Kurzy ATAC

Migreny

Migreny

Bóle głowy dotykają znaczną część populacji, ale nie zawsze można je nazwać migreną. Najczęstszym rodzajem bólu jest ból napięciowy lub naczynioruchowy, który stanowi ponad 90% wszystkich bólów głowy. Migrenę definiuje się jako silny, pulsujący ból, który zwykle dotyka tylko połowy głowy   głowy. Czas trwania ataków migreny jest różny, mogą trwać kilka godzin lub nawet kilka dni.

Ogólnie rzecz biorąc, większość bólów głowy jest spowodowana napięciem mięśni, najczęściej odcinka szyjnego kręgosłupa i mięśni czworobocznych. Za przyczynę samej migreny najczęściej przypisuje się jej nadmierne rozszerzanie   Lub   stożek   naczynie w mózgu. Czynniki wywołujące ból migrenowy obejmują:

  • alergia,
  • zaparcie,
  • stres,
  • nadmiar i niedobór   spać,
  • zmiany pogody,
  • jasne światło,
  • duża liczba osób
  • wahania poziomu cukru we krwi,
  • ból zęba,
  • zmiany hormonalne,
  • spożycie niektórych pokarmów.

Typowe objawy migreny obejmują, oprócz ostrego, pulsującego bólu w okolicy snu lub za uchem, zawroty głowy, wymioty, ból brzucha i niewyraźne widzenie.

Większości z tych problemów można zapobiec poprzez regularną aktywność fizyczną i regenerację (pływanie, masaże relaksacyjne, system ćwiczeń relaksacyjnych...). Populacja najczęściej rozwiązuje te schorzenia za pomocą leków przeciwbólowych, które działają na krótką metę, ale w dłuższej perspektywie niestety naruszają naturalną zdolność organizmu do tłumienia bólu.

Wpływ diety na wystąpienie i przebieg migreny

Jakość diety ma wpływ na występowanie stanów migrenowych. Typowymi wyzwalaczami są pokarmy zawierające aminokwas tyrozynę, głównie:

  • mięso,
  • ryba w puszce,
  • awokado,
  • kapusta,
  • banany,
  • piwo,
  • nabiał,
  • sery twarde,
  • wino.

Suplementy diety są w stanie zapobiec tym początkowym   objawy i ból, ale tylko klasyczne leki przeciwbólowe są skuteczne w tłumieniu rozwiniętej migreny.

W dłuższej perspektywie istotne jest monitorowanie proporcji wapnia i magnezu w diecie, co reguluje napięcie mięśni. Często przytacza się także wpływ witamin z grupy B oraz kwasów omega-3.

W ramach profilaktyki zaleca się unikanie spożywania dużych ilości alkoholu i źródeł kofeiny.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Bc. Hana Brabec

Bardzo podobał mi się kurs Wegetarianizm i weganizm w praktyce usatysfakcjonowany, omówiliśmy wszystkie interesujące mnie tematy. Zajęliśmy się „gorącymi publicznie tematami”, takimi jak odżywianie dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz sportowcy. Tylko dzięki kursowi I uświadomiła sobie, jak istotne (i niestety powszechnie zaniedbywane w miejscach publicznych). tematem) jest kwestia nadmiaru błonnika i substancji antyodżywczych. Inne istotne tematy dla wegetarian to także termika i tendencje energetyczne – z którymi sam miałem osobiste doświadczenia przeziębienie, które stopniowo ustępuje dzięki wyborowi pożywienia. Dzięki grze edukacyjnej ZOF ćwiczyłam wszystko, często wstawałam problem, o którym nawet bym nie wiedział, czytając teorię i Musiałem to rozwiązać. To z pewnością dało mi najwięcej – regularność zaszły mi za skórę, mogłam zapoznać się z właściwościami każdego z nich jedzenie i związek z poruszanym tematem.

RNDr. Judita Vašková

Ukończyłem trzeci z rzędu kurs z oferowanego przez ATAC Mgr. Martin Jelínek i ja możemy powiedzieć, że wszyscy przynieśli mi wielką korzyść. Na początku był to kurs „Doradca ds. żywienia i suplementacji – on-line”, który otworzył drzwi do świata doradztwa żywieniowego i wyjaśnił praktyczną stronę tego zagadnienia. Wielką korzyścią była dla mnie gra „ZOF”, która nauczyła mnie praktycznej pracy z menu i pokazała, jak trudno jest połączyć wszystkie wymagania optymalnej reprezentacji składników odżywczych i preferencji smakowych w finalną całość w postaci optymalnie dostosowane menu. Bardzo cenię sobie także kompleksowe spojrzenie na dietę nie tylko z punktu widzenia medycyny zachodniej, ale także z punktu widzenia tradycyjnej medycyny chińskiej, ajurwedy, makrobiotyki itp. Po ukończeniu kursu wprowadzającego kontynuowałem kurs „Dieta niskowęglowodanowa”. Kurs ten wyjaśnił mi wiele szczegółów z zakresu obecnie bardzo popularnego sposobu odżywiania. Jak dotąd ostatnim z kursów był „Żywienie dzieci”, który również wszystkim szczerze polecam. Już nie mogę się doczekać kolejnych kursów z szerokiej oferty kursów ATAC :-)

Zdeňka Hlavenková

Wybrałem kurs Martina Jelínka z polecenia Mudra. Zwróciłem się do Petra Fořta, nieświadomy i zdezorientowany ofertą kursów, głównie od niewłaściwych firm szkoleniowych. To mówi samo za siebie. Jeśli chcę się czegoś dobrze nauczyć, muszę uczyć się od najlepszych :-). Badanie było zabawne i łatwe do opanowania nawet podczas pracy. Jestem absolutnie zachwycona obsługą po studiach. Nie prowadzę jeszcze firmy, ale chętnie udzielam rad sobie i znajomym.