Kurzy ATAC

Cukrzyca

Cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekła   choroba objawiająca się zaburzeniem metabolizmu węglowodanów.

Znanych jest kilka typów cukrzycy, najczęstsze to:

  1. Cukrzyca typu I (zależna).
    Rozwija się najczęściej w młodości. Przyczyny są różne:
    - Uważana jest za chorobę autoimmunologiczną (układ odpornościowy niszczy komórki trzustki wytwarzające insulinę),
    - Jest to związane z infekcjami wirusowymi, zatruciem lub wpływami genetycznymi.
    Jest to mniej powszechna postać tej choroby, osoba na nią cierpiąca jest uzależniona   na temat przyjmowania insuliny zewnętrznej.

  2. Cukrzyca II. typ (niezależny).
    Najczęściej pojawia się u osób dorosłych, stanowiąc około 90% przypadków cukrzycy. Ten typ choroby jest niezależny   na insulinie , jest to spowodowane nieprawidłowym wydzielaniem insuliny z trzustki lub zmniejszoną jej skutecznością. Cukrzyca objawia się wówczas wzrostem poziomu glukozy we krwi. Jednak to zaburzenie metabolizmu cukrów może jednocześnie wpływać na gospodarkę innymi składnikami odżywczymi i mieć negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Z biegiem czasu może to prowadzić do rozwoju choroby   uszkodzenie serca, nerek, wzroku lub nerwów   itp.
    Rozwija się na skutek insulinooporności – stanu, w którym trzustka może wydzielać insulinę, ale nie komórki organizmu   nie reagują na niego wystarczająco. Najczęstszą przyczyną tego typu jest otyłość (ponad 70% diabetyków ma nadwagę).
    Cukrzyca II. typ jest bezpośrednio powiązany z jakością życia – dostępem do pożywienia, spożyciem alkoholu, paleniem tytoniu, stresem, aktywnością fizyczną. Pomimo tego, że za rozwój tego typu cukrzycy mają wpływ czynniki genetyczne, to w największym stopniu wpływa na nią jakość diety.

  3. Cukrzyca ciężarnych.
    Występuje u kobiet w okresie ciąży, ma związek z działaniem hormonów, nadwagą i dziedzicznymi predyspozycjami. Stopniowo ustępuje po zakończeniu ciąży.

Wpływ diety na cukrzycę

Ponieważ cukrzyca jest powiązana z działaniem insuliny, a hormon ten bezpośrednio wpływa na metabolizm węglowodanów, oczywiste jest, że przebieg choroby jest powiązany z jakością diety. Najważniejszą rolę odgrywają węglowodany, a mianowicie:
- w swojej strukturze - konieczne jest ograniczenie cukrów i wysokoglikemicznych źródeł węglowodanów,
- Łącznie - zbyt duża ilość węglowodanów zwiększa odpowiedź glikemiczną.
Obydwa czynniki, z pozycji swoich wartości glikemicznych, bezpośrednio wpływają na poziom cukru we krwi, a co za tym idzie na działanie insuliny.
Jednak inne cechy, które należy monitorować w diecie, również mają znaczący wpływ:

1. Bilans energetyczny - nadmiar energii powoduje nadwagę, jest więc częścią procesu insulinooporności, a w konsekwencji cukrzycy II. typ.

2. Ilość pozostałych makroskładników – błonnika, białek i tłuszczów. Ich obecność w diecie obniża wartość glikemiczną diety, a tym samym stabilizuje poziom cukru we krwi.

3. Zawartość mikroelementów – najważniejsza jest odpowiednia podaż witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Każdy przedstawiciel z tych kategorii spełnia swoje specyficzne funkcje w metabolizmie, przy zbilansowanej diecie pomagają zapewnić niezbędną homeostazę.

4. Jakość żywności – istnieje szereg kryteriów oceny jakości żywności. Za kluczowy uważa się stopień przetworzenia przemysłowego żywności, szczególnie tej będącej źródłem węglowodanów i tłuszczów.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Veronika Tvrdá

Zajmowałem się zdrowym stylem życia i odżywianiem amatorsko przez kilka lat, jeszcze zanim odkryłem Mgr. Marcin Jelínek. Przemówiły do mnie przede wszystkim dlatego, że ten człowiek nie tylko przekazuje doktryny zdrowotne, ale sam nimi żyje i na własnej skórze przechodzi przez poszczególne etapy swoich kazań. Świadczy o tym także kilka ciekawych książek, napisanych w swoim własnym, niepowtarzalnym stylu. Polecam kursy Pana Jelínka każdemu, kto chce opanować podstawy racjonalnego odżywiania, chce poprawić jakość życia siebie, swojej rodziny i najbliższego otoczenia. Dla wszystkich zainteresowanych obejrzeniem zawiłości dzisiejszego przemysłu pod maską. Swoją treścią i wykonaniem zadowoli zarówno początkującego, jak i zaawansowanego i bardziej wymagającego ucznia. Dzięki kursom Martina Jelínka mogę teraz poświęcić się temu, co sprawia mi przyjemność i co nadaje mi sens. I to jest pomaganie ludziom.

Tomáš Křivánek

Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w kursie Doradcy Żywieniowego. Przekazał mi wiele ważnych informacji poprzez nauczanie prowadzone przez najlepszych wykładowców w swojej dziedzinie. Dzięki zdobytej wiedzy wiele wskazówek wdrażam w życie rodzinne i będę się starała zastosować je dalej w przyszłej pracy. Dziękuję bardzo.

Kateřina Pešatová

Pracuję jako trener fitness i często ludzie przychodzą do mnie po porady dotyczące odżywiania. Dzięki kierunkowi miałam pewną wiedzę na temat żywienia, ale były to informacje naprawdę podstawowe i niewystarczające. Wybierając kurs, jedna z moich klientek medycznych poleciła mi ATAC, o którym słyszała dobre opinie, więc się na niego zdecydowałam i muszę powiedzieć wielkie wow :). Wybrałam opcję Doradca Żywienia i Suplementacji online prowadzoną przez pół roku, informacje i tematyka kursu całkowicie przerosła moje oczekiwania, wcześniej naprawdę nie zastanawiałam się w jakim stopniu dieta może wpływać na nasze zdrowie, nasze codzienne funkcjonowanie, w tym sen i emocje . Treść informacji sprawia, że ten kurs jest dla mnie naprawdę wyjątkowy - domyślnie kursy na ten temat trwają znacznie krócej. Bardzo doceniam sposób, w jaki Pan Jelínek udziela informacji, w trakcie kursu przeprowadza Cię przez różne podejścia i rodzaje odżywiania, ale nie narzuca niczego na siłę, jak to ma miejsce w przypadku niektórych ekspertów. Pozostawia Tobie wybór ścieżki :) Komunikacja również była zawsze doskonała. Dziękuję Panu Jelínkowi za to, że otworzył mi drogę do tej wspaniałej dziedziny, a co więcej, zmotywował mnie do kontynuowania nauki – ten kurs był dla mnie dopiero początkiem.