Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Woda

Woda

Woda

Wodę chemicznie definiuje się jako H 2 O. W praktyce spotykamy taką wodę wyłącznie w postaci destylowanej, która nie jest przeznaczona do regularnego picia.

O wodzie pitnej (w sensie jej długotrwałego bezpiecznego spożycia) mówimy wówczas, gdy zawiera ona składniki mineralne – czy to w postaci wolnych jonów, czy też rozpuszczonych soli nieorganicznych (najczęściej węglanów i wodorowęglanów). Najbardziej reprezentowanym pierwiastkiem w wodzie jest wapń, zaraz po nim magnez, a następnie inne pierwiastki (sód, żelazo, fluor itp.).

Zawartość tych minerałów w wodzie decyduje o twardości ogólnej wody. Wraz ze wzrostem zawartości składników mineralnych w wodzie wzrasta stopień niewłaściwości jej regularnego spożywania. Ogólnie uważa się, że twarda woda zawiera ponad 300 mg rozpuszczonych substancji w jednym litrze. Przeciwieństwem jest woda nienasycona (znacznie miękka ), którą definiuje się dla cieczy zawierających substancje rozpuszczone w ilości mniejszej niż 100 mg/1 l wody.

W tym kierunku toczą się dyskusje na temat tego, która woda (ze względu na stopień twardości) jest „najlepsza” do długotrwałego spożycia. Generalnie panuje opinia, że bardziej odpowiednia jest woda bardziej miękka, co odpowiada np. charakterowi wody dla niemowląt (powodem jest przekonanie, że sole nieorganiczne w nadmiarze niepotrzebnie obciążają organizm w sensie ich złego wykorzystania, gdzie np. przyczyniają się do powstawania procesów miażdżycowych).

Jakość wody, którą pijemy, jest tematem szeroko dyskutowanym. Jest to rozpatrywane na kilku poziomach:

Woda z kranu

1. Jakość wody kranowej.
Z jednej strony jest to ocena jakości wody przetwarzanej w zakładach wodociągowych, które zmuszone są spełniać wymogi prawne. Z drugiej strony proces dystrybucji wody za pomocą wodociągów, którego stan można określić jako „awaryjny” – stamtąd do wody przedostaje się stosunkowo szeroka gama substancji, które nie powinny znajdować się w wodzie pitnej.

2. Jakość wody w studni.
Mniej niż 15% naszej populacji używa do picia wody ze studni. Jest to najbardziej ryzykowne w obszarze zawartości azotu i skażenia mikrobiologicznego.

3. Jakość wody butelkowanej.
Zużycie wody butelkowanej jest niespotykanie wysokie. Nawet na tym poziomie istnieje ryzyko związane z zawartością niektórych niepożądanych substancji. Znane są przypadki, gdy producent wody butelkowanej korzystał z innego źródła, niż wymaga tego prawo. W innych sytuacjach substancje chemiczne (np. ftalany) mogą przedostać się z tworzywa sztucznego do wody.

Filtr wodny

To główne powody, dla których część populacji decyduje się na uzdatnianie wody za pomocą domowych filtrów do wody, które w ostatnich latach stały się bardzo dochodowym biznesem. Stosuje się szeroką gamę różnych technologii filtracji, większość producentów ma tendencję do ich łączenia (filtracja mechaniczna, odwrócona osmoza, filtry ceramiczne, bloki węglowe, wymiana jonowa itp.). To, czy ma sens ich stosowanie i jakie konkretnie, jest oczywiście częścią naszych badań.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Alena Rudolf Honolková, DiS.

Na kurs Konsultanta Żywieniowego trafiłam „przypadkiem” szukając w Internecie konsultanta żywieniowego w moim miejscu zamieszkania. Oferta kursu bardzo mnie zainteresowała, zarówno pod względem merytorycznym, jak i merytorycznym. Ukończenie kursu zyskało bardzo szerokie spojrzenie nie tylko w zakresie odżywiania, ale także funkcjonowania organizmu. Dzięki temu, że lubię i interesuje mnie ten temat, zdecydowałam się kontynuować tę dziedzinę na poziomie zawodowym. Doceniam profesjonalne prowadzenie kursu, wgląd w dziedzinę żywienia jest naprawdę kompleksowy z różnych punktów widzenia. Ciekawa jest także oferta innych kursów, z których na pewno skorzystam w przyszłości, poszerzając swoje umiejętności.

Janik Andrzej

Kurs na Doradcę Żywienia i Suplementacji był dla mnie zdecydowanie wzbogaceniem osobowości i pracy. Dzięki kursowi zrozumiałam, co robić, a czego nie na czym się skupić, a co odpuścić. Pan Jelínek to profesjonalista w każdym calu, kurs składa się z trzech map myśli dziennie, które pomogą danej osobie pamiętaj o najważniejszych sprawach. Bardzo podoba mi się możliwość dostępu do informacji i zamknięta sekcja dla absolwentów, która stanowi doskonałe wsparcie zajęć praktycznych doradztwo. Wspaniale jest mieć za plecami profesjonalistę, który udzieli porady. Są też książki i płyty CD ogromna korzyść dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zdecydowanie polecam kurs.

Helena Novotná

Po ukończeniu kursu Doradca Żywieniowy poszukiwałem eksperta, który przygotowałby mnie do egzaminu państwowego. W przypadku Pana Martina Jelínka na pewno nie przegapiłem i miałem okazję poznać osobę, która wchłonie mnie ekscytuje i inspiruje Cię swoją osobowością. Pracuję jako kierownik cateringu dla dzieci w każdym wieku i poszerzając edukację poszukuję najlepszego sposobu na przygotowanie młodego pokolenia do zdrowego i satysfakcjonującego życia. Uczenie właściwych nawyków żywieniowych, naturalności ruchu i inna profilaktyka u dzieci już od najmłodszych lat to kierunek, w którym powinniśmy podążać. Integralną częścią jest także aplikacja ZOF, która bardzo pomaga w komponowaniu zbilansowanych pod względem odżywczym jadłospisów, a także dostarcza inspiracji do ciekawych i nietradycyjnych przepisów, dzięki czemu różnorodność i różnorodność są gwarantowane. I wreszcie, co nie mniej ważne, znacznie ułatwia pracę zarówno zwykłym użytkownikom, jak i profesjonalistom. Powikłania zdrowotne (usunięcie tarczycy ze względu na jej wzmożoną funkcję) z jakimi się borykałam całkowicie ustąpiły po dostosowaniu diety i prowadzeniu optymalnego trybu życia w oparciu o zalecenia i informacje z kursu ATAC. Serdecznie dziękuję i nie mogę się doczekać współpracy z zespołem ATAC w przyszłości.