Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy

Błonnik

Błonnik właściwie należy do grupy węglowodanów. Istnieją dwa podstawowe rodzaje błonnika (reprezentowanego w roślinach):

  • Rozpuszczalny:

    Składa się ze składników komórek roślinnych, które pęcznieją w wodzie (= są higroskopijne). W jelicie grubym pod wpływem działania bakterii (przy wykorzystaniu procesów fermentacji ) ulegają rozkładowi na prostsze składniki. Rozpuszczalne frakcje błonnika mogą być trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest częstym składnikiem owoców, warzyw, zbóż, orzechów i roślin strączkowych, zawsze w różnych proporcjach. Głównym działaniem rozpuszczalnego błonnika jest wchłanianie nadmiaru wody z jelit i zwiększanie objętości stolca. Kolejną ważną cechą jest wpływ na metabolizm Cholesterol we krwi. W ostatnich latach na pierwszy plan wysunęły się specyficzne rodzaje rozpuszczalnych form błonnika, określane jako prebiotyki (np. fruktooligosacharydy – FOS, galaktooligosacharydy – GOS, czy inulina ), o których wykazano różnorodne korzystne działanie zdrowotne.

  • Nierozpuszczalny:

    Najwięcej go znajdziemy w zbożach, warzywach, roślinach strączkowych i grzybach. Składa się z różnych składników ścian komórkowych i lignin, które wiążą wodę, ale nie pęcznieją. Układ pokarmowy człowieka nie jest w stanie ich rozłożyć (w przeciwieństwie do przeżuwaczy), dlatego przechodzą przez przewód pokarmowy niestrawione. Regularne spożywanie tej formy błonnika wspomaga pracę jelit (poprawia perystaltykę jelit) oraz wydalanie pozostałości metabolicznych, w tym różnych niepożądanych substancji dostarczanych w normalnej diecie (tzw. procesy detoksykacji mechanicznej).

Poniższe, istotne z praktycznego punktu widzenia informacje odnoszą się ogólnie do włókien:

  1. Obydwa rodzaje błonnika (rozpuszczalny i nierozpuszczalny) występują praktycznie we wszystkich roślinach, zawsze w różnych proporcjach i względnych proporcjach. Na przykład w owocach dominują gatunki rozpuszczalne, w warzywach zaś gatunki nierozpuszczalne.
  2. Błonnik jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego – zwiększa objętość pofermentu i usprawnia jego przejście przez jelita. Decyduje w ten sposób o stanach zaparcia lub biegunki. W praktyce konieczne jest zatem spożywanie wystarczającej ilości pokarmów zawierających błonnik, których w normalnej diecie większości ludzi jest zdecydowanie za mało.
  3. Błonnik wpływa na wartości indeksu glikemicznego żywności (obniża je). Odgrywa zatem ważną rolę w zapobieganiu insulinooporności i cukrzycy typu 2.
  4. Błonnik prawie nie ma wartości odżywczych. Ponieważ jego wchłanianie zależy od poziomu aktywności bakterii jelitowych, jego wartość energetyczną określono jedynie jako średnią (poniżej 2 kcal na 1 gram).
  5. Średnie dzienne spożycie błonnika dla osoby dorosłej powinno wynosić 25-35 g, jednak dla większości ludzi w cywilizacji zachodniej osiąga ono połowę tej wartości (w Czechach podaje się 11-15 g ).
  6. Błonnik wchodzi w skład wielu różnych preparatów mających na celu redukcję wagi – dzięki wchłoniętej wodzie wypełnia żołądek i zmniejsza apetyt. Jednocześnie wydłuża trawienie pokarmu i tym samym wywołuje uczucie sytości.
  7. Nagłe nadmierne spożycie błonnika może powodować wzdęcia, gazy i bóle brzucha.
  8. Wysokie spożycie błonnika może zmniejszać skuteczność niektórych leków, w tym doustnych środków antykoncepcyjnych.
  9. Niektóre pokarmy bogate w błonnik, takie jak siemię lniane, zawierają estrogeny roślinne, które, jak sugeruje się, zmniejszają ryzyko raka piersi u kobiet.

Błonnik

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Andrea Svinčiak

Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w Twoim kursie. Jestem bardzo usatysfakcjonowana, bo pomimo tego, że żywieniem zajmuję się od dawna (jest to moje hobby od ponad 20 lat), nie miałam odwagi zająć się doradztwem zawodowo. Pomógł mi w tym mąż, który dosłownie kopnął mnie, żebym wzięła udział w kursie. Poczułem, że nigdy nie wiedziałem wystarczająco dużo, aby udzielać rad innym. Wasz kurs jest systematyczny, przemyślany, a na testach rywalizowałam sama ze sobą w tym, co wiem i czego się nauczyłam :) Codzienne dokształcanie się w tym zakresie jest dla mnie oczywistością, a poprawa jakości żywienia to, moim zdaniem sztuka samodoskonalenia. Bardzo chętnie podejmiemy współpracę w zakresie doradztwa, ponieważ jesteśmy zainteresowani wraz z mężem świadczeniem klientom naszych kompleksowych usług - masaż - ruch - żywienie - diagnostyka układu energetycznego. Cieszę się, że ja również zostałam trenerem fitness i kulturystyki pierwszego stopnia, a mój mąż był zawodowym sportowcem, więc wierzę, że mamy coś do przekazania i nasi klienci będą zadowoleni. W dzisiejszych zabieganych czasach niezwykle ważne jest, aby być w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz mieć wystarczającą ilość ENERGII.

Martina Bušková

Ponieważ pracuję jako masażystka i kosmetyczka, często jestem pytana o kwestie zdrowotne i żywieniowe, którymi interesuję się od wielu lat. Chciałem więc chociaż doradzić profesjonalnie i na poziomie, a nie tylko dostać kartkę papieru. W trakcie swojej pracy odkryłam, że nawet bólu pleców czy stanu skóry nie da się wyrwać z kontekstu, a człowieka należy rozpatrywać całościowo, na co wpływa wiele czynników. Dlatego trafiłem na kurs Pana Martina Jelínka, który był odpowiedzią na wszystkie moje pytania dotyczące żywienia i kompleksowo podchodzi do problemów. Wszystko, czego się nauczyłem, pomaga mi również w życiu osobistym.

Helena Hájková

Jako instruktor fitness i jako trener z zakresu fitness często spotykam się z pytaniami ze strony moich klientów czy uczniów na temat odżywiania. A odżywianie zawsze było i jest istotnym elementem nie tylko zdrowego trybu życia, ale oczywiście także skutecznego i skutecznego kształtowania sylwetki, dobrych wyników i ogólnego stanu zdrowia, dobrego nastroju oraz równowagi nie tylko fizycznej, ale i psychicznej. Ten kurs dla doradców ds. żywienia i suplementacji doskonale uwzględnia te „ciągłe pojemniki”. Osobiście szczególnie doceniam szeroką bazę informacji na temat spektrum żywieniowego i różnych perspektyw na temat odżywiania (np. Ajurweda itp.). Kurs jest bardzo dobrze przygotowany, dobrze prowadzony i uzupełniony naprawdę znakomitą konsultacją dr Jelínka. Aplikacja ZOF jest świetnym pomocnikiem. Nie mogę się doczekać uzupełnienia swojej edukacji o kurs Żywienia Sportowego i ogólnie gorąco polecam kursy ATAC.