Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Cukrzyca

Cukrzyca

Cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekła   choroba objawiająca się zaburzeniem metabolizmu węglowodanów.

Znanych jest kilka typów cukrzycy, najczęstsze to:

  1. Cukrzyca typu I (zależna).
    Rozwija się najczęściej w młodości. Przyczyny są różne:
    - Uważana jest za chorobę autoimmunologiczną (układ odpornościowy niszczy komórki trzustki wytwarzające insulinę),
    - Jest to związane z infekcjami wirusowymi, zatruciem lub wpływami genetycznymi.
    Jest to mniej powszechna postać tej choroby, osoba na nią cierpiąca jest uzależniona   na temat przyjmowania insuliny zewnętrznej.

  2. Cukrzyca II. typ (niezależny).
    Najczęściej pojawia się u osób dorosłych, stanowiąc około 90% przypadków cukrzycy. Ten typ choroby jest niezależny   na insulinie , jest to spowodowane nieprawidłowym wydzielaniem insuliny z trzustki lub zmniejszoną jej skutecznością. Cukrzyca objawia się wówczas wzrostem poziomu glukozy we krwi. Jednak to zaburzenie metabolizmu cukrów może jednocześnie wpływać na gospodarkę innymi składnikami odżywczymi i mieć negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Z biegiem czasu może to prowadzić do rozwoju choroby   uszkodzenie serca, nerek, wzroku lub nerwów   itp.
    Rozwija się na skutek insulinooporności – stanu, w którym trzustka może wydzielać insulinę, ale nie komórki organizmu   nie reagują na niego wystarczająco. Najczęstszą przyczyną tego typu jest otyłość (ponad 70% diabetyków ma nadwagę).
    Cukrzyca II. typ jest bezpośrednio powiązany z jakością życia – dostępem do pożywienia, spożyciem alkoholu, paleniem tytoniu, stresem, aktywnością fizyczną. Pomimo tego, że za rozwój tego typu cukrzycy mają wpływ czynniki genetyczne, to w największym stopniu wpływa na nią jakość diety.

  3. Cukrzyca ciężarnych.
    Występuje u kobiet w okresie ciąży, ma związek z działaniem hormonów, nadwagą i dziedzicznymi predyspozycjami. Stopniowo ustępuje po zakończeniu ciąży.

Wpływ diety na cukrzycę

Ponieważ cukrzyca jest powiązana z działaniem insuliny, a hormon ten bezpośrednio wpływa na metabolizm węglowodanów, oczywiste jest, że przebieg choroby jest powiązany z jakością diety. Najważniejszą rolę odgrywają węglowodany, a mianowicie:
- w swojej strukturze - konieczne jest ograniczenie cukrów i wysokoglikemicznych źródeł węglowodanów,
- Łącznie - zbyt duża ilość węglowodanów zwiększa odpowiedź glikemiczną.
Obydwa czynniki, z pozycji swoich wartości glikemicznych, bezpośrednio wpływają na poziom cukru we krwi, a co za tym idzie na działanie insuliny.
Jednak inne cechy, które należy monitorować w diecie, również mają znaczący wpływ:

1. Bilans energetyczny - nadmiar energii powoduje nadwagę, jest więc częścią procesu insulinooporności, a w konsekwencji cukrzycy II. typ.

2. Ilość pozostałych makroskładników – błonnika, białek i tłuszczów. Ich obecność w diecie obniża wartość glikemiczną diety, a tym samym stabilizuje poziom cukru we krwi.

3. Zawartość mikroelementów – najważniejsza jest odpowiednia podaż witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Każdy przedstawiciel z tych kategorii spełnia swoje specyficzne funkcje w metabolizmie, przy zbilansowanej diecie pomagają zapewnić niezbędną homeostazę.

4. Jakość żywności – istnieje szereg kryteriów oceny jakości żywności. Za kluczowy uważa się stopień przetworzenia przemysłowego żywności, szczególnie tej będącej źródłem węglowodanów i tłuszczów.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Blanka Vašková

Choć mój zawód jest czysto techniczny, to całe życie interesuję się ochroną zdrowia. Już jako dziecko chodziłam do sklepów zielarskich, a w domu jedliśmy głównie to, co rosło w ogrodzie. Z zainteresowaniem czytam książki o tej tematyce. Potem przyszła praca z biorezonansem i detoksykacją z preparatami Joalis i entuzjazm dla efektów, jakie to wszystko może przynieść w dziedzinie zdrowia. Potem, gdy w mailu dostałem od znajomego link do kursu Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji z rekomendacją: „Kiedyś wykładał dla naszej firmy i był naprawdę dobry.”, powiedziałem sobie: OK, chciałbym ten kurs informacje tutaj, biorąc pod uwagę częste sprzeczności, mogła to uporządkować. Więc pójdę na kurs. Muszę przyznać, że jedyne z czym się zmagałam na kursie to czas, którego do tej pory nie udało mi się złapać, bo jestem bardzo zajęta swoim czasem. Poza tym muszę powiedzieć, że byłem bardzo mile zaskoczony złożonością i rozległością całego kursu. Zawsze z utęsknieniem czekałem na sobotę, kiedy to nadrabiałem mniej więcej cały tydzień, kiedy to zapoznawałem się z treścią innych tematów i znów uczyłem się czegoś nowego. Połączenie nauki w formie sukcesywnie publikowanych tematów, możliwości pisemnej dyskusji oraz regularnych comiesięcznych spotkań z wykładowcą sprawiło, że kurs był urozmaicony i ciekawy. Na pewno pożytecznym było to, że nasza wiedza była regularnie sprawdzana, dlatego nie było możliwości zaliczenia kursu jedynie formalnie. To, co bardzo sobie cenię, to fakt, że materiały dydaktyczne udostępniane są absolwentom także po zakończeniu studiów, dzięki czemu mają oni dostęp do nowej wiedzy z tego zakresu. Współczesny człowiek narażony jest na wiele stresów (stres, zanieczyszczone środowisko, choroby cywilizacyjne itp.) i jeśli chce sobie z nimi poradzić w miarę w miarę dobrym zdrowiu, to wiedzę i znajomości z zakresu żywienia uważam za jeden z podstawowych wiedzę, którą powinien posiadać. Dlatego polecam ten kurs każdemu, komu nie jest obojętne zdrowie swoje i swoich bliskich. To inwestycja, która się opłaca. Mówiąc jeszcze lepiej, jest to niespotykanie korzystny stosunek ceny do jakości z korzyścią na całe życie.

Zdenka Vlčková

Jestem zadowolony nie tylko z jakości i formy kursu, ale także z możliwości dalszej współpracy z Panem Mgr. Jelínek, a także inni współpracownicy. To wielki atut zawodowy.

Tereza Mandová

Zacząłem interesować się dietą, kiedy próbowałem schudnąć i kiedy zacząłem zdawać sobie sprawę, że wszystko działa zupełnie inaczej niż to, co mi mówili różni dietetycy czy trenerzy fitness, a właściwie udało mi się schudnąć tylko dzięki temu, że zacząłem naprawdę jeść, zaczęło to interesować temat coraz częściej. Szukałam informacji na temat funkcjonowania organizmu, wpływu żywności i suplementów na organizm, ale niestety informacje ogólnodostępne były dość mylące i za każdym razem nieco inne. Wtedy natknąłem się na kurs Mgr. Jelínka – Konsultant ds. żywienia i suplementacji, który zaimponował mi swoją kompleksowością. Nie powiem, że interesowały mnie wszystkie tematy, ale po prostu powiedziałam sobie, że to część każdej szkoły, coś, czym się nie interesuje i nie cieszy, ale trzeba się tego nauczyć. Po kilku lekcjach kurs coraz bardziej mnie przekonuje, bo wszystko jest napisane jasno, zrozumiale i bardzo atrakcyjnie. Muszę bardzo podziękować panu Jelínkowi za wsparcie podczas kursu, gdy tylko czegoś nie byłam pewna, chętnie mi pomagał lub wskazywał właściwy kierunek. Choć obecnie nie mam ambicji pracować jako dietetyk, robię to dla zabawy i aby pomóc osobom w moim otoczeniu, planuję skorzystać z innych kursów i egzaminów państwowych Pana Jelínka.