Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Perystaltyka jelit

Perystaltyka jelit

Perystaltyka jelit

Perystaltyka jelit oznacza ruch ścian jelita cienkiego i grubego, który służy przemieszczaniu ich zawartości. Te rytmiczne ruchy są kontrolowane przez:
1. Autonomiczny układ nerwowy.
Zapewnia to automatyczne i nieświadome wypróżnienia.
2. Aktywność mikroflory jelitowej.
Na szybkość trawienia przez jelita wpływa także różnorodność mikroflory, na którą składa się także równowaga pomiędzy mikroorganizmami probiotycznymi i chorobotwórczymi.
3. Jakość diety.
Ma to podwójny wpływ na perystaltykę:
A) Bezpośredni w postaci ilości włókna, które w znacznym stopniu kontroluje ruchy perystaltyczne.
B) Wtórne poprzez wpływ na aktywność mikroorganizmów jelitowych, którym zapewniamy niezbędne źródła składników odżywczych.
4. Stan zdrowia.
Największy wpływ mają nietolerancje pokarmowe i alergie, czy też stany zapalne w przewodzie pokarmowym (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego itp.).
5. Nastrój emocjonalny.
Ogólnie rzecz biorąc, czynniki stresowe przyspieszają perystaltykę.
6. Aktywność ruchowa.
Ruch (mechanicznie) przyspiesza przejście strawionego pokarmu przez przewód pokarmowy, z kolei brak aktywności fizycznej go spowalnia (często jest przyczyną zaparć).
7. Używane narkotyki.
Większość antybiotyków (prowadzi do uszkodzenia mikroflory jelitowej), następnie niektóre leki przeciwdepresyjne i kortykoidy.

Równowaga w obszarze stabilności wypróżnień ma tendencję do przesunięcia się do dwóch skrajności:
1. Przyspiesza.
Przyczyny to:
- stres,
- niektóre stosowane leki,
- dysbioza jelitowa prowadząca do stanu zapalnego,
- nietolerancje i alergie pokarmowe,
- długotrwały brak błonnika,
W skrajnych przypadkach pojawia się biegunka.
2. Spowalnia.
Przyczynami są najczęściej:
- brak ruchu,
- dysbioza jelitowa spowodowana np. stosowaniem antybiotyków.
Może wystąpić zaparcie.

Wpływ diety na perystaltykę jelit

Modyfikacje menu należy wprowadzać w oparciu o dostępne informacje dotyczące przyczyny problemu. Generalnie zawsze warto przeanalizować dotychczasowy sposób odżywiania i spróbować wykryć wszelkie rozbieżności, które mogą być potencjalną przyczyną zaistniałej sytuacji. W praktyce tak jest najczęściej (w przypadku obu skrajności, czyli ruchów szybkich lub wolnych):
1. Brak błonnika.
Pożądane jest stopniowe zwiększanie jego spożycia, przy czym celem nie musi być ograniczenie normalnie zalecanych dawek dziennych (25 – 35 g dla dorosłych), ale poszukiwanie optymalnej dla danego osobnika (można to łatwo przejść do ponad dwukrotnie większa niż zwykle zalecana ilość). Należy jednocześnie uwzględnić stosunek błonnika nierozpuszczalnego do rozpuszczalnego.
2. Brak probiotyków.
W przypadku braku równowagi w różnorodności mikroflory jelitowej, korzystne jest dostarczenie dodatkowo kultur probiotycznych. Można to osiągnąć poprzez spożywanie produktów fermentowanych, np. fermentowane warzywa, pasty miso, fermentowane produkty mleczne powinny znaleźć się w jadłospisie.
3. Brak krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Jest to bezpośrednio związane z aktywnością mikroflory jelitowej. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) są wytwarzane przez pożyteczne bakterie jelitowe. Stanowi główne źródło pożywienia dla komórek jelita grubego, które dzięki temu mogą w pełni spełniać swoją funkcję. W diecie oznacza to zapewnienie wystarczającej ilości błonnika, produktów fermentowanych i utrzymanie równowagi w proporcjach makroskładników odżywczych.
4. Brak równowagi pomiędzy wapniem i magnezem.
Magnez ma działanie relaksujące (= przeczyszczające). Jeśli występuje znaczna przewaga jego aktywności, perystaltyka jelit również może reagować na tę nierównowagę. W praktyce sytuacja taka ma miejsce albo w przypadku niektórych alternatywnych form odżywiania się (weganizm), albo w przypadku niewłaściwego obchodzenia się z suplementami diety.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Symůnková Miloslava

Kurs „Konsultant Żywienia i Suplementacji” był dla mnie naprawdę świetny i przyniósł mi ogromną korzyść zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym. Następnie odbył się kurs „Żywienie dzieci”. Za to kompleksowe, wszechstronne i holistyczne podejście obu kursów dziękuję panu Mgr. Bardzo wdzięczny Jelínkowi. Zainteresowała mnie unikalna metoda nauczania – wykorzystanie map myśli. Dzięki świetnemu lektorowi nauczyłam się patrzeć na człowieka całościowo i jak można wpływać na zdrowie człowieka poprzez dietę i odpowiedni tryb życia. Pan Mgr. Jelínek jest świetnym profesjonalistą, prowadzi swoje kursy z bardzo przemyślanym, zrozumiałym i osobistym podejściem. Nawet w wieku 58 lat ukończyłem kurs pomyślnie, co prawda kurs był dla mnie dość wymagający na początku, ale wszystko da się opanować przy pomocy systemu edukacyjnego „ATAC Courses” i przyjaznego lektora. Zdecydowanie polecam wszystkie kursy Pana Jelínka każdemu zainteresowanemu zdrowym, zbilansowanym i wyjątkowym odżywianiem!

Dominika Hostinská

Dużo informacji na temat odżywiania miałam już przed kursem i aktywnie poświęciłam się temu tematowi. Kurs Odżywianie i suplementacja pokazał mi jednak, że wciąż jest co poprawiać i że zawsze znajdą się informacje, których jeszcze nie znamy. Myślę, że jest to prawdą w każdej dziedzinie, a podwójnie w żywieniu. Jednym słowem kurs był dla mnie świetny. Jeśli szukasz kursu, z którego naprawdę chcesz wziąć udział i uczyć się, to dobrze trafiłeś. Najbardziej w kursie podobało mi się jego całościowe spojrzenie na odżywianie i zdrowie. On niczego nie krytykuje. Niczego nie podkreśla. Przedstawia obiektywne fakty i wskazuje na żywienie z różnych punktów widzenia i kierunków żywieniowych. W to wszystko cały kurs przeplata się realna praktyka zestawiania menu w aplikacji edukacyjnej ZOF, która dobrze przygotuje Cię do późniejszej pracy z prawdziwymi klientami. Gdybym mogła podjąć decyzję jeszcze raz, bez wahania wybrałabym ten kurs jeszcze raz. Dziękujemy za wspaniałe wrażenia i mnóstwo nowych informacji. Wierzę, że już niedługo zastosuję je w swojej praktyce.

Mgr. Hana Coufalová

Bardzo interesują mnie studia na kierunku kształcenia na odległość „Konsultant Żywienia i Suplementacji”. poruszony zarówno zawodowo, jak i filozoficznie. Nie ma znaczenia, czy to on jest Twoją motywacją dbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich, czy chcesz zdobyć zawód zawodowy wiedzę i dalej ją profesjonalnie wykorzystywać. Jestem przekonany, że obie grupy zainteresowanych stron będzie treścią, organizacją i systemem edukacji oraz możliwością utrzymania kontakt z ekspertem mgr. Bardzo zadowolony z Jelín nawet po ukończeniu kursu. Dla tych, którzy zdrowie uważają za ważną wartość i chcą aktywnie nad nim pracować praca od podstaw poprzez odżywianie Gorąco polecam kurs. Wierzę w to Twoje studia naładują Cię pozytywnie i zainspirują Cię w życiu tak samo jak ja.