Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Termin „dieta przeciwzapalna” jest nieco skomplikowany w żywieniu. Ogólnie odnosi się do sytuacji, w których dana osoba cierpi na różne formy stanu zapalnego i istnieje przekonanie, że modyfikacja diety może złagodzić, stłumić, a nawet wyeliminować (wyleczyć) te objawy. Problem w tym, że określenie „dieta przeciwzapalna” jest zbyt ogólne, aby można je było z powodzeniem zastosować we wszystkich tych sytuacjach. Zasadniczo chodzi o to, że zapaleniu towarzyszy bardzo szeroka gama różnych chorób, które mają różną przyczynę, dlatego do każdego z nich stosuje się nieco inną koncepcję diety. Fakt, że zapalenie jest ich towarzyszącym objawem, ale w niektórych sytuacjach także przyczyną, wyklucza możliwość stosowania jednej uniwersalnej diety.

Aby właściwie zrozumieć sytuację, należy najpierw poprawnie zrozumieć znaczenie terminu „ zapalenie ”:
Zapalenie jest w zasadzie procesem naturalnym, który z fizjologicznego punktu widzenia stanowi funkcję obronną organizmu. Oznacza to, że pomaga zwalczać obce agenty i chronić go przed uszkodzeniami. Innymi słowy, jest to sposób, w jaki organizm chroni się przed infekcjami, chorobami lub urazami. Podczas reakcji zapalnej wzrasta produkcja białych krwinek (cytokin), których zadaniem jest rozwiązanie (stłumienie) stanu zapalnego. Podstawowymi objawami ostrego zapalenia są ból, zaczerwienienie, obrzęk lub uczucie ciepła w dotkniętym obszarze.

Jeśli zdarza się, że reakcje zapalne nie ustępują, ostry stan zapalny przechodzi w stan przewlekły, co jest wówczas odpowiedzialne za pojawienie się wielu różnych powikłań zdrowotnych. Zapalenie (ostre i przewlekłe) może także przebiegać w sposób ukryty, czyli bez zauważalnych objawów.

Przewlekły stan zapalny jest bardzo niebezpieczny z kilku powodów:

1. Są subiektywnie trudne do zdefiniowania (w odróżnieniu od aktualnych nie bolą i nie są zlokalizowane),

2. Towarzyszą wielu chorobom, ponadto mają zdolność intensyfikowania ich przebiegu,

3. Konwencjonalne leczenie nie może ich rozwiązać (= nie ma leków, które przywróciłyby sytuację do pierwotnego stanu, leki te jedynie tłumią objawy i objawy).

Wiemy, że przewlekłe zapalenie występuje w takich chorobach jak:

Spektrum czynników, które przyczyniają się do powstawania i rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, jest również liczne:

  • zła koncepcja diety,
  • stres,
  • zwiększone obciążenie fizyczne lub brak ruchu,
  • stosowanie niektórych leków,
  • brak równowagi mikroflory (w jamie ustnej, jelitach, pochwie...).

Wpływ diety na stany zapalne

Obecnie uważa się, że niektóre pokarmy, jeśli są regularnie spożywane, powodują i wspierają stany zapalne (mają działanie prozapalne ):

  • alkohol,
  • cukry,
  • większy udział węglowodanów w diecie,
  • półprodukty i konserwy (głównie zawierające nieodpowiednie dodatki),
  • kiełbaski,
  • tłuszcze spalone (jako źródło kwasów tłuszczowych trans),
  • potrawy grillowane i smażone,
  • niektóre formy tłuszczów i olejów (z nadmiarem tłuszczów nasyconych lub omega-6),
  • koncentraty białkowe (w nadmiarze).

Jednocześnie prezentowane są również pokarmy przeciwzapalne :

  • warzywa,
  • owoce w rozsądnych ilościach,
  • oleje tłoczone na zimno (pod warunkiem zachowania podczas ich spożywania odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami kwasów tłuszczowych, z których najważniejszy to stosunek tłuszczów nasyconych i nienasyconych oraz omega-3 i omega-6),
  • wybrane rodzaje orzechów i nasion,
  • gorąca czekolada,
  • przyprawa,
  • herbaty ziołowe, herbata zielona,
  • wybrane rodzaje grzybów (zawierające beta-glukany),
  • kiełki.

Grupy żywności, które nie zostały wymienione, powinny być stosowane rozsądnie, gdy próbujemy stłumić przewlekłe zapalenie. Ich wpływ na objawy przewlekłego stanu zapalnego zależy od ich ilości i formy (sposób przetwarzania).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Taťána Juřicová

Mimo, że ukończyłam już kurs uprawniający do pracy w charakterze konsultanta żywieniowego, czułam, że zdobyta wiedza jest niewystarczająca i szukałam innego źródła informacji. Kurs Mgr. Martin Jelínek znacznie przekroczył moje oczekiwania. Nie chodziło tylko o złożoność przekazywanych informacji, ale także o osobowość wykładowcy i sposób nauczania – samokształcenie i wspólne spotkania, podczas których zawsze dowiadywałem się czegoś ekstra, czego nie było w artykułach studyjnych. Bardzo cenię sobie również możliwość dalszej współpracy i porady Pana Jelínka w przypadkach, gdy nie mam pewności, że nie wyrządzę krzywdy. Wspaniale jest nadal mieć wsparcie takiego eksperta.

Petra Attafová

Kurs dietetyka całkowicie zmienił nie tylko moje spojrzenie na jedzenie jako takie, ale także moje postrzeganie innych aspektów życia i naprawdę wzbogacił mnie o wiedzę, która ma odzwierciedlenie w moim codziennym funkcjonowaniu. Dziękuję bardzo za to.

Radka Hazuchová

Zawodowo zajmuję się żywieniem od ponad dwudziestu lat lot. Jestem dietetykiem i kucharzem zajmującym się żywnością naturalną. Osobiście Nie propaguję żadnego kierunku żywieniowego, zawsze powinien chodzić o równowagę życiową każdą osobę we wszystkich kierunkach. Jako wykładowca i regionalista koordynatorka Szkoły Naprawdę Zdrowej, ukończyłam kurs internetowy Odżywianie dzieci, które pomogły mi w zebraniu dotychczasowych informacji dotyczących dzieci, które są naszą wspólną przyszłością. Dziękuję Martinowi Jelínkowi za wartościowy, dobrze przygotowany kurs, który gorąco polecam każdemu. Terapia żywieniowa ma tylko jeden skutek uboczny, a jest nim Zdrowie, które zyskujesz wszyscy musimy zarabiać swoim zachowaniem i podejściem do życia. Pozwalam Ci posmakuj życia!