Wstęp / Co się u nas studiuje / Suplementy diety
Obecnie około jedna trzecia dorosłych w krajach rozwiniętych stosuje suplementy diety. Ogromne zainteresowanie tą kategorią produktów pojawiło się w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, a liczba konsumentów stale rośnie. Faktem jest, że suplementy diety nie są niczym nowym – witaminy w tabletkach znane są już od ponad 90 lat, a ilość różnego rodzaju substancji zawartych w suplementach stale rośnie.
Zapotrzebowanie na substancje biologicznie czynne jest inne u każdego człowieka. Generalnie jednak większość populacji nie posiada wystarczającej ilości substancji odżywczych.
Przyczyn niedoboru ważnych odżywczo substancji jest wiele, najczęstsze to:
niewłaściwe nawyki żywieniowe spowodowane różnymi okolicznościami,
siedzący tryb życia i dostosowana do niego dieta,
złej jakości źródło pożywienia,
częste diety redukcyjne,
stres,
palenie,
zanieczyszczone środowisko,
spożycie alkoholu,
regularne stosowanie leków.
Nie tylko z tych powodów trudno twierdzić, że w takich warunkach jesteśmy w stanie przyswoić odpowiednią ilość substancji biologicznie czynnych poprzez zróżnicowaną dietę. Faktem jest, że ustawodawstwo zachodniej części cywilizacji twierdzi dokładnie odwrotnie i próbuje nas wmówić, że zróżnicowana i różnorodna dieta jest źródłem wszystkich składników odżywczych niezbędnych do optymalnego funkcjonowania organizmu, nawet u wyczynowych sportowców. Jednak w ostatnich latach pojawiły się wyjątki w postaci tzw. oświadczeń zdrowotnych, które precyzyjnie określają kontekst, w jakim można mówić o żywności w powiązaniu z jej wpływem na zdrowie człowieka.
Ponieważ suplementy diety są źródłem skoncentrowanych ilości różnych składników odżywczych, warto wziąć pod uwagę nie tylko ich istnienie, ale także właściwości, z jakimi się prezentują.
Suplementy diety to produkty zawierające różnorodne substancje biologicznie czynne Substancje (tzw. suplementy diety). Mają one na celu pokrycie średniego zapotrzebowania przeciętnego człowieka na te substancje. Są wykonane w taki sposób, aby zawarte w nich substancje były maksymalnie użyteczne (np. niektóre składniki odżywcze zawarte w niemodyfikowanej żywności są dla naszego organizmu trudne do uzyskania).
Regularne stosowanie suplementów diety pozwoli na krótkotrwałe zaopatrzenie organizmu w substancje aktywne i tym samym zwiększenie odporności naszego organizmu na niektóre niekorzystne sytuacje (stres, złe środowisko, różne choroby itp.).
Istnieje wiele różnych form suplementów diety, które możemy kupić i stosować regularnie – najczęściej stosowane to tabletki, kapsułki i kapsułki. Powodem tego jest fakt, że są bardzo łatwe w użyciu, przechowywaniu, a także mają dłuższą żywotność (termin ważności) niż inne formy. Oprócz zawartości składników aktywnych znajdziemy w nich także inne substancje ( dodatki ) - pełnią one różne funkcje, najczęściej dodają objętości tabletkom i kapsułkom, przedłużają ich trwałość, zapobiegają ich utlenianiu, czy ułatwiają ich rozpad w żołądek (rozpad).
Bardzo często stosowana jest tzw. forma softgel. Są to głównie kapsułki żelatynowe, które zwykle wypełnione są olejem zawierającym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, beta-karoten), lecytyną lub niezbędnymi aminokwasami. Takie kapsułki zawierają mniej dodatków niż tabletki i szybciej rozpuszczają się w przewodzie pokarmowym. Nie jest jednak prawdą, że substancje zawarte w kapsułkach są lepiej przyswajalne dla naszego organizmu.
Osoby, które z różnych powodów nie lubią połykać tabletek i kapsułek, mogą zaopatrzyć się w suplementy w postaci proszku, który po prostu rozpuszczają w wodzie lub mieszają z jedzeniem. Dodatki w płynie są kategorią dobrze dostępną – łatwo je połknąć i można je skosztować, co jest szczególnie korzystne dla małych dzieci. Ich dużą wadą jest krótki termin przydatności do spożycia, a właśnie ze względu na dążenie do przedłużenia terminu przydatności do spożycia, konieczność dodawania konserwantów. Specyficzną grupą preparatów płynnych są nalewki, czyli skoncentrowane roztwory powstałe w wyniku zaparzenia roślin wodą, gliceryną lub alkoholem.
Bardzo nowoczesną i szeroko promowaną grupą stały się preparaty stopniowo uwalniające poszczególne substancje w naszym przewodzie pokarmowym. Składają się z bardzo małych kapsułek, które znajdują się w zwykłej kapsułce. Te mikrokapsułki stopniowo rozpadają się podczas przechodzenia przez nasz organizm i uwalniają odpowiednią substancję (głównie witaminę) do krwi nawet przez kilka godzin
Rzadziej spotykamy się z suplementami, które stosuje się podjęzykowo. Jest to przeważnie płyn zawierający substancje aktywne, który wrzucamy pod język, przyspieszając w ten sposób całościowe wchłanianie wszystkich składników odżywczych.
Ing. Irena Kašpárková, PhD.
Ukończenie kursu Doradca Żywienia i Suplementacji zdobyłam szereg dokładna informacja. Szczególnie podobało mi się, że w końcu pojawił się problem wyjaśniłem także z chemicznego punktu widzenia, co przedstawiłem w szeregu publikacji, które I przeczytała, brakowało. Wreszcie ktoś mi wyjaśnił dlaczego tak jest. W trakcie może znaleźć każdy, zarówno ekspert, jak i laik. Wiele faktów mam, dzięki opracowane testy i metodę map myśli, potrafiła zapamiętać na stałe. Będę nadal udzielać porad jako dietetyk na siłowni kobiety. Myślę, że dokonałem dobrego wyboru – ten kurs cieszy się dużym zainteresowaniem i mam nadzieję, że tak Dobrze to zareklamuję – na przykład na mojej stronie internetowej www.fitiren.cz
Martin Hajtmar
Jestem byłym zawodowym sportowcem, dla którego jedzenie jest najważniejsze. Kursy Atac były kiedyś dla mnie wielką niewiadomą. Dla mnie jedna wielka rekomendacja i jednocześnie ogromne podziękowania dla Mgr. Jelinek. Udało mu się stworzyć uniwersalny program studiów, który jest jasny, prosty i przystępny dla większości ludzi. Muszę ustalić priorytet jednej rzeczy, ponieważ moja praca odbywała się głównie za granicą, po prostu nie było możliwości studiowania. mgr inż. Jednak Jelínek również pomyślał o tym problemie i dzięki temu udało mi się zostać dietetykiem. Teraz robię to, co sprawia mi przyjemność. Poprzez zdrowe i smaczne odżywianie pokazuję ludziom, że nie ma rzeczy niemożliwych.
Bc. Vladimír Slavík
„Certyfikat może otrzymać każdy!” To zdanie wypowiada większość osób. Po części mają rację, każdy z nas ma taką możliwość. Jednak uzyskanie certyfikatu „Konsultanta ds. żywienia i suplementacji” od Mgr. Martina Jelínka naprawdę ma wagę, bo nie jest „darmowa", jak ma to miejsce w przypadku niektórych kursów oferowanych w całych Czechach. Jej zdobycie wymaga czasu, pracowitości oraz regularnego i ostatecznego potwierdzania wiedzy zdobytej na tym kursie. Tak jak ja jestem oryginalnie z wykształcenia kucharz, poszłam na kurs z nieco bardziej zaawansowaną wiedzą z zakresu żywienia, nagle odkryłam, że wiedzy, którą poznałam na kursie, nie przekaże żaden klasyczny kurs pedagogiczny czy maturalny z zakresu gastronomii, w tym pisanie semestru referat na zadany temat.Polecam ten kurs każdemu, kto lubi nie tylko siebie, ale także innych ludzi w swoim otoczeniu, którzy mogą poprawić jakość swojego życia poprzez poprawę nawyków żywieniowych - zwiększenie odporności człowieka, zapobieganie lub łagodzenie objawów chorób, z którymi większość z nas spotka się w życiu, czy pomóc sportowcom zwiększyć ich wydolność i wesprzeć prawidłową regenerację mięśni, nie mówiąc już o dietach redukcyjnych. Dzięki kursowi dowiedziałam się jak działa wszystko w organizmie i jak jedzenie wpływa na jakość naszego codziennego życia. Niniejszym dziękuję za dostarczenie wartościowych informacji i za możliwość konsultacji, których udzielacie także po ukończeniu studiów.