Wstęp / Co się u nas studiuje / Cholesterol
Cholesterol jest substancją, której znaczenie jest bardzo często wymieniane w odniesieniu do zdrowia człowieka, zwłaszcza w chorobach układu krążenia. Niewielką część cholesterolu pozyskujemy z pożywienia pochodzenia zwierzęcego (najbogatszym źródłem są podroby i jaja), jednak zdecydowana większość (około 90-95%) może zostać wytworzona przez sam organizm (w wątrobie). Jeśli z jakiegoś powodu (ograniczenia dietetyczne) nie przyjmujemy cholesterolu, organizm ma zdolność do zwiększania własnej produkcji, więc w rzeczywistości nie ma niebezpieczeństwa jego niedoboru.
Cholesterol jest substancją wyjściową do produkcji niektórych hormonów. Jest niezbędnym składnikiem kwasów żółciowych, bez których nie jest możliwe trawienie pokarmu, między innymi produkowana jest z niego witamina D. Pomaga także organizmowi przetwarzać tłuszcze, a także jest kluczowym składnikiem w tworzeniu błon komórkowych. Jest przenoszona we krwi przez substancje zwane lipoproteinami. Ze względu na gęstość dzielimy je na:
1. Lipoproteiny o dużej gęstości – określane mianem HDL (ang. high gęstości lipoprotein ),
2. Lipoproteiny o niskiej gęstości – LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości ),
3. Lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości - VLDL ( lipoproteiny o bardzo małej gęstości ).
Od strony medycyny ogólnie przyjmuje się, że należy monitorować nie tylko poziom cholesterolu całkowitego, ale także stosunek HDL do LDL.
Głównym zadaniem cholesterolu LDL jest transport tej substancji z krwi do otaczających tkanek, zadaniem nośnika HDL natomiast jest skierowanie nadmiaru cholesterolu do wątroby, gdzie ulega on rozkładowi. Nadmiar LDL w porównaniu z HDL łatwo ulega utlenianiu i ma zdolność preferencyjnego odkładania się w tak zwanych blaszkach sklerotycznych w ścianach naczyń, powodując w ten sposób miażdżycę (= stwardnienie tętnic i naczyń krwionośnych). W ten sposób dochodzi do zwężenia drożności naczyń krwionośnych i wystąpienia zaburzeń krążenia, które mogą skutkować zawałem serca lub udar. Z tych powodów cholesterol LDL jest powszechnie określany jako „zły” lub „zły” cholesterol, podczas gdy cholesterol HDL jest określany jako „dobry” cholesterol.
Zaburzenia metabolizmu cholesterolu (w tym jego całkowitego nadmiaru, w tym podwyższonego poziomu LDL) można łatwo wyleczyć dostosowując tryb życia, organizm może bardzo elastycznie reagować na tak odpowiednio dostosowany reżim. Podstawą jest regularny ruch, bardziej odpowiednia jest aktywność aerobowa. Jednocześnie istotna jest kontrola przejawów stresu.
Udowodniono, że na dietę wpływa kilka czynników:
Ograniczanie spożycia źródeł cholesterolu.
Dotyczy to zwłaszcza podrobów i jaj (żółtka). Jednak samo ograniczenie spożycia tej substancji w zdecydowanej większości przypadków nie rozwiąże sytuacji.
Zmniejszenie spożycia pokarmów zwiększających utlenianie.
Dotyczy to szczególnie źródeł spalonych tłuszczów (= smażone potrawy) i nadmiaru cukru (= słodycze).
Wystarczająca ilość przeciwutleniaczy.
Ich zwiększone spożycie zmniejsza objawy utleniania, co sprawi, że większa ilość cholesterolu LDL nie będzie mogła przejść tego procesu i będzie sprzyjać tworzeniu się i odkładaniu blaszek tłuszczowych w tętnicach i żyłach. Kluczowym źródłem są warzywa, owoce, kiełki lub odpowiednio dobrane suplementy diety.
Zwiększenie spożycia błonnika.
Dotyczy to nie tylko błonnika jako całości, ale szczególnie jego formy rozpuszczalnej, która ma udowodnione pozytywne działanie (=obniża) poziom cholesterolu we krwi. Obejmuje to stałą obecność w jadłospisie wybranych rodzajów warzyw, owoców, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.
Dostosowanie proporcji niektórych tłuszczów.
To przede wszystkim zwiększenie spożycia tłuszczów omega-3 i jednocześnie zmniejszenie proporcji kwasów omega-6. Wzajemny stosunek tych kwasów tłuszczowych jest powszechnie stosowany jako wskaźnik jakości ustalonego jadłospisu w przypadku podwyższonych wartości cholesterolu i tłuszczu we krwi.
Ing. Eva Kusová
Od kilku lat pracuję w świecie zdrowia, fitnessu i dobrego samopoczucia. Pogłębiam swoją wiedzę studiując indywidualne kursy z zakresu żywienia. Odżywianie w sporcie poprzez kursy Atac przypadło mi do gustu, gdyż zajęcia sportowe stały się dla mnie niezbędnym sposobem na relaks, odpoczynek i praktykę zawodową. Jedną z najważniejszych umiejętności Konsultanta Żywieniowego jest umiejętność kompleksowego myślenia w kontekstach prowadzących do wyznaczonych celów. To właśnie tę umiejętność najbardziej cenię na kursie. Chciałbym podziękować Martinowi Jelínkowi za jego wyjątkowe podejście i spojrzenie na problem oraz za przedstawiony przez niego wyjątkowy kurs.
Zdeňka Prušáková Řepová, Dis.
Jestem szczęśliwa i niezwykle wdzięczna, że otrzymałam dar i możliwość szerzenia wśród społeczeństwa zdrowia, urody i odżywiania - jako wsparcie dla wysokiej jakości i satysfakcjonującego życia. Na kursy Mgr. Martina Jelínka poznałem dzięki jego książkom i wykładom, które są NAJLEPSZE, profesjonalne, ciekawe, praktyczne, angażujące i w prostej formie dające się przenieść na codzienne życie zwykłych ludzi. Po przeczytaniu książki „Odżywianie w chorobach złośliwych” zapragnęłam więcej, dlatego sprawnie trafiłam na kursy online ATAC. WOW – właśnie tego potrzebowałem. W zaciszu własnego domu, w godzinach i czasie, które Ci odpowiadają, bez stresu i dojazdów. Polecam kursy każdemu bez wyjątku. Zaliczyłbym je do obowiązku szkolnego i przedmiotu obowiązkowego. Jestem zadowolony z zakresu programu, wiedzy merytorycznej, części praktycznej kursów (gra edukacyjna), części testowej, filmów, ale także poradni dla studentów, co jest bardzo korzystnym elementem. Sposób jedzenia, który sam preferuję i który jednocześnie przekazuję, pięknie współgra z całym daniem i esencją Pana Jelínka. Kursy budowane są na bardzo solidnych i stabilnych fundamentach – czyli na RÓŻNORODNOŚCI, RÓWNOWAGI, JAKOŚCI ŻYWNOŚCI, gdy wszystko musi być w zgodzie ze specyficznymi potrzebami jednostki. Pracuję z osobami cierpiącymi na nietolerancję histaminy (sam mam tę naklejkę HIT), alergie pokarmowe, egzemę, problemy trawienne itp.. i w tym ooru naprawdę dużym wyzwaniem jest ułożenie jadłospisu tak, aby dieta była zbilansowana i smaczna . Jakie pokarmy preferować, a jakich powinna unikać osoba dotknięta chorobą. Jaki styl odżywiania zastosować w profilaktyce i powstaniu różnych problemów... Osobiste i negatywne doświadczenia z zakresu medycyny, przemysłu farmaceutycznego i konsultantów żywieniowych pomogły mi otworzyć własną praktykę i Pan Mgr. Martin Jelínek przekazał mi dodatkową niezbędną wiedzę i know-how w postaci niesamowitych kursów ATAC.
RNDr. Markéta Rezková
Przy wyborze kursów oferowanych przez różne organizacje miarodajna była dla mnie akredytacja Ministerstwa Oświaty i Kultury, elastyczność czasowa, a przede wszystkim większa ilość informacji w porównaniu do kursów standardowych. Mimo że sześciomiesięczny kurs „Konsultant Żywienia i Suplementacji” nie posiada akredytacji, z pozostałych punktów byłem niezwykle zadowolony. Forma, przejrzystość i struktura informacji na codziennych lekcjach zostały napisane w sposób zrozumiały i bardzo ciekawy, a ważne informacje zostały wyróżnione, tak aby można było łatwo się w nich odnaleźć. Oprócz samych lekcji na szczególną uwagę zasługuje gra ZOF, w której załadowaną wiedzę wykorzystano w „praktyce” i jest to nieoceniona pomoc w trakcie nauki. Jeszcze raz dziękuję i jestem bardzo szczęśliwy, że mogę skorzystać z kolejnego z oferowanych kursów!