Wstęp / Co się u nas studiuje / Węglowodany
Węglowodany dostarczają organizmowi szybko użytecznej energii (1 gram węglowodanów zawiera 17,63 kJ = ok. 4 kcal). W zależności od ich składu zmienia się również prędkość, z jaką ta energia jest z nich generowana w organizmie (najszybciej z tzw. cukrów).
Z chemicznego punktu widzenia dzieli się na:
Są najprostszą formą węglowodanów. W swojej strukturze molekularnej są reprezentowane przez tylko jeden cukier. Cukry te nie są już rozkładane i organizm natychmiast czerpie z nich energię.
Zawiera:
Powstają poprzez połączenie od dwóch do dziesięciu identycznych lub różnych typów jednostek monosacharydowych (w zależności od ich liczby nazywane są disacharydami, czyli tri-, tetra-, a nawet dekasacharydami). Najważniejszymi z tej grupy są disacharydy. Obejmuje to głównie:
Mają podobną strukturę do oligosacharydów, ale liczba jednostek monosacharydowych sięga wielu setek do tysięcy. W przeciwieństwie do monosacharydów są praktycznie nierozpuszczalne w wodzie. Pełnią funkcję magazynu lub materiału budowlanego dla roślin i zwierząt. Ze względu na pochodzenie dzielimy je na:
Ogólnie o węglowodanach:
Podstawowy przegląd źródeł węglowodanów w diecie (z różną reprezentacją objętości):
Ponieważ naturalnym dla naszych warunków i czasów, w których żyjemy, jest pozyskiwanie głównego źródła energii z węglowodanów (w normalnych sytuacjach jemy tak, że w diecie węglowodany przeważają nad białkami i tłuszczami, nazywamy to „wysokim -carb” sposób odżywiania), podczas układania menu należy pracować przede wszystkim z:
Nicole Weix
Nauka zdrowego odżywiania w połączeniu z ćwiczeniami i gotowaniem to moje hobby, dlatego zdecydowałam się zapisać na ten kurs, na którym dzięki Panu Jelínkowi naprawdę wiele się nauczyłam. Jestem bardzo wdzięczny mojej przyjaciółce Janie za znalezienie dla mnie tego Kursu. Bardzo lubię układać menu i doradzać ludziom, jak się odżywiać. Wierzę, że moje marzenie się spełni i zostanę dietetykiem, żeby przekonać ludzi, żeby jedli mniej z pudełek, a więcej z naturalnych darów ziemi :)
Ing. Blanka Vašková
Choć mój zawód jest czysto techniczny, to całe życie interesuję się ochroną zdrowia. Już jako dziecko chodziłam do sklepów zielarskich, a w domu jedliśmy głównie to, co rosło w ogrodzie. Z zainteresowaniem czytam książki o tej tematyce. Potem przyszła praca z biorezonansem i detoksykacją z preparatami Joalis i entuzjazm dla efektów, jakie to wszystko może przynieść w dziedzinie zdrowia. Potem, gdy w mailu dostałem od znajomego link do kursu Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji z rekomendacją: „Kiedyś wykładał dla naszej firmy i był naprawdę dobry.”, powiedziałem sobie: OK, chciałbym ten kurs informacje tutaj, biorąc pod uwagę częste sprzeczności, mogła to uporządkować. Więc pójdę na kurs. Muszę przyznać, że jedyne z czym się zmagałam na kursie to czas, którego do tej pory nie udało mi się złapać, bo jestem bardzo zajęta swoim czasem. Poza tym muszę powiedzieć, że byłem bardzo mile zaskoczony złożonością i rozległością całego kursu. Zawsze z utęsknieniem czekałem na sobotę, kiedy to nadrabiałem mniej więcej cały tydzień, kiedy to zapoznawałem się z treścią innych tematów i znów uczyłem się czegoś nowego. Połączenie nauki w formie sukcesywnie publikowanych tematów, możliwości pisemnej dyskusji oraz regularnych comiesięcznych spotkań z wykładowcą sprawiło, że kurs był urozmaicony i ciekawy. Na pewno pożytecznym było to, że nasza wiedza była regularnie sprawdzana, dlatego nie było możliwości zaliczenia kursu jedynie formalnie. To, co bardzo sobie cenię, to fakt, że materiały dydaktyczne udostępniane są absolwentom także po zakończeniu studiów, dzięki czemu mają oni dostęp do nowej wiedzy z tego zakresu. Współczesny człowiek narażony jest na wiele stresów (stres, zanieczyszczone środowisko, choroby cywilizacyjne itp.) i jeśli chce sobie z nimi poradzić w miarę w miarę dobrym zdrowiu, to wiedzę i znajomości z zakresu żywienia uważam za jeden z podstawowych wiedzę, którą powinien posiadać. Dlatego polecam ten kurs każdemu, komu nie jest obojętne zdrowie swoje i swoich bliskich. To inwestycja, która się opłaca. Mówiąc jeszcze lepiej, jest to niespotykanie korzystny stosunek ceny do jakości z korzyścią na całe życie.
Bc. Vladimír Slavík
„Certyfikat może otrzymać każdy!” To zdanie wypowiada większość osób. Po części mają rację, każdy z nas ma taką możliwość. Jednak uzyskanie certyfikatu „Konsultanta ds. żywienia i suplementacji” od Mgr. Martina Jelínka naprawdę ma wagę, bo nie jest „darmowa", jak ma to miejsce w przypadku niektórych kursów oferowanych w całych Czechach. Jej zdobycie wymaga czasu, pracowitości oraz regularnego i ostatecznego potwierdzania wiedzy zdobytej na tym kursie. Tak jak ja jestem oryginalnie z wykształcenia kucharz, poszłam na kurs z nieco bardziej zaawansowaną wiedzą z zakresu żywienia, nagle odkryłam, że wiedzy, którą poznałam na kursie, nie przekaże żaden klasyczny kurs pedagogiczny czy maturalny z zakresu gastronomii, w tym pisanie semestru referat na zadany temat.Polecam ten kurs każdemu, kto lubi nie tylko siebie, ale także innych ludzi w swoim otoczeniu, którzy mogą poprawić jakość swojego życia poprzez poprawę nawyków żywieniowych - zwiększenie odporności człowieka, zapobieganie lub łagodzenie objawów chorób, z którymi większość z nas spotka się w życiu, czy pomóc sportowcom zwiększyć ich wydolność i wesprzeć prawidłową regenerację mięśni, nie mówiąc już o dietach redukcyjnych. Dzięki kursowi dowiedziałam się jak działa wszystko w organizmie i jak jedzenie wpływa na jakość naszego codziennego życia. Niniejszym dziękuję za dostarczenie wartościowych informacji i za możliwość konsultacji, których udzielacie także po ukończeniu studiów.