Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Ukryta sól

Ukryta sól

Ukryta sól

Monitorowanie ilości soli (NaCl) w diecie to jedna z podstawowych umiejętności żywieniowych, którą każdy powinien opanować. Powodem jest przede wszystkim jej znaczny, codzienny nadmiar, typowy dla współczesnego sposobu odżywiania, który znacząco wpływa na procesy metaboliczne, a co za tym idzie na zdrowie. Chlorek sodu zawiera 40% sodu, którego nadmiar zatrzymuje płyny w organizmie . Najczęściej objawia się to:

-   poprzez podwyższenie ciśnienia krwi,
- początek migreny,
- zawroty głowy ,
-   obrzęki kończyn dolnych,
- poprzez przeciążenie nerek.

Stosunkowo poważnym odkryciem jest fakt, że większe spożycie soli przyczynia się do rozwoju środowiska prozapalnego w organizmie.

Zawartość soli w diecie jest rozpatrywana na dwóch poziomach:

1. Monitorując ilość soli, której używamy bezpośrednio do przygotowywania przepisów.
W praktyce nie stanowi to problemu – zalecana dawka soli dla osoby dorosłej to 5 gramów, ilość jednej szczypty soli waha się od 0,3 do 0,5 grama. Śledzenie całkowitego spożycia soli jest niezwykle łatwe.

2. Sprawdzając ilość i częstotliwość w jadłospisie produktów zawierających ukrytą sól:

- Ciasta.
Zawiera co najmniej 1% soli (tj. do dwóch kromek chleba o łącznej masie 100 g należy dodać co najmniej 1 gram soli). Jednakże zawartość soli w wypiekach jest bardzo zmienna. Sól zwiększa elastyczność ciasta i zmniejsza jego lepkość, jednocześnie ma zdolność zwiększania wysokości i objętości ciasta, z tego powodu piekarze zużywają znacznie większą ilość soli (średnia w Czechach wynosi ok. 1,4 g/100 g). Dlatego ważne jest, aby sprawdzić informacje na etykiecie produktu, a jednocześnie sprawdzić, czy producent użył soli również do obróbki powierzchni. Nie ma wyjątków, gdy udział soli w wyrobach piekarniczych wynosi około 3% – biorąc pod uwagę całkowitą ilość wypieków spożywanych w ciągu dnia, są to wartości znaczące, czyli problematyczne. Faktem jest, że ustawodawstwo krajów zachodnich ma w ostatnich latach tendencję do systematycznego zmniejszania w swoich zaleceniach zawartości soli w wypiekach, a długoterminowym celem jest zejście poniżej wartości 1 g/100 g pieczywa.

- Sery.
Dotyczy tylko tych, które zawierają sól, wówczas proporcja soli w zależności od rodzaju produktu wynosi 2% i więcej.

- Kiełbaski.
W przypadku produktów mięsnych zawartość soli wynosi zwykle około 2-2,5%.

- Półprodukty.
Mięso, warzywa, rośliny strączkowe w stanie konserwowym – nawet tutaj zawartość soli wynosi około 2%.

- Przyprawy.
Najwięcej soli zawierają sosy sojowe i pasty miso (zawartość soli powyżej 10% ).

- Batony słone, frytki.
Ponad 2,5% soli.

- Zupy błyskawiczne.
Ponad 10% soli (w suchej części).

Próbując monitorować zawartość soli w żywności, należy wiedzieć, że producent ma prawny obowiązek podawania ilości soli na etykiecie żywności, dlatego dostępność informacji jest stosunkowo dobra.

Jako częściowy zamiennik soli podczas przygotowywania potraw można zastosować całą gamę różnego rodzaju przypraw – cebulę, czosnek, seler, suszone warzywa itp. Ciekawą alternatywą są obecnie stosunkowo powszechnie dostępne produkty zawierające sól potasową   (KCl) lub czarna sól   (nierafinowana sól wulkaniczna o wysokiej zawartości żelaza i innych minerałów).

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Petra Pokorová, DiS.

Jestem terapeutą żywieniowym i poszukiwałam możliwości dalszego samokształcenia. Ze względu na mój napięty harmonogram z radością przyjąłem formę zdalną kursu żywienia Mgr. Jelínka – czyli połączenie samodzielnej nauki z wykorzystaniem tzw. map myśli i osobistego spotkania z wykładowcą na wspólnych seminariach w Pradze. Poszczególne rozdziały, które zostały bardzo dobrze i sprawnie opracowane, dosłownie i w przenośni wciągały mnie w dane zagadnienie. Poczułam ogromny przypływ energii i chęć zdobywania coraz większej ilości informacji. Dziś patrzę na problematykę żywienia człowieka oczami medycyny holistycznej. Poznałam podstawy Ajurwedy i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Mogę już pomóc osobom, które doszły do ślepego zaułka medycyny klasycznej. Ten kurs jest naprawdę wyjątkowy w swoich czasach. Mogę tylko polecić.

Mgr. Viera Krčmáriková

Dziękuję bardzo za możliwość dowiedzenia się tak wiele na temat odżywiania i otwarcia się drzwi do innego obszaru, który mnie interesuje. Oprócz pracy zajmuję się także pracą jako instruktor zajęć grupowych. Spotykałem się z klientami coraz częściej interesuję się poradnictwem żywieniowym, więc postanowiłam połączyć oba w jedno to była słuszna decyzja. Możliwość wzięcia udziału w tym kursie online był dla mnie najlepszym wyborem, aby móc zarządzać nauką podczas pracy i działalność drugorzędna, w którą jestem zaangażowany. Kurs bardzo mi pomógł w zrozumieniu jak faktycznie działa nasz organizm, ale przede wszystkim metabolizm i to, jak się masz poprzez dietę możemy znaleźć właściwą drogę i w ten sposób rozwiązać wiele spraw problemy zdrowotne i dobre samopoczucie. Program nauczania został wystarczająco wyjaśniony i skonsolidowane poprzez zastosowanie teorii poprzez tworzenie menu konkretnych problemów, z którymi spotkamy się w praktyce. Naprawdę doceniam wysiłek wyjaśnienie podstaw żywienia i kilku sposobów odżywiania się lub z punktu widzenia filozofia tradycyjnej medycyny chińskiej, czyli ajurweda. Chociaż jestem podstawowy pomyślnie ukończyła studia i już je przetworzyła, nie mogę się doczekać dalszej edukacji w tej dziedzinie i wierzę, że wszystkie informacje, które pomogły nie tylko mnie, pomogą także moim przyszłym klientom.

Michal Pelc

Wybrałam kurs żywienia Pana Jelínka przede wszystkim ze względu na możliwość nauki online i przygotowania materiałów do nauki tak, jak mi odpowiada, bez presji i stresu. Materiały do ​​nauki są doskonale przygotowane, a przede wszystkim dostosowane tak, aby uczniowie mogli jak najlepiej zastosować zdobyte informacje w praktyce. Ponadto kurs jest kompleksowy i oprócz zwykłego naukowego podejścia do diety, zawiera również obszerne informacje na temat szeregu alternatywnych kierunków, takich jak Ajurweda czy tradycyjna medycyna chińska.