Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Miażdżyca

Miażdżyca

Miażdżyca

Miażdżyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną odkładaniem się w ścianie tętnicy tzw. substancji aterogennych (lipidów, węglowodanów, krwinek i wapnia). Nadgodziny   następuje stopniowe zamykanie   tętnice, ograniczając ich elastyczność   i zmniejszenie przepływu   krwi (co zwiększa m.in. ciśnienie krwi ).
Te zmiany w budowie naczyń krwionośnych są podstawą procesów prowadzących do pojawienia się najczęstszych powikłań – choroby wieńcowej serca (CHD), udaru mózgowo-naczyniowego (CMP) czy choroby niedokrwiennej kończyn dolnych (ICHDK):

1. Udar.
Często nazywany udarem, jest następstwem miażdżycy. Z powodu zablokowania naczynia krwionośnego przepływ krwi do części mózgu jest ograniczony, a mózg ulega uszkodzeniu na skutek niewystarczającego dopływu tlenu i składników odżywczych. Jest to poważny problem, ponieważ mózg (lub jego części) przestają działać po kilku minutach bez tlenu.

2. Zakrzepica żył głębokich.
Występuje w żyłach kończyn dolnych w wyniku zakrzepicy (tworzy się skrzep krwi = skrzeplina zatykająca żyłę). Najczęściej zajęte są żyły głębokie łydek, rzadziej żyły udowe i miednicy. Często towarzyszy mu stan zapalny (zakrzepowe zapalenie żył).

3. Przewlekłe zaburzenie dopływu krwi tętniczej do kończyny.
Występuje w kończynach dolnych, gdy naczynia krwionośne są zablokowane (zakrzepica). Typowym objawem jest ból spowodowany chodzeniem, najczęściej w łydce, który szybko ustępuje po zatrzymaniu się. Ponieważ kończyna nie otrzymuje wystarczającej ilości krwi, jest zimna i ma trudny do wyczucia puls. Schorzenie to występuje najczęściej u diabetyków i palaczy.

Procesy miażdżycowe mogą wystąpić w każdym wieku, nawet w fazie prenatalnej. Ważne jest, aby wiedzieć, że:

- Następują stopniowo i powoli,

- towarzyszy im stan zapalny,

- Głównym czynnikiem jest brak ruchu, palenie tytoniu i zła koncepcja diety.

- Możemy kontrolować proces tych zmian, dostosowując swój styl życia.

Wpływ diety na miażdżycę

Pojęcie diety ma bezpośredni wpływ na powstawanie i rozwój procesów miażdżycowych. Do najważniejszych czynników należą:

1. Jakość żywności.
Ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać różnicę pomiędzy naturalnymi surowcami, bez zbędnych modyfikacji technologicznych, a żywnością ultraprzetworzoną, która albo jest zubożona w ważne składniki, albo wręcz przeciwnie, wzbogacona o niepożądane substancje ( sól, dodatki, tłuszcze trans, cukry )..

2. Bilans energetyczny.

Zbyt duże spożycie energii sprzyja także rozwojowi zmian miażdżycowych.

3. Wystarczająca ilość błonnika.

Błonnik jest źródłem pożywienia dla mikroorganizmów zachowujących się probiotycznie w jelitach. Mikrobiota jelitowa wpływa między innymi na metabolizm cholesterolu, który w przypadku wzmożonego utleniania odkłada się w naczyniach krwionośnych.

4. Zwiększone spożycie przeciwutleniaczy.

Wystarczające spożycie przeciwutleniaczy hamuje aktywność oksydacyjną wolnych rodników, które biorą udział w procesie odkładania się płytek w ścianach naczyń.

5. Kontrola jakości tłuszczów.
Procesy miażdżycowe są długoterminowo wspomagane przez duże spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans oraz zwiększony stosunek tłuszczów omega-6 do omega-3.

6. Ograniczenie spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
Zbyt wysoki udział białek i tłuszczów zwierzęcych w połączeniu z niedoborem błonnika i czynników przeciwutleniających zwiększa obciążenie metaboliczne, co wspomaga procesy miażdżycowe.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Jana Schlosserová

Żywieniem zainteresowałam się już na studiach, kiedy miałam nadwagę, zaczęłam ćwiczyć i schudłam 10 kg, i tak jest do dziś. Próbowałem wszystkiego, co możliwe, ale czasami metodą prób i błędów. Nie odżywiałam się wtedy najlepiej, co było przyczyną częstych chorób, które wyleczyłam lekami, a nie modyfikacją diety, i ogólnie przez długi czas nie czułam się najlepiej. A kiedy w naszej okolicy otwarto sklep ze zdrową żywnością, w którym czasami odbywały się wykłady na temat zdrowia i odżywiania, poszłam na kilka i coraz bardziej mnie to przyciągało. To był początek zmian w mojej diecie. Potem urodziła się moja córka i w wieku 7 lat zdiagnozowano u niej chorobę Leśniowskiego-Crohna – ma 5 lat i jak dotąd żadne leczenie nie pomogło. Dlatego w zeszłym roku zdecydowałam się na kurs na konsultanta żywieniowego. Szukałam kompleksowego podejścia do żywienia i to znalazłam u Pana Jelínka. Nie forsuje własnego podejścia, ale patrzy na żywienie kompleksowo i przekazuje je innym. Oczywiście nie zabrakło też zajęć zawodowych i nie wszystko udało mi się przyswoić w 100%. Cóż, jest jeszcze nad czym pracować i szukać najbardziej optymalnego rozwiązania. Wszyscy jesteśmy oryginalni i każdy nadaje się do czegoś innego. Pozostało tylko ćwiczyć i oceniać, dlatego podobała mi się także końcowa praca seminaryjna, na której mogliśmy sprawdzić zdobytą wiedzę (a nie było to do końca łatwe), ale naprawdę przyniosła mi ona naprawdę wiele korzyści. Dziękuję bardzo za ten kurs, który wzbogacił wiedzę, którą dotychczas zdobyłam i gorąco polecam go innym, którzy nie patrzą na sprawy tylko z jednego punktu widzenia. Dziękuję Panie Jelínek za zaszczyt studiowania u Państwa.

Bc. Vendula Marešová

Obszar odżywiania i zdrowego trybu życia przemawia do mnie z kilku osobistych powodów Bardzo atrakcyjne. Zacząłem szukać czegoś, co wzbogaciłoby mnie pod tym względem i nadało spójną strukturę informacjom, które posiadam na przestrzeni lat i osobistym doświadczenia, które zebrała. Jestem wdzięczny, że trafiłem na Doradcę na kurs odżywianie i suplementacja, które nie tylko mnie wzbogaciły, ale wniosły więcej do mojego życia kierunek. Dzięki kursowi Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji czuję i mam możliwość to zrobić co ma dla mnie sens Kurs prowadził mgr inż. Martin Jelínek skutecznie i z zaangażowaniem dążenie do całościowego przeglądu. Forma nauki online była dla mnie idealna zadowalający. Bardzo podoba mi się również to, że dostępne są lekcje i porady online nawet po ukończeniu kursu. I na koniec, był to dobry początek zawód poradnictwa żywieniowego i dalsze samokształcenie w zakresie żywienia.

Pavla Vičarová

Po urodzeniu synka bardziej zainteresowałam się zdrowym trybem życia, zwłaszcza jeśli chodzi o żywienie dzieci. Otrzymałem rekomendację na kursy ATAC, byłem zainteresowany opcja nauki online. Ukończyłam kurs Żywienia Dziecka i dzięki temu jestem taka Jestem zachwycona, że zdecydowałam się zostać Konsultantem ds. Żywienia i Suplementacji. Podoba mi się kompleksowe spojrzenie na żywienie – z punktu widzenia medycyny zachodniej tj zasady tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy. Postanowiłem się otworzyć pracownia urlopów rodzicielskich zajmująca się zdrowym trybem życia w Mówiąc najprościej. Kursy Mgr. Zdecydowanie polecam Martina Jelínka, sam chciałbym inni też ukończyli studia.