Wstęp / Co się u nas studiuje / Balans energetyczny
Gdy tylko wybierzemy odpowiednie dla nas spektrum pokarmów i ustalimy odpowiednie proporcje składników odżywczych, starając się stworzyć dietę odpowiadającą naszym indywidualnym potrzebom, powinniśmy wziąć pod uwagę także ilość energii, jaką dostarczamy organizmowi. W szerszym kontekście należy kontrolować tzw. bilans energetyczny. To druga zasada Strefy Optymalnego Funkcjonowania ( ZOF ), która jest integralną częścią naszej filozofii i stanowi trzon nauki u nas.
Bilans energetyczny to stosunek energii wejściowej i wyjściowej. Zrównoważoną równowagę osiągamy w sytuacjach, gdy ilość energii zużytej jest równa ilości energii uwolnionej. Rozróżniamy dodatni i ujemny bilans energetyczny.
Powstaje w sytuacjach, gdy dochodzi do nadmiernego spożycia energii (duża ilość pokarmu, nadmiar węglowodanów o zbyt dużej wartości indeksu lub ładunku glikemicznego, duży udział tłuszczów...). Nadmiar energii magazynowany jest w zapasach tłuszczu, zwiększając w ten sposób masę ciała.
Występuje w sytuacjach bardzo niskiego spożycia energii. Organizm zmuszony jest także do korzystania z energii zmagazynowanej w rezerwach. Masa ciała zawsze maleje, metabolizm „przestawia się” na procesy kataboliczne.
Pracując z tą regułą, musisz postępować w następujący sposób:
Energię zawartą w pożywieniu, uwalnianą lub zużywaną w procesach metabolicznych wyraża się najczęściej w jednostkach ciepła – kaloriach. Jedną kalorię definiuje się jako ilość ciepła potrzebną do ogrzania 1 g wody o 1°C (z 15°C do 16°C). Ta ilość ciepła jest bardzo mała, dlatego w praktyce przy ocenie wartości odżywczej powszechnie stosuje się jednostki kilokalorii (1kcal = 4180 J). Międzynarodowa jednostka energii to jeden dżul (energia zużyta, gdy 1 kg porusza się z siłą 1 niutona po drodze o długości 1 metra). Do przeliczenia kcal na dżule można zastosować współczynnik 4,2 (dokładniej 1 kcal = 4180 dżuli = 4,18 kJ).
Przegląd ilości energii powstałej w wyniku spalania (trawienia) poszczególnych składników odżywczych:
Odżywka | w kalorymetrze w kcal | w kalorymetrze w kJ | kcal w organizmie | w ciele kJ |
---|---|---|---|---|
Węglowodany | 4.1 | 17.22 | 4 | 17 |
Tłuszcze | 9.4 | 39,48 | 9 | 38 |
Białka | 5.6 | 23.40 | 4 | 17 |
Dokładność tych obliczeń jest wysoce dyskusyjna i praktycznie niewykonalna w praktyce.
Problemem jest:
Nie ma zatem sensu opierać koncepcji jedzenia wyłącznie na liczeniu energii. Niestety, zdecydowana większość ludzi w społeczeństwie zachodnim podąża tą drogą, co skutkuje także spektrum problemów, z jakimi spotykają się przy tworzeniu jadłospisów i oczekiwaniu na ich wpływ. Praca z bilansem energetycznym jest jednak konieczna przede wszystkim z dwóch powodów:
Bc. Lubor Bárta
Zakres i forma sześciomiesięcznego badania online nie pozwala odpocząć i prowadzi go do systematycznej, stopniowej edukacji w szerokim zakresie tematów związanych z odżywianiem, podejściem do życia i siebie. Bardzo to sobie cenię, podobnie jak naukę w formie regularnego tworzenia map myśli z późniejszą, ciągłą weryfikacją wiedzy w postaci półrocznych testów, końcowego siódmego testu i pracy dyplomowej. Bardzo cenię podejście Pana Jelínka do komunikacji elektronicznej, które zawsze jest szybkie i rzeczowe. Bardzo doceniam również fakt, że pan Jelínek nie wybiera tylko jednego „kierunku”, który rozwinął się w jakiejś części naszej planety w dziedzinie pielęgnacji ciała i umysłu, ale wręcz przeciwnie, zapewnia studentom osobiste spojrzenie z różnych punktów punktu widzenia i w ten sposób pozwala uczniom „wchłonąć” podstawowe informacje O indywidualne podejście do jedzenia i pozwala każdemu z nas wybrać kierunek, który jest mu najbliższy. Jednoznacznie potwierdzam, że przejście badania online miało sens, a zdobyte informacje dają ogromną satysfakcję.
PharmDr. Jana Strieglerová
Kursy Mgr. Martina Jelínka były dla mnie bardzo inspirujące, pełne praktyczne i kompleksowe porady. Bardzo cenię jego profesjonalizm, umiejętności organizacyjne i podejście do życia. Posiadanie wykładowcy, który mieszka praktykuje to, czego wykłada, jest najlepsze, o co studenci mogą prosić. Zyskałam holistyczne spojrzenie na odżywianie, zdrowie i styl życia. Czerpię z zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. Rodzina w tej sprawie wskoczyło na modę, a zdrowe odżywianie jest dla nas oczywistością od lat.
Ľubica Majerová
Kurs Martina Jelínka jest najlepszym, jaki mogłem wybrać, ponieważ uważam, że jest to najlepszy kurs z zakresu żywienia i doradztwa. Lubiłem uczyć się online, praca ze stroną jest prosta i przejrzysta, a gra ZOF jest bardzo pouczająca. Wiedzę zdobytą na kursie wykorzystam przez całe życie, są to bardzo dobre podstawy do dalszego rozwoju w dziedzinie zdrowego odżywiania. Dziękuję panu Jelínkowi za chęć podzielenia się z nami swoją cenną wiedzą i doświadczeniem.