Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Nadciśnienie

Nadciśnienie

Nadciśnienie

Nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) jest bardzo powszechnym problemem zdrowotnym. Dotyka ludzi w różnym wieku i dzieci nie są tu wyjątkiem. Ciśnienie krwi to siła wywierana przez krew przepływającą przez tętnice i żyły. Jest mierzona w dwóch wartościach:

1. Skurczowe.
Podczas pomiaru chodzi o górna wartość, powstaje o godz skurcz serca (skurcz), gdy krew zostaje wyrzucona   od serca do tętnic.

2. Rozkurczowe.
Zmierzona dolna wartość występuje, gdy mięsień sercowy się rozluźnia .

Normalne ciśnienie krwi   Podawane jest 120/80 (skurczowe/rozkurczowe) lub niższe. Ciśnienie krwi zwykle się waha, jest to naturalna reakcja na czynniki, które na nas wpływają (ruch, stres, wzorce snu, niektóre substancje w diecie...). Stan, w którym ciśnienie krwi przez długi czas utrzymuje się na wysokim poziomie (przeważnie 140/90 i więcej) nazywany jest nadciśnieniem.

Przyczyny wysokiego ciśnienia krwi są najczęściej związane z platformą psychosomatyczną (= przejawy stresu). Jednak wpływ ma również stan zdrowia danej osoby, w szczególności nadwaga, cukrzyca, zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych, wzmożona czynność tarczycy. Wysokie ciśnienie krwi często pojawia się w czasie ciąży, cierpią na nie długoletnie palaczki lub organizm reaguje w ten sposób na stosowanie niektórych leków (np. hormonalnych środków antykoncepcyjnych) i nieprawidłowe nawyki żywieniowe (duże spożycie alkoholu, soli, używek).

Ogólnie rzecz biorąc, mężczyźni są dwukrotnie bardziej podatni na wysokie ciśnienie krwi   niż kobiety.

Wpływ diety na wysokie ciśnienie krwi

Dieta ma istotny wpływ na wartości ciśnienia krwi, zarówno w kierunku rosnącym, jak i malejącym. Najbardziej wzrasta jego wartość:

- Duże spożycie alkoholu (wręcz przeciwnie, niewielka ilość alkoholu ma zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych i tym samym chwilowego obniżenia ciśnienia krwi),

- Sól nadmiarowa – sól kuchenna (chlorek sodu) jest skoncentrowanym źródłem sodu. Minerał ten wiąże wodę międzykomórkową i tym samym obciąża układ sercowo-naczyniowy, powodując wzrost wartości ciśnienia krwi.

- Używki – najbardziej problematyczna jest kofeina znajdująca się w napojach energetycznych, kawie czy czarnej herbacie.

Istnieją również pokarmy, które w pewnym stopniu mają zdolność obniżania wartości ciśnienia krwi. Typowymi przedstawicielami są czosnek, marakuja, rumianek, hibiskus lub niektóre zioła adaptogenne. Spośród określonych substancji wpływ mają magnez, potas lub koenzym Q10.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ivan Rajkó

Długo szukałam kursu idealnego dla mnie, ale na Słowacji nie znalazłam nic tak wszechstronnego jak ten kurs. Kurs przerósł moje oczekiwania i będzie mi go naprawdę brakować. Wiedzę o Ajurwedzie wykorzystuję w życiu osobistym i na pewno wykorzystam ją także u moich klientów. Po ukończeniu kursu mam zupełnie inne spojrzenie na odżywianie i jestem bardzo się z tego cieszę.Dziękuję panu Jelínkowi i jego zespołowi za wszystko.

Ivana Radová

Na początku kursu obawiałam się, czy uda mi się opanować podane tematy. Dzięki wykorzystaniu map myśli do lepszego zapamiętywania materiału, zaliczyłem kurs bez żadnych problemów i naprawdę Spodobała mi się ta forma nauki. Doceniam sposób, w jaki wykładowca podchodzi do studentów, z radością przyjęłam także możliwość dalszej edukacji pod okiem wspaniałego nauczyciela mgr inż. Marcin Jelínek.

František Mrkáček

Od najmłodszych lat uprawiałam różne sporty, co już od okresu dojrzewania wzbudziło we mnie zainteresowanie zdrowym trybem życia. Zaprowadził mnie do kulturystyki, gdzie po raz pierwszy zdałam sobie sprawę, jak ważną rolę w osiąganiu wyników odgrywa dieta. To doprowadziło mnie do intensywnych studiów i eksperymentów w dziedzinie żywienia, które stały się moją pasją na ponad dekadę. W 2018 roku odkryłam metodę Wima Hofa, która po raz pierwszy pozwoliła mi doświadczyć odmiennego stanu świadomości i poczuć przemieniającą moc stresu hormonalnego. To doświadczenie nauczyło mnie, że optymalne zdrowie wymaga równowagi trzech filarów: psychiki, diety i ćwiczeń. Niestety komfort i dobre samopoczucie często zakłócają te filary, dlatego w dzisiejszych czasach powinniśmy się na nich jak najbardziej skupić. Aby jeszcze bardziej pogłębić swoją wiedzę i móc ją skutecznie przekazywać, ukończyłam kurs profesjonalnego doradztwa żywieniowego ATAC u Pana Jelínka, który zakończyłam autoryzowanym egzaminem państwowym. Ten kurs jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach. Tematy poruszasz stopniowo i systematycznie, dzień po dniu. Każdego dnia projektujesz menu wokół konkretnego tematu, co pomaga Ci stworzyć jasną wizję tego, jak powinno wyglądać zróżnicowane i naturalne menu – czego często brakuje dzisiejszemu społeczeństwu. Co miesiąc musisz zdać test, który przenosi Cię do kolejnego etapu studiów. Na zakończenie kursu należy przystąpić do testu końcowego i przygotować pracę seminaryjną. Dopiero wtedy kurs jest ukończony. Wybrałem ten kurs nie tylko ze względu na wysoką jakość merytoryczną, ale także dlatego, że poczułem holistyczne podejście Pana Jelínka i jego duchowy zasięg. Dziś pomagam moim klientom poruszać się po zdrowym odżywianiu, zrozumieć zasady prawidłowego odżywiania i znaleźć sposób na lepsze zdrowie i lepszą jakość życia.