Wstęp / Co się u nas studiuje / Złamania zmęczeniowe
Złamania przeciążeniowe to kontuzje, które najczęściej dotykają sportowców. Główną przyczyną jego wystąpienia jest nadmierny stres fizyczny, podczas którego tkanka kostna nie może się regenerować. Występują mikropęknięcia, które najczęściej powstają na kończynach dolnych na skutek chronicznego przeciążenia, a mianowicie na kościach łydkowych, piszczelowych i śródręcznych stopy.
Sportowcy (głównie lekkoatletyka, bieganie, siatkówka, tenis, koszykówka, taniec) to grupa najbardziej dotknięta, ale bynajmniej nie jedyna. Te nieprzyjemne urazy pojawiają się dość często w różnych innych sytuacjach.
Do przeciążenia kości może dojść na przykład na skutek złej jakości obuwia lub braku równowagi w położeniu kości łuku stopy (wysokiego lub niskiego podbicia).
Stosunkowo częstą przyczyną są różne formy zaburzeń odżywiania, na które coraz częściej cierpi populacja (nie tylko sportowa).
U niektórych osób może to być na pierwszy rzut oka czynnik nieistotny w postaci ograniczonego ruchu na słońcu, gdy nie ma wystarczającej produkcji witaminy D3, która odgrywa kluczową rolę w odkładaniu się wapnia w kościach. W połączeniu z niezbilansowaną dietą (np. źródłami D3) taka sytuacja prowadzi do łatwiejszej łamliwości kości.
Rozwój osteoporozy jest bezpośrednio związany z zaburzeniem metabolizmu wapnia i witaminy D3, gdy na skutek odwapnienia kości dochodzi do ich łatwej i częstej łamliwości.
Inną stosunkowo częstą przyczyną złamań zmęczeniowych są wahania w regulacji hormonalnej. Najczęściej dotyczą one populacji kobiet, czyli w okresie klimakterium, lub w ten sposób mogą objawiać się skutki uboczne stosowanej antykoncepcji.
Palenie ma również znaczący wpływ na wytrzymałość kości.
Na długoterminową koncepcję żywienia największy wpływ mają następujące czynniki:
Ilość i jakość białka.
Zawartość białek, w tym ich jakość, wpływa na odkładanie się białek w masie kostnej. W całodniowym schemacie żywienia warto zatem ustalić spożycie białka odpowiadające indywidualnym potrzebom każdej osoby.
Zawartość i stosunek wapnia i fosforu w diecie.
Te dwa elementy w największym stopniu decydują o jakości mineralizacji kości. Większe odchylenie od zalecanych dawek dziennych (lub ich wzajemnych proporcji) będzie objawiać się osłabieniem struktury kości, która tym samym łatwiej będzie pękać pod wpływem nadmiernego obciążenia.
Przyjmowanie witaminy D3.
Kalcyferol (wit. D3) powstaje w skórze pod wpływem światła słonecznego. Jednak znaczna część tej substancji może zostać dostarczona także z pożywieniem (bogatymi źródłami są np. nabiał, wątroba, ryby...). W przypadku niedoboru tej substancji wapń – jeden z najważniejszych minerałów decydujących o wytrzymałości kości – odkłada się w masie kostnej w niewystarczających ilościach.
Zawartość substancji antyżywieniowych.
Niektóre substancje antyżywieniowe (w szczególności grupa fitynianów i szczawianów ) mają zdolność znacznego zmniejszania wchłaniania wapnia z diety. Warto zatem zaplanować długoterminową koncepcję żywienia w taki sposób, aby reprezentacja tych składników w jadłospisie była jak najmniejsza.
Jan Pokorný
Po trzydziestu latach pracy w bankowości zdecydowałem się zmienić dziedzinę i zacząć bardziej skupiać się na dziedzinie odżywczej żywności, zwłaszcza sportowej. Ponieważ nie chciałam studiować na żadnej innej uczelni, szukałam kierunku, który nie byłby tylko „szybkim kursem”, ale dałby mi wystarczająco szerokie podstawy do tej niezwykle interesującej dziedziny. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji w pełni spełnił moje oczekiwania i w pełni spełnił wymóg zdobycia szerokiej, podstawowej wiedzy z tego zakresu. Uzupełnieniem zajęć indywidualnych jest poradnictwo on-line, które umożliwiło interakcję z innymi uczniami i uzyskanie odpowiedzi na pytania głównie praktyczne. Ogólne miesięczne podsumowanie online przygotowane przez pana Jelínka pomogło uporządkować przegląd najważniejszych momentów i powiązań. Comiesięczne testy dostarczały następnie informacji zwrotnej na temat bieżącego poziomu wiedzy. Praca końcowa seminaryjna i test były z pewnością dobrym sprawdzianem ogólnej zdobytej wiedzy. Myślę, że ten kurs jest jednym z najlepszych w ofercie studiów nad żywieniem, zapewnia doskonałą podstawę w szerokim obszarze z potencjałem przyszłej specjalizacji. Serdeczne podziękowania należą się panu Jelínkowi i całemu zespołowi zaangażowanemu w przygotowania. Cieszę się, że dokonałem właściwego wyboru!
Ing. Karolina Kallmünzerová
Bardzo podoba mi się trwałość kursów, możliwość wyboru konkretnego według aktualnych potrzeb. Jeśli jesteś dociekliwym uczniem, w finale czeka na Ciebie pożądana złożoność. I o to właśnie chodzi.
Iva Klozová
Od dłuższego czasu zajmuję się zdrowym trybem życia na poziomie laika. Z biegiem czasu chciałam dalej kształcić się w tym kierunku i szukałam jak i gdzie uzupełniać swoją wiedzę z zakresu żywienia. Choć w Internecie jest mnóstwo informacji na ten temat, to jednak człowiek się w tym gubi i nie wie, co jest słuszne, a co nie. Zgłosili się do mnie kursy pana Jelínka, które zakończyły się certyfikatem, ponieważ chciałabym zawodowo pracować w tej dziedzinie i pomagać ludziom czuć się zdrowo i cieszyć się jedzeniem bez obawy, że przytyje. Zajęcia prowadzone przez pana Jelínka są bardzo dobrze zaprojektowane, pomogły mi zrozumieć zagadnienie w nieco innym świetle i szerszym kontekście. Zdecydowaną większość zdobytej wiedzy udało mi się zastosować w praktyce. Zajęcia prowadzone są bardzo praktycznie i funkcjonalnie, doceniam także możliwość indywidualnego tempa nauki. Bardzo zainteresowała mnie praca nad układaniem jadłospisu i bardzo spodobała mi się przejrzysta analiza produktów spożywczych z podziałem na poszczególne grupy, co pomogło mi sprecyzować jak powinna wyglądać urozmaicona dieta oraz z jakich produktów powinien składać się ogólny jadłospis, jakie zasady powinien należy przestrzegać i jakie parametry składników odżywczych z makro i mikroelementów powinna uwzględniać zbilansowana, zróżnicowana dieta. Chciałbym także podziękować Mistrzowi Jelínkowi za okazaną mi pomoc i pomoc, gdy nie zrozumiałem jakiegoś tematu oraz za szansę pomocy innym osobom na drodze do zdrowszego trybu życia. Z pewnością gorąco polecam wszystkie kursy, w których uczestniczyłem.