Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to substancje występujące w diecie (głównie w pokarmach roślinnych), których zadaniem jest eliminowanie (= neutralizowanie, gaszenie) tzw. wolnych rodników (niestabilnych i reaktywnych związków z niesparowanymi elektronami, które poszukują kolejnego elektronu, aby utworzyć stabilną cząsteczkę – najbardziej wspólnymi przedstawicielami są cząsteczki tlenu i azotu ). Ogólne działanie wolnych rodników jest takie, że jeśli jest ich za dużo, dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego (spowodowanego np. dymem, smogiem, promieniowaniem UV i RTG, stresem, zwiększonym zużyciem tlenu podczas wysiłku fizycznego, produktami przemiany materii i wieloma innymi czynnikami). inne czynniki). Powstałe w ten sposób wolne rodniki w największym stopniu atakują nasz materiał genetyczny (DNA) i powstają różne mutacje, zaburzenia i choroby.

Aby wyeliminować negatywne działanie wolnych rodników, musimy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość tzw. przeciwutleniaczy. Aby jakakolwiek substancja mogła zostać uznana za przeciwutleniacz, musi tłumić niszczycielskie działanie wolnych rodników, oddając im elektrony. Zasadą jest, że różne przeciwutleniacze chronią nas przed różnymi rodzajami wolnych rodników w różnych częściach komórek i różnych częściach ciała. Działanie poszczególnych antyoksydantów nie jest izolowane, ale ma tzw. efekt synergistyczny (łączny efekt wszystkich antyoksydantów jest większy niż suma efektów poszczególnych substancji). W tym kierunku warto skupić się na stosowaniu mieszanin substancji przeciwutleniających, zawsze najlepiej pochodzenia naturalnego, zamiast preferować izolowane przeciwutleniacze otrzymywane w drodze syntezy z innych substancji.

Przeciwutleniacz po zneutralizowaniu wolnego rodnika sam staje się wolnym rodnikiem. Jedna z ważnych właściwości przeciwutleniaczy polega na tym, że mogą się one regenerować (np. witamina C regeneruje witaminę E).

Istnieją dwa rodzaje przeciwutleniaczy:

  1. Takie, że nasze ciało tworzy się samo.
    Są to enzymy, koenzymy, związki zawierające siarkę.
  2. Substancje pozyskiwane z żywności.
    Na przykład witaminy C i E, karoteny i różne fitochemikalia. Minerały same w sobie nie są przeciwutleniaczami, ale niektóre z nich mogą stać się niezbędnymi składnikami enzymów antyoksydacyjnych wytwarzanych przez organizm (selen, żelazo, mangan, miedź, cynk). Najbogatszym źródłem są różnego rodzaju owoce i warzywa. Jednakże przeciwutleniacze występują również w innych produktach spożywczych, takich jak zboża, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Każdy pokarm zawiera inne spektrum i ilość substancji przeciwutleniających. Znaczny procent przeciwutleniaczy ulega zniszczeniu podczas przetwarzania żywności. Np. witamina E zawarta w olejach traci się podczas ich rafinacji, w zbożach ulega zniszczeniu w wyniku utleniania podczas przechowywania i mielenia na mąkę. Przeciwutleniacze zawarte w owocach i warzywach, na czele z witaminą C, są bardzo szybko utleniane przez tlen z powietrza. Niektóre fitochemikalia (głównie bioflawonoidy) są celowo usuwane z żywności ze względu na gorzki smak. W normalnych warunkach skoncentrowane dawki przeciwutleniaczy można dostarczyć również poprzez produkcję i szybkie spożywanie świeżo wyciskanych soków warzywnych i owocowych.

Teoria wolnych rodników i przeciwutleniaczy jest obecnie akceptowana przez całą społeczność naukową. Przeciwutleniaczom przypisuje się szereg ciekawych efektów – eksperci twierdzą, że mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia ponad 80% chorób – niektórych nowotworów, chorób serca, stanów zapalnych, mogą spowalniać proces starzenia i wielu innych. Mają zdolność wspierania witalności organizmu, dlatego z dużym powodzeniem stosowane są we wspomaganiu wyników sportowych na każdym poziomie.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Jakub Žatečka

Pomimo tego, że na początku kursu nie wiedziałam, czego się po nim spodziewać, a tak było trochę sceptyczny, mogę tutaj powiedzieć, że jestem bardzo szczęśliwy, że go ukończyłem tuż przy Mgr. Marcin Jelínek. Kurs jest dla mnie ogromną korzyścią, to prawda przejrzyście zaprojektowany, prosty, z dużą porcją ważnych informacji dla każdego, kto chce poświęcić się i rozwijać swoją wiedzę z zakresu żywienia doradztwo. Z niecierpliwością czekam na kolejne kursy, na które z pewnością wybiorę się z Panem Mistrzem. Bardzo go szanuję i uważam za pełnego profesjonalistę i osobę samą w sobie miejsce.

Veronika Vachovcová

Pragnę serdecznie podziękować za możliwość wzięcia udziału w kursie „Doradca Żywieniowy”. Moim celem było przede wszystkim zgłębienie tematyki żywienia ze względu na to, że stosuję dietę mniej więcej wegańską i chciałam mieć swoją dietę pod kontrolą. Jak piszesz, alternatywne sposoby odżywiania wymagają pewnej wiedzy. Kurs bardzo mi pomógł, wyjaśnił wiele rzeczy i zapoczątkował moją dalszą ciekawość. Oceniam go bardzo pozytywnie. Podobało mi się przeplatanie tkaniny z mapami myśli i tworzenie menu – było bardzo kreatywne. Poza tym zawsze byłeś przyjacielski, to jest cenne. W ofercie macie także inne ciekawe kursy, więc z niecierpliwością czekam na kolejne seminarium.

Jan Trávníček

Chylę czoła przed panem Jelínkiem za jego ogromną wiedzę, za jego sztuczki (pchnął nas do logicznego rozwiązania / bez złośliwego papugowania) i co mnie rozwaliło, ten odnoszący sukcesy człowiek traktował mnie przyjacielsko, jak równego sobie. Kursy ATAC dają możliwość zrozumienia naturalnego funkcjonowania organizmu jako całości (procesy metaboliczne, wpływ i znaczenie aktywności ruchowej, a także naszego myślenia, emocji) oraz zasad żywienia z całego świata, z uwzględnieniem płci, wieku, sezon, zaangażowanie w pracę itp. Jaki inny kurs może to dla Ciebie zrobić? Nic. Cierpiałam na chroniczne zmęczenie i depresję, nie mogłam już chodzić do pracy, lekarze nazywali mnie hipochondryczką i pretendentką. Na szczęście trafiłam na kursy online Atac, dzięki zmianom w diecie mam coraz więcej energii i dobry nastrój. Posiadam różne certyfikaty i akredytacje Ministerstwa Zdrowia Republiki Czeskiej oraz Ministerstwa Edukacji i Kultury Republiki Czeskiej, ale najbardziej korzystny dla mojej kariery zawodowej jest Certyfikat od Mgr. Płowy. Najbardziej cenię w nim przyjazne podejście i fakt, że doradza swoim studentom także po zakończeniu kursu.