawaniu hemoroidów jest regularny ruch, który wzmacnia mięśnie otaczające żyły, a jednocześnie wspomaga prawidłowe ruchy stolca w jelitach.

W diecie należy kontrolować spożycie błonnika, zwłaszcza jego składników rozpuszczalnych. Jest higroskopijny, tj. wchłania większą ilość wody, co powoduje zwiększenie objętości stolca i tym samym jego zmiękczenie.

Wskazane jest również zwiększenie spożycia niektórych przeciwutleniaczy, gdyż przyczyniają się one do wzmocnienia wytrzymałości i elastyczności ścian żył. Najczęściej prezentowane są karoteny i witamina C w połączeniu z bioflawonoidami.

W gojeniu uszkodzonych (otwartych) hemoroidów zaleca się wspomagającą suplementację cynkiem i witaminą E.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Marcela Krejčířová

Szukając odpowiedniego kursu z zakresu zdrowego odżywiania doceniłam możliwość studia online, które umożliwiły mi ukończenie kursu, jednocześnie opiekując się dwójką małych dzieci – zasada ciągłych testów zmuszała osobę do ciągłej nauki. Tematem zdrowego odżywiania interesuję się już od dawna, ale dopiero później po ukończeniu kursu uporządkowałem w głowie zdobyte informacje i uzyskałem je niezbędny przegląd. Naprawdę doceniam możliwość poznania różnych ludzi alternatywne sposoby odżywiania, a także możliwość konsultacji z lektorem. Teraz Zastanawiam się, jaki kurs wybiorę jako następny.

Lucie Čapková

Jestem bardzo zadowolona z kursu Doradca Żywienia i Suplementacji, przemawia do mnie holistyczne podejście Panu Jelínkowi swoją próbę pokazania, że odpowiednio dobranym odżywianiem jesteśmy w stanie wpłynąć zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne stan psychiczny osoby. Podczas tego kursu nauczysz się myśleć w szerszych kontekstach, osobno i indywidualnie. Jako były zawodnik fitness przestrzegałem diet, które były dobre dla mojego zdrowia na pewno nie przyniosły korzyści, a pan Jelínek pokazał mi, jak można tak dostosować te diety, aby nie szkodziły. szkodliwy wpływ na organizm. Mogę jedynie polecić uzasadnione i humanitarne podejście pana Jelínka.

Jan Vondrák

Udział w tym kursie był dla mnie nie tylko bezcennym doświadczeniem, ale także naprawdę wzbogacającym i inspirującym procesem. Dzięki Twojej umiejętności przekazywania informacji w zrozumiały i ciekawy sposób, czułam, że na każdej lekcji zdobywałam nową i przydatną wiedzę, którą planuję wykorzystać nie tylko dla siebie, ale także by pomóc innym ludziom w drodze do lepszego zdrowia i styl życia. Dzięki Waszej pomocy zrozumiałam, że odżywianie to nie tylko jedzenie, ale całościowe podejście do stylu życia i dbania o siebie. Chciałbym również podziękować za cierpliwość i chęć wyjaśnienia i udzielenia odpowiedzi na każde z naszych pytań. Wasza otwartość i chęć pozwoliły lepiej zrozumieć złożoną dziedzinę żywienia i nauczyć się wykorzystywać tę wiedzę w praktyce. Z przyjemnością wspominam ten wspaniały kurs z Tobą. Wasz transfer wiedzy i pasja do żywienia są dla mnie ogromnym źródłem inspiracji.