Wstęp / Co się u nas studiuje / Miażdżyca
Miażdżyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną odkładaniem się w ścianie tętnicy tzw. substancji aterogennych (lipidów, węglowodanów, krwinek i wapnia). Nadgodziny następuje stopniowe zamykanie tętnice, ograniczając ich elastyczność i zmniejszenie przepływu krwi (co zwiększa m.in. ciśnienie krwi ).
Te zmiany w budowie naczyń krwionośnych są podstawą procesów prowadzących do pojawienia się najczęstszych powikłań – choroby wieńcowej serca (CHD), udaru mózgowo-naczyniowego (CMP) czy choroby niedokrwiennej kończyn dolnych (ICHDK):
1. Udar.
Często nazywany udarem, jest następstwem miażdżycy. Z powodu zablokowania naczynia krwionośnego przepływ krwi do części mózgu jest ograniczony, a mózg ulega uszkodzeniu na skutek niewystarczającego dopływu tlenu i składników odżywczych. Jest to poważny problem, ponieważ mózg (lub jego części) przestają działać po kilku minutach bez tlenu.
2. Zakrzepica żył głębokich.
Występuje w żyłach kończyn dolnych w wyniku zakrzepicy (tworzy się skrzep krwi = skrzeplina zatykająca żyłę). Najczęściej zajęte są żyły głębokie łydek, rzadziej żyły udowe i miednicy. Często towarzyszy mu stan zapalny (zakrzepowe zapalenie żył).
3. Przewlekłe zaburzenie dopływu krwi tętniczej do kończyny.
Występuje w kończynach dolnych, gdy naczynia krwionośne są zablokowane (zakrzepica). Typowym objawem jest ból spowodowany chodzeniem, najczęściej w łydce, który szybko ustępuje po zatrzymaniu się. Ponieważ kończyna nie otrzymuje wystarczającej ilości krwi, jest zimna i ma trudny do wyczucia puls. Schorzenie to występuje najczęściej u diabetyków i palaczy.
Procesy miażdżycowe mogą wystąpić w każdym wieku, nawet w fazie prenatalnej. Ważne jest, aby wiedzieć, że:
- Następują stopniowo i powoli,
- towarzyszy im stan zapalny,
- Głównym czynnikiem jest brak ruchu, palenie tytoniu i zła koncepcja diety.
- Możemy kontrolować proces tych zmian, dostosowując swój styl życia.
Pojęcie diety ma bezpośredni wpływ na powstawanie i rozwój procesów miażdżycowych. Do najważniejszych czynników należą:
1. Jakość żywności.
Ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać różnicę pomiędzy naturalnymi surowcami, bez zbędnych modyfikacji technologicznych, a żywnością ultraprzetworzoną, która albo jest zubożona w ważne składniki, albo wręcz przeciwnie, wzbogacona o niepożądane substancje ( sól, dodatki, tłuszcze trans, cukry )..
2. Bilans energetyczny.
Zbyt duże spożycie energii sprzyja także rozwojowi zmian miażdżycowych.
3. Wystarczająca ilość błonnika.
Błonnik jest źródłem pożywienia dla mikroorganizmów zachowujących się probiotycznie w jelitach. Mikrobiota jelitowa wpływa między innymi na metabolizm cholesterolu, który w przypadku wzmożonego utleniania odkłada się w naczyniach krwionośnych.
4. Zwiększone spożycie przeciwutleniaczy.
Wystarczające spożycie przeciwutleniaczy hamuje aktywność oksydacyjną wolnych rodników, które biorą udział w procesie odkładania się płytek w ścianach naczyń.
5. Kontrola jakości tłuszczów.
Procesy miażdżycowe są długoterminowo wspomagane przez duże spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans oraz zwiększony stosunek tłuszczów omega-6 do omega-3.
6. Ograniczenie spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
Zbyt wysoki udział białek i tłuszczów zwierzęcych w połączeniu z niedoborem błonnika i czynników przeciwutleniających zwiększa obciążenie metaboliczne, co wspomaga procesy miażdżycowe.
Ing. Denisa Štanclová
Na kurs poradnictwa żywieniowego u Pana Jelínka zapisałam się z polecenia znajomego. Bardzo podobało mi się, jak opowiadała o wszystkim, wydawało mi się to naprawdę bogate i kolorowe. Zapisałam się więc na półroczny kurs i jestem za niego naprawdę wdzięczna. To był początek mojej nowej drogi jako dietetyka. Studium jest obszerne, pełne bogatych informacji, a jednocześnie pięknie przejrzyste. Bardzo dziękuję za takie doświadczenie i gorąco polecam kursy pod okiem Pana Jelínka.
Mgr. et Mgr. Zdeňka Trummová
Około dziesiątej poruszam się wokół zdrowego stylu życia i wysokiej jakości odżywiania lot. W początkowej fazie tego okresu udało mi się pozbyć trzydziestu kilogramów, które przybrałam w szkole. Wiedziałem, że tak kawałek pracy za sobą, ale jeszcze większy kawałek przed sobą – nie po to, żeby znowu przybrać na wadze, ale żeby czuć czuć się dobrze, cieszyć się jedzeniem, nie obwiniać go, a przede wszystkim znaleźć jedno zrównoważony styl życia. Próbowałem wielu w przeszłości podejścia do jedzenia, ale zawsze brakowało mi jakiegoś znaczącego przełomu zgromadzone informacje. Rozpoczęłam kurs żywienia dzieci już na poziomie podstawowym z powodów zawodowych, ale obowiązek stał się radością, nową i przeszłością Informacje zaczęły do siebie pasować i już wiem, że to nie koniec tego kursu. Sposób prowadzenia kursu jest bardzo dobrze opracowany metodologicznie, pod warunkiem informacje i odpowiedzi na pytania są kompletne. Pan Jelínek chętnie wyjaśni wszystko, co jest zadawane na temat studiowanego przedmiotu. Duży pozytyw całego kursu stanowi wykonanie zadań cząstkowych w grze edukacyjnej ZOF. Jesteś teraz studentem może sprawdzić wiedzę teoretyczną w praktyce i dowiedzieć się, jaki ma ona wpływ przygotowana żywność dla różnych procesów zachodzących w organizmie człowieka.
Mgr. Petra Kuderová
Konsultant kursowy ds. żywienia i suplementacji Pan Mgr. Wybrałem Martina Jelínka głównie ze względu na moje dzieci. Chciałem poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i uzyskać nowe informacje na temat składu żywności, którą podaję dzieciom. W trakcie kursu otrzymałem te informacje w formie wyczerpującej i kompletnej, a dzięki seminariom również w formie rozrywkowej. Choć pierwotnie nie miałam zamiaru sama udzielać porad z zakresu żywienia, zainteresowanie znajomych i szerszego otoczenia utwierdziło mnie w przekonaniu, że mogę łączyć swoje hobby z pracą i przekazywać zdobytą wiedzę dalej. Kurs Mgr. Mogę gorąco polecić Jelínek każdemu, kto chce zdobyć wykształcenie w danym kierunku, a także tym, którzy chcą pracować w tym zawodzie. Moim zdaniem ten kurs jest najbardziej wszechstronną ofertą na rynku czeskim ze względu na swój szeroki zakres.