Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Stłuszczenie wątroby

Stłuszczenie wątroby

Stłuszczenie wątroby

Wątroba to kluczowy narząd w organizmie, w którym zachodzi ogromna liczba reakcji chemicznych. Podobnie jak inne narządy w organizmie, wątroba jest podatna na różne choroby, z których najczęstszą jest tuczenie bezalkoholowe, zwane stłuszczeniem, związane ze stylem życia. Szacuje się, że w Czechach na ten problem cierpi około 15-52% populacji. Mówiąc najprościej, stłuszczenie występuje, gdy w komórkach wątroby gromadzi się zbyt dużo tłuszczu. Istnieje kilka przyczyn tego problemu:

1. Nadmierne spożycie energii.
Wraz ze wzrostem nadwagi wzrasta prawdopodobieństwo rozwoju stłuszczenia.

2. Niewłaściwy stosunek głównych składników odżywczych.

  • Najczęściej jest to nadmiar tłuszczów.
    Ogólnie stwierdzono, że ryzyko rozwoju stłuszczenia wzrasta w sytuacjach, gdy udział tłuszczu przekracza 30% całkowitego spożycia energii.

  • Ponadto występuje znaczna przewaga kwasów tłuszczowych nasyconych i trans.
    W przypadku tłuszczów nasyconych należy monitorować ich stosunek do form nienasyconych (optymalnie 1:2). W przypadku kwasów tłuszczowych trans niestety nie jest możliwe monitorowanie ich zawartości w żywności w krajach UE.

  • Wysokie spożycie węglowodanów w diecie.
    Nie tylko całkowity udział węglowodanów, znacznie większy wpływ ma spożycie cukrów. Największym problemem ostatnich lat jest fruktoza, której nadmiar znajdziemy głównie w napojach słodzonych.

  • Wysokie spożycie białka.
    Nadmiar białka ma zdolność obciążania wątroby w określonych warunkach, dlatego ogólnie zaleca się dążenie do ich spożycia w ilości do 20 proc. energii, czyli w przedziale 1-1,5 g/1 kg masy ciała.

3. Otyłość.
W przypadku ciężkiej otyłości powyżej 40 BMI choroba jest prawie zawsze rozpoznawana. Przy wzroście masy ciała o 40% powyżej granicy prawidłowej częstość występowania wynosi około 70%. Donoszono, że w połowie przypadków otyłości stłuszczenie może rozwinąć się w zwłóknienie (bliznowacenie tkanki) lub marskość wątroby.

4. Cukrzyca typu 2.
Prawdopodobieństwo stłuszczenia wątroby u chorych na cukrzycę typu 2 wynosi co najmniej 30%.

5. Hiperlipidemia.
Około 65% osób dotkniętych stłuszczeniem ma powyżej dopuszczalnego stężenia tłuszczu w surowicy krwi.

6. Brak aktywności fizycznej.
Jest to czynnik pośredni, który zasadniczo wchodzi w bilans energetyczny i tym samym przyczynia się do wzrostu masy ciała.

7. Stres oksydacyjny.
Również pośredni, ale jednocześnie wszechobecny czynnik, który ma zdolność wzmacniania efektów niezbilansowanej żywieniowo diety.

8. Hormony steroidowe.
Dotyczą sytuacji leczenia niektórych chorób. Jednakże coraz częściej pojawiają się one u sportowców stosujących te substancje jako doping w nieproporcjonalnej ilości.

9. Estrogeny.
Sytuacja dotyczy praktycznie wyłącznie populacji kobiet, w związku ze stosowaniem antykoncepcji.

10. Szybka utrata wagi.
Szybsze manipulacje wagą przeciążają wątrobę i zwiększają odkładanie się tłuszczu.

Oprócz stłuszczenia niealkoholowego występuje również stłuszczenie alkoholowe, które jest spowodowane spożywaniem w większej ilości alkoholu. Podaje się, że nawet u 90% konsumentów, spożywających 60 g alkoholu dziennie, rozwija się stłuszczenie alkoholowe.

Wpływ diety na stłuszczenie wątroby

Modyfikacja diety (= dieta wątrobowa) polega na wdrażaniu podstawowych zasad racjonalnego odżywiania, które powinny prowadzić do wyimaginowanej równowagi metabolicznej.
Zawiera:

- Sprawdzenie bilansu energetycznego.
W zdecydowanej większości przypadków celem jest redukcja wagi, więc bilans powinien być ujemny.

- Prawidłowy stosunek makroelementów.
Najczęściej prezentowana jest standardowa koncepcja wysokowęglowodanowa, w której udział węglowodanów waha się w granicach 45-60% całkowitego spożycia energii, białek 15-20% i tłuszczów 20-30%.

- Wybór wysokiej jakości żywności.
Przez jakość rozumiemy przede wszystkim żywność nieprzetworzoną przemysłowo, z minimalną ilością dodatków i odpowiednią ilością soli.

- Zapewnienie wystarczającej ilości mikroelementów.
Podstawą jest różnorodność w wyborze żywności oraz preferencja dla żywności świeżej i nieprzetworzonej przemysłowo, która z założenia zawiera wystarczającą ilość witamin, minerałów i fitochemikaliów.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Lenka Cozlovschii

Udział w tym kursie był jednym z najlepszych w moim życiu decyzja. Jako osoba z celiakią nietolerującą laktozy tak właśnie myślałam Coś już wiem na temat odżywiania, bo codziennie byłam zmuszona do intensywnych ćwiczeń zajmować się tym, co jem, ale tym, gdzie jestem, jeśli chodzi o ogólny przegląd w świecie żywienia, jakie otrzymała na koniec kursu, nie da się opisać. Wcześniej nie potrafiłam odróżnić, co jest prawdą, a co nie, ale teraz potrafię wywnioskować, jaka może być prawda. Więc nie mam problemu z poznaniem się w stosie informacji dostępnych współczesnemu człowiekowi. Uważam, że edukacja w zakresie żywienia to proces trwający całe życie, dlatego nie mogę powiedzieć, że już wszystko wiem. Jednak teraz nie tylko wiem, co jest słuszne, ale także dlaczego i jest to o wiele ważniejsze niż tylko ślepe słuchanie kogoś rada. Ostatecznie sześciomiesięczny kurs wydał się krótki i było mi przykro, że muszę kontynuować nie jest kontynuowana z powodu pragnienia, jakie mam obecnie w zakresie edukacji w tym zakresie pole jest sto razy większe niż na początku i zawdzięczam to znakomicie dla wykładowcy i twórcy tego kursu Mgr. Marcin Jelínek.

Jitka Kočová

Światem żywienia interesuję się już od czasów studenckich. Szukając kursu z zakresu poradnictwa żywieniowego nie chciałam po prostu nauczyć się liczyć kalorii, ale głębiej zgłębić tajniki funkcjonowania naszego organizmu i zrozumieć szersze powiązania. Sześciomiesięczny kurs na Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji zaimponował mi swoim zakresem, spełnił dokładnie moje oczekiwania. Świetne było także dołączenie aplikacji ZOF, dzięki której od razu miałem okazję zaobserwować zdobytą wiedzę podczas praktycznego tworzenia menu. Bardzo pomógł mi także fakt, że kurs był online. Teraz z radością przekazuję zdobyte informacje moim klientom, ucząc ich, jak stworzyć własną idealną dietę, a jednocześnie zrozumieć, dlaczego jest ona dla nich dobra. Wsparcie po kursie, gdy mamy jeszcze dostęp do gabinetu pana Jelínka, jest również absolutnie niesamowite, sama korzystałam już z tej opcji w pracy z bardziej wymagającym klientem. Na koniec dodałem kilka innych kursów, w tym państwowy egzamin, wracam do lekcji i czerpię z nich również w swojej praktyce. Polecam naukę u Pana Jelínka każdemu, kto zajmuje się żywieniem lub po prostu interesuje się tym tematem i ma pytania.

Miroslav Mrkva

Wraz ze zmianami w moim życiu postanowiłam zacząć dokształcać się w zakresie odżywiania, zawsze było mi to bliskie. Przecież zdrową dietę też mam w swoim imieniu :). Po pewnym czasie zdecydowałem się na sześciomiesięczne studia online Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji na kursach ATAC. Kurs jest bardzo precyzyjnie przemyślany, z każdą lekcją człowiek ma świadomość rosnącej wiedzy i nie przestaje go to bawić. Kurs zapewnia głębszy wgląd w odżywianie i gorąco polecam go każdemu. Praca w aplikacji ZOF jest bardzo łatwa do zrozumienia. Kurs jest również bardzo wartościowy ze względu na profesjonalną koncentrację, a nawet tylko dla siebie. Zdecydowałem się zakończyć moją półroczną próbę egzaminem państwowym, spotkałem się z bardzo życzliwym przyjęciem. Komunikacja z panem Jelínkiem i panią Jelínkovą jest doskonała, zawsze bardzo pomocna i miła. Przygotowuję się do zawodowego poświęcenia się odżywianiu i coachingowi.