Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Wartość glikemiczna żywności

Wartość glikemiczna żywności

Wartość glikemiczna żywności

Między innymi żywność, którą spożywamy, ma zdolność wywoływania w organizmie tzw. odpowiedzi glikemicznej. Oznacza to, że po spożyciu pokarmu trzustka reaguje wytwarzaniem określonej ilości hormonu insuliny, którego głównym zadaniem jest redukcja poziomu cukru we krwi. Reakcja ta jest największa w przypadku pokarmów zawierających węglowodany (po ich spożyciu poziom cukru we krwi po pewnym czasie wzrośnie ).

Efektem tego procesu jest magazynowanie energii z cukrów, częściowo w postaci glikogenu (zapasy cukru u zwierząt), reszty (nadmiaru) w zapasach tłuszczu organizmu (dlatego insulina określana jest mianem hormonu tworzącego tłuszcze). ). Glikemia to trzecia zasada Strefy Optymalnego Funkcjonowania, na której uczymy uczniów holistycznego podejścia do odżywiania.

Istnieją dwa terminy związane z glikemią:

1. Indeks glikemiczny (GI)

Jest to wartość, która mówi nam , jak szybko cukry z diety przedostają się do krwi (i tym samym podnoszą poziom cukru we krwi). Wynikowa wartość IG żywności zależy od następujących parametrów:

  1. Ilość węglowodanów w pożywieniu : Im wyższa zawartość, tym wyższa wartość IG.
  2. Rodzaj węglowodanów w żywności : Prostsze formy cukrów (mono- i oligosacharydy) mają wyższy IG niż złożone formy węglowodanów (polisacharydy).
  3. Zawartość innych składników odżywczych w żywności : błonnika, tłuszczu lub białka, które wchodzą w skład żywności, zmniejszają wartość IG.

Wartości GI zestawiono w trzech grupach :

  1. Niski IG: 0 - 50 - warzywa, owoce, zboża, rośliny strączkowe, grzyby, mięso, jaja, kwaśny niesłodzony nabiał, tłuste potrawy (masło, margaryny).
  2. Średni IG: 51 – 70 – ziemniaki, ryż naturalny, makarony, pieczywo pełnoziarniste, mleko krowie, słodzony nabiał.
  3. Wysoki IG: 71 - 100 - ryż biały, pieczywo z mąki mielonej, miód, dowolne słodycze, alkohol.

Zachodzi tu zależność – im wyższy IG pożywienia (lub im większą ilość spożywamy węglowodanów), tym szybciej (lub większa ilość) insulina jest wydalana.

2. Ładunek glikemiczny (GN)

Jest to związane z ilością węglowodanów w pożywieniu. Do tej wartości stosuje się specyficzny wzór:

GN = GI x ilość węglowodanów w gramach/100

Wartości GN zestawiono w trzech grupach:

  1. Niski GN: 0 - 10
  2. Średni GN: 11 – 20
  3. Wysoki GN: 21 - 30

Węglowodany są źródłem szybkiej energii. Jeśli zjemy za dużo węglowodanów ( GN ), żywności o wysokim IG, lub jeśli połączymy oba czynniki, organizm będzie miał tendencję do gromadzenia ich w rezerwach tłuszczu. Znajdzie to odzwierciedlenie nie tylko w zwiększeniu masy ciała, ale we wszystkich jego konsekwencjach (wzrost zawartości tłuszczów we krwi i zaburzenia ich metabolizmu, w tym cholesterolu, postępujący rozwój insulinooporności i cukrzycy typu 2, rozwój chorób serca i krwi). choroby naczyń ).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Jiří Řehák

Internetowy kurs konsultanta ds. żywienia i suplementacji prowadzony przez Mgr. Martina Jelínka to świetna inwestycja dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem i optymalną suplementacją. mgr inż. Martin Jelínek jest świetnym wykładowcą i posiada głęboką wiedzę w tej dziedzinie. Jego wykłady są bardzo jasne, dobrze zorganizowane i pełne cennych informacji. Interpretacja jest zrozumiała dla każdego, niezależnie od wcześniejszej znajomości tematu. Forma kursu online jest bardzo wygodna, ponieważ pozwala mi uczyć się we własnym tempie i kiedy mi pasuje. Materiały są dostępne w każdej chwili i mogę je przeglądać i powtarzać w dowolnej chwili. Dostęp do innych zasobów i linków jest również bardzo przydatny do dalszej samodzielnej nauki. Kurs jest bardzo kompleksowy i obejmuje różne obszary żywienia i suplementacji, takie jak makro i mikroelementy, dobór odpowiedniej żywności, suplementy diety i ich działanie. Po ukończeniu kursu zyskałam silną świadomość dotyczącą prawidłowego odżywiania i suplementacji, którą mogę zastosować zarówno w sobie, jak i w swojej pracy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z kursu. Polecam każdemu, kto chce mieć głęboki wpływ na swoje zdrowie i styl życia.

Zdeněk Pochyla

Kurs Konsultanta Żywieniowego nauczył mnie lepiej postrzegać sposób, w jaki moi klienci odnoszą się do własnej diety. Ta ważna część mojej praktyki znacznie mnie rozwinęła drogę do przodu zawodowo i dzięki temu z jeszcze większym sukcesem mogę pomagać ludziom wokół mnie. Wielkie podziękowania należą się wykładowcy M. Jelínkowi, z którym możemy się uczyć nawet po ukończeniu tego kursu.

Veronika Novotná

Interesuję się żywieniem i zdrowym trybem życia na potrzeby własne i innych bliskich przez wiele lat. Moment, w którym zdecydowałem się na swoje hobby aby wykonać swoją pracę, uznałem za przydatne dodanie informacji, że Nie rozwiązałem tego wcześniej. Pomimo szerokiej oferty kursów żywieniowych dostępnych na rynku, nie było łatwo wybrać taki, który odpowiadałby moim ugruntowanym poglądom często na najnowszej wiedzy z zakresu żywienia. Referencje były jedyną opcją, jak dostać się na taki kurs, który nie tylko dałby mi upragniony certyfikat, ale jednocześnie uzupełnił informacyjnie moje słabe punkty pasującym stylem z moją wiedzą. W Panu Jelínku spotkałam osobę, która odchodzi informacji w trzeźwy sposób, pomaga w tworzeniu własnych opiniami i bezinteresownie wspiera absolwentów ich kierunków na nowej drodze. Niewielu trenerów potrafi traktować swoich uczniów w równy sposób i docenić ich mocne strony. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji może być przydatne do poszerzania horyzontów każdej osoby zainteresowanej zdrowa dieta i zdrowy tryb życia. Możliwość nauczania na odległość z pewnością zostanie doceniona przez wielu zapracowanych kandydatów.