Wstęp / Co się u nas studiuje / Cukrzyca
Cukrzyca jest przewlekła choroba objawiająca się zaburzeniem metabolizmu węglowodanów.
Znanych jest kilka typów cukrzycy, najczęstsze to:
Cukrzyca typu I (zależna).
Rozwija się najczęściej w młodości. Przyczyny są różne:
- Uważana jest za chorobę autoimmunologiczną (układ odpornościowy niszczy komórki trzustki wytwarzające insulinę),
- Jest to związane z infekcjami wirusowymi, zatruciem lub wpływami genetycznymi.
Jest to mniej powszechna postać tej choroby, osoba na nią cierpiąca jest uzależniona na temat przyjmowania insuliny zewnętrznej.
Cukrzyca II. typ (niezależny).
Najczęściej pojawia się u osób dorosłych, stanowiąc około 90% przypadków cukrzycy. Ten typ choroby jest niezależny na insulinie , jest to spowodowane nieprawidłowym wydzielaniem insuliny z trzustki lub zmniejszoną jej skutecznością. Cukrzyca objawia się wówczas wzrostem poziomu glukozy we krwi. Jednak to zaburzenie metabolizmu cukrów może jednocześnie wpływać na gospodarkę innymi składnikami odżywczymi i mieć negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Z biegiem czasu może to prowadzić do rozwoju choroby uszkodzenie serca, nerek, wzroku lub nerwów itp.
Rozwija się na skutek insulinooporności – stanu, w którym trzustka może wydzielać insulinę, ale nie komórki organizmu nie reagują na niego wystarczająco. Najczęstszą przyczyną tego typu jest otyłość (ponad 70% diabetyków ma nadwagę).
Cukrzyca II. typ jest bezpośrednio powiązany z jakością życia – dostępem do pożywienia, spożyciem alkoholu, paleniem tytoniu, stresem, aktywnością fizyczną. Pomimo tego, że za rozwój tego typu cukrzycy mają wpływ czynniki genetyczne, to w największym stopniu wpływa na nią jakość diety.
Cukrzyca ciężarnych.
Występuje u kobiet w okresie ciąży, ma związek z działaniem hormonów, nadwagą i dziedzicznymi predyspozycjami. Stopniowo ustępuje po zakończeniu ciąży.
Ponieważ cukrzyca jest powiązana z działaniem insuliny, a hormon ten bezpośrednio wpływa na metabolizm węglowodanów, oczywiste jest, że przebieg choroby jest powiązany z jakością diety. Najważniejszą rolę odgrywają węglowodany, a mianowicie:
- w swojej strukturze - konieczne jest ograniczenie cukrów i wysokoglikemicznych źródeł węglowodanów,
- Łącznie - zbyt duża ilość węglowodanów zwiększa odpowiedź glikemiczną.
Obydwa czynniki, z pozycji swoich wartości glikemicznych, bezpośrednio wpływają na poziom cukru we krwi, a co za tym idzie na działanie insuliny.
Jednak inne cechy, które należy monitorować w diecie, również mają znaczący wpływ:
1. Bilans energetyczny - nadmiar energii powoduje nadwagę, jest więc częścią procesu insulinooporności, a w konsekwencji cukrzycy II. typ.
2. Ilość pozostałych makroskładników – błonnika, białek i tłuszczów. Ich obecność w diecie obniża wartość glikemiczną diety, a tym samym stabilizuje poziom cukru we krwi.
3. Zawartość mikroelementów – najważniejsza jest odpowiednia podaż witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Każdy przedstawiciel z tych kategorii spełnia swoje specyficzne funkcje w metabolizmie, przy zbilansowanej diecie pomagają zapewnić niezbędną homeostazę.
4. Jakość żywności – istnieje szereg kryteriów oceny jakości żywności. Za kluczowy uważa się stopień przetworzenia przemysłowego żywności, szczególnie tej będącej źródłem węglowodanów i tłuszczów.
Veronika Novotná
Interesuję się żywieniem i zdrowym trybem życia na potrzeby własne i innych bliskich przez wiele lat. Moment, w którym zdecydowałem się na swoje hobby aby wykonać swoją pracę, uznałem za przydatne dodanie informacji, że Nie rozwiązałem tego wcześniej. Pomimo szerokiej oferty kursów żywieniowych dostępnych na rynku, nie było łatwo wybrać taki, który odpowiadałby moim ugruntowanym poglądom często na najnowszej wiedzy z zakresu żywienia. Referencje były jedyną opcją, jak dostać się na taki kurs, który nie tylko dałby mi upragniony certyfikat, ale jednocześnie uzupełnił informacyjnie moje słabe punkty pasującym stylem z moją wiedzą. W Panu Jelínku spotkałam osobę, która odchodzi informacji w trzeźwy sposób, pomaga w tworzeniu własnych opiniami i bezinteresownie wspiera absolwentów ich kierunków na nowej drodze. Niewielu trenerów potrafi traktować swoich uczniów w równy sposób i docenić ich mocne strony. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji może być przydatne do poszerzania horyzontów każdej osoby zainteresowanej zdrowa dieta i zdrowy tryb życia. Możliwość nauczania na odległość z pewnością zostanie doceniona przez wielu zapracowanych kandydatów.
Lucie Klusová
W ogóle nie mogłam sobie wyobrazić, na czym polega nauka na odległość. Jednak to co się stało przeszło moje wszelkie wyobrażenia. Na początku myślałam, że sobie z tym nie poradzę, codziennie robię mapy myśli, co miesiąc test, ale z biegiem czasu przyzwyczaiłem się do tego i nauka stała się częścią każdego dnia. Ponieważ lekcje są prezentowane w taki sposób, że każdy zrozumiałem, radość sprawiało mi uczenie się czegoś nowego każdego dnia. Od razu wiele nowych informacji zacząłem wykorzystywać w swojej pracy, dzięki czemu utkwiły mi one w pamięci i co najważniejsze, od razu wszystko sprawdziłem w praktyce i zobaczyłem co i jak to działa. Z niecierpliwością czekałem na każde comiesięczne spotkanie i było to dla mnie wielką korzyścią. Zawsze było to świetne grono ludzi, a forma, w jakiej prowadzone są comiesięczne spotkania, była dla mnie idealna. Żadnych zbędnych informacji, wszystko zrozumiałe i jasne. Byłem absolutnie zachwycony podejściem Pana Jelínka, nigdy nie spotkałem osoby, która wiedziałaby tak dużo o swojej dziedzinie i potrafiła przekazać to innym. Bardzo mi się podobało, że chciał innych pomóc i nie ukrywa żadnych informacji ani know-how, ale naprawdę zależy mu na tym, aby ludzie bardziej o siebie dbali i kochali siebie. Poza tym zaczęliśmy się lepiej odżywiać rodzinnie, a ja w trakcie kursu bez żadnego wysiłku schudłam 4 kg. Wystarczy zmienić menu :-)
Edita Michalčáková
Jestem instruktorką jogi i dieta jest bardzo ściśle związana z jogą. Na moich zajęciach jogi i zajęciach jogi spotykam różne typy ludzi. Większość z nich zajmuje się dietą lub zaczyna sobie z nią radzić po pewnym czasie. Bardzo mi w tym pomógł kurs na konsultanta żywieniowego Pana Jelínka, podczas którego uporządkowałam swoją dietę jako weganka, ale on też nadal mi towarzyszy, choć na innym polu, dzięki czemu mogę pomagać osobom ćwiczącym ze mną jogę. To co i jak JESZ jest bardzo ważne. Kursy ATAC są niesamowite pod względem bezstronności, ponieważ każdy jest oryginalny i wszyscy jesteśmy inni. Podejście Pana Jelínka jest niesamowite i ludzkie... Kursy bardzo mi pomogły i zostało mi to do końca życia. Dziękuję bardzo :-)