Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Białka

Białka

Białka są najbardziej złożoną grupą składników odżywczych w historii. Powodem jest nie tylko ich budowa, ale także funkcje, jakie pełnią w organizmie. Składają się z jednostek, które nazywamy aminokwasami. Na podstawie ilości tych aminokwasów i ich wzajemnych proporcji w każdym produkcie spożywczym ocenia się jakość białek.

Ponieważ białka są podstawowym budulcem naszych mięśni, stawów, skóry i narządów wewnętrznych, a organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować (musimy je zjadać), nie możemy bez nich istnieć. Należy zatem zadbać o ich odpowiednią podaż w diecie, najlepiej w regularnych dawkach. Jeśli w diecie będzie za mało lub za dużo białka, nastąpi odchylenie od równowagi metabolicznej, co wpływa na wszystkie układy w organizmie:

  • W przypadku niedoboru następuje stan tzw. katabolizmu. Przejawia się to np. utratą tkanki mięśniowej, pogorszeniem jakości skóry czy stawów i ogólnym zmęczeniem.
  • Gdy jest ich nadmiar, organizm jest bardzo obciążony, gdyż białka są najbardziej energochłonnym składnikiem strawnym. Najbardziej obciążone są wątroba, nerki i przewód pokarmowy, dochodzi też do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej ze wszystkimi tego konsekwencjami. Najbardziej cierpią na tym sportowcy stosujący duże ilości koncentratów białkowych lub osoby, które w swojej diecie mają duży udział i ilość produktów pochodzenia zwierzęcego.

W praktyce oznacza to, że należy nauczyć się włączać do diety takie produkty, które w efekcie zapewnią wystarczającą (ale nie nadmiar czy deficyt) białka. Jest to wyzwanie, które jedni rozwiązują za pomocą skomplikowanych obliczeń, inni poprzez szacunki oparte na własnym doświadczeniu. Faktem jest, że prawidłowo dobrana ilość białek w diecie, w tym ich jakość, w największym stopniu wpływa na zachowanie metabolizmu człowieka, a co za tym idzie, na ogólny stan zdrowia. Konieczne jest zatem skupienie uwagi na ich kierunku, co wiąże się z podstawową znajomością ich jakości, a zarazem składu poszczególnych pokarmów wchodzących w skład naszej diety.

Białko występuje w dużych ilościach w mięsie (około 20%), jajach (około 15%), nabiale (3-30%), roślinach strączkowych (20-30%), nasionach (10-20%), orzechach (około 20%). %) i zboża (5 - 18%). Wręcz przeciwnie, są one reprezentowane w absolutnym minimum w warzywach i owocach.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Petr Maršoun

Mimo, że zdrowym odżywianiem zajmuję się od wielu lat, brakowało mi wszechstronnego wykształcenia, aby uzupełnić braki w swojej wiedzy. Cieszę się, że wybrałam kurs Doradca Żywienia i Suplementacji. Dowiedziałam się wielu informacji nie tylko na temat odżywiania. Dostęp Mgr. Jelínka jest inspirująca, a cały kurs był bardzo interesujący. Nauka odbyła się w miłej atmosferze. Bardzo doceniam fakt, że współpraca nie kończy się na kursie, ale trwa dzięki sekcji absolwentów. Z pewnością nie był to mój ostatni kurs z Mgr. Płowy.

Lucie Mutinská

Szukałam takiego kursu dla dietetyków, jest świetny odniesienia, prowadzony jest przez doświadczonego profesjonalistę i praktyka, i który mi zapewniał znacznie więcej niż tylko status doradcy żywieniowego. Moje roszczenia były tym wyżej, że dziedzina żywienia i relacji między żywieniem a zdrowiem jest już długa Od lat aktywnie pracuję samodzielnie. Zawodowo zajmuję się homeopatią i medycyną holistyczną leczenie np. przeszłam też kursy z makrobiotyki, zawodowo piekło Posiadam chleb pełnoziarnisty na zakwasie dla sklepów organicznych i osób z dalszej okolicy wieloletnie i bogate osobiste doświadczenie z wegetarianami i weganami dieta. Miałem pomysł na taki kurs, który obejmowałby to wszystko wziął pod uwagę i uwzględnił fakty, a jednocześnie popchnął mnie jeszcze dalej. Ona miała Dlatego mam tak wysokie wymagania co do kursu, że zwykle nie są one w ogóle oferowane nie pasowały do mojego pomysłu dalszego studiowania żywienia. Dlatego zadzwoniłam do Margit Slimákovej, doświadczonej specjalistki ds. żywienia, opisać jej moją sytuację i poprosić ją o radę. Ona też mnie poleciła studiować za granicą lub u Martina Jelínka. Ponieważ mam 6 dzieci, a wyjazd za granicę byłby skomplikowany, więc zdecydowałem się na studia u Martina Jelínka. Uważam, że kurs jest na wysokim poziomie niektórych uznanych kursów zagranicznych i powiedziałbym, że w wielu przypadkach też tak jest pokonuje szereg nakładających się na różne, specyficzne obszary zagadnienia odżywianie. Dosłownie byłem podekscytowany nauką. Spełnił moje oczekiwania pod każdym względem oczekiwania, a często je przekraczały. Zawsze był tam wykładowca Martin Jelínek otwarci i niestrudzenie odpowiadali na wszystkie nasze pytania osobiście, jak również w formie e-maili lub rozmów telefonicznych. Zawsze patrzy na problem ze wszystkich możliwych punktów widzenia, co jest bardzo ważne dla każdego uczestnika inspirujące i satysfakcjonujące. Dla nas było osobiste spotkanie z wykładowcą ogromna korzyść nie tylko dzięki know-how, które od nich zabraliśmy, ale także dzięki wspaniałej atmosferze, która panowała za każdym razem. Bardzo intensywny a pełen informacji kurs trwał całe długie 7 miesięcy (tj przygotowując pracę dyplomową) – miałem na to wystarczająco dużo czasu sama mogła przyswoić wszystkie informacje. Kurs bardzo mnie wzbogacił i zainspirowała mnie do znalezienia kierunku, w którym chcę podążać dalej w swojej karierze zawodowej, tj przeszkadzać w rozwoju osobistym. W ten sposób, Martin, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję!

Bc. Zuzana Hajduková, DiS.

Minęły już dwa lata od ukończenia kursu Doradca Żywienia i Suplementacji pod kierunkiem mgr. Marcin Jelínek. I nawet po tych dwóch latach mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że nie żałuję i nigdy nie będę żałować, bo nastał zdrowy tryb życia częścią mojego codziennego życia. W ciągu półrocznego kursu wynoszącego 410 godzin I przyswoiła wiele informacji, które popychały mnie do przodu. Podłączyłem zdrowo styl życia połączony ze sportem, w który jestem całkowicie zaangażowany. W kursie Doradca ds odżywianiu i suplementacji, dowiedziałam się wielu cennych informacji, które wykorzystałam w praktyce zastosowałem, nadal aplikuję i będę to robić. Oczywiście chcę się kształcić w tym kierunku dalej, dlatego stopniowo uczęszczam na kolejne kursy pod okiem Martina Jelínka. Lubię, w jakim stylu prowadzi kursy - zawsze tworzy atmosferę spokojnego otoczenia. podziwiam go opanowanie i wrodzona inteligencja, a także talent do wykładania. Ilekroć na niego spojrzysz Mogę zadawać pytania i zawsze otrzymuję pełną odpowiedź bez rywalizacji :-). Kursy pod prowadzony przez mgr. Mogę tylko polecić Martina Jelínka. Nie tylko będziesz czuć się dobrze w spokojnej atmosferze, ale otrzymasz tyle wyczerpujących informacji, ile chcesz pragnąć więcej. Dziękuję Marcin, szczerze :-)