Wstęp / Co się u nas studiuje / Miażdżyca
Miażdżyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną odkładaniem się w ścianie tętnicy tzw. substancji aterogennych (lipidów, węglowodanów, krwinek i wapnia). Nadgodziny następuje stopniowe zamykanie tętnice, ograniczając ich elastyczność i zmniejszenie przepływu krwi (co zwiększa m.in. ciśnienie krwi ).
Te zmiany w budowie naczyń krwionośnych są podstawą procesów prowadzących do pojawienia się najczęstszych powikłań – choroby wieńcowej serca (CHD), udaru mózgowo-naczyniowego (CMP) czy choroby niedokrwiennej kończyn dolnych (ICHDK):
1. Udar.
Często nazywany udarem, jest następstwem miażdżycy. Z powodu zablokowania naczynia krwionośnego przepływ krwi do części mózgu jest ograniczony, a mózg ulega uszkodzeniu na skutek niewystarczającego dopływu tlenu i składników odżywczych. Jest to poważny problem, ponieważ mózg (lub jego części) przestają działać po kilku minutach bez tlenu.
2. Zakrzepica żył głębokich.
Występuje w żyłach kończyn dolnych w wyniku zakrzepicy (tworzy się skrzep krwi = skrzeplina zatykająca żyłę). Najczęściej zajęte są żyły głębokie łydek, rzadziej żyły udowe i miednicy. Często towarzyszy mu stan zapalny (zakrzepowe zapalenie żył).
3. Przewlekłe zaburzenie dopływu krwi tętniczej do kończyny.
Występuje w kończynach dolnych, gdy naczynia krwionośne są zablokowane (zakrzepica). Typowym objawem jest ból spowodowany chodzeniem, najczęściej w łydce, który szybko ustępuje po zatrzymaniu się. Ponieważ kończyna nie otrzymuje wystarczającej ilości krwi, jest zimna i ma trudny do wyczucia puls. Schorzenie to występuje najczęściej u diabetyków i palaczy.
Procesy miażdżycowe mogą wystąpić w każdym wieku, nawet w fazie prenatalnej. Ważne jest, aby wiedzieć, że:
- Następują stopniowo i powoli,
- towarzyszy im stan zapalny,
- Głównym czynnikiem jest brak ruchu, palenie tytoniu i zła koncepcja diety.
- Możemy kontrolować proces tych zmian, dostosowując swój styl życia.
Pojęcie diety ma bezpośredni wpływ na powstawanie i rozwój procesów miażdżycowych. Do najważniejszych czynników należą:
1. Jakość żywności.
Ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać różnicę pomiędzy naturalnymi surowcami, bez zbędnych modyfikacji technologicznych, a żywnością ultraprzetworzoną, która albo jest zubożona w ważne składniki, albo wręcz przeciwnie, wzbogacona o niepożądane substancje ( sól, dodatki, tłuszcze trans, cukry )..
2. Bilans energetyczny.
Zbyt duże spożycie energii sprzyja także rozwojowi zmian miażdżycowych.
3. Wystarczająca ilość błonnika.
Błonnik jest źródłem pożywienia dla mikroorganizmów zachowujących się probiotycznie w jelitach. Mikrobiota jelitowa wpływa między innymi na metabolizm cholesterolu, który w przypadku wzmożonego utleniania odkłada się w naczyniach krwionośnych.
4. Zwiększone spożycie przeciwutleniaczy.
Wystarczające spożycie przeciwutleniaczy hamuje aktywność oksydacyjną wolnych rodników, które biorą udział w procesie odkładania się płytek w ścianach naczyń.
5. Kontrola jakości tłuszczów.
Procesy miażdżycowe są długoterminowo wspomagane przez duże spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans oraz zwiększony stosunek tłuszczów omega-6 do omega-3.
6. Ograniczenie spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
Zbyt wysoki udział białek i tłuszczów zwierzęcych w połączeniu z niedoborem błonnika i czynników przeciwutleniających zwiększa obciążenie metaboliczne, co wspomaga procesy miażdżycowe.
JUDr. Martina Mikolajczyková
Chcąc pozyskać informacje na temat zdrowego sposobu odżywiania i jego ewentualnego włączenia w życie naszej rodziny, zdobywałam wiele informacji z różnych źródeł, jednak nie były one wyczerpujące, a czasem nie miały sensu. Rozwiązanie znalazłem w tym kursie. Bardzo sobie cenię dodatkowe kursy uzupełniające, które znacząco pogłębiają edukację.
Ing. Lýdia Pokorná
Jak opisać kursy lektora Martina Jelínka – śmiem twierdzić, że tutaj, w Czechach, buduje on zupełnie unikalne podejście do żywienia. Łączy w sobie wiedzę zachodnich badań z zakresu żywienia, ale jednocześnie opiera się także na znajomości starożytnych filozofii Wschodu. Patrzy na żywienie całościowo i niezależnie od celu w żywieniu stara się, aby wybrane podejście było zrównoważone w dłuższej perspektywie. Myślę, że prawdziwego eksperta można poznać po pokorze, z jaką podchodzi do swojej dziedziny. U Martina widać, że głębia jego wiedzy i szerokość różnych punktów widzenia, które stara się zastosować do jakiegoś zagadnienia, po prostu nie pozwalają mu widzieć czarno-biało. Myślę, że zdaje sobie sprawę, że nawet w dziedzinie żywienia nasza wiedza jest bardzo ograniczona i trzeba myśleć kontekstowo, uważnie oceniać, cierpliwie próbować i obserwować. Bardzo podoba mi się sposób, w jaki uczą nas myśleć - podkreślę słowo myśl :-), bo na pewno nie oczekuję instrukcji w stylu "odżywiaj się szybko i łatwo" :-). Nauczysz się myśleć w znacznie szerszych kontekstach niż miało to miejsce do tej pory. Zyskujesz także szacunek do odżywiania. Nie będzie już dobra ani zła, odtąd wszystko będzie oceniane w kontekście. Bardzo inspirująca, satysfakcjonująca i nieco uzależniająca. Jednocześnie chciałbym pochwalić także zespół sprzedażowy, co tylko podkreśla opisane podejście - wszystko bez problemów, z pełnym profesjonalizmem i człowieczeństwem, wszystkim bardzo dziękuję!
Božena Kratzerová
Wierzę, że nic w życiu nie dzieje się przez przypadek. Byłam na urlopie macierzyńskim i Czytając wiadomości w Internecie, rzuciła mi się w oczy reklama kursów Atac. Kiedy to to był już setny raz, więc przyjrzałem się bliżej stronom i zaczęło się ode mnie żeby wzbudzić entuzjazm, dlaczego nie kurs dietetyka? Daję od kilku lat znajomym przepisy na pełnoziarniste desery, dania warzywne, porady pielęgnacyjne dieta......ale nie mam na to żadnego fachowego wsparcia, może tylko mnóstwo książek w mojej bibliotece :) Kurs prowadzony przez pana Jelínka to przeżycie. Ona dowiedziała się Nawiązałem połączenia, których mi brakowało. Spotkałem wielu ludzi w nastroju na tej samej fali. Nabrałam pewności, że mogę spełnić swoje marzenie i zostać w przyszłości dietetykiem, bo nawet po ukończeniu kursu można pytania są nadal konsultowane, dzięki czemu masz dodatkowe wsparcie również podczas wprowadzania wiedzy specjalistycznej ćwiczyć. Kurs mogę tylko polecić każdemu, kto ma podobne marzenie jak ja.