Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to substancje występujące w diecie (głównie w pokarmach roślinnych), których zadaniem jest eliminowanie (= neutralizowanie, gaszenie) tzw. wolnych rodników (niestabilnych i reaktywnych związków z niesparowanymi elektronami, które poszukują kolejnego elektronu, aby utworzyć stabilną cząsteczkę – najbardziej wspólnymi przedstawicielami są cząsteczki tlenu i azotu ). Ogólne działanie wolnych rodników jest takie, że jeśli jest ich za dużo, dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego (spowodowanego np. dymem, smogiem, promieniowaniem UV i RTG, stresem, zwiększonym zużyciem tlenu podczas wysiłku fizycznego, produktami przemiany materii i wieloma innymi czynnikami). inne czynniki). Powstałe w ten sposób wolne rodniki w największym stopniu atakują nasz materiał genetyczny (DNA) i powstają różne mutacje, zaburzenia i choroby.

Aby wyeliminować negatywne działanie wolnych rodników, musimy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość tzw. przeciwutleniaczy. Aby jakakolwiek substancja mogła zostać uznana za przeciwutleniacz, musi tłumić niszczycielskie działanie wolnych rodników, oddając im elektrony. Zasadą jest, że różne przeciwutleniacze chronią nas przed różnymi rodzajami wolnych rodników w różnych częściach komórek i różnych częściach ciała. Działanie poszczególnych antyoksydantów nie jest izolowane, ale ma tzw. efekt synergistyczny (łączny efekt wszystkich antyoksydantów jest większy niż suma efektów poszczególnych substancji). W tym kierunku warto skupić się na stosowaniu mieszanin substancji przeciwutleniających, zawsze najlepiej pochodzenia naturalnego, zamiast preferować izolowane przeciwutleniacze otrzymywane w drodze syntezy z innych substancji.

Przeciwutleniacz po zneutralizowaniu wolnego rodnika sam staje się wolnym rodnikiem. Jedna z ważnych właściwości przeciwutleniaczy polega na tym, że mogą się one regenerować (np. witamina C regeneruje witaminę E).

Istnieją dwa rodzaje przeciwutleniaczy:

  1. Takie, że nasze ciało tworzy się samo.
    Są to enzymy, koenzymy, związki zawierające siarkę.
  2. Substancje pozyskiwane z żywności.
    Na przykład witaminy C i E, karoteny i różne fitochemikalia. Minerały same w sobie nie są przeciwutleniaczami, ale niektóre z nich mogą stać się niezbędnymi składnikami enzymów antyoksydacyjnych wytwarzanych przez organizm (selen, żelazo, mangan, miedź, cynk). Najbogatszym źródłem są różnego rodzaju owoce i warzywa. Jednakże przeciwutleniacze występują również w innych produktach spożywczych, takich jak zboża, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Każdy pokarm zawiera inne spektrum i ilość substancji przeciwutleniających. Znaczny procent przeciwutleniaczy ulega zniszczeniu podczas przetwarzania żywności. Np. witamina E zawarta w olejach traci się podczas ich rafinacji, w zbożach ulega zniszczeniu w wyniku utleniania podczas przechowywania i mielenia na mąkę. Przeciwutleniacze zawarte w owocach i warzywach, na czele z witaminą C, są bardzo szybko utleniane przez tlen z powietrza. Niektóre fitochemikalia (głównie bioflawonoidy) są celowo usuwane z żywności ze względu na gorzki smak. W normalnych warunkach skoncentrowane dawki przeciwutleniaczy można dostarczyć również poprzez produkcję i szybkie spożywanie świeżo wyciskanych soków warzywnych i owocowych.

Teoria wolnych rodników i przeciwutleniaczy jest obecnie akceptowana przez całą społeczność naukową. Przeciwutleniaczom przypisuje się szereg ciekawych efektów – eksperci twierdzą, że mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia ponad 80% chorób – niektórych nowotworów, chorób serca, stanów zapalnych, mogą spowalniać proces starzenia i wielu innych. Mają zdolność wspierania witalności organizmu, dlatego z dużym powodzeniem stosowane są we wspomaganiu wyników sportowych na każdym poziomie.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Tereza Křečková

Jako certyfikowana trenerka zdrowia hormonalnego wybrałam kurs doradztwa żywieniowego kurzyatac.cz właśnie dlatego, że łączy on informacje oparte na badaniach naukowych z praktycznym zastosowaniem w codziennej praktyce, a ponadto mogę uczyć się go w 100% online. Doceniam fakt, że na kursie poruszono również tematy takie jak równowaga hormonalna i jej związek z dietą, co jest kluczowe w mojej pracy. Kurs dał mi solidne podstawy, na których mogę budować wiedzę podczas pracy z klientami.

Mgr. et Mgr. Zdeňka Trummová

Około dziesiątej poruszam się wokół zdrowego stylu życia i wysokiej jakości odżywiania lot. W początkowej fazie tego okresu udało mi się pozbyć trzydziestu kilogramów, które przybrałam w szkole. Wiedziałem, że tak kawałek pracy za sobą, ale jeszcze większy kawałek przed sobą – nie po to, żeby znowu przybrać na wadze, ale żeby czuć czuć się dobrze, cieszyć się jedzeniem, nie obwiniać go, a przede wszystkim znaleźć jedno zrównoważony styl życia. Próbowałem wielu w przeszłości podejścia do jedzenia, ale zawsze brakowało mi jakiegoś znaczącego przełomu zgromadzone informacje. Rozpoczęłam kurs żywienia dzieci już na poziomie podstawowym z powodów zawodowych, ale obowiązek stał się radością, nową i przeszłością Informacje zaczęły do siebie pasować i już wiem, że to nie koniec tego kursu. Sposób prowadzenia kursu jest bardzo dobrze opracowany metodologicznie, pod warunkiem informacje i odpowiedzi na pytania są kompletne. Pan Jelínek chętnie wyjaśni wszystko, co jest zadawane na temat studiowanego przedmiotu. Duży pozytyw całego kursu stanowi wykonanie zadań cząstkowych w grze edukacyjnej ZOF. Jesteś teraz studentem może sprawdzić wiedzę teoretyczną w praktyce i dowiedzieć się, jaki ma ona wpływ przygotowana żywność dla różnych procesów zachodzących w organizmie człowieka.

Ing. Marek Smetana

Patrząc wstecz, bardzo się cieszę, że dołączył do kursu, którego uczył mistrz żywienia, mistrz Martin Jelínek. Dowiedziałem się, co twierdzi tysiące lat nauki Wschodu, ale także szeroki zakres wiadomości z zakresu nauk o żywności. Przebieg był urozmaicony, nie było chyba teorii dietetycznych. Ci, którzy uważali i przygotowywali się do lekcji, z pewnością podejrzewają, że w ich diecie obecne są pszczoły bije... Pomimo tego, że pan Jelínek jest weganem, ma obiektywne poglądy dietetyczne. Wielkie dzięki, mistrzu, że zechciałeś udzielić mi wszystkich informacji i radzę przekazać darowiznę! Podziękowania i pochwały należą także do Twoich kursów na temat mleka, cukrzycy i tego, jak powinny odżywiać się dzieci!