Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Białka

Białka

Białka są najbardziej złożoną grupą składników odżywczych w historii. Powodem jest nie tylko ich budowa, ale także funkcje, jakie pełnią w organizmie. Składają się z jednostek, które nazywamy aminokwasami. Na podstawie ilości tych aminokwasów i ich wzajemnych proporcji w każdym produkcie spożywczym ocenia się jakość białek.

Ponieważ białka są podstawowym budulcem naszych mięśni, stawów, skóry i narządów wewnętrznych, a organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować (musimy je zjadać), nie możemy bez nich istnieć. Należy zatem zadbać o ich odpowiednią podaż w diecie, najlepiej w regularnych dawkach. Jeśli w diecie będzie za mało lub za dużo białka, nastąpi odchylenie od równowagi metabolicznej, co wpływa na wszystkie układy w organizmie:

  • W przypadku niedoboru następuje stan tzw. katabolizmu. Przejawia się to np. utratą tkanki mięśniowej, pogorszeniem jakości skóry czy stawów i ogólnym zmęczeniem.
  • Gdy jest ich nadmiar, organizm jest bardzo obciążony, gdyż białka są najbardziej energochłonnym składnikiem strawnym. Najbardziej obciążone są wątroba, nerki i przewód pokarmowy, dochodzi też do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej ze wszystkimi tego konsekwencjami. Najbardziej cierpią na tym sportowcy stosujący duże ilości koncentratów białkowych lub osoby, które w swojej diecie mają duży udział i ilość produktów pochodzenia zwierzęcego.

W praktyce oznacza to, że należy nauczyć się włączać do diety takie produkty, które w efekcie zapewnią wystarczającą (ale nie nadmiar czy deficyt) białka. Jest to wyzwanie, które jedni rozwiązują za pomocą skomplikowanych obliczeń, inni poprzez szacunki oparte na własnym doświadczeniu. Faktem jest, że prawidłowo dobrana ilość białek w diecie, w tym ich jakość, w największym stopniu wpływa na zachowanie metabolizmu człowieka, a co za tym idzie, na ogólny stan zdrowia. Konieczne jest zatem skupienie uwagi na ich kierunku, co wiąże się z podstawową znajomością ich jakości, a zarazem składu poszczególnych pokarmów wchodzących w skład naszej diety.

Białko występuje w dużych ilościach w mięsie (około 20%), jajach (około 15%), nabiale (3-30%), roślinach strączkowych (20-30%), nasionach (10-20%), orzechach (około 20%). %) i zboża (5 - 18%). Wręcz przeciwnie, są one reprezentowane w absolutnym minimum w warzywach i owocach.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Barbora Procházková

Nie mogę, ale muszę być szczery. Dwukrotnie rozpoczynałem naukę na tym kursie. Pierwszy raz wytrzymałam miesiąc w 2020 roku. Całkowicie mnie to przerosło. Ilość informacji, czas poświęcony na naukę, nie podałem. Dlaczego? Nie byłem gotowy, nie byłem zdeterminowany. Dostałem drugą szansę, gdy wokół mnie namawiali mnie, żebym spróbował, łącznie z zespołem pana Jelínka. Jak dotąd jestem za to wdzięczny. To, co stało się z nasionami podczas kursu, było nierealne. Zacząłem odczuwać nowy przypływ energii, nową radość życia, dałem jedzenie, jedzenie mojemu mózgowi, który tego łaknął i w tym momencie byłem gotowy. Trasa jest niesamowitą przejażdżką, która wiele o Tobie mówi. Przetestuje Twoją determinację, przetestuje Twoją wolę, umiejętność planowania czasu, motywację, dyscyplinę, przetestuje Twoją cierpliwość, ale nie tylko Cię przetestuje, ale uczyni Cię niesamowicie silniejszym, da Ci nowe życie. znaczenie w Twojej pracy, da Ci to nowe spojrzenie na to, jak ogarnąć całą dietę. Ale na pewno nie czekaj, aż ci powie, zrób to w ten i inny sposób. Nie przez przypadek i to jest najcenniejsze! Daje Ci swobodę decydowania, w którą stronę chcesz przeglądać informacje na temat wszystkich dróg. Ale ostatecznie to tylko ty i twoja decyzja, chcę iść w tę i tamtą stronę. Praca seminaryjna może niektórym wydawać się denerwująca (tak, u mnie też tak było: „spowiedź”), ale gdy się w nią wgryzłam, odkryłam, że dopiero tam mam jasną wizję tego, jak chcę to robić. Dopiero gdy pisałem pracę seminaryjną, wszystko zaczęło się łączyć i powiedziałem sobie: „Właśnie tak chcę to zrobić”. I to jest nierealne. Tak, nie potrafię ukryć wzruszenia, radości i pokory. Bo to wszystko czuję po zdaniu egzaminu końcowego, kiedy poczułem się jak superbohater. I nadal tak się czuję następnego dnia. I dlaczego? Ponieważ ten kurs zdecydowanie jest zasłużony i nie jest to gratisy. Było szalenie, ciężko i czasem zapierająco dech w piersiach. Ale przede wszystkim było wspaniale! Dziękujemy całemu zespołowi, dziękujemy za wszystko co robicie i za to jak wiele rzeczy pozostanie dla nas dostępnych nawet po zakończeniu łącznie z Waszym kontaktem, który jest ze wszystkich najcenniejszy. Dziękuję bardzo i życzę wielu takich szczerych referencji, które mam nadzieję dodadzą sił do dalszej pracy i ciężkiej pracy, która wyraźnie stoi za całym Waszym systemem. Czapki z głów.

Miroslav Vondrovský

Wybierając kurs stawiam na lektora Martina Jelínka. Początkowym impulsem było obejrzenie jego wykładów tematycznych w Internecie. To była pierwsza z nim znajomość. Interesowało mnie również studiowanie online w zaciszu własnego domu. Już w trakcie kursu opuściłam ciepło domu i osobiście uczestniczyłam w jego wykładzie w Pradze. Teraz przygotowuję się do kolejnego kursu – Magicznego Postu. Nie mogę się doczekać ponownego poszerzenia swoich horyzontów, które będę mogła przekazać innym. I mam nadzieję, że nasze ścieżki skrzyżują się jeszcze kilka razy na mojej „pożywnej” drodze edukacyjnej przez całe życie. Bardzo uważam ten kurs za fundamentalny element w dziedzinie żywienia.

Jana Chovančík Lechanová

Oceniam Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji jako jedną z najlepszych inwestycji w siebie i moją praktykę. Kurs jest nie tylko wyjątkowo dobrze przygotowany merytorycznie, ale także praktyczny – zdobytą wiedzę można od razu przełożyć na praktykę i pracę z klientami. Ogromnym atutem jest aplikacja ZoF, która stanowi doskonałe narzędzie do stosowania teorii w praktyce, czyniąc cały proces prostszym, bardziej efektywnym i przejrzystym. Na szczególne uznanie zasługuje Pan Mgr Jelínek, który stoi za całą koncepcją. Jego wiedza specjalistyczna, systematyczne podejście i umiejętność przekazywania skomplikowanych informacji w jasny i angażujący sposób sprawiają, że ten kurs jest wyjątkowym doświadczeniem. Widać wyraźnie, że za projektem kryje się ogrom pracy, przemyślenia, a przede wszystkim szczere zaangażowanie w rozwój ludzi. Polecam ten kurs każdemu, kto interesuje się zdrowym stylem życia, chce zawodowo zająć się żywieniem lub po prostu poszerzyć swoje horyzonty w tak istotnej dla naszego życia dziedzinie.