Kurzy ATAC

Błonnik pokarmowy

Błonnik

Błonnik właściwie należy do grupy węglowodanów. Istnieją dwa podstawowe rodzaje błonnika (reprezentowanego w roślinach):

  • Rozpuszczalny:

    Składa się ze składników komórek roślinnych, które pęcznieją w wodzie (= są higroskopijne). W jelicie grubym pod wpływem działania bakterii (przy wykorzystaniu procesów fermentacji ) ulegają rozkładowi na prostsze składniki. Rozpuszczalne frakcje błonnika mogą być trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest częstym składnikiem owoców, warzyw, zbóż, orzechów i roślin strączkowych, zawsze w różnych proporcjach. Głównym działaniem rozpuszczalnego błonnika jest wchłanianie nadmiaru wody z jelit i zwiększanie objętości stolca. Kolejną ważną cechą jest wpływ na metabolizm Cholesterol we krwi. W ostatnich latach na pierwszy plan wysunęły się specyficzne rodzaje rozpuszczalnych form błonnika, określane jako prebiotyki (np. fruktooligosacharydy – FOS, galaktooligosacharydy – GOS, czy inulina ), o których wykazano różnorodne korzystne działanie zdrowotne.

  • Nierozpuszczalny:

    Najwięcej go znajdziemy w zbożach, warzywach, roślinach strączkowych i grzybach. Składa się z różnych składników ścian komórkowych i lignin, które wiążą wodę, ale nie pęcznieją. Układ pokarmowy człowieka nie jest w stanie ich rozłożyć (w przeciwieństwie do przeżuwaczy), dlatego przechodzą przez przewód pokarmowy niestrawione. Regularne spożywanie tej formy błonnika wspomaga pracę jelit (poprawia perystaltykę jelit) oraz wydalanie pozostałości metabolicznych, w tym różnych niepożądanych substancji dostarczanych w normalnej diecie (tzw. procesy detoksykacji mechanicznej).

Poniższe, istotne z praktycznego punktu widzenia informacje odnoszą się ogólnie do włókien:

  1. Obydwa rodzaje błonnika (rozpuszczalny i nierozpuszczalny) występują praktycznie we wszystkich roślinach, zawsze w różnych proporcjach i względnych proporcjach. Na przykład w owocach dominują gatunki rozpuszczalne, w warzywach zaś gatunki nierozpuszczalne.
  2. Błonnik jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego – zwiększa objętość pofermentu i usprawnia jego przejście przez jelita. Decyduje w ten sposób o stanach zaparcia lub biegunki. W praktyce konieczne jest zatem spożywanie wystarczającej ilości pokarmów zawierających błonnik, których w normalnej diecie większości ludzi jest zdecydowanie za mało.
  3. Błonnik wpływa na wartości indeksu glikemicznego żywności (obniża je). Odgrywa zatem ważną rolę w zapobieganiu insulinooporności i cukrzycy typu 2.
  4. Błonnik prawie nie ma wartości odżywczych. Ponieważ jego wchłanianie zależy od poziomu aktywności bakterii jelitowych, jego wartość energetyczną określono jedynie jako średnią (poniżej 2 kcal na 1 gram).
  5. Średnie dzienne spożycie błonnika dla osoby dorosłej powinno wynosić 25-35 g, jednak dla większości ludzi w cywilizacji zachodniej osiąga ono połowę tej wartości (w Czechach podaje się 11-15 g ).
  6. Błonnik wchodzi w skład wielu różnych preparatów mających na celu redukcję wagi – dzięki wchłoniętej wodzie wypełnia żołądek i zmniejsza apetyt. Jednocześnie wydłuża trawienie pokarmu i tym samym wywołuje uczucie sytości.
  7. Nagłe nadmierne spożycie błonnika może powodować wzdęcia, gazy i bóle brzucha.
  8. Wysokie spożycie błonnika może zmniejszać skuteczność niektórych leków, w tym doustnych środków antykoncepcyjnych.
  9. Niektóre pokarmy bogate w błonnik, takie jak siemię lniane, zawierają estrogeny roślinne, które, jak sugeruje się, zmniejszają ryzyko raka piersi u kobiet.

Błonnik

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Andrea Kroupová

Kiedy zastanawiałam się, gdzie zdobędę wartościową wiedzę na temat żywienia, bardzo ważne było dla mnie, aby opinie wykładowcy pokrywały się z moim nastawieniem życiowym. Długo szukałam i zastanawiałam się gdzie aplikować. Zniechęcał mnie także fakt, że większość kursów trwała bardzo krótko, w którym – moim zdaniem – nie da się przyswoić wystarczającej ilości informacji. Kiedy zapytałem jedną osobę, na której wykładzie uczestniczyłem, kto według niej ma największe zdolności – odpowiedział, że był to Martin Jelínek… I tak się to wszystko zaczęło. Poznałem też osobiście Martina Jelínka – i bardzo się z tego cieszę. Wierzę, że nie było to ostatnie spotkanie. Polecam wszystkim także inne kursy - na przykład Siłę Myśli - bo w życiu nic nie dzieje się przez przypadek :-) Nie przez przypadek wybrałam studia u Martina Jelínka... Ty też spróbuj, wygrałeś nie żałuj!

Andrea Vangorová

Ponieważ pochodzę ze Słowacji, spędziłem dużo czasu na szukaniu informacji, jak zostać konsultantem ds. żywienia, ponieważ nie mogłem znaleźć podobnego kursu na Słowacji, który szczegółowo omawiałby tę kwestię. Wszystkie kursy trwają maksymalnie 1 miesiąc i uważam, że jeśli chcę poświęcić się zawodowo doradztwu, to zdecydowanie za mało. ATAC zaimponował mi swoim podejściem do edukacji online, piękną grafiką, przejrzystością i oczywiście holistycznym podejściem. Nawet 6 miesięcy nauki to nie koniec edukacji, ale już dobry początek, od którego można zacząć. Całe życie zajmuję się między innymi różnymi formami ćwiczeń, poprzez gimnastykę, taniec, aerobik, a kilka lat temu ukończyłam także kurs trenera fitness oraz aerobiku, tabaty, pilatesu i kalanetyki. Dlatego naturalnym jest, że stale obserwuję wpływ diety na swój organizm. Dużo czytałam, próbowałam różnych „sprawdzonych” przepisów na odchudzanie i stopniowo odnajdywałam w sklepach produkty, które były już podstawą diety naszych dziadków. Odrzucam diety, bo gotowanie, eksperymentowanie, układanie talerza i samo jedzenie to moja pasja. Ten kurs tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że zbilansowana dieta i odpowiedni tryb życia w połączeniu z ciągłym ruchem dobrze wpływają na odporność naszego organizmu, co odwdzięczy się nam m.in. także tym, że może być stale narażony na atak wirusów, a mimo to idę dalej z uśmiechem i bez maseczki. Dziękuję za piękne sześć miesięcy edukacji, które w końcu sprawiło mi radość.

Mgr. Michaela Bebová

Po długim czasie przeglądania Internetu i szukaniu kursu z zakresu poradnictwa żywieniowego, zdecydowałem się na który spełniłby moje oczekiwania, natknąłem się na kursy ATAC. Czas trwania 6 miesięcy, na początku mnie podekscytowała, potem trochę mnie przestraszyła, ale w finale potwierdziła przekonanie, że podjąłem słuszną decyzję. Kurs jest pełen informacji, to prawda profesjonalnie zarządzane, a osobowość Pana Jelínka stanowi dopełnienie całości. Dla siebie Muszę powiedzieć, że system map myśli wcale mi nie odpowiadał, ale mnie zmusił studenta do intensywnego i ciągłego przygotowania, co uważam za drugie imprezę za bardzo ważną. Mogę tylko polecić ten kurs każdemu - bardzo trudny będziesz szukać kogoś, kto potrafi być tak obiektywny i wszechstronny dostęp do wszystkiego i wszystkich :)