Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe

Indywidualne formy nietolerancji niektórych składników żywności ukryte są pod hasłem „nietolerancja pokarmowa”. Są spowodowane utratą zdolności organizmu do trawienia określonej substancji zawartej w pożywieniu z powodu niewystarczającej funkcji enzymów. W ich rozwoju nie biorą udziału procesy immunologiczne (w przeciwieństwie do alergii).

Problemy te mogą powstać także wtórnie na skutek różnych chorób, np. zaburzeń trawienia, czy wchłaniania na skutek biegunki zakaźnej, zapalenia trzustki czy chorób wątroby. W ostatnich latach szeroko wskazuje się także na możliwą przyczynę nietolerancji wynikającą z zaburzeń psychosomatycznych.

Do najczęstszych nietolerancji pokarmowych zalicza się:

1. Nietolerancja laktozy.
W tej postaci nietolerancji przewód pokarmowy nie wytwarza enzymu laktazy, którego zadaniem jest rozkładanie cukru mlecznego.

2. Nietolerancja fruktozy.
Choroba dziedziczna objawiająca się niezdolnością metabolizmu do przetwarzania cukru owocowego (fruktozy).

3. Fenyloketonuria.
Jest to najczęstszy, uwarunkowany genetycznie defekt metabolizmu aminokwasów.

4. Celiakia.
Celiakia objawia się niemożnością trawienia białek glutenowych.

Nietolerancje są związane z brakiem lub brakiem enzymu rozkładającego składnik, który następnie powoduje problem. Najczęstszą przyczyną ich występowania jest predyspozycja genetyczna, ale powstają również na skutek działania niektórych substancji wazoaktywnych (histamina, tyramina, serotonina, tryptamina). Nietolerancje pokarmowe nie są zatem problemem immunologicznym, ale problemem metabolicznym.
W przeciwieństwie do alergii, nietolerancje objawiają się z opóźnieniem (z przerwą kilku dni po spożyciu nieodpowiedniego pokarmu), ich objawy są bardzo różnorodne:

  • bóle głowy,
  • migreny,
  • zmęczenie,
  • bębnica,
  • zmiana częstotliwości i konsystencji stolca,
  • zapalenie skóry.

Wpływ diety na nietolerancje pokarmowe

Jedynym rozwiązaniem nietolerancji pokarmowych jest dieta, w której należy unikać problematycznego składnika.
Istnieją również leki wspomagające, polegające na wykorzystaniu enzymów, których organizmowi brakuje – typowym przykładem jest zastosowanie enzymu laktazy w przypadku nietolerancji laktozy.

Modyfikacja diety w przypadku nietolerancji polega na wyeliminowaniu z diety problematycznych składników. W tym celu należy zorientować się w składzie żywności – największym wyzwaniem w praktyce są głównie produkty przetworzone przemysłowo, które mogą zawierać mniejsze ilości substancji niepożądanych. Zajmujemy się takimi sytuacjami przede wszystkim na kursie Konsultant Żywieniowy, podczas którego studenci uczą się pracować z odpowiednią żywnością podczas tworzenia jadłospisów za pomocą aplikacji edukacyjnej ZOF.

mgr inż. Marcin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Lucie Hermanová

Tym samym chciałbym Wam podziękować, że mogłem stać się chociaż małą częścią „rodziny ATAC” :-) Ostatnie półrocze było nieco bardziej wymagające, ale też bardzo owocne. Studia bardzo mi się podobały i dosłownie pochłaniałam każdą nową informację. Dzięki informacjom, które miałam okazję przedostać się przez studia, moje życie pójdzie teraz w innym, lepszym kierunku. To, co najbardziej mi się podobało w kursie – poza tym, że kurs Pana Jelínka jest najbardziej wszechstronny w naszym kraju – to wyjątkowa gra edukacyjna ZOF. Uczeń ma możliwość wypróbowania jak powinno wyglądać menu na danej lekcji. Gra natychmiastowo ocenia błędy popełnione przez ucznia , dzięki czemu można od razu szukać korekty i zbliżyć się do wyimaginowanego „idealnego” menu. Polecam ten kurs każdemu, komu nie jest obojętne zdrowie swoje i swoich bliskich. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na Wasz kurs

Slávka Čabalová

Kilka miesięcy przed podjęciem decyzji o wzięciu udziału w tym kursie sprawdzałem możliwości na Słowacji i w Czechach. Były to przeważnie kursy trwające 3-5 dni. Chciałem jednak czegoś bardziej złożonego, co naprawdę dałoby mi wiele perspektyw na odżywianie jako takie. Jestem bardzo zadowolony z informacji zawartych w tym kursie, ale nie tylko. Już jako absolwent mogę uzyskać poradę w Poradni Absolwentów, mogę też kontynuować naukę. Sposób, w jaki pan. Mgr. Martin Jelínek wychowuje ludzi, jest wyjątkowy. Wierzę, że na wiosnę znajdę czas i przyjadę z Dalekiego Wschodu (Koszyce) na weekend detoksykacyjny i będę mógł osobiście poznać Pana Jelínka.

Jana Merenusová

Pana Jelínka po raz pierwszy zobaczyłam kilka lat temu na wykładzie, który był dla mnie totalnym zaskoczeniem fascynujące było to, jak trudne tematy nabrały sensu dzięki jego przekazowi. czy czujesz że każda dyskusja, seminarium czy któryś z kursów płynie jak woda, a Ty jednocześnie nagle masz tak wiele pytań i pragnienia nauki, że zmusza cię to do jego niesamowite kursy trwają i trwają. Pan Jelínek i jego przemyślany system nauczania jest bardzo satysfakcjonujący. Nagle czujesz, że nauczyłeś się uczyć na nowo. To taki stan, jakby ktoś nagle wstrzyknął Ci w żyły nową krew i energię do realizacji innych marzeń i celów w każdym wieku :). Dziękuję i z niecierpliwością czekam na kolejny kurs.