Wstęp / Co się u nas studiuje / Nadciśnienie
Nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) jest bardzo powszechnym problemem zdrowotnym. Dotyka ludzi w różnym wieku i dzieci nie są tu wyjątkiem. Ciśnienie krwi to siła wywierana przez krew przepływającą przez tętnice i żyły. Jest mierzona w dwóch wartościach:
1. Skurczowe.
Podczas pomiaru chodzi o górna wartość, powstaje o godz skurcz serca (skurcz), gdy krew zostaje wyrzucona od serca do tętnic.
2. Rozkurczowe.
Zmierzona dolna wartość występuje, gdy mięsień sercowy się rozluźnia .
Normalne ciśnienie krwi Podawane jest 120/80 (skurczowe/rozkurczowe) lub niższe. Ciśnienie krwi zwykle się waha, jest to naturalna reakcja na czynniki, które na nas wpływają (ruch, stres, wzorce snu, niektóre substancje w diecie...). Stan, w którym ciśnienie krwi przez długi czas utrzymuje się na wysokim poziomie (przeważnie 140/90 i więcej) nazywany jest nadciśnieniem.
Przyczyny wysokiego ciśnienia krwi są najczęściej związane z platformą psychosomatyczną (= przejawy stresu). Jednak wpływ ma również stan zdrowia danej osoby, w szczególności nadwaga, cukrzyca, zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych, wzmożona czynność tarczycy. Wysokie ciśnienie krwi często pojawia się w czasie ciąży, cierpią na nie długoletnie palaczki lub organizm reaguje w ten sposób na stosowanie niektórych leków (np. hormonalnych środków antykoncepcyjnych) i nieprawidłowe nawyki żywieniowe (duże spożycie alkoholu, soli, używek).
Ogólnie rzecz biorąc, mężczyźni są dwukrotnie bardziej podatni na wysokie ciśnienie krwi niż kobiety.
Dieta ma istotny wpływ na wartości ciśnienia krwi, zarówno w kierunku rosnącym, jak i malejącym. Najbardziej wzrasta jego wartość:
- Duże spożycie alkoholu (wręcz przeciwnie, niewielka ilość alkoholu ma zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych i tym samym chwilowego obniżenia ciśnienia krwi),
- Sól nadmiarowa – sól kuchenna (chlorek sodu) jest skoncentrowanym źródłem sodu. Minerał ten wiąże wodę międzykomórkową i tym samym obciąża układ sercowo-naczyniowy, powodując wzrost wartości ciśnienia krwi.
- Używki – najbardziej problematyczna jest kofeina znajdująca się w napojach energetycznych, kawie czy czarnej herbacie.
Istnieją również pokarmy, które w pewnym stopniu mają zdolność obniżania wartości ciśnienia krwi. Typowymi przedstawicielami są czosnek, marakuja, rumianek, hibiskus lub niektóre zioła adaptogenne. Spośród określonych substancji wpływ mają magnez, potas lub koenzym Q10.
Martina Rubínová
Patrząc wstecz kilka lat temu, z perspektywy czasu chciałbym bardzo podziękować całym sercem Mgr. Martinowi Jelínkowi za pokierowanie mnie na nowe życie droga. Po ukończeniu kursu Doradca Żywienia i Suplementacji otworzyło się to przede mną zupełnie nową ścieżkę zawodową, kiedy to moje hobby stopniowo stało się głównym zawód. Uważam to za ogromne zwycięstwo w życiu, dla którego nigdy się nie zatrzymam bądź wdzięczny Prowadzę własną poradnię zdrowego stylu życia, jestem sobą Panowie. A wszystko to potęguje nieopisana radość z efektów mojej „pracy”. DZIĘKI ZA TO, MARCIN! Nie podoba mi się nawet nowoczesny sposób nauki online połączony z mapami myśli W wieku czterdziestu lat, kiedy mózg nie jest już przyzwyczajony do uczenia się, nie wydawało się to wyzwaniem. Przed 2 lata temu do doradztwa żywieniowego dodałam pracę z biorezonansem przez urządzenie Bicom. Lata doświadczeń w zakresie skutków zdrowotnych moich klientów potwierdziło, że przy połączeniu 3 zasad - modyfikacja menu + ulga od problemów zdrowotnych za pomocą fal kwantowych + zrozumienie przekazu ciała poprzez choroby i bólu, ludzie zaczynają swoje życie na nowych fundamentach i doświadczeniach „cudowne” uzdrowienia.
Iveta Janoušková
Kursami ATAC zainteresowałam się po tym, jak moja była dietetyczka przestała pracować ze względu na macierzyństwo i pomyślałam w tamtym momencie:,, Co ja teraz bez niej zrobię??? Czy nie będę już miała nade mną mocnej ręki?”? W zasadzie nikomu innemu nie ufałam, dlatego nawet nie szukałam nowego specjalisty. Nie pamiętam dokładnie, gdzie rzuciła mi się reklama z nazwiskiem Martin Jelínek (niedawno temu), ale wiem, że zacząłem szukać na Waszej stronie i przeczytałem pierwszego ebooka Prawda o odchudzaniu. Teoria przypadła mi do gustu, bo w 100% przypominała mi zasady i opinie mojego byłego doradcy. I zapadła decyzja: ,, Mam kolejną osobę, której mogę zaufać. '' :-) Zapisałem się na kurs Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji oraz na inne kursy, które oferujecie i uzyskałem tyle informacji, że nie potrzebuję już osobistego eksperta. Wreszcie ma dla mnie sens, jak i dlaczego ułożono mój pierwotny plan posiłków. Stopniowo zacząłem rozumieć całą dietę, a nieznana zagadka powoli z każdym dniem układała się w coraz bardziej obrazowy obraz. Chciałabym pewnego dnia pomóc ludziom, którzy być może niepotrzebnie cierpią tak jak ja kiedyś. Dziś rozumiem, że jedzenie to radość i przyjemność, którą można czerpać, jeśli potrafi się ją podawać na talerzu w ciągu dnia. Nie mogę się doczekać zakupu kolejnych kursów i zdobycia nowych informacji. Lubię czytać artykuły, które regularnie przychodzą na mój e-mail, a książki od Was zdobią oczywiście moją bibliotekę. Życzę Ci wielu sukcesów i dziękuję, że jesteś online, bo ja też mogę studiować w Londynie. Jesteś BOGIEM!
Ing. Marta Veselá
Po ukończeniu kursu przekwalifikacyjnego „Poradnictwo żywieniowe” poszukiwałem oczywiście, za pomocą którego uzupełniłbym brakującą wiedzę. Główne kryterium dla mnie patrzenie na żywienie człowieka w sposób holistyczny, z szacunkiem indywidualność człowieka i wykorzystanie doświadczenia Tradycyjna Medycyna Chińska a Ajurweda. Wszystko to znalazłem na lekcjach kursu. Zarejestruj się na odległość uczestnictwo w kursie „Porady żywieniowe i suplementacyjne” organizowanym przez p Renifer był jedną z najlepszych rzeczy, jakie zrobiłem w tym roku. Niektóre Chciałem, żeby lekcje były bardziej rozbudowane i szczegółowe, a brakowało mi więcej praktyki, ale ogólnie oceniam kurs jako doskonały. Podejście pana Jelínka, jego wiedza i umiejętność wyjaśnienia wszystkiego, czego potrzebowaliśmy, są absolutne niesamowity Z poradnictwa on-line można skorzystać także po zakończeniu kursu brak płatności. Kurs dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem Polecam.