Kurzy ATAC

Osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza to stan, w którym zmniejsza się gęstość kości. Następuje utrata białka i minerałów, struktura kości słabnie, a kości łatwo się łamią. Typowymi objawami postępującej osteoporozy są bóle pleców, lekka łamliwość kości (najczęściej złamania biodra).   i kręgów kręgosłupa), powstawanie garbu (kifoza) lub znaczne zmniejszenie ciała   wysokość. Złamania szyjki kości udowej mają najpoważniejszy wpływ na życie – nawet jedna trzecia pacjentów nigdy nie odzyska pełnej sprawności ruchowej.

Istnieje kilka przyczyn utraty masy kostnej:
W odniesieniu do jakości żywienia najczęściej zgłaszane jest długotrwałe zmniejszone spożycie białka, brak witaminy D3 i wapnia. W ostatnich latach monitorowany jest wpływ wysokiego udziału fitoestrogenów w diecie populacji zachodniej (najczęściej wskutek spożywania produktów sojowych ), gdzie substancje te mają zdolność wpływania na regulację hormonalną, a tym samym zmniejszanie gęstości kości.
To także brak ruchu, gdyż aktywność fizyczna poprzez wzmożoną aktywność tkanki mięśniowej zwiększa ogólną gęstość masy kostnej (zawartość białka i składników mineralnych).
Dość istotny wpływ ma wspomniana już regulacja hormonalna – u mężczyzn jest to okres po andropauzie (między 50. a 70. rokiem życia, kiedy następuje znaczny spadek produkcji męskiego hormonu płciowego testosteronu), u kobiet jest to okres po menopauza. Spadek produkcji niektórych hormonów bezpośrednio wpływa na gęstość tkanki kostnej.
Na koniec należy wziąć pod uwagę skutki uboczne niektórych stosowanych leków, najczęściej jest to antykoncepcja u kobiet lub długotrwałe działanie kortykosteroidów.

Na osteoporozę najczęściej chorują kobiety po menopauzie i mężczyźni po andropauzie. Nie ma jednak wyjątków, gdy problem ten pojawia się nawet u stosunkowo młodych kobiet jako przejaw splotu długotrwałego niedoboru białka w diecie, braku aktywności fizycznej i skutków ubocznych stosowania antykoncepcji hormonalnej.

Wpływ diety na osteoporozę

Na wytrzymałość kości w największym stopniu możemy wpłynąć przede wszystkim poprzez dostosowanie naszego stylu życia. Podstawą jest odpowiednia podaż białka. Ponieważ na gęstość kości wpływa nie tylko ilość białka, ale także zawartość i stosunek składników mineralnych, które stanowią ich integralną część, ważne jest, aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia, magnezu, fosforu i fluoru w diecie. Jako najważniejszy pierwiastek wymienia się wapń, na którego jakość metabolizmu w organizmie istotny wpływ ma zawartość magnezu i witaminy D3.
Na poziom wchłaniania wszystkich kluczowych składników odżywczych do kości istotny wpływ ma aktywność fizyczna, większy wpływ mają aktywności beztlenowe. Regularna ekspozycja na słońce ma również swój wpływ poprzez produkcję kalcyferolu (wit. D3).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Viera Krčmáriková

Dziękuję bardzo za możliwość dowiedzenia się tak wiele na temat odżywiania i otwarcia się drzwi do innego obszaru, który mnie interesuje. Oprócz pracy zajmuję się także pracą jako instruktor zajęć grupowych. Spotykałem się z klientami coraz częściej interesuję się poradnictwem żywieniowym, więc postanowiłam połączyć oba w jedno to była słuszna decyzja. Możliwość wzięcia udziału w tym kursie online był dla mnie najlepszym wyborem, aby móc zarządzać nauką podczas pracy i działalność drugorzędna, w którą jestem zaangażowany. Kurs bardzo mi pomógł w zrozumieniu jak faktycznie działa nasz organizm, ale przede wszystkim metabolizm i to, jak się masz poprzez dietę możemy znaleźć właściwą drogę i w ten sposób rozwiązać wiele spraw problemy zdrowotne i dobre samopoczucie. Program nauczania został wystarczająco wyjaśniony i skonsolidowane poprzez zastosowanie teorii poprzez tworzenie menu konkretnych problemów, z którymi spotkamy się w praktyce. Naprawdę doceniam wysiłek wyjaśnienie podstaw żywienia i kilku sposobów odżywiania się lub z punktu widzenia filozofia tradycyjnej medycyny chińskiej, czyli ajurweda. Chociaż jestem podstawowy pomyślnie ukończyła studia i już je przetworzyła, nie mogę się doczekać dalszej edukacji w tej dziedzinie i wierzę, że wszystkie informacje, które pomogły nie tylko mnie, pomogą także moim przyszłym klientom.

Monika Jeglová

Ten kurs był dla mnie na początku dość trudny - wrócić do stanu otrzymywania większej ilości informacji, nauczyć się uczyć na nowo, a ponieważ jestem kompletnym laikiem, często nie było to dla mnie łatwe. Naprawdę straciłam panowanie nad niektórymi menu i dosłownie miałam ochotę wyrzucić laptopa przez okno :), ale z czasem popadłam w „uzależnienie”. Pochłaniałam każde słowo, nie mogłam się doczekać, kiedy zrobię sobie kawę i zasiądę do studiowania tekstów. Stopniowo nawet tworzenie menu stało się łatwiejsze. Kurs spędził ze mną ostatnie pół roku (nawet na wakacjach, na plaży, na wycieczkach) i faktem jest, że będzie mi go brakowało. To nierealne, w jaki sposób zaprojektowano to badanie – ze wszystkich stron i perspektyw! Podobało mi się, że nie położyłeś całkowitego nacisku na "zmiażdżenie" wszystkich definicji na pamięć (zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy wszystko można stopniowo znaleźć w sieci - oczywiście nie tak kompleksowo, nie chcę w ogóle porównywać ), ale nacisk położono na opanowanie nauki głównie w praktyce. Ważne było dla mnie również uświadomienie sobie i odnalezienie własnej drogi, ponieważ Ty nie tylko wyznaczyłeś nam kierunek, ale dałeś nam różne perspektywy. Zatem wielkie DZIĘKUJĘ ode mnie!

Jaroslava Hudcová

Kursy Mgr. Wybrałem Martina Jelínka po przeczytaniu referencji i oglądając krótki film demonstracyjny. Martin Jelínek jest świetnym ekspertem ds zdrowa dieta i zdrowy styl życia. Jego znajomość języka chińskiego tradycyjnego medycyna, ajurweda i inne kierunki są ogromne. Zapisałem się Kurs na Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji, byłam nim miło zaskoczona profesjonalne podejście. Kurs trwa 6 miesięcy, podczas którego wiele zyskasz wiedzę i informacje, które pomogą Ci rozpocząć działalność gospodarczą w obszarach zdrowego odżywiania i zmian w stylu życia. Chciałbym Ci podziękować wykładowcy Martinowi Jelínkowi za profesjonalne podejście do studentów, budzi mój ogromny podziw dla jego niesamowitej wiedzy z zakresu zdrowia żywnościowy. Teraz rozumiem, że kursy krótkoterminowe dostępne pod adresem innych firm, nie są w stanie dorównać jakością zdobytej wiedzy.