Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Migreny

Migreny

Migreny

Bóle głowy dotykają znaczną część populacji, ale nie zawsze można je nazwać migreną. Najczęstszym rodzajem bólu jest ból napięciowy lub naczynioruchowy, który stanowi ponad 90% wszystkich bólów głowy. Migrenę definiuje się jako silny, pulsujący ból, który zwykle dotyka tylko połowy głowy   głowy. Czas trwania ataków migreny jest różny, mogą trwać kilka godzin lub nawet kilka dni.

Ogólnie rzecz biorąc, większość bólów głowy jest spowodowana napięciem mięśni, najczęściej odcinka szyjnego kręgosłupa i mięśni czworobocznych. Za przyczynę samej migreny najczęściej przypisuje się jej nadmierne rozszerzanie   Lub   stożek   naczynie w mózgu. Czynniki wywołujące ból migrenowy obejmują:

  • alergia,
  • zaparcie,
  • stres,
  • nadmiar i niedobór   spać,
  • zmiany pogody,
  • jasne światło,
  • duża liczba osób
  • wahania poziomu cukru we krwi,
  • ból zęba,
  • zmiany hormonalne,
  • spożycie niektórych pokarmów.

Typowe objawy migreny obejmują, oprócz ostrego, pulsującego bólu w okolicy snu lub za uchem, zawroty głowy, wymioty, ból brzucha i niewyraźne widzenie.

Większości z tych problemów można zapobiec poprzez regularną aktywność fizyczną i regenerację (pływanie, masaże relaksacyjne, system ćwiczeń relaksacyjnych...). Populacja najczęściej rozwiązuje te schorzenia za pomocą leków przeciwbólowych, które działają na krótką metę, ale w dłuższej perspektywie niestety naruszają naturalną zdolność organizmu do tłumienia bólu.

Wpływ diety na wystąpienie i przebieg migreny

Jakość diety ma wpływ na występowanie stanów migrenowych. Typowymi wyzwalaczami są pokarmy zawierające aminokwas tyrozynę, głównie:

  • mięso,
  • ryba w puszce,
  • awokado,
  • kapusta,
  • banany,
  • piwo,
  • nabiał,
  • sery twarde,
  • wino.

Suplementy diety są w stanie zapobiec tym początkowym   objawy i ból, ale tylko klasyczne leki przeciwbólowe są skuteczne w tłumieniu rozwiniętej migreny.

W dłuższej perspektywie istotne jest monitorowanie proporcji wapnia i magnezu w diecie, co reguluje napięcie mięśni. Często przytacza się także wpływ witamin z grupy B oraz kwasów omega-3.

W ramach profilaktyki zaleca się unikanie spożywania dużych ilości alkoholu i źródeł kofeiny.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Pavla Brožová

Podjęłam krótką decyzję o kursie zdalnym Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji po urodzeniu trzeciej córki. Wcześniej pracowałem w firmie zajmujących się redukcją wagi. Poczułem, że czegoś mi brakuje w systemie indywidualną opiekę i spojrzenie na osobę jako całość. Jako mój pierwszy łyk były książki Martina Jelínka poświęcone żywieniu dzieci, postowi i diecie choroby nowotworowe. Spojrzenie na zdrowie przedstawione mi przez Martina Jelínka Spodobało mi się na tyle, że nie wahałam się ani chwili i zapisałam się na kurs. Kurs przekroczył moje oczekiwania we wszystkich parametrach - rzetelności, wiedzy specjalistycznej i zwłaszcza podejście samego wykładowcy. Jedna z największych zalet tego kursu Widzę to w grze edukacyjnej ZOF, która ukazuje nas w indywidualnych kreacjach menu, wszystkie możliwe parametry, które ma menu że na rynku czeskim nie znajdziesz niczego podobnego w tej jakości. Po ukończeniu kursu postanowiłem stopniowo ukończyć inne kursy, które oferty kurzyatac.cz Myślę, że nie mają tu konkurencji.

Ing. Jakub Žatečka

Pomimo tego, że na początku kursu nie wiedziałam, czego się po nim spodziewać, a tak było trochę sceptyczny, mogę tutaj powiedzieć, że jestem bardzo szczęśliwy, że go ukończyłem tuż przy Mgr. Marcin Jelínek. Kurs jest dla mnie ogromną korzyścią, to prawda przejrzyście zaprojektowany, prosty, z dużą porcją ważnych informacji dla każdego, kto chce poświęcić się i rozwijać swoją wiedzę z zakresu żywienia doradztwo. Z niecierpliwością czekam na kolejne kursy, na które z pewnością wybiorę się z Panem Mistrzem. Bardzo go szanuję i uważam za pełnego profesjonalistę i osobę samą w sobie miejsce.

Jaromír Křivánek

Treść kursu była bardzo zaskoczona, ponieważ była dosłownie wypełniona informacjami. Dużym plusem była gra edukacyjna ZOF, w której szczegółowo opisano żywność, łącznie ze szczegółowym jej składem. Możliwość korzystania z tej aplikacji nawet po ukończeniu kursu jest nieocenionym bonusem. Komunikacja e-mailowa pomiędzy mną a wykładowcą była bardzo szybka i pomocna. Żadnych opóźnień, żadnego czekania. A przyjazne i życzliwe zachowanie tylko podkreśliło jakość merytoryczną tych kursów. Wszystko było jasne i zrozumiałe, dlatego nie mogę nie polecić tych kursów każdemu potencjalnemu zainteresowanemu.