Kurzy ATAC

Suplementy diety

Suplementy diety

Obecnie około jedna trzecia dorosłych w krajach rozwiniętych stosuje suplementy diety. Ogromne zainteresowanie tą kategorią produktów pojawiło się w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, a liczba konsumentów stale rośnie. Faktem jest, że suplementy diety nie są niczym nowym – witaminy w tabletkach znane są już od ponad 90 lat, a ilość różnego rodzaju substancji zawartych w suplementach stale rośnie.

Zapotrzebowanie na substancje biologicznie czynne jest inne u każdego człowieka. Generalnie jednak większość populacji nie posiada wystarczającej ilości substancji odżywczych.

Przyczyn niedoboru ważnych odżywczo substancji jest wiele, najczęstsze to:

  • niewłaściwe nawyki żywieniowe spowodowane różnymi okolicznościami,

  • siedzący tryb życia i dostosowana do niego dieta,

  • złej jakości źródło pożywienia,

  • częste diety redukcyjne,

  • stres,

  • palenie,

  • zanieczyszczone środowisko,

  • spożycie alkoholu,

  • regularne stosowanie leków.

Nie tylko z tych powodów trudno twierdzić, że w takich warunkach jesteśmy w stanie przyswoić odpowiednią ilość substancji biologicznie czynnych poprzez zróżnicowaną dietę. Faktem jest, że ustawodawstwo zachodniej części cywilizacji twierdzi dokładnie odwrotnie i próbuje nas wmówić, że zróżnicowana i różnorodna dieta jest źródłem wszystkich składników odżywczych niezbędnych do optymalnego funkcjonowania organizmu, nawet u wyczynowych sportowców. Jednak w ostatnich latach pojawiły się wyjątki w postaci tzw. oświadczeń zdrowotnych, które precyzyjnie określają kontekst, w jakim można mówić o żywności w powiązaniu z jej wpływem na zdrowie człowieka.

Ponieważ suplementy diety są źródłem skoncentrowanych ilości różnych składników odżywczych, warto wziąć pod uwagę nie tylko ich istnienie, ale także właściwości, z jakimi się prezentują.

Suplementy diety to produkty zawierające różnorodne substancje biologicznie czynne Substancje   (tzw. suplementy diety). Mają one na celu pokrycie średniego zapotrzebowania przeciętnego człowieka na te substancje. Są wykonane w taki sposób, aby zawarte w nich substancje były maksymalnie użyteczne (np. niektóre składniki odżywcze zawarte w niemodyfikowanej żywności są dla naszego organizmu trudne do uzyskania).

Regularne stosowanie suplementów diety pozwoli na krótkotrwałe zaopatrzenie organizmu w substancje aktywne i tym samym zwiększenie odporności naszego organizmu na niektóre niekorzystne sytuacje (stres, złe środowisko, różne choroby itp.).

Istnieje wiele różnych form suplementów diety, które możemy kupić i stosować regularnie – najczęściej stosowane to tabletki, kapsułki i kapsułki. Powodem tego jest fakt, że są bardzo łatwe w użyciu, przechowywaniu, a także mają dłuższą żywotność (termin ważności) niż inne formy. Oprócz zawartości składników aktywnych znajdziemy w nich także inne substancje ( dodatki ) - pełnią one różne funkcje, najczęściej dodają objętości tabletkom i kapsułkom, przedłużają ich trwałość, zapobiegają ich utlenianiu, czy ułatwiają ich rozpad w żołądek (rozpad).

Bardzo często stosowana jest tzw. forma softgel. Są to głównie kapsułki żelatynowe, które zwykle wypełnione są olejem zawierającym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, beta-karoten), lecytyną lub niezbędnymi aminokwasami. Takie kapsułki zawierają mniej dodatków niż tabletki i szybciej rozpuszczają się w przewodzie pokarmowym. Nie jest jednak prawdą, że substancje zawarte w kapsułkach są lepiej przyswajalne dla naszego organizmu.

Osoby, które z różnych powodów nie lubią połykać tabletek i kapsułek, mogą zaopatrzyć się w suplementy w postaci proszku, który po prostu rozpuszczają w wodzie lub mieszają z jedzeniem. Dodatki w płynie są kategorią dobrze dostępną – łatwo je połknąć i można je skosztować, co jest szczególnie korzystne dla małych dzieci. Ich dużą wadą jest krótki termin przydatności do spożycia, a właśnie ze względu na dążenie do przedłużenia terminu przydatności do spożycia, konieczność dodawania konserwantów. Specyficzną grupą preparatów płynnych są nalewki, czyli skoncentrowane roztwory powstałe w wyniku zaparzenia roślin wodą, gliceryną lub alkoholem.

Bardzo nowoczesną i szeroko promowaną grupą stały się preparaty stopniowo uwalniające poszczególne substancje w naszym przewodzie pokarmowym. Składają się z bardzo małych kapsułek, które znajdują się w zwykłej kapsułce. Te mikrokapsułki stopniowo rozpadają się podczas przechodzenia przez nasz organizm i uwalniają odpowiednią substancję (głównie witaminę) do krwi nawet przez kilka godzin

Rzadziej spotykamy się z suplementami, które stosuje się podjęzykowo. Jest to przeważnie płyn zawierający substancje aktywne, który wrzucamy pod język, przyspieszając w ten sposób całościowe wchłanianie wszystkich składników odżywczych.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. et Mgr. Bohuslav Sedláček

Kiedy zdecydowałam się zapisać na kurs Doradcy Żywieniowego i suplementacji u Martina Jelínka spodziewałem się, że otworzy to przede mną nowe możliwości drzwi wiedzy. Ale wydarzyło się znacznie więcej, bo za tymi drzwiami była cała szereg innych drzwi prowadzących do różnych zakątków dziedziny żywienia. W trakcie studiów poznaje się różnorodność różnych podejść do kwestii żywienia i żywienia faktycznie dowiaduje się tego, czego nie wie. Ta różnorodność to coś, co cenię oczywiście jak najbardziej. Rodzi więcej pytań i dosłownie motywuje do dalszych, własne badania, poszukiwania i odkrycia. Z praktycznego punktu widzenia jestem bardzo docenili jednak zdalną formę kursu, a co za tym idzie możliwość studiowania online uzupełnione o możliwość zadawania pytań prowadzącemu w przypadku jakichkolwiek niejasności.

Lucie Mutinská

Szukałam takiego kursu dla dietetyków, jest świetny odniesienia, prowadzony jest przez doświadczonego profesjonalistę i praktyka, i który mi zapewniał znacznie więcej niż tylko status doradcy żywieniowego. Moje roszczenia były tym wyżej, że dziedzina żywienia i relacji między żywieniem a zdrowiem jest już długa Od lat aktywnie pracuję samodzielnie. Zawodowo zajmuję się homeopatią i medycyną holistyczną leczenie np. przeszłam też kursy z makrobiotyki, zawodowo piekło Posiadam chleb pełnoziarnisty na zakwasie dla sklepów organicznych i osób z dalszej okolicy wieloletnie i bogate osobiste doświadczenie z wegetarianami i weganami dieta. Miałem pomysł na taki kurs, który obejmowałby to wszystko wziął pod uwagę i uwzględnił fakty, a jednocześnie popchnął mnie jeszcze dalej. Ona miała Dlatego mam tak wysokie wymagania co do kursu, że zwykle nie są one w ogóle oferowane nie pasowały do mojego pomysłu dalszego studiowania żywienia. Dlatego zadzwoniłam do Margit Slimákovej, doświadczonej specjalistki ds. żywienia, opisać jej moją sytuację i poprosić ją o radę. Ona też mnie poleciła studiować za granicą lub u Martina Jelínka. Ponieważ mam 6 dzieci, a wyjazd za granicę byłby skomplikowany, więc zdecydowałem się na studia u Martina Jelínka. Uważam, że kurs jest na wysokim poziomie niektórych uznanych kursów zagranicznych i powiedziałbym, że w wielu przypadkach też tak jest pokonuje szereg nakładających się na różne, specyficzne obszary zagadnienia odżywianie. Dosłownie byłem podekscytowany nauką. Spełnił moje oczekiwania pod każdym względem oczekiwania, a często je przekraczały. Zawsze był tam wykładowca Martin Jelínek otwarci i niestrudzenie odpowiadali na wszystkie nasze pytania osobiście, jak również w formie e-maili lub rozmów telefonicznych. Zawsze patrzy na problem ze wszystkich możliwych punktów widzenia, co jest bardzo ważne dla każdego uczestnika inspirujące i satysfakcjonujące. Dla nas było osobiste spotkanie z wykładowcą ogromna korzyść nie tylko dzięki know-how, które od nich zabraliśmy, ale także dzięki wspaniałej atmosferze, która panowała za każdym razem. Bardzo intensywny a pełen informacji kurs trwał całe długie 7 miesięcy (tj przygotowując pracę dyplomową) – miałem na to wystarczająco dużo czasu sama mogła przyswoić wszystkie informacje. Kurs bardzo mnie wzbogacił i zainspirowała mnie do znalezienia kierunku, w którym chcę podążać dalej w swojej karierze zawodowej, tj przeszkadzać w rozwoju osobistym. W ten sposób, Martin, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję!

Jana Chalupná

Dziękuję bardzo za kurs, był cudowny, wiele wiedzy już wdrażam w swoją wiem o tym, ponieważ prowadzę firmę zajmującą się zdrową żywnością Swoją wiedzę będę mógł wykorzystać także w kontaktach z klientami. To wspaniale, że to robisz możemy wrócić do programu nauczania i powtórzyć i pogłębić zdobytą wiedzę. Jestem bardzo szczęśliwy skorzystałem z okazji i jeszcze raz bardzo dziękuję za wspaniałe i pożyteczne badanie. Życzę wielu kolejnych zadowolonych absolwentów Państwa kursów.