Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza to stan, w którym zmniejsza się gęstość kości. Następuje utrata białka i minerałów, struktura kości słabnie, a kości łatwo się łamią. Typowymi objawami postępującej osteoporozy są bóle pleców, lekka łamliwość kości (najczęściej złamania biodra).   i kręgów kręgosłupa), powstawanie garbu (kifoza) lub znaczne zmniejszenie ciała   wysokość. Złamania szyjki kości udowej mają najpoważniejszy wpływ na życie – nawet jedna trzecia pacjentów nigdy nie odzyska pełnej sprawności ruchowej.

Istnieje kilka przyczyn utraty masy kostnej:
W odniesieniu do jakości żywienia najczęściej zgłaszane jest długotrwałe zmniejszone spożycie białka, brak witaminy D3 i wapnia. W ostatnich latach monitorowany jest wpływ wysokiego udziału fitoestrogenów w diecie populacji zachodniej (najczęściej wskutek spożywania produktów sojowych ), gdzie substancje te mają zdolność wpływania na regulację hormonalną, a tym samym zmniejszanie gęstości kości.
To także brak ruchu, gdyż aktywność fizyczna poprzez wzmożoną aktywność tkanki mięśniowej zwiększa ogólną gęstość masy kostnej (zawartość białka i składników mineralnych).
Dość istotny wpływ ma wspomniana już regulacja hormonalna – u mężczyzn jest to okres po andropauzie (między 50. a 70. rokiem życia, kiedy następuje znaczny spadek produkcji męskiego hormonu płciowego testosteronu), u kobiet jest to okres po menopauza. Spadek produkcji niektórych hormonów bezpośrednio wpływa na gęstość tkanki kostnej.
Na koniec należy wziąć pod uwagę skutki uboczne niektórych stosowanych leków, najczęściej jest to antykoncepcja u kobiet lub długotrwałe działanie kortykosteroidów.

Na osteoporozę najczęściej chorują kobiety po menopauzie i mężczyźni po andropauzie. Nie ma jednak wyjątków, gdy problem ten pojawia się nawet u stosunkowo młodych kobiet jako przejaw splotu długotrwałego niedoboru białka w diecie, braku aktywności fizycznej i skutków ubocznych stosowania antykoncepcji hormonalnej.

Wpływ diety na osteoporozę

Na wytrzymałość kości w największym stopniu możemy wpłynąć przede wszystkim poprzez dostosowanie naszego stylu życia. Podstawą jest odpowiednia podaż białka. Ponieważ na gęstość kości wpływa nie tylko ilość białka, ale także zawartość i stosunek składników mineralnych, które stanowią ich integralną część, ważne jest, aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia, magnezu, fosforu i fluoru w diecie. Jako najważniejszy pierwiastek wymienia się wapń, na którego jakość metabolizmu w organizmie istotny wpływ ma zawartość magnezu i witaminy D3.
Na poziom wchłaniania wszystkich kluczowych składników odżywczych do kości istotny wpływ ma aktywność fizyczna, większy wpływ mają aktywności beztlenowe. Regularna ekspozycja na słońce ma również swój wpływ poprzez produkcję kalcyferolu (wit. D3).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Andrea Kroupová

Kiedy zastanawiałam się, gdzie zdobędę wartościową wiedzę na temat żywienia, bardzo ważne było dla mnie, aby opinie wykładowcy pokrywały się z moim nastawieniem życiowym. Długo szukałam i zastanawiałam się gdzie aplikować. Zniechęcał mnie także fakt, że większość kursów trwała bardzo krótko, w którym – moim zdaniem – nie da się przyswoić wystarczającej ilości informacji. Kiedy zapytałem jedną osobę, na której wykładzie uczestniczyłem, kto według niej ma największe zdolności – odpowiedział, że był to Martin Jelínek… I tak się to wszystko zaczęło. Poznałem też osobiście Martina Jelínka – i bardzo się z tego cieszę. Wierzę, że nie było to ostatnie spotkanie. Polecam wszystkim także inne kursy - na przykład Siłę Myśli - bo w życiu nic nie dzieje się przez przypadek :-) Nie przez przypadek wybrałam studia u Martina Jelínka... Ty też spróbuj, wygrałeś nie żałuj!

Radovan Líška

Na początku decydowałem się pomiędzy kilkoma kursami z zakresu dietetyki. Już na pierwszym spotkaniu z Mgr. Przekonał mnie o tym Martin Jelínek Dokonałem właściwego wyboru. Pan Jelínek oferuje kompleksowe spojrzenie na żywienie. On to lubi wydaje mi się, że on patrzy na wszystko z punktu widzenia i potrafi je wszystkie podsumować zalety i wady okolicy. Ten kurs bardzo mnie wzbogacił i zapewnił nowe spojrzenie na dziedzinę żywienia. Dał mi także możliwość poświęcenia się przyszłość poradnictwa żywieniowego.

Janik Andrzej

Kurs na Doradcę Żywienia i Suplementacji był dla mnie zdecydowanie wzbogaceniem osobowości i pracy. Dzięki kursowi zrozumiałam, co robić, a czego nie na czym się skupić, a co odpuścić. Pan Jelínek to profesjonalista w każdym calu, kurs składa się z trzech map myśli dziennie, które pomogą danej osobie pamiętaj o najważniejszych sprawach. Bardzo podoba mi się możliwość dostępu do informacji i zamknięta sekcja dla absolwentów, która stanowi doskonałe wsparcie zajęć praktycznych doradztwo. Wspaniale jest mieć za plecami profesjonalistę, który udzieli porady. Są też książki i płyty CD ogromna korzyść dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zdecydowanie polecam kurs.