Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Termin „dieta przeciwzapalna” jest nieco skomplikowany w żywieniu. Ogólnie odnosi się do sytuacji, w których dana osoba cierpi na różne formy stanu zapalnego i istnieje przekonanie, że modyfikacja diety może złagodzić, stłumić, a nawet wyeliminować (wyleczyć) te objawy. Problem w tym, że określenie „dieta przeciwzapalna” jest zbyt ogólne, aby można je było z powodzeniem zastosować we wszystkich tych sytuacjach. Zasadniczo chodzi o to, że zapaleniu towarzyszy bardzo szeroka gama różnych chorób, które mają różną przyczynę, dlatego do każdego z nich stosuje się nieco inną koncepcję diety. Fakt, że zapalenie jest ich towarzyszącym objawem, ale w niektórych sytuacjach także przyczyną, wyklucza możliwość stosowania jednej uniwersalnej diety.

Aby właściwie zrozumieć sytuację, należy najpierw poprawnie zrozumieć znaczenie terminu „ zapalenie ”:
Zapalenie jest w zasadzie procesem naturalnym, który z fizjologicznego punktu widzenia stanowi funkcję obronną organizmu. Oznacza to, że pomaga zwalczać obce agenty i chronić go przed uszkodzeniami. Innymi słowy, jest to sposób, w jaki organizm chroni się przed infekcjami, chorobami lub urazami. Podczas reakcji zapalnej wzrasta produkcja białych krwinek (cytokin), których zadaniem jest rozwiązanie (stłumienie) stanu zapalnego. Podstawowymi objawami ostrego zapalenia są ból, zaczerwienienie, obrzęk lub uczucie ciepła w dotkniętym obszarze.

Jeśli zdarza się, że reakcje zapalne nie ustępują, ostry stan zapalny przechodzi w stan przewlekły, co jest wówczas odpowiedzialne za pojawienie się wielu różnych powikłań zdrowotnych. Zapalenie (ostre i przewlekłe) może także przebiegać w sposób ukryty, czyli bez zauważalnych objawów.

Przewlekły stan zapalny jest bardzo niebezpieczny z kilku powodów:

1. Są subiektywnie trudne do zdefiniowania (w odróżnieniu od aktualnych nie bolą i nie są zlokalizowane),

2. Towarzyszą wielu chorobom, ponadto mają zdolność intensyfikowania ich przebiegu,

3. Konwencjonalne leczenie nie może ich rozwiązać (= nie ma leków, które przywróciłyby sytuację do pierwotnego stanu, leki te jedynie tłumią objawy i objawy).

Wiemy, że przewlekłe zapalenie występuje w takich chorobach jak:

Spektrum czynników, które przyczyniają się do powstawania i rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, jest również liczne:

  • zła koncepcja diety,
  • stres,
  • zwiększone obciążenie fizyczne lub brak ruchu,
  • stosowanie niektórych leków,
  • brak równowagi mikroflory (w jamie ustnej, jelitach, pochwie...).

Wpływ diety na stany zapalne

Obecnie uważa się, że niektóre pokarmy, jeśli są regularnie spożywane, powodują i wspierają stany zapalne (mają działanie prozapalne ):

  • alkohol,
  • cukry,
  • większy udział węglowodanów w diecie,
  • półprodukty i konserwy (głównie zawierające nieodpowiednie dodatki),
  • kiełbaski,
  • tłuszcze spalone (jako źródło kwasów tłuszczowych trans),
  • potrawy grillowane i smażone,
  • niektóre formy tłuszczów i olejów (z nadmiarem tłuszczów nasyconych lub omega-6),
  • koncentraty białkowe (w nadmiarze).

Jednocześnie prezentowane są również pokarmy przeciwzapalne :

  • warzywa,
  • owoce w rozsądnych ilościach,
  • oleje tłoczone na zimno (pod warunkiem zachowania podczas ich spożywania odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami kwasów tłuszczowych, z których najważniejszy to stosunek tłuszczów nasyconych i nienasyconych oraz omega-3 i omega-6),
  • wybrane rodzaje orzechów i nasion,
  • gorąca czekolada,
  • przyprawa,
  • herbaty ziołowe, herbata zielona,
  • wybrane rodzaje grzybów (zawierające beta-glukany),
  • kiełki.

Grupy żywności, które nie zostały wymienione, powinny być stosowane rozsądnie, gdy próbujemy stłumić przewlekłe zapalenie. Ich wpływ na objawy przewlekłego stanu zapalnego zależy od ich ilości i formy (sposób przetwarzania).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Marie Maříková

Co skłoniło mnie do poszukiwania najlepszego kursu na temat żywienia? Dlaczego wybrałem ATAC i Mgr. Jeleń? Wszyscy w mediach społecznościowych mają dla Ciebie porady dotyczące tego, jak żyć zdrowo, co jeść i jakie suplementy są właściwe. Zastanawiałem się, czy ta rada mi pomoże czy zaszkodzi. Miałem już dość polegania na poradach, co do których nie byłem pewien, czy są profesjonalne i sprawdzone. Wziąłem odpowiedzialność w swoje ręce i postanowiłem się uczyć. Tak naprawdę problemy zdrowotne i waga mojego syna również skłoniły mnie do tego. ATAC wydało mi się interesujące, ponieważ oferowało holistyczne podejście do odżywiania, suplementów i organizmu. Kierownik Jelínek wydawał się bardzo ludzki i jednocześnie profesjonalny. Doceniłam również cenę, która była dla mnie przystępna, a po ukończeniu kursu nie żałowałam, wręcz przeciwnie. Co wyniosłem? Poznałam nowych ludzi i czułam się bezpiecznie w grupie. Wiele pytań zostało wyjaśnionych, a było ich naprawdę wiele, Panie Księdzu. Jelínek był cierpliwy i odpowiadał na wszystkie pytania. Nigdy nie miałem wrażenia, że ​​jestem irytujący, albo że moje pytanie jest głupie. Zdobytą wiedzę i praktyczne doświadczenie wykorzystuję każdego dnia w życiu. Mogę ustalić własne menu dostosowane do moich potrzeb. Na każdej lekcji uczyłem się, jak w praktyce tworzyć menu i korzystać z aplikacji ZOF, z której korzystam do dziś. Wiem, co kupić, aby zadbać o swoje zdrowie i zdrowie mojej rodziny. Nie ulegam już wpływom reklam suplementów diety, ponieważ nauczyłem się wybierać te dobrej jakości i takie, których potrzebuję zapobiegawczo lub doraźnie. Funkcjonowanie ludzkiego ciała i jego mądrość stanowią integralną część tej wiedzy - mikrobiomu, odporności, itd. Kontynuuję naukę na tym kierunku. Gdybym miał decydować jeszcze raz wybrałbym tę firmę i Pana Dyrektora. Jelínka, bo...zobacz sama! Dziękuję.

Bc. Vojtěch Meier

Na kurs Konsultanta Żywienia i Suplementacji zdecydowałam się głównie z dwóch powodów. Pierwszym powodem było to, że na dzisiejszym rynku żywienia i doradztwa żywieniowego panuje zamieszanie w postaci nadmiaru często nieistotne informacje, a także dietetycy rodzą się jak na bieżni. Z tego powodu zależało mi na takim posortowaniu i porównaniu informacji, abym mógł zrozumieć kontekst i połączyć wszystko w jedną całość. Drugi chodziło o to, żeby celowo połączyć swoje dotychczasowe usługi z wiedzą z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia. Kurs całkowicie spełnił moje oczekiwania, choć jego nauka była dość wymagająca. Ostatecznie ten krok był naprzód z właściwym. Gorąco polecam ten kurs potencjalnym kandydatom.

Jan Vondrák

Udział w tym kursie był dla mnie nie tylko bezcennym doświadczeniem, ale także naprawdę wzbogacającym i inspirującym procesem. Dzięki Twojej umiejętności przekazywania informacji w zrozumiały i ciekawy sposób, czułam, że na każdej lekcji zdobywałam nową i przydatną wiedzę, którą planuję wykorzystać nie tylko dla siebie, ale także by pomóc innym ludziom w drodze do lepszego zdrowia i styl życia. Dzięki Waszej pomocy zrozumiałam, że odżywianie to nie tylko jedzenie, ale całościowe podejście do stylu życia i dbania o siebie. Chciałbym również podziękować za cierpliwość i chęć wyjaśnienia i udzielenia odpowiedzi na każde z naszych pytań. Wasza otwartość i chęć pozwoliły lepiej zrozumieć złożoną dziedzinę żywienia i nauczyć się wykorzystywać tę wiedzę w praktyce. Z przyjemnością wspominam ten wspaniały kurs z Tobą. Wasz transfer wiedzy i pasja do żywienia są dla mnie ogromnym źródłem inspiracji.