Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to substancje występujące w diecie (głównie w pokarmach roślinnych), których zadaniem jest eliminowanie (= neutralizowanie, gaszenie) tzw. wolnych rodników (niestabilnych i reaktywnych związków z niesparowanymi elektronami, które poszukują kolejnego elektronu, aby utworzyć stabilną cząsteczkę – najbardziej wspólnymi przedstawicielami są cząsteczki tlenu i azotu ). Ogólne działanie wolnych rodników jest takie, że jeśli jest ich za dużo, dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego (spowodowanego np. dymem, smogiem, promieniowaniem UV i RTG, stresem, zwiększonym zużyciem tlenu podczas wysiłku fizycznego, produktami przemiany materii i wieloma innymi czynnikami). inne czynniki). Powstałe w ten sposób wolne rodniki w największym stopniu atakują nasz materiał genetyczny (DNA) i powstają różne mutacje, zaburzenia i choroby.

Aby wyeliminować negatywne działanie wolnych rodników, musimy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość tzw. przeciwutleniaczy. Aby jakakolwiek substancja mogła zostać uznana za przeciwutleniacz, musi tłumić niszczycielskie działanie wolnych rodników, oddając im elektrony. Zasadą jest, że różne przeciwutleniacze chronią nas przed różnymi rodzajami wolnych rodników w różnych częściach komórek i różnych częściach ciała. Działanie poszczególnych antyoksydantów nie jest izolowane, ale ma tzw. efekt synergistyczny (łączny efekt wszystkich antyoksydantów jest większy niż suma efektów poszczególnych substancji). W tym kierunku warto skupić się na stosowaniu mieszanin substancji przeciwutleniających, zawsze najlepiej pochodzenia naturalnego, zamiast preferować izolowane przeciwutleniacze otrzymywane w drodze syntezy z innych substancji.

Przeciwutleniacz po zneutralizowaniu wolnego rodnika sam staje się wolnym rodnikiem. Jedna z ważnych właściwości przeciwutleniaczy polega na tym, że mogą się one regenerować (np. witamina C regeneruje witaminę E).

Istnieją dwa rodzaje przeciwutleniaczy:

  1. Takie, że nasze ciało tworzy się samo.
    Są to enzymy, koenzymy, związki zawierające siarkę.
  2. Substancje pozyskiwane z żywności.
    Na przykład witaminy C i E, karoteny i różne fitochemikalia. Minerały same w sobie nie są przeciwutleniaczami, ale niektóre z nich mogą stać się niezbędnymi składnikami enzymów antyoksydacyjnych wytwarzanych przez organizm (selen, żelazo, mangan, miedź, cynk). Najbogatszym źródłem są różnego rodzaju owoce i warzywa. Jednakże przeciwutleniacze występują również w innych produktach spożywczych, takich jak zboża, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Każdy pokarm zawiera inne spektrum i ilość substancji przeciwutleniających. Znaczny procent przeciwutleniaczy ulega zniszczeniu podczas przetwarzania żywności. Np. witamina E zawarta w olejach traci się podczas ich rafinacji, w zbożach ulega zniszczeniu w wyniku utleniania podczas przechowywania i mielenia na mąkę. Przeciwutleniacze zawarte w owocach i warzywach, na czele z witaminą C, są bardzo szybko utleniane przez tlen z powietrza. Niektóre fitochemikalia (głównie bioflawonoidy) są celowo usuwane z żywności ze względu na gorzki smak. W normalnych warunkach skoncentrowane dawki przeciwutleniaczy można dostarczyć również poprzez produkcję i szybkie spożywanie świeżo wyciskanych soków warzywnych i owocowych.

Teoria wolnych rodników i przeciwutleniaczy jest obecnie akceptowana przez całą społeczność naukową. Przeciwutleniaczom przypisuje się szereg ciekawych efektów – eksperci twierdzą, że mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia ponad 80% chorób – niektórych nowotworów, chorób serca, stanów zapalnych, mogą spowalniać proces starzenia i wielu innych. Mają zdolność wspierania witalności organizmu, dlatego z dużym powodzeniem stosowane są we wspomaganiu wyników sportowych na każdym poziomie.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Kateřina Balcarová

Na kurs zapisałam się jako weganka będąca w ciąży. Oczekiwałam, że kurs da mi pewność, że wszystko w mojej diecie jeśli zrobię to dobrze, dostarczy mi to dodatkowych bodźców i da mi ogólny pogląd na jedzenie (nie tylko wegańskie) i jego wpływ na zdrowie człowieka. Było mi bardzo przykro, że tak było nie miała możliwości odbycia kursu na odległość i osobistego spotkania z wykładowcą. Ostatecznie z edukacyjnego punktu widzenia nie miało to żadnego znaczenia, bo wykładowca w miarę możliwości poświęcił się nam podczas konsultacji on-line, bardzo szybko odpowiadał na maile i bardzo cieszę się z bieżących webinariów. Aktualnie nie zajmuję się doradztwem zawodowo, ale często doradzam przyjaciołom i znajomym. Mnóstwo bodźców i wiedza zdobyta na kursie okazała się bardzo przydatna. Widzę to w swoim otoczeniu ludzie zaczynają zdawać sobie sprawę ze związku między zdrowiem a dietą, a eksperci ds będą szukać żywienia nie tylko ze względu na utratę wagi, ale przede wszystkim w tym celu wpływając na Twoje zdrowie na lepsze. I właśnie to uważam za esencję kursu Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji pod kierunkiem wykładowcy Martina Jelínka.

Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.

O programie edukacyjnym ATAC dowiedziałem się z własnej inicjatywy, dzięki promocji na jego stronie internetowej. Jeśli chodzi o moje własne intuicyjne preferencje, logicznie wybrałem ATAC. Zapewne każdy z nas ma w sobie jakieś wyobrażenie, na podstawie którego podświadomie wybieramy to, co jest dla nas korzystne. Chociaż nie otrzymałem żadnego polecenia, ATAC „przeszedł” przez moje sito całkiem naturalnie. Martin Jelínek prezentuje się na wysokim poziomie zawodowym. Ma szeroką, multidyscyplinarną perspektywę i oprócz swojej reputacji w branży prezentuje się w sposób jasny, zrozumiały, a przede wszystkim atrakcyjny. W bardzo szerokiej ofercie udało mi się znaleźć wiele programów, kursów i projektów, które kompleksowo obejmują niemal wszystkie obszary zdrowego odżywiania, metabolizmu i ogólnej filozofii odżywiania, łącząc aktywność fizyczną i umysłową. W szczególności aplikacja ZOF zapewnia prawie wszystkie usługi działań i towarzyszące im efekty towarzyszące codziennemu reżimowi żywieniowemu (od faktycznego zakupu, przygotowania, przepisów kulinarnych, spożycia, spożycia energii, wydatków i ogólnej analizy długoterminowej z różnymi rodzajami eksportu). Polega ona na tym, że nasze odżywianie jest obciążone aspektami społecznymi i rutynowymi wzorcami. Oferowane kursy dostarczają informacji nie tylko z zakresu doradztwa żywieniowego, ale także z kategorii biznesowej, PR i zarządzania. Ponieważ doceniam wielodyscyplinarne i elastyczne podejście do każdego zagadnienia ludzkiego organizmu (fizjologia, anatomia, psychologia itp.) oraz to, jak wszystko to znajduje odzwierciedlenie w życiu osobistym, bardzo doceniam również sposób, w jaki Martin Jelínek i cały jego zespół komunikują się z klienci i klienci. Bardzo doceniam osobiste podejście, pomoc, otwartość i ogólną energię, jaką wkładają w całokształt problemu. Z tego wszystkiego jasno wynika, że jest to powołanie życiowe.

Bc. Dagmar Peková, BSBA

Kiedy wpadłam na pomysł uporządkowania informacji na temat prawidłowego odżywiania, co energetyzuje ciało i duszę faktem, że pragnę swojej wiedzy przekazuję, szukałem kursu gdzie będzie to powiązane. O kursie Znałem Martina Jelínka z kilku źródeł, które emanowały pozytywną energią Informacja. Nie było to dla mnie takie oczywiste, ale coś mnie do tego ciągnęło kierunek. Już na pierwszej lekcji zdałam sobie sprawę, że jestem tu i moja decyzja była najlepsza. Moje odczucia nie zmieniły się w trakcie kursu, po prostu pogłębione. Kurs jest obszerny pod względem merytorycznym, ale przedstawiony w bardzo zrozumiały i zabawny sposób. Bardzo dziękuję Panu Jelínkowi za wszelkie informacje i osobiste podejście wsparcie w mojej kolejnej dziedzinie zawodowej w postaci np. bardzo szybkiej odpowiadam na moje pytania :-)