Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Cukrzyca

Cukrzyca

Cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekła   choroba objawiająca się zaburzeniem metabolizmu węglowodanów.

Znanych jest kilka typów cukrzycy, najczęstsze to:

  1. Cukrzyca typu I (zależna).
    Rozwija się najczęściej w młodości. Przyczyny są różne:
    - Uważana jest za chorobę autoimmunologiczną (układ odpornościowy niszczy komórki trzustki wytwarzające insulinę),
    - Jest to związane z infekcjami wirusowymi, zatruciem lub wpływami genetycznymi.
    Jest to mniej powszechna postać tej choroby, osoba na nią cierpiąca jest uzależniona   na temat przyjmowania insuliny zewnętrznej.

  2. Cukrzyca II. typ (niezależny).
    Najczęściej pojawia się u osób dorosłych, stanowiąc około 90% przypadków cukrzycy. Ten typ choroby jest niezależny   na insulinie , jest to spowodowane nieprawidłowym wydzielaniem insuliny z trzustki lub zmniejszoną jej skutecznością. Cukrzyca objawia się wówczas wzrostem poziomu glukozy we krwi. Jednak to zaburzenie metabolizmu cukrów może jednocześnie wpływać na gospodarkę innymi składnikami odżywczymi i mieć negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Z biegiem czasu może to prowadzić do rozwoju choroby   uszkodzenie serca, nerek, wzroku lub nerwów   itp.
    Rozwija się na skutek insulinooporności – stanu, w którym trzustka może wydzielać insulinę, ale nie komórki organizmu   nie reagują na niego wystarczająco. Najczęstszą przyczyną tego typu jest otyłość (ponad 70% diabetyków ma nadwagę).
    Cukrzyca II. typ jest bezpośrednio powiązany z jakością życia – dostępem do pożywienia, spożyciem alkoholu, paleniem tytoniu, stresem, aktywnością fizyczną. Pomimo tego, że za rozwój tego typu cukrzycy mają wpływ czynniki genetyczne, to w największym stopniu wpływa na nią jakość diety.

  3. Cukrzyca ciężarnych.
    Występuje u kobiet w okresie ciąży, ma związek z działaniem hormonów, nadwagą i dziedzicznymi predyspozycjami. Stopniowo ustępuje po zakończeniu ciąży.

Wpływ diety na cukrzycę

Ponieważ cukrzyca jest powiązana z działaniem insuliny, a hormon ten bezpośrednio wpływa na metabolizm węglowodanów, oczywiste jest, że przebieg choroby jest powiązany z jakością diety. Najważniejszą rolę odgrywają węglowodany, a mianowicie:
- w swojej strukturze - konieczne jest ograniczenie cukrów i wysokoglikemicznych źródeł węglowodanów,
- Łącznie - zbyt duża ilość węglowodanów zwiększa odpowiedź glikemiczną.
Obydwa czynniki, z pozycji swoich wartości glikemicznych, bezpośrednio wpływają na poziom cukru we krwi, a co za tym idzie na działanie insuliny.
Jednak inne cechy, które należy monitorować w diecie, również mają znaczący wpływ:

1. Bilans energetyczny - nadmiar energii powoduje nadwagę, jest więc częścią procesu insulinooporności, a w konsekwencji cukrzycy II. typ.

2. Ilość pozostałych makroskładników – błonnika, białek i tłuszczów. Ich obecność w diecie obniża wartość glikemiczną diety, a tym samym stabilizuje poziom cukru we krwi.

3. Zawartość mikroelementów – najważniejsza jest odpowiednia podaż witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Każdy przedstawiciel z tych kategorii spełnia swoje specyficzne funkcje w metabolizmie, przy zbilansowanej diecie pomagają zapewnić niezbędną homeostazę.

4. Jakość żywności – istnieje szereg kryteriów oceny jakości żywności. Za kluczowy uważa się stopień przetworzenia przemysłowego żywności, szczególnie tej będącej źródłem węglowodanów i tłuszczów.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Kateřina Spurná

Zajęcia prowadzone przez mgr. Mogę tylko polecić Martina Jelínka. Byłem bardzo zadowolony z tematu i podziału poszczególnych zajęć lekcyjnych. Wszystko ładnie i systematycznie wytłumaczone. To niewiarygodne, jak ważne jest całościowe spojrzenie na klienta i jego potrzeby. Sama zajmuję się psychologią i udowodniłam już, że psychologia odgrywa ważną rolę w redukcji masy ciała, bo jeśli my nie uwierzymy w siebie, to kto inny może w nas uwierzyć? Miłość do siebie i pewność siebie są ważne. A ja dziękuję mgr Martinowi Jelínkowi, ponieważ pomógł mi zrozumieć problematykę żywienia. Wybrałam internetowy kurs doradcy żywieniowego, który mogłam studiować pracując. Zdecydowałem się na kurs, ponieważ czuję, że misją mojego życia jest pomaganie ludziom w drodze do dobrego życia, moja praca przestała mnie spełniać i nie widziałem w niej przyszłości, więc wyruszyłem na drogę, którą czuję jest właściwy i poprawny. Największą przyjemność sprawia mi odkrywanie i badanie wpływu diety na nasze życie, a największą radość czerpię z postępów klientów. Nauka w formie map myśli jest świetna, nauka przebiega niemal automatycznie. :-) Jestem wdzięczny, że ukończyłem kurs ze świetnym wykładowcą Panem Mgr. Marcin Jelínek. :-)

MUDr. Marie Lukaščuková

Myślę, że ta część nas, w tym ja, ma w sobie lekki fanatyzm :-) i trochę mi było wstyd podczas czytania... Miałam więcej powodów, żeby przejść na dietę bezmięsną, z jednej strony mięso było nigdy do końca nie moja filiżanka herbaty, a biorąc pod uwagę mój sposób życia, trafiłam w okolice schronisk, przytułków i dowiedziałam się więcej o warunkach życia zwierząt, i wtedy już byłam pewna, że ​​nie będę jadła mięsa w Wszystko. Nie brakuje mi jajek, tak jak mięsa, tylko nabiału, zwłaszcza sera, bo znalazłam z innymi odpowiednie dla siebie alternatywy, tęsknię za nimi i wciąż walczę z ich rozbiciem... Na szczęście im jestem starsza, tym jestem bardziej cierpliwa wobec siebie. Uczę się akceptować to kim jestem i że walka ze sobą nie ma większego sensu, wiem też, że jeśli czegoś chcę, to to osiągnę. Wiem więc, że kiedyś znajdę dla siebie właściwy sposób, jak całkowicie wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego, bo ich spożycie nie zgadza się z tym, jak chciałbym, żeby wyglądał świat. Jako lekarz zresztą, pracując na polach wewnętrznych, miałem pojęcie, co prawdopodobnie jest prawidłowe, choć muszę przyznać, że jest to naprawdę bardzo powierzchowne. Ten kurs pomógł mi właściwie zrozumieć zasady. Całe życie zmagam się z lenistwem, szczególnie w obszarze gotowania, wymyślania co zjem i samego przygotowywania jedzenia... bardzo mi to przeszkadza w ciągu dnia i zabiera czas na inne, ważniejsze sprawy dla mnie działania, które na pewno uwidoczniły się w kreowaniu moich zadań i moich brakach. Zdaję sobie sprawę, tak jak mam świadomość, że jest to bardzo głupie podejście, bo tak naprawdę jesteśmy tym, co jemy, i oszukiwanie w tym zakresie od dawna czas to chyba najgłupsza rzecz, jaką człowiek może zrobić...ale muszę się pochwalić, bo zaczęłam chociaż trochę więcej myśleć o tym co jem w ciągu dnia, bo oprócz pracy lekarskiej mam jeszcze wiele zajęć i muszę być nie tylko zdrowy, ale także pełen energii, aby móc sobie ze wszystkim poradzić z przeglądem. Jestem przekonana, że ​​ten kurs bardzo mi pomoże w tej podróży.

Ing. Irena Kašpárková, PhD.

Ukończenie kursu Doradca Żywienia i Suplementacji zdobyłam szereg dokładna informacja. Szczególnie podobało mi się, że w końcu pojawił się problem wyjaśniłem także z chemicznego punktu widzenia, co przedstawiłem w szeregu publikacji, które I przeczytała, brakowało. Wreszcie ktoś mi wyjaśnił dlaczego tak jest. W trakcie może znaleźć każdy, zarówno ekspert, jak i laik. Wiele faktów mam, dzięki opracowane testy i metodę map myśli, potrafiła zapamiętać na stałe. Będę nadal udzielać porad jako dietetyk na siłowni kobiety. Myślę, że dokonałem dobrego wyboru – ten kurs cieszy się dużym zainteresowaniem i mam nadzieję, że tak Dobrze to zareklamuję – na przykład na mojej stronie internetowej www.fitiren.cz