Wstęp / Co się u nas studiuje / Tłuszcze
Tłuszcze, obok białek i węglowodanów, stanowią podstawowy budulec naszego organizmu. Wykonuje szereg niezbędnych funkcji:
Ogólnie rzecz biorąc, najbogatszym źródłem tłuszczów są orzechy i nasiona, a także oliwki, soja, tłuste mięso i niektóre produkty mleczne.
Aby móc w pożądany sposób modyfikować dietę, choćby poprzez manipulację zawartością tłuszczów, należy najpierw poznać ich strukturę i rozkład. Tłuszcze są w rzeczywistości częścią szerszej grupy zwanej lipidami. Chemicznie dzielą się na:
Tłuszcze zawarte w żywności nazywane są triacyloglicerolami lub trójglicerydami i składają się z trzech kwasów tłuszczowych połączonych z gliceryną. Na tej podstawie przedstawiono prosty system oparty na zawartości kwasów tłuszczowych, w którym tłuszcze dzieli się na:
W strukturze chemicznej tłuszczów nasyconych atomy węgla są zajęte („nasycone”) przez atomy wodoru:
Najwięcej i proporcja występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego (stosunkowo mniej w źródłach roślinnych). Tłuszcze nasycone na ogół twardnieją i stają się nieprzezroczyste pod wpływem zimna. Im wyższa temperatura, w której pozostają twarde, tym więcej zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych.
W strukturze chemicznej tłuszczów nienasyconych występuje wiązanie podwójne – niektóre atomy węgla nie są w pełni zajęte („nasycone”) przez atomy wodoru:
Nienasycone kwasy tłuszczowe dzielą się dalej na jednonienasycone i wielonienasycone.
Ze względu na położenie pierwszego wiązania podwójnego kwasy nienasycone można podzielić na kilka grup oznaczonych dobrze znanym terminem omega. Przykładowo omega-3 oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne występuje na trzecim węglu od końca łańcucha, omega-6 na szóstym, omega-9 na dziewiątym.
Tłuszcze jednonienasycone zawierają jedno wiązanie podwójne i reprezentują kwasy omega-9. Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcze jednonienasycone mają niższą zdolność utleniania niż tłuszcze wielonienasycone, są bardziej stabilne w normalnych warunkach.
Kwas tłuszczowy | Liczba węgli | Występowanie |
---|---|---|
olej palmowy | 16 | Tłuszcz mleczny, mięso, ryby, jaja, olej makadamia i olej z rokitnika. |
Oleisty | 18 | Olej słonecznikowy, oliwkowy i rzepakowy, migdały, orzeszki ziemne, awokado, ryby, tłuszcz mleczny. |
Erukowa | 22 | Olej rzepakowy, gorczyca. |
Z chemicznego punktu widzenia zawierają dwa lub więcej wiązań podwójnych. Należą do nich kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Kwas tłuszczowy | Liczba węgli | Liczba podwójnych stawek | Występowanie |
---|---|---|---|
Linolowy (omega-6) | 18 | 2 | Olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy i sezamowy |
alfa-linolenowy (omega-3) | 18 | 3 | Orzechy włoskie, olej rzepakowy i sojowy, wzbogacone margaryny |
gamma-linolenowy (omega-6) | 18 | 3 | Czarna porzeczka, wiesiołek dwuletni, ogórecznik |
arachidonowy (omega-6) | 20 | 4 | Tłuszcze zwierzęce |
eikozapentaenowy (omega-3) | 20 | 5 | Tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź, sardynki) |
dokozaheksaenowy (omega-3) | 22 | 6 | Tłusta ryba |
O tej grupie tłuszczów mówi się coraz częściej w kontekście zdrowotnym (zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, zwiększają poziom cholesterolu LDL itp.). Tłuszcze trans trafiają do diety na trzy sposoby:
Jeśli poprzez dietę bogatą w tłuszcze chcemy wpływać na procesy metaboliczne i wynikający z nich poziom zdrowia, należy przestrzegać następujących zasad:
Výživové centrum Prima hubnutí
W ciągu 8 lat pełnego zaangażowania w doradztwo żywieniowe, klienci pod naszymi wskazówkami schudli już ponad 62 000 kg. Kiedy rekrutujemy do naszego zespołu dietetyka, który ma pracować z klientami w naszym imieniu, jest to bardzo ważne abyśmy mieli pewność, że wybieramy odpowiedniego profesjonalistę, posiadającego wiedzę, a najlepiej także doświadczenie. W przeszłości rekomendowaliśmy naszym doradcom kursy ATAC, obecnie są one warunkiem koniecznym współpracy. Oprócz cennej wiedzy doradcy dowiedzą się przede wszystkim, jak poszczególne informacje są ze sobą powiązane i jednocześnie jak je odpowiednio uzupełniać. Na kursach ATAC Mgr. Jelínek, wiemy, że podejście jest bezstronne i jako właściciele firmy doradczej możemy ich polecić w 100%.
Tomáš Bartoň
Kurs Mgr. Wybrałem Jelínek po dokładnym namyśle, kiedy zwyciężyło skupienie kurs nie tylko dań zachodnich, ale także tradycyjnych potraw chińskich medycyna, ajurweda i inne. Kolejnym powodem była osobowość pana Jelínka, który stał się dla mnie wielką inspiracją. Nie tylko skierował kurs we właściwym kierunku mnie, ale także całej mojej rodzinie, która razem ze mną przeżywała studia. Ten Gorąco polecam kurs każdemu, kto chce zmienić swój styl życia.
Jana Merenusová
Pana Jelínka po raz pierwszy zobaczyłam kilka lat temu na wykładzie, który był dla mnie totalnym zaskoczeniem fascynujące było to, jak trudne tematy nabrały sensu dzięki jego przekazowi. czy czujesz że każda dyskusja, seminarium czy któryś z kursów płynie jak woda, a Ty jednocześnie nagle masz tak wiele pytań i pragnienia nauki, że zmusza cię to do jego niesamowite kursy trwają i trwają. Pan Jelínek i jego przemyślany system nauczania jest bardzo satysfakcjonujący. Nagle czujesz, że nauczyłeś się uczyć na nowo. To taki stan, jakby ktoś nagle wstrzyknął Ci w żyły nową krew i energię do realizacji innych marzeń i celów w każdym wieku :). Dziękuję i z niecierpliwością czekam na kolejny kurs.