Wstęp / Co się u nas studiuje / Nietolerancje pokarmowe
Indywidualne formy nietolerancji niektórych składników żywności ukryte są pod hasłem „nietolerancja pokarmowa”. Są spowodowane utratą zdolności organizmu do trawienia określonej substancji zawartej w pożywieniu z powodu niewystarczającej funkcji enzymów. W ich rozwoju nie biorą udziału procesy immunologiczne (w przeciwieństwie do alergii).
Problemy te mogą powstać także wtórnie na skutek różnych chorób, np. zaburzeń trawienia, czy wchłaniania na skutek biegunki zakaźnej, zapalenia trzustki czy chorób wątroby. W ostatnich latach szeroko wskazuje się także na możliwą przyczynę nietolerancji wynikającą z zaburzeń psychosomatycznych.
Do najczęstszych nietolerancji pokarmowych zalicza się:
1. Nietolerancja laktozy.
W tej postaci nietolerancji przewód pokarmowy nie wytwarza enzymu laktazy, którego zadaniem jest rozkładanie cukru mlecznego.
2. Nietolerancja fruktozy.
Choroba dziedziczna objawiająca się niezdolnością metabolizmu do przetwarzania cukru owocowego (fruktozy).
3. Fenyloketonuria.
Jest to najczęstszy, uwarunkowany genetycznie defekt metabolizmu aminokwasów.
4. Celiakia.
Celiakia objawia się niemożnością trawienia białek glutenowych.
Nietolerancje są związane z brakiem lub brakiem enzymu rozkładającego składnik, który następnie powoduje problem. Najczęstszą przyczyną ich występowania jest predyspozycja genetyczna, ale powstają również na skutek działania niektórych substancji wazoaktywnych (histamina, tyramina, serotonina, tryptamina). Nietolerancje pokarmowe nie są zatem problemem immunologicznym, ale problemem metabolicznym.
W przeciwieństwie do alergii, nietolerancje objawiają się z opóźnieniem (z przerwą kilku dni po spożyciu nieodpowiedniego pokarmu), ich objawy są bardzo różnorodne:
Jedynym rozwiązaniem nietolerancji pokarmowych jest dieta, w której należy unikać problematycznego składnika.
Istnieją również leki wspomagające, polegające na wykorzystaniu enzymów, których organizmowi brakuje – typowym przykładem jest zastosowanie enzymu laktazy w przypadku nietolerancji laktozy.
Modyfikacja diety w przypadku nietolerancji polega na wyeliminowaniu z diety problematycznych składników. W tym celu należy zorientować się w składzie żywności – największym wyzwaniem w praktyce są głównie produkty przetworzone przemysłowo, które mogą zawierać mniejsze ilości substancji niepożądanych. Zajmujemy się takimi sytuacjami przede wszystkim na kursie Konsultant Żywieniowy, podczas którego studenci uczą się pracować z odpowiednią żywnością podczas tworzenia jadłospisów za pomocą aplikacji edukacyjnej ZOF.
mgr inż. Marcin Jelínek
Helena Hájková
Jako instruktor fitness i jako trener z zakresu fitness często spotykam się z pytaniami ze strony moich klientów czy uczniów na temat odżywiania. A odżywianie zawsze było i jest istotnym elementem nie tylko zdrowego trybu życia, ale oczywiście także skutecznego i skutecznego kształtowania sylwetki, dobrych wyników i ogólnego stanu zdrowia, dobrego nastroju oraz równowagi nie tylko fizycznej, ale i psychicznej. Ten kurs dla doradców ds. żywienia i suplementacji doskonale uwzględnia te „ciągłe pojemniki”. Osobiście szczególnie doceniam szeroką bazę informacji na temat spektrum żywieniowego i różnych perspektyw na temat odżywiania (np. Ajurweda itp.). Kurs jest bardzo dobrze przygotowany, dobrze prowadzony i uzupełniony naprawdę znakomitą konsultacją dr Jelínka. Aplikacja ZOF jest świetnym pomocnikiem. Nie mogę się doczekać uzupełnienia swojej edukacji o kurs Żywienia Sportowego i ogólnie gorąco polecam kursy ATAC.
Mgr. Taťána Rovnerová
Kurs Doradca Żywienia i Suplementacji absolutnie mnie zachwycił bardzo szeroką tematyką związaną z żywieniem człowieka. Jako jedyny tego typu kurs na naszym rynku oferuje holistyczne spojrzenie na temat żywienia, uwzględnia nie tylko główny nurt koncepcji medycyny zachodniej, ale uzupełnia go o podejście tradycyjnej medycyny chińskiej i Ajurwedy. Podstawowe informacje z zakresu homeopatii, medycyny naturalnej, poszczególnych kierunków żywieniowych czy specyfiki żywienia w przypadku różnych chorób przewlekłych bardzo trafnie uzupełniają mozaikę wiedzy. Byłam pozytywnie zaskoczona starannie opracowaną formą, w jakiej odbył się kurs online. A wisienką na torcie było absolutnie wspaniałe, osobiste podejście wykładowcy kursu Mgr. Marcin Jelínek.
Mgr. Kateřina Balcarová
Na kurs zapisałam się jako weganka będąca w ciąży. Oczekiwałam, że kurs da mi pewność, że wszystko w mojej diecie jeśli zrobię to dobrze, dostarczy mi to dodatkowych bodźców i da mi ogólny pogląd na jedzenie (nie tylko wegańskie) i jego wpływ na zdrowie człowieka. Było mi bardzo przykro, że tak było nie miała możliwości odbycia kursu na odległość i osobistego spotkania z wykładowcą. Ostatecznie z edukacyjnego punktu widzenia nie miało to żadnego znaczenia, bo wykładowca w miarę możliwości poświęcił się nam podczas konsultacji on-line, bardzo szybko odpowiadał na maile i bardzo cieszę się z bieżących webinariów. Aktualnie nie zajmuję się doradztwem zawodowo, ale często doradzam przyjaciołom i znajomym. Mnóstwo bodźców i wiedza zdobyta na kursie okazała się bardzo przydatna. Widzę to w swoim otoczeniu ludzie zaczynają zdawać sobie sprawę ze związku między zdrowiem a dietą, a eksperci ds będą szukać żywienia nie tylko ze względu na utratę wagi, ale przede wszystkim w tym celu wpływając na Twoje zdrowie na lepsze. I właśnie to uważam za esencję kursu Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji pod kierunkiem wykładowcy Martina Jelínka.