Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Dodatki do żywności

Dodatki do żywności

Dodatki do żywności

Przez wiele stuleci ludzie aromatyzowali, konserwowali i barwili swoją żywność. Nawet dzisiaj produkcja żywności nie może obejść się bez małych pomocników, dlatego stosuje się dodatki   lub dodatki do ulepszenia   nie tylko wygląd, ale także smak i, co nie mniej ważne, trwałość. Faktem jest, że pomagają lepiej sprzedawać towary, choćby dlatego, że symulują właściwości, których żywność w rzeczywistości nie posiada.

Substancje te są oznaczone literą E i kodem numerycznym, oznaczenie to jest ważne na całym świecie. Lista dodatków jest dość obszerna, zazwyczaj dzieli się je na kilka podstawowych kategorii:

1. Przeciwutleniacze (E300 - E321).

Wydłużają okres przydatności do spożycia żywności, zapobiegając utlenianiu niektórych składników żywności, co może prowadzić do utraty witamin lub tworzenia się substancji toksycznych. Są to powszechnie stosowane dodatki, najczęściej spotykane w produktach spożywczych o dużej zawartości tłuszczu – olejach, produktach mięsnych, czekoladach, orzeszkach ziemnych, różnych produktach zbożowych itp. Dzielą się na dwie grupy:

- Pierwsza składa się z substancji (niektóre kwasy i ich związki), które działają przeciwko   zmiany koloru (np. w produktach mięsnych). Obejmuje to na przykład kwas askorbinowy   (E300)   kwas cytrynowy   (E330).

- Druga grupa przeciwutleniaczy to substancje zapobiegające utlenianiu tłuszczów i olejów (takie utlenianie prowadzi do jełczenia, żywność staje się wówczas nieatrakcyjna lub niejadalna). Klasyfikujemy tutaj tokoferole   (E306-E309), dodatki oznaczone E 310-312, E320, E321 i lecytyna   (E322) .

2. Konserwanty (E200 - E290).

Substancje te zapobiegają namnażaniu się różnych mikroorganizmów, które są przyczyną psucia się żywności. Dodaje się je nie tylko do konserw, ale praktycznie do wszystkiego, co powinno mieć określony termin przydatności do spożycia (dni lub lata).
Zawiera:

  • sorbiniany (E200-E203),
  • benzoesany (E210-E213),
  • azotyny i azotany   (E249 - E252).

3. Barwniki (E100 - E182).

Ponieważ sam kolor żywności odgrywa znaczącą rolę w wyborze i wyborze klientów, dodaje się je do szerokiej gamy różnych produktów spożywczych.

Należą do nich barwniki:

  • Naturalny.
    Pozyskuje się je ze źródeł naturalnych – roślin, zwierząt lub minerałów – chlorofilu   E140 , karoteny   E160a , karmel   E150 itp.
  • Naturalnie identyczne.
    Chemicznie taki sam jak naturalny, ale produkowany chemicznie.
  • Syntetyczny.
    Jest wytwarzany z produktów naftowych.

4. Sole topiące.

Pomagają ustabilizować mieszaninę tłuszczów i białek (np. w serach topionych), dzięki czemu takie produkty spożywcze są wtedy lepiej rozprowadzane. Przykładami są fosforany   (E339).

5. Zastąp słodziki.

Substancje te są znacznie słodsze od cukru buraczanego (sacharozy), a jednocześnie dostarczają mniej energii (użyte w znacznie mniejszych ilościach dla takiego samego efektu słodzenia). Stosowane są ze względu na potrzebę obniżenia wartości energetycznej żywności, szczególnie w żywności dla diabetyków. Do napojów gazowanych i napojów słodzonych dodawane są zastępcze słodziki, napoje te są w dużej mierze nieodpowiednie dla bardzo małych dzieci. Do alternatywnych słodzików zalicza się na przykład acesulfam K   (E950),   aspartam   (E951),   sacharyna   (E954).

6. Wzmacniacze smaku i aromatu.

Są to substancje, które wzmacniają już istniejący smak lub zapach żywności. Najczęściej omawianą substancją z tej kategorii jest glutaminian sodu , stosowany w zupach i daniach mięsnych.

7. Zagęstniki.

Obejmuje to substancje, które pomagają zwiększyć lepkość (gęstość) niektórych produktów spożywczych (produktów mlecznych, sosów, zup, dodatków itp.). Zawiera:

  • skrobie modyfikowane,
  • celuloza,
  • gumy roślinne.

8. Wypełniacze.

Zwiększają objętość pożywienia, nie wpływając na jego wartość energetyczną (np. w produktach niskokalorycznych, gumie do żucia). Przykładem może być celuloza mikrokrystaliczna (E460).

9. Emulgatory i stabilizatory.

Emulgatory to substancje umożliwiające zmieszanie dwóch wzajemnie niemieszających się cieczy - np. przy produkcji margaryny woda i olej muszą być ze sobą zmieszane (zemulgowane), czyli substancje normalnie niemieszające się.
Stabilizatory powodują następnie, że powstała mieszanina nie rozdziela się ponownie. Dodatki te najczęściej znajdują się w margarynach, pastach do smarowania, majonezach itp.

10. Inne dodatki.

Do substancji zaliczamy takie substancje jak kwasy,   zasady,   sól   I   estry, nośniki   I   rozpuszczalniki,   przeciw zbrylaniu   Substancje,   Substancje   polerowanie itp.

Bezpieczeństwo dodatków

Obecnie znanych jest ponad 3800 takich suplementów. Dyskutuje się nad ich bezpieczeństwem zdrowotnym, gdyż u niektórych z nich wykryto różne działania niepożądane   skutki – reakcje alergiczne, ataki astmy, zaburzenia zachowania (często występuje nadpobudliwość   u dzieci), niektóre mogą mieć działanie rakotwórcze lub niekorzystny wpływ na reprodukcję i rozwój płodu.
Jeśli już oceniamy wpływ jakiegoś dodatku na nasz organizm, należy wziąć pod uwagę jego ilość, a przede wszystkim wzajemną kombinację tych, które są reprezentowane, co może wywołać niepożądaną reakcję. W każdym razie nie jest to naturalna część diety, dlatego wielu z nich lepiej unikać na rzecz żywności naturalnej (nieprzetworzonej przemysłowo). Dotyczy to szczególnie dzieci, ponieważ obciążenie chemiczne może mieć znacznie gorszy wpływ na rozwijający się organizm.

Oceniając potencjalne (nie)bezpieczeństwo dodatków, możemy oprzeć się także na sposobie ich wytwarzania i źródle użytych surowców. Źródła dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym:

1. Dodatki pochodzenia naturalnego.
Otrzymuje się je z owoców (pektyny, antocyjany, kwas cytrynowy), warzyw (karoten), wodorostów (agar) i innych naturalnych składników.

2. Dodatki identyczne z naturalnymi.
Jest wytwarzany syntetycznie lub przy pomocy mikroorganizmów (kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, tokoferole, karoteny).

3. Dodatki otrzymywane poprzez modyfikację substancji naturalnych.
Np. substancje słodzące (sorbitol), zagęszczacze (skrobia modyfikowana), emulgatory (z olejów jadalnych i kwasów organicznych).

4. Dodatki produkowane syntetycznie.
Słodziki (sacharyna), barwniki (tartrazyna) itp.

Istnieją również produkty spożywcze, których stosowanie jest zakazane przez prawo   jakiekolwiek dodatki. Jest częścią nich:

  • cukier,
  • Kawa   z wyjątkiem aromatyzowanych kaw rozpuszczalnych i ekstraktów kawy,
  • masło , mleko pełnotłuste, półtłuste i odtłuszczone, pasteryzowane lub sterylizowane, w tym poddane obróbce wysoką temperaturą, oraz śmietanka niesmakowa,
  • miedź,
  • herbata bez smaku,
  • nieemulgowane tłuszcze i oleje,
  • niearomatyzowane przetwory mleczne fermentowane z żywymi kulturami bakterii, maślanka niearomatyzowana,
  • żywność nieprzetworzona,
  • naturalna woda mineralna i butelkowana woda źródlana,
  • makarony suszone z wyjątkiem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do stosowania na diecie niskobiałkowej.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Věra Stádníková

Kurs doradztwa żywieniowego u pana Martina Jelínka to nie tylko kwestia jedzenia, ale o ogólnym podejściu do ciała, umysłu i naszego stylu życia. Zawiera m.in Wschodnia koncepcja żywienia z punktu widzenia Ajurwedy i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej funkcjonalnie łączy je z naszym zachodnim stylem życia. Podkreśla potrzebę stworzyć harmonię między jedzeniem a naszym życiem w ogóle, aby tak było jednocześnie przyjemny i znośny. Jakże to przemawia do mojej duszy! Nawet z głośnością tematyka, która przerosła moje oczekiwania, podczas nauki czułam się swobodnie. Jesteś bardzo Doceniam wsparcie Martina Jelínka podczas studiów i po ukończeniu kursu.

Jaromír Křivánek

Treść kursu była bardzo zaskoczona, ponieważ była dosłownie wypełniona informacjami. Dużym plusem była gra edukacyjna ZOF, w której szczegółowo opisano żywność, łącznie ze szczegółowym jej składem. Możliwość korzystania z tej aplikacji nawet po ukończeniu kursu jest nieocenionym bonusem. Komunikacja e-mailowa pomiędzy mną a wykładowcą była bardzo szybka i pomocna. Żadnych opóźnień, żadnego czekania. A przyjazne i życzliwe zachowanie tylko podkreśliło jakość merytoryczną tych kursów. Wszystko było jasne i zrozumiałe, dlatego nie mogę nie polecić tych kursów każdemu potencjalnemu zainteresowanemu.

Ing. Barbora Harvišová

Uważamy, że piękne jest piękne, ponieważ inne rzeczy są brzydkie. Uważamy, że dobro jest dobre, ponieważ inne rzeczy są złe. Byt powstaje z niebytu, a ciężkie podtrzymuje światło. Przez całe życie bawimy się takimi przeciwieństwami, ale jak w dzisiejszej epoce mediów możemy znaleźć drogę między tym, co zdrowe, a tym, co niezdrowe? Brakuje podstawowych informacji, których powinno się uczyć w naszych szkołach i jesteśmy wówczas uzależnieni od nawyków żywieniowych przekazywanych z pokolenia na pokolenie w rodzinie, a następnie od dostępnych środków. Ale czy to, co wiem, jest prawdą? „Prostota i zdrowy rozsądek” – jedno z pierwszych zdań, które zabrzmiało w pierwszej godzinie kursu pana Martina Jelínka. Nic nowego, pomyślałem, ale co z tego. Następnie wiele informacji docierało do mnie w formie codziennych lekcji, co nie zawsze było łatwe, a w połowie kursu ponownie zadałem sobie pytanie, co z tym zrobić? Jednak pod koniec kursu, jak obiecał pan Martin Jelínek, krąg się zamknął i wiele informacji, z których w tajemnicy myślałem, że nie będę mógł nawet skorzystać, dziś postrzegam jako bardzo bogaty i wartościowy materiał wejściowy, który należy przestudiować rozpowszechniane dalej. Każdy człowiek jest indywidualnością, znajduje się na innym etapie swojej życiowej drogi, dlatego każdy potrzebuje innej opieki. Jeśli postrzegasz dietę jako lekarstwo na niemal wszystkie powszechnie występujące obecnie choroby i potrzebujesz pomocy w zorientowaniu się w tym temacie, to dobrze trafiłeś – właśnie w tym pomoże Ci kurs Konsultanta Żywienia i Suplementacji . Co więcej, w postaci Pana Jelínka będziesz miał w pobliżu nie tylko najwyższej klasy profesjonalistę, ale także osobę, która „przy okazji” może otworzyć w Tobie inne tematy, które przeniosą Cię jako osobę o kilka kroków dalej w życiu w bardzo krótkim czasie. Zdecydowanie postrzegam ten kurs jako świetną inwestycję życiową.