Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Migreny

Migreny

Migreny

Bóle głowy dotykają znaczną część populacji, ale nie zawsze można je nazwać migreną. Najczęstszym rodzajem bólu jest ból napięciowy lub naczynioruchowy, który stanowi ponad 90% wszystkich bólów głowy. Migrenę definiuje się jako silny, pulsujący ból, który zwykle dotyka tylko połowy głowy   głowy. Czas trwania ataków migreny jest różny, mogą trwać kilka godzin lub nawet kilka dni.

Ogólnie rzecz biorąc, większość bólów głowy jest spowodowana napięciem mięśni, najczęściej odcinka szyjnego kręgosłupa i mięśni czworobocznych. Za przyczynę samej migreny najczęściej przypisuje się jej nadmierne rozszerzanie   Lub   stożek   naczynie w mózgu. Czynniki wywołujące ból migrenowy obejmują:

  • alergia,
  • zaparcie,
  • stres,
  • nadmiar i niedobór   spać,
  • zmiany pogody,
  • jasne światło,
  • duża liczba osób
  • wahania poziomu cukru we krwi,
  • ból zęba,
  • zmiany hormonalne,
  • spożycie niektórych pokarmów.

Typowe objawy migreny obejmują, oprócz ostrego, pulsującego bólu w okolicy snu lub za uchem, zawroty głowy, wymioty, ból brzucha i niewyraźne widzenie.

Większości z tych problemów można zapobiec poprzez regularną aktywność fizyczną i regenerację (pływanie, masaże relaksacyjne, system ćwiczeń relaksacyjnych...). Populacja najczęściej rozwiązuje te schorzenia za pomocą leków przeciwbólowych, które działają na krótką metę, ale w dłuższej perspektywie niestety naruszają naturalną zdolność organizmu do tłumienia bólu.

Wpływ diety na wystąpienie i przebieg migreny

Jakość diety ma wpływ na występowanie stanów migrenowych. Typowymi wyzwalaczami są pokarmy zawierające aminokwas tyrozynę, głównie:

  • mięso,
  • ryba w puszce,
  • awokado,
  • kapusta,
  • banany,
  • piwo,
  • nabiał,
  • sery twarde,
  • wino.

Suplementy diety są w stanie zapobiec tym początkowym   objawy i ból, ale tylko klasyczne leki przeciwbólowe są skuteczne w tłumieniu rozwiniętej migreny.

W dłuższej perspektywie istotne jest monitorowanie proporcji wapnia i magnezu w diecie, co reguluje napięcie mięśni. Często przytacza się także wpływ witamin z grupy B oraz kwasów omega-3.

W ramach profilaktyki zaleca się unikanie spożywania dużych ilości alkoholu i źródeł kofeiny.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ivana Brablecová

Kurs na Konsultanta Żywieniowego był dla mnie ogromną korzyścią, jest bardzo obszerny, pełen informacji i można się na nim dowiedzieć wielu nowych i ciekawych rzeczy. Kiedy zastanawiałem się nad zapisaniem się na kurs, przeczytałem recenzje na stronach kursów Atac i odniosłem wrażenie, że całkiem nieźle sobie z tym poradzę. Muszę przyznać, że nie było to takie proste, jak niektórym się wydaje. Praca z mapami myśli była dla mnie czymś zupełnie nowym, czasochłonnym, ale jednocześnie bardzo ciekawym. Każdy kolejny dzień czekałem z niecierpliwością na to, co przyniesie kolejna lekcja. Rano nastawiłem budzik nieco wcześniej i przed wyjściem do pracy z zapałem włączałem Internet i z zapałem chłonąłem nowe informacje. W końcu się udało i dziś mogę już pochwalić się świadectwem ukończenia studiów. Przez całe pół roku wytężonej pracy tak przyzwyczaiłam się do nauki, że już za nią tęsknię i myślę o którymś z pozostałych kursów. Pan Mgr. Jelínek jest świetnym specjalistą w swojej dziedzinie. Dzięki niemu i chęci dzielenia się swoją wiedzą i praktycznym doświadczeniem, my także my wszyscy mamy możliwość własnego rozwoju osobistego i zawodowego. Wszystkim, którzy jeszcze się wahają, czy na to pójść – gorąco polecam.

Ing. Karolina Kallmünzerová

Bardzo podoba mi się trwałość kursów, możliwość wyboru konkretnego według aktualnych potrzeb. Jeśli jesteś dociekliwym uczniem, w finale czeka na Ciebie pożądana złożoność. I o to właśnie chodzi.

Mgr. Petra Ponocná

Jako osoba świecka od kilku lat interesuję się alternatywnymi stylami odżywiania i zdrowiem człowieka. Po tym jak kilku znajomych zaczęło się do mnie kontaktować z pytaniami dotyczącymi odżywiania, zdecydowałam, że nie będzie złym pomysłem przejść jak najlepsze szkolenie zawodowe i zapisać się na kurs konsultanta żywieniowego, aby dowiedzieć się czegoś nowego zarówno w dziedzinie żywienia, jak i żywienia i zdrowie ludzkie. Ponieważ podchodzę holistycznie do zdrowia człowieka i nie lubię widzieć świata w czerni i bieli, moim celem był wybór kursu, który choć w części będzie zgodny z duchem mojego myślenia, a jednocześnie będzie wystarczająco krytyczny, kompleksowy i profesjonalny. Kurs Mgr. Wszystkie te wymagania ku mojej radości spełniła Martina Jelínka. Nie tylko znacznie lepiej znam się na odżywianiu i suplementacji. Dowiedziałam się także wielu nowych i bardzo przydatnych informacji, a sam kurs wzbogacił mnie pod względem rozwoju osobistego. Kurs jest dosłownie wypełniony informacjami i obejmuje lekcje ajurwedy i medycyny chińskiej. Wykorzystując materiały edukacyjne i filmy, Pan Jelínek skłonił nas do kompleksowego przemyślenia danego problemu, czy jest to choroba, żywność, czy może kwestia suplementów witaminowych. Bardzo doceniam także jego wyjątkowe podejście, zaangażowanie i chęć doradzenia i pomocy we wszystkim. W związku z tym chciałbym, aby pan Mgr. Chciałbym podziękować Jelínkowi i liczyć na dalszą współpracę.