Wstęp / Co się u nas studiuje / Błonnik pokarmowy
Błonnik właściwie należy do grupy węglowodanów. Istnieją dwa podstawowe rodzaje błonnika (reprezentowanego w roślinach):
Rozpuszczalny:
Składa się ze składników komórek roślinnych, które pęcznieją w wodzie (= są higroskopijne). W jelicie grubym pod wpływem działania bakterii (przy wykorzystaniu procesów fermentacji ) ulegają rozkładowi na prostsze składniki. Rozpuszczalne frakcje błonnika mogą być trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest częstym składnikiem owoców, warzyw, zbóż, orzechów i roślin strączkowych, zawsze w różnych proporcjach. Głównym działaniem rozpuszczalnego błonnika jest wchłanianie nadmiaru wody z jelit i zwiększanie objętości stolca. Kolejną ważną cechą jest wpływ na metabolizm Cholesterol we krwi. W ostatnich latach na pierwszy plan wysunęły się specyficzne rodzaje rozpuszczalnych form błonnika, określane jako prebiotyki (np. fruktooligosacharydy – FOS, galaktooligosacharydy – GOS, czy inulina ), o których wykazano różnorodne korzystne działanie zdrowotne.
Nierozpuszczalny:
Najwięcej go znajdziemy w zbożach, warzywach, roślinach strączkowych i grzybach. Składa się z różnych składników ścian komórkowych i lignin, które wiążą wodę, ale nie pęcznieją. Układ pokarmowy człowieka nie jest w stanie ich rozłożyć (w przeciwieństwie do przeżuwaczy), dlatego przechodzą przez przewód pokarmowy niestrawione. Regularne spożywanie tej formy błonnika wspomaga pracę jelit (poprawia perystaltykę jelit) oraz wydalanie pozostałości metabolicznych, w tym różnych niepożądanych substancji dostarczanych w normalnej diecie (tzw. procesy detoksykacji mechanicznej).
Poniższe, istotne z praktycznego punktu widzenia informacje odnoszą się ogólnie do włókien:
Pavla Brožová
Podjęłam krótką decyzję o kursie zdalnym Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji po urodzeniu trzeciej córki. Wcześniej pracowałem w firmie zajmujących się redukcją wagi. Poczułem, że czegoś mi brakuje w systemie indywidualną opiekę i spojrzenie na osobę jako całość. Jako mój pierwszy łyk były książki Martina Jelínka poświęcone żywieniu dzieci, postowi i diecie choroby nowotworowe. Spojrzenie na zdrowie przedstawione mi przez Martina Jelínka Spodobało mi się na tyle, że nie wahałam się ani chwili i zapisałam się na kurs. Kurs przekroczył moje oczekiwania we wszystkich parametrach - rzetelności, wiedzy specjalistycznej i zwłaszcza podejście samego wykładowcy. Jedna z największych zalet tego kursu Widzę to w grze edukacyjnej ZOF, która ukazuje nas w indywidualnych kreacjach menu, wszystkie możliwe parametry, które ma menu że na rynku czeskim nie znajdziesz niczego podobnego w tej jakości. Po ukończeniu kursu postanowiłem stopniowo ukończyć inne kursy, które oferty kurzyatac.cz Myślę, że nie mają tu konkurencji.
Miluše Heryšerová
Ponieważ jestem z wykształcenia technologiem chemicznym, a jednocześnie zawodowo zajmuję się notyfikacją suplementów diety, studiowanie i ocenianie poszczególnych składników żywności czy suplementów diety to dla mnie zarówno zabawa, jak i chleb powszedni. Mimo, że wiem po co dodawane są do żywności określone substancje i jakie jej właściwości nadają, to moim głównym celem było unikanie tych składników w żywności. Chciałam jednak poszerzyć swoją wiedzę i zrozumieć, w jaki sposób organizm człowieka gospodaruje poszczególnymi makro i mikroskładnikami oraz jaki ma to wpływ na nasz organizm. Długo więc poszukiwałam dalszej edukacji, która pomogłaby mi zrozumieć związek pomiędzy tym, co jemy, a zdrowiem człowieka. Jednocześnie zależało mi na możliwości ułożenia zbilansowanego menu dla osób o indywidualnych wymaganiach. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na kurs zdalny Doradca Żywienia i Suplementacji, który przybliżył mi sposób postrzegania jedzenia z perspektywy kultury Wschodu i Zachodu, a szczególnie pomógł mi zrozumieć, jak i dlaczego warto wzbogacać swoją dietę w określone produkty spożywcze w związku z chorobami człowieka lub nietolerancjami pokarmowymi. Chciałbym podziękować Panu Jelínkowi za stworzenie kursu, który całkowicie spełnił moje oczekiwania, całą organizację, treść kursu, przejrzystość poszczególnych tematów i nowoczesną koncepcję całego kursu. Jednocześnie doceniam możliwość wypróbowania w praktyce przygotowywania menu z wykorzystaniem gry ZOF. Zdecydowanie chcę się dalej kształcić w innych dziedzinach i kontynuować naukę na innych kursach prowadzonych przez pana Jelínka.
Ing. Kateřina Šviráková
Kurs Konsultanta Żywieniowego jednym słowem fenomenalny. Treść i ogólna forma formy nauki są dobrane absolutnie perfekcyjnie. Codziennie mam okazję otwierać lekcje i czytać to, czego potrzebuję, nawet po zakończeniu kursów. Nie muszę niczego nigdzie zapisywać ani pobierać. Zdecydowana większość tematów to „chleb powszedni”, a informacje zawarte na lekcjach są zawsze wystarczające do orientacji i zrozumienia. Forma prezentacji została tak pomysłowo dobrana, że każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno zupełny początkujący, jak i bardziej zaawansowany uczeń. Szczerze podziwiam Martina Jelínka, który potrafi wybrać z dość złożonego tematu najważniejsze rzeczy i przekazać je w czytelnej, zrozumiałej formie, przy czym lekcja rzadko przekracza kilka stron. Niesamowitą pomocą w nauce są dołączone pytania do poszczególnych lekcji, które fantastycznie uzupełnią informacje, wiedzę i zrozumienie całego tematu. Jako wisienkę na torcie oceniam nagrania audio, których mogę słuchać podczas uprawiania sportu lub prowadzenia samochodu, które nagle stają się ulubionym zajęciem. System edukacyjny Martina Jelínka dał mi absolutnie najwięcej z wielu kursów i szkół, które już ukończyłem. Nie da się tego z niczym porównać. System jest unikalny i niezwykle przydatny. Bardzo chciałbym, żeby lista kursów nie miała końca . Poza tym osobiste podejście tak zajętej osoby, jaką jest autorka wszystkich przysmaków w formie dań, jest absolutnie wyjątkowe. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Martin Jelínek odmienił moje życie i to, a właściwie wszystkie kursy, które już ukończyłem, poprowadziły mnie na drogę do czegoś, o czym nawet nie marzyłem.