Wstęp / Co się u nas studiuje / Tłuszcze
Tłuszcze, obok białek i węglowodanów, stanowią podstawowy budulec naszego organizmu. Wykonuje szereg niezbędnych funkcji:
Ogólnie rzecz biorąc, najbogatszym źródłem tłuszczów są orzechy i nasiona, a także oliwki, soja, tłuste mięso i niektóre produkty mleczne.
Aby móc w pożądany sposób modyfikować dietę, choćby poprzez manipulację zawartością tłuszczów, należy najpierw poznać ich strukturę i rozkład. Tłuszcze są w rzeczywistości częścią szerszej grupy zwanej lipidami. Chemicznie dzielą się na:
Tłuszcze zawarte w żywności nazywane są triacyloglicerolami lub trójglicerydami i składają się z trzech kwasów tłuszczowych połączonych z gliceryną. Na tej podstawie przedstawiono prosty system oparty na zawartości kwasów tłuszczowych, w którym tłuszcze dzieli się na:
W strukturze chemicznej tłuszczów nasyconych atomy węgla są zajęte („nasycone”) przez atomy wodoru:
Najwięcej i proporcja występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego (stosunkowo mniej w źródłach roślinnych). Tłuszcze nasycone na ogół twardnieją i stają się nieprzezroczyste pod wpływem zimna. Im wyższa temperatura, w której pozostają twarde, tym więcej zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych.
W strukturze chemicznej tłuszczów nienasyconych występuje wiązanie podwójne – niektóre atomy węgla nie są w pełni zajęte („nasycone”) przez atomy wodoru:
Nienasycone kwasy tłuszczowe dzielą się dalej na jednonienasycone i wielonienasycone.
Ze względu na położenie pierwszego wiązania podwójnego kwasy nienasycone można podzielić na kilka grup oznaczonych dobrze znanym terminem omega. Przykładowo omega-3 oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne występuje na trzecim węglu od końca łańcucha, omega-6 na szóstym, omega-9 na dziewiątym.
Tłuszcze jednonienasycone zawierają jedno wiązanie podwójne i reprezentują kwasy omega-9. Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcze jednonienasycone mają niższą zdolność utleniania niż tłuszcze wielonienasycone, są bardziej stabilne w normalnych warunkach.
Kwas tłuszczowy | Liczba węgli | Występowanie |
---|---|---|
olej palmowy | 16 | Tłuszcz mleczny, mięso, ryby, jaja, olej makadamia i olej z rokitnika. |
Oleisty | 18 | Olej słonecznikowy, oliwkowy i rzepakowy, migdały, orzeszki ziemne, awokado, ryby, tłuszcz mleczny. |
Erukowa | 22 | Olej rzepakowy, gorczyca. |
Z chemicznego punktu widzenia zawierają dwa lub więcej wiązań podwójnych. Należą do nich kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Kwas tłuszczowy | Liczba węgli | Liczba podwójnych stawek | Występowanie |
---|---|---|---|
Linolowy (omega-6) | 18 | 2 | Olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy i sezamowy |
alfa-linolenowy (omega-3) | 18 | 3 | Orzechy włoskie, olej rzepakowy i sojowy, wzbogacone margaryny |
gamma-linolenowy (omega-6) | 18 | 3 | Czarna porzeczka, wiesiołek dwuletni, ogórecznik |
arachidonowy (omega-6) | 20 | 4 | Tłuszcze zwierzęce |
eikozapentaenowy (omega-3) | 20 | 5 | Tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź, sardynki) |
dokozaheksaenowy (omega-3) | 22 | 6 | Tłusta ryba |
O tej grupie tłuszczów mówi się coraz częściej w kontekście zdrowotnym (zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, zwiększają poziom cholesterolu LDL itp.). Tłuszcze trans trafiają do diety na trzy sposoby:
Jeśli poprzez dietę bogatą w tłuszcze chcemy wpływać na procesy metaboliczne i wynikający z nich poziom zdrowia, należy przestrzegać następujących zasad:
Ing. Karolina Kallmünzerová
Bardzo podoba mi się trwałość kursów, możliwość wyboru konkretnego według aktualnych potrzeb. Jeśli jesteś dociekliwym uczniem, w finale czeka na Ciebie pożądana złożoność. I o to właśnie chodzi.
Romana Prokopová
Bardzo dziękuję za wspaniały kurs online Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji prowadzony przez Mgr. Marcin Jelínek. Dzięki setkom stron materiałów, godzinom filmów i ponad 60 modelowym jadłospisom zdobyłam naprawdę obszerną wiedzę na temat odżywiania i suplementów diety. Bardzo doceniam, że mgr. Jelínek podchodzi do żywienia holistycznie, widzi wzajemne powiązania i uczy je dostrzegać także swoich uczniów. Wprowadził nas we wszystkie możliwe trendy żywieniowe, nie trzymając się żadnego z nich. Kurs dał mi naprawdę istotne i praktyczne informacje, których znajomość musiałam udowodnić w końcowym tekście i pracy seminaryjnej. Nie jest to więc weekendowy kurs przyspieszony, ale prawdziwa edukacja, która pomoże Ci zarabiać na życie w zakresie doradztwa żywieniowego.
Tereza Mandová
Zacząłem interesować się dietą, kiedy próbowałem schudnąć i kiedy zacząłem zdawać sobie sprawę, że wszystko działa zupełnie inaczej niż to, co mi mówili różni dietetycy czy trenerzy fitness, a właściwie udało mi się schudnąć tylko dzięki temu, że zacząłem naprawdę jeść, zaczęło to interesować temat coraz częściej. Szukałam informacji na temat funkcjonowania organizmu, wpływu żywności i suplementów na organizm, ale niestety informacje ogólnodostępne były dość mylące i za każdym razem nieco inne. Wtedy natknąłem się na kurs Mgr. Jelínka – Konsultant ds. żywienia i suplementacji, który zaimponował mi swoją kompleksowością. Nie powiem, że interesowały mnie wszystkie tematy, ale po prostu powiedziałam sobie, że to część każdej szkoły, coś, czym się nie interesuje i nie cieszy, ale trzeba się tego nauczyć. Po kilku lekcjach kurs coraz bardziej mnie przekonuje, bo wszystko jest napisane jasno, zrozumiale i bardzo atrakcyjnie. Muszę bardzo podziękować panu Jelínkowi za wsparcie podczas kursu, gdy tylko czegoś nie byłam pewna, chętnie mi pomagał lub wskazywał właściwy kierunek. Choć obecnie nie mam ambicji pracować jako dietetyk, robię to dla zabawy i aby pomóc osobom w moim otoczeniu, planuję skorzystać z innych kursów i egzaminów państwowych Pana Jelínka.