Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Białka

Białka

Białka są najbardziej złożoną grupą składników odżywczych w historii. Powodem jest nie tylko ich budowa, ale także funkcje, jakie pełnią w organizmie. Składają się z jednostek, które nazywamy aminokwasami. Na podstawie ilości tych aminokwasów i ich wzajemnych proporcji w każdym produkcie spożywczym ocenia się jakość białek.

Ponieważ białka są podstawowym budulcem naszych mięśni, stawów, skóry i narządów wewnętrznych, a organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować (musimy je zjadać), nie możemy bez nich istnieć. Należy zatem zadbać o ich odpowiednią podaż w diecie, najlepiej w regularnych dawkach. Jeśli w diecie będzie za mało lub za dużo białka, nastąpi odchylenie od równowagi metabolicznej, co wpływa na wszystkie układy w organizmie:

  • W przypadku niedoboru następuje stan tzw. katabolizmu. Przejawia się to np. utratą tkanki mięśniowej, pogorszeniem jakości skóry czy stawów i ogólnym zmęczeniem.
  • Gdy jest ich nadmiar, organizm jest bardzo obciążony, gdyż białka są najbardziej energochłonnym składnikiem strawnym. Najbardziej obciążone są wątroba, nerki i przewód pokarmowy, dochodzi też do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej ze wszystkimi tego konsekwencjami. Najbardziej cierpią na tym sportowcy stosujący duże ilości koncentratów białkowych lub osoby, które w swojej diecie mają duży udział i ilość produktów pochodzenia zwierzęcego.

W praktyce oznacza to, że należy nauczyć się włączać do diety takie produkty, które w efekcie zapewnią wystarczającą (ale nie nadmiar czy deficyt) białka. Jest to wyzwanie, które jedni rozwiązują za pomocą skomplikowanych obliczeń, inni poprzez szacunki oparte na własnym doświadczeniu. Faktem jest, że prawidłowo dobrana ilość białek w diecie, w tym ich jakość, w największym stopniu wpływa na zachowanie metabolizmu człowieka, a co za tym idzie, na ogólny stan zdrowia. Konieczne jest zatem skupienie uwagi na ich kierunku, co wiąże się z podstawową znajomością ich jakości, a zarazem składu poszczególnych pokarmów wchodzących w skład naszej diety.

Białko występuje w dużych ilościach w mięsie (około 20%), jajach (około 15%), nabiale (3-30%), roślinach strączkowych (20-30%), nasionach (10-20%), orzechach (około 20%). %) i zboża (5 - 18%). Wręcz przeciwnie, są one reprezentowane w absolutnym minimum w warzywach i owocach.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Petra Menšíková

Panie Jelínek, bardzo serdecznie dziękuję za możliwość studiowania pod Pana okiem w w zakresie doradztwa żywieniowego. W przeciwieństwie do lat studiów, każdy wykład bardzo mi się podoba Nie mogłem się doczekać i jestem wdzięczny za to doświadczenie i wiele przydatnych informacji. Do tego duży wybór trenerów i fakt, że każdy wykładowca pochodzi z innego kraju "ciasto" przynosi inny sposób edukacji na dany temat, co uważam za dużą zaletę. W każdym razie nie był to mój ostatni kurs „z Tobą” i to od razu Jeśli tylko możliwości pozwolą, z niecierpliwością czekam na ponowne spotkanie ;-) Z radością przyjmuję także Twoją gotowość do odpowiadania na wszelkiego rodzaju pytania i Twoje wysiłki absolwenci, którzy ukończyli już kurs, motywować ich w podróży i w ten sposób wspierać ich tak bardzo, jak to możliwe inwestycja w kurs robisz nieistotny przedmiot, który zwróci się wielokrotnie! Życzę miłej zabawy i dziękuję za to pożyteczne doświadczenie!

Veronika Marková

Kurs „Doradca ds. żywienia i suplementacji” Mgr. Wybrałem jelenia zgodnie z przejrzystymi stronami i zaleceniami w Internecie. Dziś wiem, że jestem poradziła sobie bardzo dobrze. W sposób kompleksowy i kompleksowy uczy posługiwania się mapami myśli informacji, z bardzo profesjonalnym podejściem, pozytywnym myśleniem i uśmiechem. Uczęszczałem także na inne jego kursy i wykłady, czytałem jego książki. Jedyne co mogę zrobić to polecić. Dzięki temu posunęłam się do przodu w życiu zawodowym i osobistym.

Radek Hub

Zawsze interesowałem się żywieniem i tym, jak dieta może zmienić jakość życia człowieka. Pragnąłem więcej wiedzy i wiedzy. Ale dzięki temu kursowi zyskałem o wiele więcej. Nie tylko dostałem wszystkie informacje na srebrnej tacy. Nauczyłam się, jak sobie z nimi radzić, jak je stosować i jak je rozumieć we wszystkich kontekstach. Cały kurs jest absolutnie kompleksowy, a jednocześnie bardzo przejrzysty. mgr inż. Martin Jelínek, którego uważam za jednego z największych ekspertów w dziedzinie żywienia w naszym kraju, kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie boi się mówić wprost, gdy zajdzie taka potrzeba. Potrafi wytłumaczyć nawet skomplikowane procesy i reakcje chemiczne zachodzące w organizmie w taki sposób, że zrozumie je nawet dziecko w przedszkolu. Muszę zaznaczyć, że nawet jeśli nie będę korzystał z tego kursu w mojej przyszłej praktyce doradczej, wszystkie informacje i zrozumienie, które zdobyłem, będą bezcenne dla mnie i mojej rodziny. To była zdecydowanie najlepsza inwestycja, jaką kiedykolwiek dokonałem.