Wstęp / Co się u nas studiuje / Suplementy diety
Obecnie około jedna trzecia dorosłych w krajach rozwiniętych stosuje suplementy diety. Ogromne zainteresowanie tą kategorią produktów pojawiło się w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, a liczba konsumentów stale rośnie. Faktem jest, że suplementy diety nie są niczym nowym – witaminy w tabletkach znane są już od ponad 90 lat, a ilość różnego rodzaju substancji zawartych w suplementach stale rośnie.
Zapotrzebowanie na substancje biologicznie czynne jest inne u każdego człowieka. Generalnie jednak większość populacji nie posiada wystarczającej ilości substancji odżywczych.
Przyczyn niedoboru ważnych odżywczo substancji jest wiele, najczęstsze to:
niewłaściwe nawyki żywieniowe spowodowane różnymi okolicznościami,
siedzący tryb życia i dostosowana do niego dieta,
złej jakości źródło pożywienia,
częste diety redukcyjne,
stres,
palenie,
zanieczyszczone środowisko,
spożycie alkoholu,
regularne stosowanie leków.
Nie tylko z tych powodów trudno twierdzić, że w takich warunkach jesteśmy w stanie przyswoić odpowiednią ilość substancji biologicznie czynnych poprzez zróżnicowaną dietę. Faktem jest, że ustawodawstwo zachodniej części cywilizacji twierdzi dokładnie odwrotnie i próbuje nas wmówić, że zróżnicowana i różnorodna dieta jest źródłem wszystkich składników odżywczych niezbędnych do optymalnego funkcjonowania organizmu, nawet u wyczynowych sportowców. Jednak w ostatnich latach pojawiły się wyjątki w postaci tzw. oświadczeń zdrowotnych, które precyzyjnie określają kontekst, w jakim można mówić o żywności w powiązaniu z jej wpływem na zdrowie człowieka.
Ponieważ suplementy diety są źródłem skoncentrowanych ilości różnych składników odżywczych, warto wziąć pod uwagę nie tylko ich istnienie, ale także właściwości, z jakimi się prezentują.
Suplementy diety to produkty zawierające różnorodne substancje biologicznie czynne Substancje (tzw. suplementy diety). Mają one na celu pokrycie średniego zapotrzebowania przeciętnego człowieka na te substancje. Są wykonane w taki sposób, aby zawarte w nich substancje były maksymalnie użyteczne (np. niektóre składniki odżywcze zawarte w niemodyfikowanej żywności są dla naszego organizmu trudne do uzyskania).
Regularne stosowanie suplementów diety pozwoli na krótkotrwałe zaopatrzenie organizmu w substancje aktywne i tym samym zwiększenie odporności naszego organizmu na niektóre niekorzystne sytuacje (stres, złe środowisko, różne choroby itp.).
Istnieje wiele różnych form suplementów diety, które możemy kupić i stosować regularnie – najczęściej stosowane to tabletki, kapsułki i kapsułki. Powodem tego jest fakt, że są bardzo łatwe w użyciu, przechowywaniu, a także mają dłuższą żywotność (termin ważności) niż inne formy. Oprócz zawartości składników aktywnych znajdziemy w nich także inne substancje ( dodatki ) - pełnią one różne funkcje, najczęściej dodają objętości tabletkom i kapsułkom, przedłużają ich trwałość, zapobiegają ich utlenianiu, czy ułatwiają ich rozpad w żołądek (rozpad).
Bardzo często stosowana jest tzw. forma softgel. Są to głównie kapsułki żelatynowe, które zwykle wypełnione są olejem zawierającym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, beta-karoten), lecytyną lub niezbędnymi aminokwasami. Takie kapsułki zawierają mniej dodatków niż tabletki i szybciej rozpuszczają się w przewodzie pokarmowym. Nie jest jednak prawdą, że substancje zawarte w kapsułkach są lepiej przyswajalne dla naszego organizmu.
Osoby, które z różnych powodów nie lubią połykać tabletek i kapsułek, mogą zaopatrzyć się w suplementy w postaci proszku, który po prostu rozpuszczają w wodzie lub mieszają z jedzeniem. Dodatki w płynie są kategorią dobrze dostępną – łatwo je połknąć i można je skosztować, co jest szczególnie korzystne dla małych dzieci. Ich dużą wadą jest krótki termin przydatności do spożycia, a właśnie ze względu na dążenie do przedłużenia terminu przydatności do spożycia, konieczność dodawania konserwantów. Specyficzną grupą preparatów płynnych są nalewki, czyli skoncentrowane roztwory powstałe w wyniku zaparzenia roślin wodą, gliceryną lub alkoholem.
Bardzo nowoczesną i szeroko promowaną grupą stały się preparaty stopniowo uwalniające poszczególne substancje w naszym przewodzie pokarmowym. Składają się z bardzo małych kapsułek, które znajdują się w zwykłej kapsułce. Te mikrokapsułki stopniowo rozpadają się podczas przechodzenia przez nasz organizm i uwalniają odpowiednią substancję (głównie witaminę) do krwi nawet przez kilka godzin
Rzadziej spotykamy się z suplementami, które stosuje się podjęzykowo. Jest to przeważnie płyn zawierający substancje aktywne, który wrzucamy pod język, przyspieszając w ten sposób całościowe wchłanianie wszystkich składników odżywczych.
Markéta Matyášová
W świecie żywienia jako laik-samouk jestem już ponad 6 lat, kiedy w końcu zdecydowałam się przenieść gdzieś ze swoim stylem życia, będąc w domu z dziećmi na urlopie macierzyńskim, aby nauczyć się zdrowiej odżywiać i schudnąć. Poprzez samodzielną naukę książek o żywieniu, artykułów w Internecie i różnych publikacji fachowych skupiłam się na jedzeniu wysokowęglowodanowym ze złożoną zmianą nawyków żywieniowych, z pomiarem spożycia pokarmów o niższym IG. Sama schudłam 35 kg i udowodniłam sobie, że naprawdę jest to możliwe i organizm zaczyna pięknie pracować. Udowodniłam też sobie, że pod wpływem wszelkich wydarzeń życiowych i największego udziału „psychologii i stresującego trybu życia” wszelkie wysiłki na rzecz zdrowszego odżywiania mogą zostać „zniszczone”. Po problemach zdrowotnych postanowiłem więc przyjrzeć się całemu zagadnieniu naprawdę kompleksowo. Zdecydowałem się rozpocząć studia od poszukiwania kursu zawodowego. Albo w przyszłości zostać „nie tylko” dietetykiem, ale „coachem”, który pokaże ludziom możliwości zmiany diety z kompleksowym spojrzeniem na całość w duchu całkowitej indywidualności klienta, jak dzieje się tak przede wszystkim w związku ze skupieniem się na innych punktach widzenia, takich jak wpływ naszej diety na nasze zdrowie i życie emocjonalne. Kurs Pana Martina Jelínka „Doradca ds. żywienia i suplementacji online" przypadł mi do gustu przede wszystkim kompleksowym spojrzeniem na całe zagadnienie odżywiania i zmiany nawyków żywieniowych. Kurs jest całkowicie wyjątkowy z dwóch powodów. Pierwszym jest możliwość studiowania online , co bardzo cenię jako mama małych dzieci, drugim powodem jest, jak już wspomniałam, holistyczne spojrzenie na odżywianie i zdrowie.Szczerze polecam kurs Martina Jelínka każdemu, kto stara się znaleźć niezbędne odpowiedzi w ramach zdrowsze odżywianie, przy zmianie nawyków żywieniowych i łączeniu odżywiania ze zdrowiem w powiązaniu z kompleksowym spojrzeniem na zdrowie i naszą dietę, w związku z osobą jako indywidualnością, w związku z poziomem emocjonalnym i nie mniej, czynnikami stresowymi, które otaczają nas na co dzień. Kurs jest dostępny dla każdego, zrozumiały nawet dla zupełnego laika, a z pewnością wzbogaci tych, którzy zajmują się już żywieniem i potrzebują poszerzenia swoich horyzontów i spojrzenia na żywienie w powiązaniu ze wszystkimi możliwymi trendami żywieniowymi i nowoczesnymi metodami żywienia . Pomoże każdemu znaleźć niezbędną granicę pomiędzy wszystkimi kierunkami żywieniowymi a jasnym spojrzeniem na odżywianie w powiązaniu ze zdrowiem. Gorąco polecam ten kurs całej publiczności i uważam, że każdy absolwent nie może go zostawić „zimno” wobec siebie, swojego zdrowia i skupić się na zmianie nawyków żywieniowych, dążąc do całkowitego usunięcia czynników stresogennych ze swojego życia. Kurs dostarczy Ci informacji niezbędnych do pomyślnego rozpoczęcia nowej podróży życiowej. Wierzę, że studiowanie w obecności osobistej musi być jeszcze intensywniejszym doświadczeniem. Dziękujemy za tak wiele pomocnych informacji dotyczących prawdziwie holistycznego i trzeźwego spojrzenia na odżywianie i zdrowie dla nas wszystkich, którzy próbują pracować nad sobą lub pomagać innym odkryć nową i znaczącą ścieżkę. Kurs dostarczył mi niezbędnych informacji, które przekładam na kontekst poprzez praktykę na sobie i swoich bliskich. Lubię patrzeć, jak ciało rośnie i wielokrotnie zwraca nam całą inwestycję w siebie. Życzę każdemu, aby znalazł kurs Martina Jelínka dotyczący bliskiego mu celu i drogi do nowego siebie.
Ivana Brablecová
Kurs na Konsultanta Żywieniowego był dla mnie ogromną korzyścią, jest bardzo obszerny, pełen informacji i można się na nim dowiedzieć wielu nowych i ciekawych rzeczy. Kiedy zastanawiałem się nad zapisaniem się na kurs, przeczytałem recenzje na stronach kursów Atac i odniosłem wrażenie, że całkiem nieźle sobie z tym poradzę. Muszę przyznać, że nie było to takie proste, jak niektórym się wydaje. Praca z mapami myśli była dla mnie czymś zupełnie nowym, czasochłonnym, ale jednocześnie bardzo ciekawym. Każdy kolejny dzień czekałem z niecierpliwością na to, co przyniesie kolejna lekcja. Rano nastawiłem budzik nieco wcześniej i przed wyjściem do pracy z zapałem włączałem Internet i z zapałem chłonąłem nowe informacje. W końcu się udało i dziś mogę już pochwalić się świadectwem ukończenia studiów. Przez całe pół roku wytężonej pracy tak przyzwyczaiłam się do nauki, że już za nią tęsknię i myślę o którymś z pozostałych kursów. Pan Mgr. Jelínek jest świetnym specjalistą w swojej dziedzinie. Dzięki niemu i chęci dzielenia się swoją wiedzą i praktycznym doświadczeniem, my także my wszyscy mamy możliwość własnego rozwoju osobistego i zawodowego. Wszystkim, którzy jeszcze się wahają, czy na to pójść – gorąco polecam.
Mgr. Eva Bílá
Kurs na Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji miło mnie zaskoczył zakresem informacji i holistycznym spojrzeniem na żywienie. Spodobało mi się praktyczne wykorzystanie informacji w postaci tworzenia pudełek z jedzeniem w grze ZOF, dzięki czemu znacznie lepiej przyswoiłem i zrozumiałem informacje teoretyczne. W ciągu pół roku trwania kursu nasza rodzina bardzo zmieniła dietę, a ja przestałam się stresować ciągłym myśleniem o tym, co dać dzieciom, aby dobrze się rozwijały i nie chorowały tak często. Kiełkujemy, fermentujemy, wyciskamy sok, bo w naszej rodzinie mamy pewne nietolerancje pokarmowe, dzięki kursowi wiemy, jak zastąpić nieodpowiednie dla nas pokarmy. Bałam się, że nie poradzę sobie z kursem jako mama dwójki dzieci na urlopie macierzyńskim, ale poszło lepiej niż się spodziewałam. Po ukończeniu tego kursu odżywianie tak mi się spodobało, że w przyszłości chcę się nim zajmować zawodowo. Gorąco polecam kurs każdemu.