Wstęp / Co się u nas studiuje / Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia odżywiania pojawiają się coraz częściej we współczesnym społeczeństwie. Najbardziej dotknięte są młodsze grupy wiekowe, częściej kobiety. Statystyki pokazują, że 5-10% tych przypadków może zakończyć się śmiercią. Najczęściej definiowane są 2 podstawowe problemy:
Bulimia ( bulimia psychiczna ).
Polega na objadaniu się i jednoczesnym próbie przeciwdziałania temu zjawisku. Osoba dotknięta tą chorobą celowo wymiotuje jedzeniem, wywołuje biegunkę lub stosuje leki odchudzające. Najczęściej objawia się u dziewcząt w wieku 13-18 lat. Bulimię leczy się psychoterapią.
Anoreksja ( jadłowstręt psychiczny).
Jest to choroba psychiczna polegająca na odmowie jedzenia i zniekształconym obrazie własnego ciała. Pojawia się najczęściej w wieku 14-18 lat. Charakteryzuje się celowo wywołaną utratą masy ciała, która odbywa się głównie poprzez zmniejszenie spożycia płynów i pokarmów, zwiększenie wydatku energetycznego (ćwiczenia), a następnie wywołanie wymiotów, biegunki lub stosowanie środków anorektycznych i moczopędnych. Subiektywnie objawia się to postrzeganiem siebie jako osoby zbyt grubej/grubej. Istnieje ciągła obawa przed otyłością i zniekształconym obrazem własnego ciała. Zewnętrznymi objawami są brak miesiączki u kobiet, bezsenność lub brak koncentracji.
Konsekwencje te choroby metaboliczne są bardzo rozległe i często śmiertelne:
obniżony poziom potasu,
powiększenie ślinianek przyusznych,
opóźnione opróżnianie żołądka, zaparcia,
zapalenie trzustki,
niedociśnienie,
arytmia serca,
niedokrwistość,
sucha, popękana skóra,
zwiększona próchnica zębów,
skurcze, osłabienie mięśni.
Oprócz wymienionych problemów fizycznych pojawiają się także problemy psychiczne - uczucie smutku, osamotnienia, rozpaczy, bezradności, depresji, a często nawet tendencje samobójcze (są to druga najczęstsza przyczyna śmierci zaraz po wyczerpaniu organizmu).
Bulimia i anoreksja są ze sobą powiązane, bardzo często jedna z tych chorób prowadzi do drugiej.
Ponieważ oba zaburzenia odżywiania są problemem psychologicznym, a nie żywieniowym, wszelkie próby dostosowania sposobu odżywiania się osób dotkniętych tą chorobą nie mają praktycznie żadnego znaczenia w rozwiązaniu sytuacji. Choroby te muszą być leczone przez przeszkolonego specjalistę z zakresu psychologii. Dietetyk najlepiej może doradzić, jak tak prowadzić dietę, aby doprowadzić metabolizm do równowagi.
Gabriela Maršálková
W młodości nigdy nie zajmowałam się dietą, ale jako mama zainteresowałam się nią jak prawidłowo się odżywiać i co podawać dzieciom, aby miały wszystko, czego potrzebują - zwłaszcza w dzisiejszym świecie pełnym wygodnej żywności, cukrów i sztucznych składników. Kiedy zaczęliśmy pracować nad suplementami diety, ta ciekawość uległa zmianie w pragnieniu dowiedzenia się jak najwięcej o podstawowej potrzebie człowieka. Dziękuję panu Jelínkowi Nie tylko uzyskałem suche fakty na temat jedzenia, ale całościowy i kompleksowy obraz tego zagadnienia jedzenie i wpływ tego, co jemy lub czego nie jemy, na nasze istnienie. Jego jego podejście do edukacji jest wyjątkowe i gorąco polecam wszystkim jego kursy!
Ondra a Míša Dobiáškovi
Wyobraź sobie, jak by to było mieć nauczyciela, który przez ponad połowę swojego życia rozwijał się w niezwykłym tempie osobiście i zawodowo, naukowe podejście świata zachodniego jest jego podstawą, a nie sufitem, ma odwagę iść pod prąd, jeśli prąd płynie w złym kierunku, dzięki godnemu podziwu zakresowi i głębokości swojej wiedzy jest w stanie przekazać wiedzę w angażujący i istotny sposób, rozumie znaczenie harmonii ciała i umysłu dla zdrowia człowieka, swoim życiem jest najlepszym przykładem swojej własnej doktryny, jego rzeczywiste rezultaty w pomaganiu ludziom dają wiele powodów do uważnego słuchania, jednak on sam ma zwyczaj bardziej słuchać niż mówić, pokora, uśmiech i szacunek to najbliższe mu cechy. Mógłbym tak wymieniać dalej, ale słowa to za mało. Musisz tego doświadczyć. Martin Jelínek to niezwykle inspirująca osobowość, która – zawsze jakby przy okazji – potrafi nas zafascynować czymś nowym, ilekroć mamy zaszczyt ponownie go spotkać. W ciągu ponad 10 lat uczenia się od niego na różnych frontach, ani w całej epoce naszych studiów akademickich, nie spotkaliśmy kantora, który lepiej potrafiłby rozpalić w człowieku miłość do wiedzy. Bardzo cenne jest to, że w Czechach rośnie już liczba zwolenników jego szkoły, bo właśnie tacy nauczyciele powinni stać po stronie każdego, kto chce móc sensownie rozmawiać ze sobą lub innymi o tym, jak radzić sobie ze swoim zdrowiem. Dzięki kursom ATAC taka szansa otwiera się również dla Ciebie.
Ing. Martin Pala
Od kilku lat interesuję się żywieniem i zdrowym trybem życia. Po ukończeniu studiów chemii i biotechnologii żywności na Wydziale Chemii w Brnie, gdzie kształcimy się temat żywienia był tylko zarysowany, szukałam kursu, który by mnie popchnął znowu trochę dalej. Kurs Mgr. Szczególnie zainteresowała mnie Martina Jelínek jego wszechstronne spojrzenie na problematykę żywienia (połączenie nauki zachodniej i zasady filozofii Wschodu). Dzięki temu kursowi zaczęłam postrzegać zdrowie z wielu punktów widzenia, interesowało mnie także holistyczne podejście, które podkreśla spojrzenie na całą osobę, łącznie z emocjami i środowiskiem, w którym się ona znajduje ruszamy Mapy myśli sprawiły, że nauka stała się przyjemnością i doceniam to także wiele praktycznych uwag. Kurs w pełni spełnił moje oczekiwania. Dziękuję.