Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Miażdżyca

Miażdżyca

Miażdżyca

Miażdżyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną odkładaniem się w ścianie tętnicy tzw. substancji aterogennych (lipidów, węglowodanów, krwinek i wapnia). Nadgodziny   następuje stopniowe zamykanie   tętnice, ograniczając ich elastyczność   i zmniejszenie przepływu   krwi (co zwiększa m.in. ciśnienie krwi ).
Te zmiany w budowie naczyń krwionośnych są podstawą procesów prowadzących do pojawienia się najczęstszych powikłań – choroby wieńcowej serca (CHD), udaru mózgowo-naczyniowego (CMP) czy choroby niedokrwiennej kończyn dolnych (ICHDK):

1. Udar.
Często nazywany udarem, jest następstwem miażdżycy. Z powodu zablokowania naczynia krwionośnego przepływ krwi do części mózgu jest ograniczony, a mózg ulega uszkodzeniu na skutek niewystarczającego dopływu tlenu i składników odżywczych. Jest to poważny problem, ponieważ mózg (lub jego części) przestają działać po kilku minutach bez tlenu.

2. Zakrzepica żył głębokich.
Występuje w żyłach kończyn dolnych w wyniku zakrzepicy (tworzy się skrzep krwi = skrzeplina zatykająca żyłę). Najczęściej zajęte są żyły głębokie łydek, rzadziej żyły udowe i miednicy. Często towarzyszy mu stan zapalny (zakrzepowe zapalenie żył).

3. Przewlekłe zaburzenie dopływu krwi tętniczej do kończyny.
Występuje w kończynach dolnych, gdy naczynia krwionośne są zablokowane (zakrzepica). Typowym objawem jest ból spowodowany chodzeniem, najczęściej w łydce, który szybko ustępuje po zatrzymaniu się. Ponieważ kończyna nie otrzymuje wystarczającej ilości krwi, jest zimna i ma trudny do wyczucia puls. Schorzenie to występuje najczęściej u diabetyków i palaczy.

Procesy miażdżycowe mogą wystąpić w każdym wieku, nawet w fazie prenatalnej. Ważne jest, aby wiedzieć, że:

- Następują stopniowo i powoli,

- towarzyszy im stan zapalny,

- Głównym czynnikiem jest brak ruchu, palenie tytoniu i zła koncepcja diety.

- Możemy kontrolować proces tych zmian, dostosowując swój styl życia.

Wpływ diety na miażdżycę

Pojęcie diety ma bezpośredni wpływ na powstawanie i rozwój procesów miażdżycowych. Do najważniejszych czynników należą:

1. Jakość żywności.
Ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać różnicę pomiędzy naturalnymi surowcami, bez zbędnych modyfikacji technologicznych, a żywnością ultraprzetworzoną, która albo jest zubożona w ważne składniki, albo wręcz przeciwnie, wzbogacona o niepożądane substancje ( sól, dodatki, tłuszcze trans, cukry )..

2. Bilans energetyczny.

Zbyt duże spożycie energii sprzyja także rozwojowi zmian miażdżycowych.

3. Wystarczająca ilość błonnika.

Błonnik jest źródłem pożywienia dla mikroorganizmów zachowujących się probiotycznie w jelitach. Mikrobiota jelitowa wpływa między innymi na metabolizm cholesterolu, który w przypadku wzmożonego utleniania odkłada się w naczyniach krwionośnych.

4. Zwiększone spożycie przeciwutleniaczy.

Wystarczające spożycie przeciwutleniaczy hamuje aktywność oksydacyjną wolnych rodników, które biorą udział w procesie odkładania się płytek w ścianach naczyń.

5. Kontrola jakości tłuszczów.
Procesy miażdżycowe są długoterminowo wspomagane przez duże spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans oraz zwiększony stosunek tłuszczów omega-6 do omega-3.

6. Ograniczenie spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
Zbyt wysoki udział białek i tłuszczów zwierzęcych w połączeniu z niedoborem błonnika i czynników przeciwutleniających zwiększa obciążenie metaboliczne, co wspomaga procesy miażdżycowe.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Eva Bílá

Kurs na Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji miło mnie zaskoczył zakresem informacji i holistycznym spojrzeniem na żywienie. Spodobało mi się praktyczne wykorzystanie informacji w postaci tworzenia pudełek z jedzeniem w grze ZOF, dzięki czemu znacznie lepiej przyswoiłem i zrozumiałem informacje teoretyczne. W ciągu pół roku trwania kursu nasza rodzina bardzo zmieniła dietę, a ja przestałam się stresować ciągłym myśleniem o tym, co dać dzieciom, aby dobrze się rozwijały i nie chorowały tak często. Kiełkujemy, fermentujemy, wyciskamy sok, bo w naszej rodzinie mamy pewne nietolerancje pokarmowe, dzięki kursowi wiemy, jak zastąpić nieodpowiednie dla nas pokarmy. Bałam się, że nie poradzę sobie z kursem jako mama dwójki dzieci na urlopie macierzyńskim, ale poszło lepiej niż się spodziewałam. Po ukończeniu tego kursu odżywianie tak mi się spodobało, że w przyszłości chcę się nim zajmować zawodowo. Gorąco polecam kurs każdemu.

Mgr. Janka Blažejová

Zdrowym odżywianiem zainteresowałam się po zdiagnozowaniu u mnie nietolerancji histaminy. Początki były bardzo trudne, wręcz krytyczne. Sytuacja wymagała ponownej oceny nie tylko diety jako takiej, ale całego stylu życia. Wpadałam w błędne koło i co najgorsze nie widziałam rozwiązania, co też prowadziło do stanów lękowych i depresji. Podjęcie radykalnej i natychmiastowej zmiany przyniosło sukcesy, porażki i rozpacz. Stan ten bardzo utrudniał życie nie tylko mnie, ale i mojej rodzinie, a przede wszystkim był nie do zniesienia. W końcu zaakceptowałem tę chorobę jako część życia. Z pomocą najbliższych zrozumiałam, że „płacz” nie pomoże, że to nie jest właściwa droga, że jedyną drogą jest racjonalne myślenie i przede wszystkim działanie. Ponieważ nie było wówczas jeszcze wielu informacji na ten temat, zaczęłam zbierać informacje na temat wpływu diety na zdrowie. Pierwszą informacją o tym, czym właściwie jest HIT, była broszura MUDr. Hrubiszka. Przemyślałem treść i stopniowo zdałem sobie sprawę, że nie chodzi tylko o to, co spożywam, jakie surowce i żywność mogę, a czego nie mogę spożywać, ale także o to, w jaki sposób te surowce są uprawiane, jak są przetwarzane, skąd pochodzą, czy zawierają dodatki, różne aromaty, konserwanty itp. Stopniowo ten obszar żywienia tak mi przypadł do gustu, że zaczęłam szukać literatury, fachowych artykułów na różne tematy związane z jedzeniem, różnymi kierunkami leczenia alternatywnego. Aby lepiej zrozumieć i poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie człowieka zdecydowałam się na udział w kursie poświęconym zdrowemu odżywianiu i zdrowemu trybowi życia. Z oferty internetowej najbardziej zainteresował mnie 6-miesięczny kurs online Konsultant ds. żywienia i suplementacji instytutu ATAC, spol. z r. pod kierunkiem mgr. Martin Jelínek, który jest absolutnie najlepszy. Kurs jest na wysokim poziomie, treść poszczególnych zajęć jest przejrzysta, opisuje dane zagadnienie. Ważne są mapy mentalne i gra ZOF. Treść kursu zapewnia powiązanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania i holistycznego postrzegania z kompleksowym spojrzeniem na byt jako taki, czego nie znalazłam na żadnym kursie. Doceniam podejście Pana Martina Jelínka, który jest prawdziwym profesjonalistą, zawsze chętnym do udzielenia porady. Cenię sobie możliwość dalszej współpracy nawet po ukończeniu kursu, możliwość zasiadania w radzie doradczej dla absolwentów oraz możliwość dalszej edukacji. Dzięki temu kursowi mogę przekazać zdobytą wiedzę i doświadczenie z własnej wiedzy tym, którzy tego potrzebują. Wielkie dzięki.

Lívia Melicharová

Długo szukałem kursu, który nie jest skupiony jednostronnie, gdzie nie ma rozwiązania diety, ale kompleksowe spojrzenie na odżywianie dostosowane do każdego z nas. Wszystkie te kryteria spełnia dietetyk. Był dla mnie punktem wyjścia w biznesie w tej dziedzinie. Dzięki seminariom i kursom uzupełniającym Atac mam okazję pójść dalej przy stałym wsparciu Mgr. Jelínka i współpraca z kolegami z kursu.