Wstęp / Co się u nas studiuje / Balans energetyczny
Gdy tylko wybierzemy odpowiednie dla nas spektrum pokarmów i ustalimy odpowiednie proporcje składników odżywczych, starając się stworzyć dietę odpowiadającą naszym indywidualnym potrzebom, powinniśmy wziąć pod uwagę także ilość energii, jaką dostarczamy organizmowi. W szerszym kontekście należy kontrolować tzw. bilans energetyczny. To druga zasada Strefy Optymalnego Funkcjonowania ( ZOF ), która jest integralną częścią naszej filozofii i stanowi trzon nauki u nas.
Bilans energetyczny to stosunek energii wejściowej i wyjściowej. Zrównoważoną równowagę osiągamy w sytuacjach, gdy ilość energii zużytej jest równa ilości energii uwolnionej. Rozróżniamy dodatni i ujemny bilans energetyczny.
Powstaje w sytuacjach, gdy dochodzi do nadmiernego spożycia energii (duża ilość pokarmu, nadmiar węglowodanów o zbyt dużej wartości indeksu lub ładunku glikemicznego, duży udział tłuszczów...). Nadmiar energii magazynowany jest w zapasach tłuszczu, zwiększając w ten sposób masę ciała.
Występuje w sytuacjach bardzo niskiego spożycia energii. Organizm zmuszony jest także do korzystania z energii zmagazynowanej w rezerwach. Masa ciała zawsze maleje, metabolizm „przestawia się” na procesy kataboliczne.
Pracując z tą regułą, musisz postępować w następujący sposób:
Energię zawartą w pożywieniu, uwalnianą lub zużywaną w procesach metabolicznych wyraża się najczęściej w jednostkach ciepła – kaloriach. Jedną kalorię definiuje się jako ilość ciepła potrzebną do ogrzania 1 g wody o 1°C (z 15°C do 16°C). Ta ilość ciepła jest bardzo mała, dlatego w praktyce przy ocenie wartości odżywczej powszechnie stosuje się jednostki kilokalorii (1kcal = 4180 J). Międzynarodowa jednostka energii to jeden dżul (energia zużyta, gdy 1 kg porusza się z siłą 1 niutona po drodze o długości 1 metra). Do przeliczenia kcal na dżule można zastosować współczynnik 4,2 (dokładniej 1 kcal = 4180 dżuli = 4,18 kJ).
Przegląd ilości energii powstałej w wyniku spalania (trawienia) poszczególnych składników odżywczych:
Odżywka | w kalorymetrze w kcal | w kalorymetrze w kJ | kcal w organizmie | w ciele kJ |
---|---|---|---|---|
Węglowodany | 4.1 | 17.22 | 4 | 17 |
Tłuszcze | 9.4 | 39,48 | 9 | 38 |
Białka | 5.6 | 23.40 | 4 | 17 |
Dokładność tych obliczeń jest wysoce dyskusyjna i praktycznie niewykonalna w praktyce.
Problemem jest:
Nie ma zatem sensu opierać koncepcji jedzenia wyłącznie na liczeniu energii. Niestety, zdecydowana większość ludzi w społeczeństwie zachodnim podąża tą drogą, co skutkuje także spektrum problemów, z jakimi spotykają się przy tworzeniu jadłospisów i oczekiwaniu na ich wpływ. Praca z bilansem energetycznym jest jednak konieczna przede wszystkim z dwóch powodów:
Kateřina Hrňová
Kurs był rzeczywiście bardzo obszerny pod względem informacyjnym. Ucieszyło mnie, że kurs nie tylko uczy, że coś jest czarne albo białe, że ważne jest szukanie przyczyny problemów, ale także ogólnej złożoności i kompletności informacji potrzebnych nam w praktyce. Spotkania na żywo zawsze przynosiły korzyści, a pan Jelínek jest prawdziwym ekspertem i profesjonalistą w swojej dziedzinie. Na pewno w przyszłości skorzystam z innych kursów uzupełniających.
Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.
O programie edukacyjnym ATAC dowiedziałem się z własnej inicjatywy, dzięki promocji na jego stronie internetowej. Jeśli chodzi o moje własne intuicyjne preferencje, logicznie wybrałem ATAC. Zapewne każdy z nas ma w sobie jakieś wyobrażenie, na podstawie którego podświadomie wybieramy to, co jest dla nas korzystne. Chociaż nie otrzymałem żadnego polecenia, ATAC „przeszedł” przez moje sito całkiem naturalnie. Martin Jelínek prezentuje się na wysokim poziomie zawodowym. Ma szeroką, multidyscyplinarną perspektywę i oprócz swojej reputacji w branży prezentuje się w sposób jasny, zrozumiały, a przede wszystkim atrakcyjny. W bardzo szerokiej ofercie udało mi się znaleźć wiele programów, kursów i projektów, które kompleksowo obejmują niemal wszystkie obszary zdrowego odżywiania, metabolizmu i ogólnej filozofii odżywiania, łącząc aktywność fizyczną i umysłową. W szczególności aplikacja ZOF zapewnia prawie wszystkie usługi działań i towarzyszące im efekty towarzyszące codziennemu reżimowi żywieniowemu (od faktycznego zakupu, przygotowania, przepisów kulinarnych, spożycia, spożycia energii, wydatków i ogólnej analizy długoterminowej z różnymi rodzajami eksportu). Polega ona na tym, że nasze odżywianie jest obciążone aspektami społecznymi i rutynowymi wzorcami. Oferowane kursy dostarczają informacji nie tylko z zakresu doradztwa żywieniowego, ale także z kategorii biznesowej, PR i zarządzania. Ponieważ doceniam wielodyscyplinarne i elastyczne podejście do każdego zagadnienia ludzkiego organizmu (fizjologia, anatomia, psychologia itp.) oraz to, jak wszystko to znajduje odzwierciedlenie w życiu osobistym, bardzo doceniam również sposób, w jaki Martin Jelínek i cały jego zespół komunikują się z klienci i klienci. Bardzo doceniam osobiste podejście, pomoc, otwartość i ogólną energię, jaką wkładają w całokształt problemu. Z tego wszystkiego jasno wynika, że jest to powołanie życiowe.
Miluše Heryšerová
Ponieważ jestem z wykształcenia technologiem chemicznym, a jednocześnie zawodowo zajmuję się notyfikacją suplementów diety, studiowanie i ocenianie poszczególnych składników żywności czy suplementów diety to dla mnie zarówno zabawa, jak i chleb powszedni. Mimo, że wiem po co dodawane są do żywności określone substancje i jakie jej właściwości nadają, to moim głównym celem było unikanie tych składników w żywności. Chciałam jednak poszerzyć swoją wiedzę i zrozumieć, w jaki sposób organizm człowieka gospodaruje poszczególnymi makro i mikroskładnikami oraz jaki ma to wpływ na nasz organizm. Długo więc poszukiwałam dalszej edukacji, która pomogłaby mi zrozumieć związek pomiędzy tym, co jemy, a zdrowiem człowieka. Jednocześnie zależało mi na możliwości ułożenia zbilansowanego menu dla osób o indywidualnych wymaganiach. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na kurs zdalny Doradca Żywienia i Suplementacji, który przybliżył mi sposób postrzegania jedzenia z perspektywy kultury Wschodu i Zachodu, a szczególnie pomógł mi zrozumieć, jak i dlaczego warto wzbogacać swoją dietę w określone produkty spożywcze w związku z chorobami człowieka lub nietolerancjami pokarmowymi. Chciałbym podziękować Panu Jelínkowi za stworzenie kursu, który całkowicie spełnił moje oczekiwania, całą organizację, treść kursu, przejrzystość poszczególnych tematów i nowoczesną koncepcję całego kursu. Jednocześnie doceniam możliwość wypróbowania w praktyce przygotowywania menu z wykorzystaniem gry ZOF. Zdecydowanie chcę się dalej kształcić w innych dziedzinach i kontynuować naukę na innych kursach prowadzonych przez pana Jelínka.