Wstęp / Co się u nas studiuje / Cukrzyca
Cukrzyca jest przewlekła choroba objawiająca się zaburzeniem metabolizmu węglowodanów.
Znanych jest kilka typów cukrzycy, najczęstsze to:
Cukrzyca typu I (zależna).
Rozwija się najczęściej w młodości. Przyczyny są różne:
- Uważana jest za chorobę autoimmunologiczną (układ odpornościowy niszczy komórki trzustki wytwarzające insulinę),
- Jest to związane z infekcjami wirusowymi, zatruciem lub wpływami genetycznymi.
Jest to mniej powszechna postać tej choroby, osoba na nią cierpiąca jest uzależniona na temat przyjmowania insuliny zewnętrznej.
Cukrzyca II. typ (niezależny).
Najczęściej pojawia się u osób dorosłych, stanowiąc około 90% przypadków cukrzycy. Ten typ choroby jest niezależny na insulinie , jest to spowodowane nieprawidłowym wydzielaniem insuliny z trzustki lub zmniejszoną jej skutecznością. Cukrzyca objawia się wówczas wzrostem poziomu glukozy we krwi. Jednak to zaburzenie metabolizmu cukrów może jednocześnie wpływać na gospodarkę innymi składnikami odżywczymi i mieć negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Z biegiem czasu może to prowadzić do rozwoju choroby uszkodzenie serca, nerek, wzroku lub nerwów itp.
Rozwija się na skutek insulinooporności – stanu, w którym trzustka może wydzielać insulinę, ale nie komórki organizmu nie reagują na niego wystarczająco. Najczęstszą przyczyną tego typu jest otyłość (ponad 70% diabetyków ma nadwagę).
Cukrzyca II. typ jest bezpośrednio powiązany z jakością życia – dostępem do pożywienia, spożyciem alkoholu, paleniem tytoniu, stresem, aktywnością fizyczną. Pomimo tego, że za rozwój tego typu cukrzycy mają wpływ czynniki genetyczne, to w największym stopniu wpływa na nią jakość diety.
Cukrzyca ciężarnych.
Występuje u kobiet w okresie ciąży, ma związek z działaniem hormonów, nadwagą i dziedzicznymi predyspozycjami. Stopniowo ustępuje po zakończeniu ciąży.
Ponieważ cukrzyca jest powiązana z działaniem insuliny, a hormon ten bezpośrednio wpływa na metabolizm węglowodanów, oczywiste jest, że przebieg choroby jest powiązany z jakością diety. Najważniejszą rolę odgrywają węglowodany, a mianowicie:
- w swojej strukturze - konieczne jest ograniczenie cukrów i wysokoglikemicznych źródeł węglowodanów,
- Łącznie - zbyt duża ilość węglowodanów zwiększa odpowiedź glikemiczną.
Obydwa czynniki, z pozycji swoich wartości glikemicznych, bezpośrednio wpływają na poziom cukru we krwi, a co za tym idzie na działanie insuliny.
Jednak inne cechy, które należy monitorować w diecie, również mają znaczący wpływ:
1. Bilans energetyczny - nadmiar energii powoduje nadwagę, jest więc częścią procesu insulinooporności, a w konsekwencji cukrzycy II. typ.
2. Ilość pozostałych makroskładników – błonnika, białek i tłuszczów. Ich obecność w diecie obniża wartość glikemiczną diety, a tym samym stabilizuje poziom cukru we krwi.
3. Zawartość mikroelementów – najważniejsza jest odpowiednia podaż witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Każdy przedstawiciel z tych kategorii spełnia swoje specyficzne funkcje w metabolizmie, przy zbilansowanej diecie pomagają zapewnić niezbędną homeostazę.
4. Jakość żywności – istnieje szereg kryteriów oceny jakości żywności. Za kluczowy uważa się stopień przetworzenia przemysłowego żywności, szczególnie tej będącej źródłem węglowodanów i tłuszczów.
Ing. Jitka Jedličková
Uprzejmie dziękuję za możliwość uczenia się od Mgr. Martina Jelínek, studiuje było to dla mnie bardzo korzystne. Dla mnie, ponieważ jestem bardzo zajęty pracą, była największą zaletą studiowania online. Lekcje są rozbudowane, zorganizowane oraz pozytywnie oceniam grę edukacyjną i mapy myśli ZOF, dzięki którym I lepiej zapamiętała tę lekcję. Podczas tych badań zdałam sobie sprawę, że wszystko zależy również od psychiki osobę i dzięki temu zdecydowałam się na inny kierunek, czyli „Siła myśli”. Jeszcze raz bardzo dziękuję za możliwość studiowania i czekam z utęsknieniem inne kursy, które przygotowujesz.
Kateřina Hrňová
Kurs był rzeczywiście bardzo obszerny pod względem informacyjnym. Ucieszyło mnie, że kurs nie tylko uczy, że coś jest czarne albo białe, że ważne jest szukanie przyczyny problemów, ale także ogólnej złożoności i kompletności informacji potrzebnych nam w praktyce. Spotkania na żywo zawsze przynosiły korzyści, a pan Jelínek jest prawdziwym ekspertem i profesjonalistą w swojej dziedzinie. Na pewno w przyszłości skorzystam z innych kursów uzupełniających.
Zdeňka Čubrová
Po dokładnym rozważeniu wybrałam kurs przekwalifikacyjny „Konsultant Żywieniowy”. przeglądając wszystkie oferty na rynku. Szczególnie podobało mi się podejście holistyczne, Od lat interesuję się medycyną naturalną i bliskie jest mi spojrzenie holistyczne człowiek i jego zdrowie. Treść kursu odpowiadała temu – wszyscy trzej wykładowcy przekazali nam wiedzę i informacje z różnych punktów widzenia, a nie tylko tych zwyczajowych przedstawione, łącząc różne aspekty w kontekst i jednocześnie przegląd, żebyście nie zwariowali :). Otworzyły się przede mną nowe widoki na celę rozległość tej dziedziny i dlatego zdecydowałem się kontynuować studia półroczny kurs „Doradca ds. żywienia i suplementacji”. Dziękuję więc mgr. Martin Jelínek, MUDr. Pavlo Dvorský i inż. Martinowi Škábowi za to, że jest pożyteczny wykładów i, co nie mniej ważne, pani Jitce Pořízkovej za wspaniałą organizację praca.