Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy

Błonnik

Błonnik właściwie należy do grupy węglowodanów. Istnieją dwa podstawowe rodzaje błonnika (reprezentowanego w roślinach):

  • Rozpuszczalny:

    Składa się ze składników komórek roślinnych, które pęcznieją w wodzie (= są higroskopijne). W jelicie grubym pod wpływem działania bakterii (przy wykorzystaniu procesów fermentacji ) ulegają rozkładowi na prostsze składniki. Rozpuszczalne frakcje błonnika mogą być trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest częstym składnikiem owoców, warzyw, zbóż, orzechów i roślin strączkowych, zawsze w różnych proporcjach. Głównym działaniem rozpuszczalnego błonnika jest wchłanianie nadmiaru wody z jelit i zwiększanie objętości stolca. Kolejną ważną cechą jest wpływ na metabolizm Cholesterol we krwi. W ostatnich latach na pierwszy plan wysunęły się specyficzne rodzaje rozpuszczalnych form błonnika, określane jako prebiotyki (np. fruktooligosacharydy – FOS, galaktooligosacharydy – GOS, czy inulina ), o których wykazano różnorodne korzystne działanie zdrowotne.

  • Nierozpuszczalny:

    Najwięcej go znajdziemy w zbożach, warzywach, roślinach strączkowych i grzybach. Składa się z różnych składników ścian komórkowych i lignin, które wiążą wodę, ale nie pęcznieją. Układ pokarmowy człowieka nie jest w stanie ich rozłożyć (w przeciwieństwie do przeżuwaczy), dlatego przechodzą przez przewód pokarmowy niestrawione. Regularne spożywanie tej formy błonnika wspomaga pracę jelit (poprawia perystaltykę jelit) oraz wydalanie pozostałości metabolicznych, w tym różnych niepożądanych substancji dostarczanych w normalnej diecie (tzw. procesy detoksykacji mechanicznej).

Poniższe, istotne z praktycznego punktu widzenia informacje odnoszą się ogólnie do włókien:

  1. Obydwa rodzaje błonnika (rozpuszczalny i nierozpuszczalny) występują praktycznie we wszystkich roślinach, zawsze w różnych proporcjach i względnych proporcjach. Na przykład w owocach dominują gatunki rozpuszczalne, w warzywach zaś gatunki nierozpuszczalne.
  2. Błonnik jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego – zwiększa objętość pofermentu i usprawnia jego przejście przez jelita. Decyduje w ten sposób o stanach zaparcia lub biegunki. W praktyce konieczne jest zatem spożywanie wystarczającej ilości pokarmów zawierających błonnik, których w normalnej diecie większości ludzi jest zdecydowanie za mało.
  3. Błonnik wpływa na wartości indeksu glikemicznego żywności (obniża je). Odgrywa zatem ważną rolę w zapobieganiu insulinooporności i cukrzycy typu 2.
  4. Błonnik prawie nie ma wartości odżywczych. Ponieważ jego wchłanianie zależy od poziomu aktywności bakterii jelitowych, jego wartość energetyczną określono jedynie jako średnią (poniżej 2 kcal na 1 gram).
  5. Średnie dzienne spożycie błonnika dla osoby dorosłej powinno wynosić 25-35 g, jednak dla większości ludzi w cywilizacji zachodniej osiąga ono połowę tej wartości (w Czechach podaje się 11-15 g ).
  6. Błonnik wchodzi w skład wielu różnych preparatów mających na celu redukcję wagi – dzięki wchłoniętej wodzie wypełnia żołądek i zmniejsza apetyt. Jednocześnie wydłuża trawienie pokarmu i tym samym wywołuje uczucie sytości.
  7. Nagłe nadmierne spożycie błonnika może powodować wzdęcia, gazy i bóle brzucha.
  8. Wysokie spożycie błonnika może zmniejszać skuteczność niektórych leków, w tym doustnych środków antykoncepcyjnych.
  9. Niektóre pokarmy bogate w błonnik, takie jak siemię lniane, zawierają estrogeny roślinne, które, jak sugeruje się, zmniejszają ryzyko raka piersi u kobiet.

Błonnik

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Libuše Pelikánová

Chciałbym podziękować panu Jelínkowi za jego kursy. zalogowałem się na kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji i przystąpiłem do kursu z wynikiem pozytywnym przez oczekiwanie. Byłem nie tylko zadowolony, ale także mile zaskoczony jakością przebieg, intensywność i podejście pana Jelínka. Dowiedziałem się wszystkiego, czym jestem musiała wiedzieć i na pewno wybiorę się na inne kursy wzbogacające prowadzone przez Pana Jelínka, bo to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze same w sobie, w Edukacja. Bardzo doceniam też to, że byłem tam, kiedy czegoś potrzebowałem doradzić, wyjaśnić, pan Jelínek był przy mnie i bardzo mu za to dziękuję. Albo chcesz rozpocząć karierę zawodową lub zrobić kurs tylko dla siebie, nie wahaj się. Gorąco polecam.

Ing. Alice Mertensová

Kurs „Doradca ds. żywienia i suplementacji” bardzo zmienił życie moje i mojej rodziny. Od wielu lat poszukuję odpowiedniego sposobu na dobre samopoczucie, zadowolenie ze swojej sylwetki oraz zrobienie czegoś dla swojej odporności i zdrowia najbliższych. Ten kurs wydał mi się tym właściwym i już w pierwszych tygodniach nauki potwierdził się to czego od niego oczekiwałem. Dzięki kursowi nie tylko zrozumiałam podstawy funkcjonowania ludzkiego organizmu, zdrowia i wpływu jedzenia na niego, ale także zyskałam wgląd w wiele innych dziedzin związanych z żywieniem. Właściwie to on zapoczątkował moje wysiłki, aby pomóc nie tylko sobie i moim bliskim, ale i ogółu społeczeństwa. Dla mnie kurs z pewnością był dobrą i wszechstronną podstawą do dalszej edukacji z zakresu żywienia i suplementacji. Polecam każdemu komu nie jest obojętne zdrowie.

Tomáš Křivánek

Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w kursie Doradcy Żywieniowego. Przekazał mi wiele ważnych informacji poprzez nauczanie prowadzone przez najlepszych wykładowców w swojej dziedzinie. Dzięki zdobytej wiedzy wiele wskazówek wdrażam w życie rodzinne i będę się starała zastosować je dalej w przyszłej pracy. Dziękuję bardzo.