Wstęp / Co się u nas studiuje / Dieta przeciwzapalna
Termin „dieta przeciwzapalna” jest nieco skomplikowany w żywieniu. Ogólnie odnosi się do sytuacji, w których dana osoba cierpi na różne formy stanu zapalnego i istnieje przekonanie, że modyfikacja diety może złagodzić, stłumić, a nawet wyeliminować (wyleczyć) te objawy. Problem w tym, że określenie „dieta przeciwzapalna” jest zbyt ogólne, aby można je było z powodzeniem zastosować we wszystkich tych sytuacjach. Zasadniczo chodzi o to, że zapaleniu towarzyszy bardzo szeroka gama różnych chorób, które mają różną przyczynę, dlatego do każdego z nich stosuje się nieco inną koncepcję diety. Fakt, że zapalenie jest ich towarzyszącym objawem, ale w niektórych sytuacjach także przyczyną, wyklucza możliwość stosowania jednej uniwersalnej diety.
Aby właściwie zrozumieć sytuację, należy najpierw poprawnie zrozumieć znaczenie terminu „ zapalenie ”:
Zapalenie jest w zasadzie procesem naturalnym, który z fizjologicznego punktu widzenia stanowi funkcję obronną organizmu. Oznacza to, że pomaga zwalczać obce agenty i chronić go przed uszkodzeniami. Innymi słowy, jest to sposób, w jaki organizm chroni się przed infekcjami, chorobami lub urazami. Podczas reakcji zapalnej wzrasta produkcja białych krwinek (cytokin), których zadaniem jest rozwiązanie (stłumienie) stanu zapalnego. Podstawowymi objawami ostrego zapalenia są ból, zaczerwienienie, obrzęk lub uczucie ciepła w dotkniętym obszarze.
Jeśli zdarza się, że reakcje zapalne nie ustępują, ostry stan zapalny przechodzi w stan przewlekły, co jest wówczas odpowiedzialne za pojawienie się wielu różnych powikłań zdrowotnych. Zapalenie (ostre i przewlekłe) może także przebiegać w sposób ukryty, czyli bez zauważalnych objawów.
Przewlekły stan zapalny jest bardzo niebezpieczny z kilku powodów:
1. Są subiektywnie trudne do zdefiniowania (w odróżnieniu od aktualnych nie bolą i nie są zlokalizowane),
2. Towarzyszą wielu chorobom, ponadto mają zdolność intensyfikowania ich przebiegu,
3. Konwencjonalne leczenie nie może ich rozwiązać (= nie ma leków, które przywróciłyby sytuację do pierwotnego stanu, leki te jedynie tłumią objawy i objawy).
Wiemy, że przewlekłe zapalenie występuje w takich chorobach jak:
Spektrum czynników, które przyczyniają się do powstawania i rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, jest również liczne:
Obecnie uważa się, że niektóre pokarmy, jeśli są regularnie spożywane, powodują i wspierają stany zapalne (mają działanie prozapalne ):
Jednocześnie prezentowane są również pokarmy przeciwzapalne :
Grupy żywności, które nie zostały wymienione, powinny być stosowane rozsądnie, gdy próbujemy stłumić przewlekłe zapalenie. Ich wpływ na objawy przewlekłego stanu zapalnego zależy od ich ilości i formy (sposób przetwarzania).
Ing. Hana Pechová
Od wielu lat interesuję się żywieniem, dlatego zdecydowałam się na to pole do startu na ścieżce kariery dietetyka. Więc zacząłem szukałem wysokiej jakości kursu w Internecie, co było dość trudnym zadaniem. Nie chciała Ja jestem skończyć jako tzw. bystry dowcip, który papuguje wyuczone zwroty. Dlatego ja Kursy ATAC, które opierają się na holistycznym podejściu do do osoby. Spodobało mi się połączenie z tradycyjną medycyną chińską, w formie online studia i system map myśli, które zmuszały mnie do codziennej nauki Patrzeć. Teraz przygotowuję się do własnej praktyki i kontynuuję naukę. Kurs Mogę tylko polecić doradcę żywieniowego, jest naprawdę precyzyjnie ułożony.
Kateřina Ondračková, DiS.
Cieszę się, że na rynku czeskim istnieje taka forma kursu o tak kompleksowym charakterze patrząc na całokształt zagadnienia żywienia i indywidualności człowieka. Przyjemny całości dodaje odległa atmosfera i twarz mgr Jelínka na szkoleniach wideo oczywiście odpowiednią i bardzo pozytywną energię. Jestem zachwycony treścią kursu, wiedza, holistyczne spojrzenie, podejście do ucznia i późniejsze dla absolwentów – poradnia dla absolwentów jest idealnym wsparciem na start. Człowiek jest pewniejszy siebie, gdy ma za sobą wsparcie. Pełne, półroczne badanie online dotyczące poradnictwa żywieniowego i suplementacji było idealnie. Miałem czas na zdobywanie informacji stopniowo i bez stresu proces. Muszę zgodzić się z mgr. Jelínek, że na koniec kursu w coś klika w głowie i wszystko pięknie się łączy. I to jest bezcenne uczucie. Czekam na to z niecierpliwością na więcej kursów, to zdecydowanie nie był mój ostatni. Chciałbym podziękować mgr. Jelínek i cały zespół ATACU ds jaką świetną robotę wykonują. Życzę wielu wdzięcznych absolwentów Jestem.
Michal Pelc
Wybrałam kurs żywienia Pana Jelínka przede wszystkim ze względu na możliwość nauki online i przygotowania materiałów do nauki tak, jak mi odpowiada, bez presji i stresu. Materiały do nauki są doskonale przygotowane, a przede wszystkim dostosowane tak, aby uczniowie mogli jak najlepiej zastosować zdobyte informacje w praktyce. Ponadto kurs jest kompleksowy i oprócz zwykłego naukowego podejścia do diety, zawiera również obszerne informacje na temat szeregu alternatywnych kierunków, takich jak Ajurweda czy tradycyjna medycyna chińska.