Wstęp / Co się u nas studiuje / Nadciśnienie
Nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) jest bardzo powszechnym problemem zdrowotnym. Dotyka ludzi w różnym wieku i dzieci nie są tu wyjątkiem. Ciśnienie krwi to siła wywierana przez krew przepływającą przez tętnice i żyły. Jest mierzona w dwóch wartościach:
1. Skurczowe.
Podczas pomiaru chodzi o górna wartość, powstaje o godz skurcz serca (skurcz), gdy krew zostaje wyrzucona od serca do tętnic.
2. Rozkurczowe.
Zmierzona dolna wartość występuje, gdy mięsień sercowy się rozluźnia .
Normalne ciśnienie krwi Podawane jest 120/80 (skurczowe/rozkurczowe) lub niższe. Ciśnienie krwi zwykle się waha, jest to naturalna reakcja na czynniki, które na nas wpływają (ruch, stres, wzorce snu, niektóre substancje w diecie...). Stan, w którym ciśnienie krwi przez długi czas utrzymuje się na wysokim poziomie (przeważnie 140/90 i więcej) nazywany jest nadciśnieniem.
Przyczyny wysokiego ciśnienia krwi są najczęściej związane z platformą psychosomatyczną (= przejawy stresu). Jednak wpływ ma również stan zdrowia danej osoby, w szczególności nadwaga, cukrzyca, zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych, wzmożona czynność tarczycy. Wysokie ciśnienie krwi często pojawia się w czasie ciąży, cierpią na nie długoletnie palaczki lub organizm reaguje w ten sposób na stosowanie niektórych leków (np. hormonalnych środków antykoncepcyjnych) i nieprawidłowe nawyki żywieniowe (duże spożycie alkoholu, soli, używek).
Ogólnie rzecz biorąc, mężczyźni są dwukrotnie bardziej podatni na wysokie ciśnienie krwi niż kobiety.
Dieta ma istotny wpływ na wartości ciśnienia krwi, zarówno w kierunku rosnącym, jak i malejącym. Najbardziej wzrasta jego wartość:
- Duże spożycie alkoholu (wręcz przeciwnie, niewielka ilość alkoholu ma zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych i tym samym chwilowego obniżenia ciśnienia krwi),
- Sól nadmiarowa – sól kuchenna (chlorek sodu) jest skoncentrowanym źródłem sodu. Minerał ten wiąże wodę międzykomórkową i tym samym obciąża układ sercowo-naczyniowy, powodując wzrost wartości ciśnienia krwi.
- Używki – najbardziej problematyczna jest kofeina znajdująca się w napojach energetycznych, kawie czy czarnej herbacie.
Istnieją również pokarmy, które w pewnym stopniu mają zdolność obniżania wartości ciśnienia krwi. Typowymi przedstawicielami są czosnek, marakuja, rumianek, hibiskus lub niektóre zioła adaptogenne. Spośród określonych substancji wpływ mają magnez, potas lub koenzym Q10.
Ing. Lýdia Pokorná
Jak opisać kursy lektora Martina Jelínka – śmiem twierdzić, że tutaj, w Czechach, buduje on zupełnie unikalne podejście do żywienia. Łączy w sobie wiedzę zachodnich badań z zakresu żywienia, ale jednocześnie opiera się także na znajomości starożytnych filozofii Wschodu. Patrzy na żywienie całościowo i niezależnie od celu w żywieniu stara się, aby wybrane podejście było zrównoważone w dłuższej perspektywie. Myślę, że prawdziwego eksperta można poznać po pokorze, z jaką podchodzi do swojej dziedziny. U Martina widać, że głębia jego wiedzy i szerokość różnych punktów widzenia, które stara się zastosować do jakiegoś zagadnienia, po prostu nie pozwalają mu widzieć czarno-biało. Myślę, że zdaje sobie sprawę, że nawet w dziedzinie żywienia nasza wiedza jest bardzo ograniczona i trzeba myśleć kontekstowo, uważnie oceniać, cierpliwie próbować i obserwować. Bardzo podoba mi się sposób, w jaki uczą nas myśleć - podkreślę słowo myśl :-), bo na pewno nie oczekuję instrukcji w stylu "odżywiaj się szybko i łatwo" :-). Nauczysz się myśleć w znacznie szerszych kontekstach niż miało to miejsce do tej pory. Zyskujesz także szacunek do odżywiania. Nie będzie już dobra ani zła, odtąd wszystko będzie oceniane w kontekście. Bardzo inspirująca, satysfakcjonująca i nieco uzależniająca. Jednocześnie chciałbym pochwalić także zespół sprzedażowy, co tylko podkreśla opisane podejście - wszystko bez problemów, z pełnym profesjonalizmem i człowieczeństwem, wszystkim bardzo dziękuję!
Jana Merenusová
Pana Jelínka po raz pierwszy zobaczyłam kilka lat temu na wykładzie, który był dla mnie totalnym zaskoczeniem fascynujące było to, jak trudne tematy nabrały sensu dzięki jego przekazowi. czy czujesz że każda dyskusja, seminarium czy któryś z kursów płynie jak woda, a Ty jednocześnie nagle masz tak wiele pytań i pragnienia nauki, że zmusza cię to do jego niesamowite kursy trwają i trwają. Pan Jelínek i jego przemyślany system nauczania jest bardzo satysfakcjonujący. Nagle czujesz, że nauczyłeś się uczyć na nowo. To taki stan, jakby ktoś nagle wstrzyknął Ci w żyły nową krew i energię do realizacji innych marzeń i celów w każdym wieku :). Dziękuję i z niecierpliwością czekam na kolejny kurs.
Ing. Karolina Kallmünzerová
Bardzo podoba mi się trwałość kursów, możliwość wyboru konkretnego według aktualnych potrzeb. Jeśli jesteś dociekliwym uczniem, w finale czeka na Ciebie pożądana złożoność. I o to właśnie chodzi.