Wstęp / Co się u nas studiuje / Fitoskładniki
Fitoskładniki, często określane jako fitochemikalia, to związki występujące w różnych roślinach. Z punktu widzenia kategoryzacji stanowią one specyficzną grupę, gdyż nie zaliczamy do nich witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, skrobi czy błonnika.
Obejmuje to ogromną liczbę substancji (rzędu wielu tysięcy) oznaczanych trudnymi do zapamiętania terminami – np. flawonoidy, terpeny, fenole, fitosterole, fitoestrogeny, ligniny, glukozynolany, izotiocyjaniany i wiele innych. Wiele z tych substancji ma znaczące działanie przeciwutleniające (najbardziej znane na rynku to karoteny i bioflawonoidy).
Stwierdzono, że niektóre składniki fitochemiczne zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycowej choroby serca, a ponadto ograniczają procesy zapalne w tkankach uszkodzonych przez wolne rodniki. Bardzo intensywnie badany jest wpływ niektórych fitoskładników (głównie izoflawonów zawartych w soi) na różnego rodzaju nowotwory (piersi, prostaty, jelit).
W ich obfitości znajdziemy także substancje wykazujące działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, obniżające ciśnienie krwi i powstawanie zakrzepów, związki wspierające układ odpornościowy, pracę poszczególnych narządów ( wątroba, nerki, prostata itp.).
Wiele fitochemikaliów charakteryzuje się różnymi barwami – obecnie w roślinach znanych jest ponad 600 różnych barwników i wciąż odkrywane są nowe (większość z nich należy do grupy karotenów i karotenoidów).
Nazwy fitochemikaliów bardzo często pochodzą od nazwy rośliny (np. echinakozydy od nazwy Echinacea, ginkgozydy od nazwy miłorzębu japońskiego itp.).
Oprócz substancji prozdrowotnych w tej grupie znajdziemy także stosunkowo szeroką gamę substancji, które niezbyt nadają się do spożycia, niektóre mogą wręcz być niebezpieczne dla zdrowia. Rośliny wytwarzają je w ramach swoich mechanizmów obronnych, ogólnie określa się je jako antyżywieniowe. Z tego powodu w praktyce warto skupić się na tym, jakie konkretne produkty spożywcze należy spożywać lub jakie modyfikacje kulinarne i technologiczne zastosować, aby je wyeliminować.
Tomáš Kuřátko
Na kurs poszłam głównie dlatego, że szukałam głębszej wiedzy, aby w przyszłości realizować się w tym zawodzie. Ten kurs przyniósł wiele zmian w moim życiu. Doceniam to, że ustalasz własne tempo nauki, nawet jeśli czasami informacji jest za dużo, wszystko jest do opanowania i nadal z tego czerpię korzyści. Samo podejście pana Jelínka było bardzo wzbogacające i inspirujące. Krótko mówiąc, mogę tylko polecić kurs, spełnił wszystkie moje oczekiwania i był świetnym kopem w moją przyszłą praktykę, zdecydowanie nie można pomylić się z kursami ATAC :)
Martina Sobotíková
Nie zapisałam się na kurs nie dlatego, że chciałam zostać dietetykiem, ale dlatego, że chcę się zdrowo odżywiać i namawiać do tego swoje dzieci. Wszędzie pełno informacji na temat odżywiania, zdrowego stylu życia itp. Czasem aż za bardzo, żeby się w nich zatracić. Na kursie znalazłam wszystkie te niezbędne informacje na temat odżywiania, pięknie i przejrzyście dawkowane na poszczególnych lekcjach. Poza tym na kursie poruszane są także takie tematy, którymi inaczej bym nie pomyślał. W tym kierunku kurs poszerzył moje horyzonty. Dzięki nowym informacjom pozbyłam się także kilku błędów w jedzeniu. Wsparcie podczas studiów również jest na bardzo wysokim poziomie. Wszelkie dodatkowe pytania mogłem rozwiązać online lub podczas osobistych spotkań z wykładowcą Martinem Jelínkiem. Na każdym spotkaniu dowiadywałam się czegoś nowego, czasem zaskakującego, ale zawsze satysfakcjonującego. Dziękuję.
Taťána Kovářová
Na kurs zapisałam się zachęcona rekomendacjami i pozytywnymi opiniami nt internetu i zdecydowanie nie żałuję. Na początku kursu miałem dużo informacji i jeszcze więcej pytań, teraz mam wielokrotnie więcej informacji i nieco mniej pytań :-) Kurs był doskonały! Kompleksowe informacje, formularz Byłem zachwycony nauczaniem i studiami, a także podejściem i entuzjazmem wykładowcy Martina Jelínka, którego uważam za jednego z naszych najlepszych znawców odżywianie. Mogę polecić kurs każdemu, kto interesuje się zdrowym trybem życia i chce uzyskać całościowe spojrzenie na problematykę żywienia.