Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe

Indywidualne formy nietolerancji niektórych składników żywności ukryte są pod hasłem „nietolerancja pokarmowa”. Są spowodowane utratą zdolności organizmu do trawienia określonej substancji zawartej w pożywieniu z powodu niewystarczającej funkcji enzymów. W ich rozwoju nie biorą udziału procesy immunologiczne (w przeciwieństwie do alergii).

Problemy te mogą powstać także wtórnie na skutek różnych chorób, np. zaburzeń trawienia, czy wchłaniania na skutek biegunki zakaźnej, zapalenia trzustki czy chorób wątroby. W ostatnich latach szeroko wskazuje się także na możliwą przyczynę nietolerancji wynikającą z zaburzeń psychosomatycznych.

Do najczęstszych nietolerancji pokarmowych zalicza się:

1. Nietolerancja laktozy.
W tej postaci nietolerancji przewód pokarmowy nie wytwarza enzymu laktazy, którego zadaniem jest rozkładanie cukru mlecznego.

2. Nietolerancja fruktozy.
Choroba dziedziczna objawiająca się niezdolnością metabolizmu do przetwarzania cukru owocowego (fruktozy).

3. Fenyloketonuria.
Jest to najczęstszy, uwarunkowany genetycznie defekt metabolizmu aminokwasów.

4. Celiakia.
Celiakia objawia się niemożnością trawienia białek glutenowych.

Nietolerancje są związane z brakiem lub brakiem enzymu rozkładającego składnik, który następnie powoduje problem. Najczęstszą przyczyną ich występowania jest predyspozycja genetyczna, ale powstają również na skutek działania niektórych substancji wazoaktywnych (histamina, tyramina, serotonina, tryptamina). Nietolerancje pokarmowe nie są zatem problemem immunologicznym, ale problemem metabolicznym.
W przeciwieństwie do alergii, nietolerancje objawiają się z opóźnieniem (z przerwą kilku dni po spożyciu nieodpowiedniego pokarmu), ich objawy są bardzo różnorodne:

  • bóle głowy,
  • migreny,
  • zmęczenie,
  • bębnica,
  • zmiana częstotliwości i konsystencji stolca,
  • zapalenie skóry.

Wpływ diety na nietolerancje pokarmowe

Jedynym rozwiązaniem nietolerancji pokarmowych jest dieta, w której należy unikać problematycznego składnika.
Istnieją również leki wspomagające, polegające na wykorzystaniu enzymów, których organizmowi brakuje – typowym przykładem jest zastosowanie enzymu laktazy w przypadku nietolerancji laktozy.

Modyfikacja diety w przypadku nietolerancji polega na wyeliminowaniu z diety problematycznych składników. W tym celu należy zorientować się w składzie żywności – największym wyzwaniem w praktyce są głównie produkty przetworzone przemysłowo, które mogą zawierać mniejsze ilości substancji niepożądanych. Zajmujemy się takimi sytuacjami przede wszystkim na kursie Konsultant Żywieniowy, podczas którego studenci uczą się pracować z odpowiednią żywnością podczas tworzenia jadłospisów za pomocą aplikacji edukacyjnej ZOF.

mgr inż. Marcin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Pavla Vičarová

Po urodzeniu synka bardziej zainteresowałam się zdrowym trybem życia, zwłaszcza jeśli chodzi o żywienie dzieci. Otrzymałem rekomendację na kursy ATAC, byłem zainteresowany opcja nauki online. Ukończyłam kurs Żywienia Dziecka i dzięki temu jestem taka Jestem zachwycona, że zdecydowałam się zostać Konsultantem ds. Żywienia i Suplementacji. Podoba mi się kompleksowe spojrzenie na żywienie – z punktu widzenia medycyny zachodniej tj zasady tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy. Postanowiłem się otworzyć pracownia urlopów rodzicielskich zajmująca się zdrowym trybem życia w Mówiąc najprościej. Kursy Mgr. Zdecydowanie polecam Martina Jelínka, sam chciałbym inni też ukończyli studia.

Jiří Šorm, DiS.

Kurs zdecydowanie mnie wzbogacił i popchnął do przodu. Doszło do słów pana Jelínka i wszystko tzw. „sat”. Dzięki bogatym i wyważonym informacjom jestem zyskał większy dystans czy perspektywę, jak w obszarze żywności i zdrowia lepiej zorientuj swój styl życia i realistycznie wykorzystaj te informacje dla siebie i Twoje otoczenie.

Lívia Melicharová

Długo szukałem kursu, który nie jest skupiony jednostronnie, gdzie nie ma rozwiązania diety, ale kompleksowe spojrzenie na odżywianie dostosowane do każdego z nas. Wszystkie te kryteria spełnia dietetyk. Był dla mnie punktem wyjścia w biznesie w tej dziedzinie. Dzięki seminariom i kursom uzupełniającym Atac mam okazję pójść dalej przy stałym wsparciu Mgr. Jelínka i współpraca z kolegami z kursu.