Kurzy ATAC

Mikrobiota jelitowa

Mikrobiota jelitowa

Mikroflora jelitowa to specyficzny układ w organizmie człowieka, który decyduje o jakości funkcjonowania całego organizmu. Kolonizacja jelita grubego przez mikroorganizmy rozpoczyna się już po urodzeniu, kiedy dziecko nabywa pierwsze mikroorganizmy z flory pochwowej i kałowej matki. Są to bakterie beztlenowe Enterobacter, Streptococcus i Staphylococcus, które metabolizują tlen – po jego spożyciu (w pierwszym tygodniu życia) powstają warunki do rozwoju bakterii beztlenowych ( Bacteroides ), w kolejnych tygodniach środowisko z przewagą (do Tworzy się 90%) pałeczek kwasu mlekowego i bifidobakterii, które stanowią podstawę całej różnorodności biomu jelitowego w życiu dorosłym. Jest to naturalny proces rozwoju, dla którego realizacji muszą zostać spełnione dwa podstawowe warunki:

  • Poród naturalny.
    Jest źródłem mikroflory pochwy i kału.
  • Karmienie piersią.
    Mleko matki jest także źródłem składników odżywczych dla tych mikroorganizmów. Co ciekawe, w jelitach dzieci karmionych piersią dominują bakterie Bifidobacterium, natomiast w jelitach dzieci karmionych sztucznie występuje bardziej złożona mikroflora ( Clostridia, Bacteroides, Bifidobacteria, Streptococci ).

Dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają mikroflorę, na którą większy wpływ ma otaczające środowisko, ponadto są kolonizowane przez mikroorganizmy beztlenowe znacznie później (do kilku miesięcy). Warto również zwrócić uwagę na fakt, że wraz z wiekiem liczba bakterii Bifidobacterium maleje lub nawet zanika (na ich miejsce pojawiają się kolonie Lactobacillus, Enterococcus, Enterobacterium i Clostridium ). Stwierdzono, że zmiana ta może prowadzić do osłabienia organizmu, wzrostu chorobotwórczości, obciążenia toksycznego, powstawania nowotworów i zaburzeń funkcji wątroby.

Po przejściu z karmienia piersią na pokarm stały następuje znaczny wzrost różnorodności gatunkowej mikroorganizmów w jelitach, pod koniec drugiego roku życia skład się stabilizuje i przypomina mikroflorę osoby dorosłej.

Spektrum gatunków w jelitach jest różne dla każdego osobnika. Organizmy, które uważamy za korzystne dla zdrowia, a także te, które są (w większych ilościach) potencjalnie chorobotwórcze, żyją i pracują razem w jednej przestrzeni. Co ciekawe, całkowita liczba tych mikroorganizmów odpowiada w przybliżeniu liczbie komórek w organizmie człowieka. Ale nie chodzi tylko o całkowitą ilość, różnorodność gatunkowa jest ważna dla stabilności całego systemu. Okazuje się, że u osób stosujących nowoczesną dietę, czyli żywność przetworzoną technologicznie, pozbawioną błonnika, różnorodność waha się w granicach 400-500 gatunków, u osób z przewagą żywności naturalnej może być ponad dwukrotnie większa. Różnorodność ta w sposób absolutnie fundamentalny determinuje sposób zachowania się zbiorowości, a tym samym wpływa na cały organizm.

Te mikroorganizmy jelitowe pełnią różnorodne funkcje:
- Wytwarzają niektóre witaminy (B12, K),
- Fermentują niestrawione składniki żywności (np. błonnik),
- Ruchy mechaniczne wspomagają perystaltykę jelit (ruch strawionego pokarmu w jelicie),
- Wpływają na wchłanianie wody (tym samym wpływając na zagęszczenie stolca),
- Mają bezpośredni wpływ na kształtowanie się układu odpornościowego,
- Kontrolują aktywność drobnoustrojów chorobotwórczych (zapobiegają ich namnażaniu i rozwojowi stanów zapalnych),
- Wpływają na produkcję hormonów i neuroprzekaźników - udowodniono, że wpływa to nie tylko na nastrój, ale także na związek z jedzeniem.

Wpływ diety na mikroflorę jelitową

Wszystkie mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym muszą jeść. Bez zewnętrznego zaopatrzenia w składniki odżywcze, mają tendencję do zwracania się przeciwko sobie (= zjadają się nawzajem, dzieje się to głównie podczas strajków głodowych i postów ) i wymierają. Należy zatem prawidłowo odżywiać nie tylko siebie, ale także te – niezbędne dla jakości życia – mikroorganizmy. Każda grupa mikroorganizmów w jelitach ma zdolność fermentowania różnych makroskładników w diecie - niektóre skupiają się na poszczególnych rodzajach węglowodanów (prostych, oligo- lub polisacharydach), inne na różnych rodzajach błonnika, tłuszczów czy białek.

Niektóre grupy mają bardziej znaczący wpływ na zdrowie człowieka niż inne, określa się je jako „organizmy probiotyczne” (bakterie, głównie kwas mlekowy) lub probiotyki. Działa przede wszystkim jako bariera mikrobiologiczna przed patogenami, wytwarzając substancje ( wolne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, zdekoniugowane kwasy żółciowe, lizolecytynę i wiele innych), które mają działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Kultury probiotyczne żywią się substancjami, które wspólnie nazywamy prebiotykami. Są to rodzaje węglowodanów, które są odporne na działanie enzymatycznego trawienia i wchłaniania w górnej części przewodu pokarmowego, a do jelita grubego docierają w praktycznie nienaruszonym stanie. Zajmujemy tutaj miejsce:
- Niestrawne oligosacharydy - fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy, inulina, laktuloza.
- Polisacharydy – skrobia oporna, pektyny, rozpuszczalna hemiceluloza, rozpuszczalny błonnik, guma guar i konjac.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Barbora Harvišová

Uważamy, że piękne jest piękne, ponieważ inne rzeczy są brzydkie. Uważamy, że dobro jest dobre, ponieważ inne rzeczy są złe. Byt powstaje z niebytu, a ciężkie podtrzymuje światło. Przez całe życie bawimy się takimi przeciwieństwami, ale jak w dzisiejszej epoce mediów możemy znaleźć drogę między tym, co zdrowe, a tym, co niezdrowe? Brakuje podstawowych informacji, których powinno się uczyć w naszych szkołach i jesteśmy wówczas uzależnieni od nawyków żywieniowych przekazywanych z pokolenia na pokolenie w rodzinie, a następnie od dostępnych środków. Ale czy to, co wiem, jest prawdą? „Prostota i zdrowy rozsądek” – jedno z pierwszych zdań, które zabrzmiało w pierwszej godzinie kursu pana Martina Jelínka. Nic nowego, pomyślałem, ale co z tego. Następnie wiele informacji docierało do mnie w formie codziennych lekcji, co nie zawsze było łatwe, a w połowie kursu ponownie zadałem sobie pytanie, co z tym zrobić? Jednak pod koniec kursu, jak obiecał pan Martin Jelínek, krąg się zamknął i wiele informacji, z których w tajemnicy myślałem, że nie będę mógł nawet skorzystać, dziś postrzegam jako bardzo bogaty i wartościowy materiał wejściowy, który należy przestudiować rozpowszechniane dalej. Każdy człowiek jest indywidualnością, znajduje się na innym etapie swojej życiowej drogi, dlatego każdy potrzebuje innej opieki. Jeśli postrzegasz dietę jako lekarstwo na niemal wszystkie powszechnie występujące obecnie choroby i potrzebujesz pomocy w zorientowaniu się w tym temacie, to dobrze trafiłeś – właśnie w tym pomoże Ci kurs Konsultanta Żywienia i Suplementacji . Co więcej, w postaci Pana Jelínka będziesz miał w pobliżu nie tylko najwyższej klasy profesjonalistę, ale także osobę, która „przy okazji” może otworzyć w Tobie inne tematy, które przeniosą Cię jako osobę o kilka kroków dalej w życiu w bardzo krótkim czasie. Zdecydowanie postrzegam ten kurs jako świetną inwestycję życiową.

Jan Pinker

Odniesień do kursów ATAC nie można pisać negatywnie i nie wszystkie pozytywne można zawrzeć w jednym zdaniu. Ponieważ podejście pana Jelínka jest absolutnie idealne, zarówno na lekcjach, jak i wtedy, gdy potrzebujesz osobistej porady. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się tutaj ukończyć studia. Odważę się napisać, że to jedyne centrum edukacyjne, które spełniło wszystkie moje oczekiwania, a ponieważ ukończyłam już tutaj z sukcesem dwa kursy, to wiem na pewno, że na tym się nie skończy.

Blanka Kubáňková

W opiniach uczestników kursu powiedziano już chyba wszystko, co istotne, z każdym z nich mogę się całkowicie utożsamić. Do własnej oceny kursu pozwolę zatem posłużyć się cytatem z ostatniego dnia kursu (info dla osób niebędących uczestnikami: dla urozmaicenia kursu, na każdy dzień zajęć dostępny był jeden cytat): „Przeciętny nauczyciel opowiada. Dobry nauczyciel wyjaśnia. Świetny nauczyciel pokazuje. Najlepszy nauczyciel inspiruje.” Mgr Jelínek jest dla mnie najlepszym nauczycielem, ponieważ swoim doświadczeniem, prowadzeniem zajęć i podejściem do poszczególnych uczestników zainspirował mnie do kontynuowania nauki. Na szczęście jest w czym wybierać, dlatego z niecierpliwością czekam na udział w jego kolejnych kursach.