Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Klimakterium

Klimakterium

Klimakterium

Menopauza (nazywana okresem przejściowym kobiecym lub klimakterium) pojawia się w życiu kobiety w okresie, gdy organizm nie jest w stanie się rozmnażać i urodzić dziecka i w tej sytuacji cykl menstruacyjny zostaje zatrzymany. Stan ten występuje najczęściej w wieku od 50 do 55 lat. roku życia kobiety, ale często przesuwa się on w jedną lub drugą stronę, dlatego na ogół podawany jest przedział 45-60 lat. W tym okresie następuje gwałtowny spadek produkcji estrogenów, czemu towarzyszy szereg zmian metabolicznych, psychologicznych i hormonalnych. Klimakterium trwa zwykle kilka lat.

Na początek menopauzy wpływa kilka czynników. Na niektóre z nich kobieta nie może mieć wpływu, na inne można wpływać:

1. Nienaruszalny.

  • wiek wystąpienia pierwszej miesiączki (im późniejsza pierwsza miesiączka, tym później nastąpi menopauza),
  • czas trwania cyklu miesięcznego (im dłuższy jest cykl miesięczny u kobiety, tym można przypuszczać, że menopauza nastąpi później),
  • rasa ludzka.

2. Możliwość wpływu.

  • liczba urodzeń (im więcej dzieci urodzi kobieta, tym później można spodziewać się menopauzy),
  • palenie (jeśli kobieta jest palaczką, początek menopauzy będzie wcześniejszy),
  • czynniki społeczno-ekonomiczne,
  • Lokalizacja geograficzna,
  • Wysokość.

Zmiany hormonalne powodują:

  • zmiany masy ciała,
  • redystrybucja tłuszczu podskórnego,
  • objawy osteoporozy,
  • zwiększona pigmentacja skóry,
  • redukcja piersi,
  • uderzenia gorąca i pocenie się,
  • Zaburzenia snu,
  • zaburzenia psychiczne,
  • niemożność utrzymania,
  • zmiany ciśnienia krwi,
  • wzrost poziomu tłuszczów we krwi, a co za tym idzie ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Wpływ diety na przebieg menopauzy

Dostosowanie diety w tym okresie wiąże się z przestrzeganiem kilku zasad:

1. Regulacja proporcji i jakości białek.
Zmiany hormonalne skutkują utratą masy mięśniowej. Dlatego pożądane jest monitorowanie proporcji białka w diecie.

2. Wystarczające spożycie wapnia i magnezu.
Wapń wraz z innymi czynnikami decyduje m.in. o gęstości kości, tj. zapobieganie rozwojowi osteoporozy.

3. Zwiększanie spożycia witaminy D.
Jest to szczególnie ważne jako wsparcie stosowania wapnia. Mamy znaczne niedobory tej witaminy, dlatego oprócz diety warto także zastosować suplementację wspomagającą.

4. Zapewnienie wystarczającej ilości błonnika.
Zasada ta przeplata się z większością zaleceń żywieniowych. W kontekście menopauzy jest to istotne przede wszystkim ze względu na wspomaganie działania mikroflory jelitowej, która reguluje cały szereg procesów metabolicznych w organizmie.

5. Regulacja ilości i jakości tłuszczów.
Kluczem jest kontrolowanie proporcji kwasów tłuszczowych (nasyconych do nienasyconych lub omega-3 do omega-6).

6. Zwiększanie spożycia fitoestrogenów.
Wskazane jest regularne uwzględnianie w diecie źródeł fitoestrogenów, tj. rośliny strączkowe, nasiona lnu czy suplementy diety.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Erika Ištvániková

Bardzo przyjemna, półroczna forma nauki online. Martin Jelínek zawsze chętnie odpowiadał na wszystkie moje pytania przez telefon. A było ich naprawdę niewiele :-)

Veronika Krčmová

Kurs mgr. Właśnie taka jest Jelínka „Doradca ds. Żywienia i Suplementacji”. Szukałem. Spodobała mi się forma nauki online i tworzenie map myśli, dzięki temu codziennie przyglądałam się programowi nauczania, a zwłaszcza jego kompleksowości widok człowieka. Podejście pana Jelínka i innych osób z kursu jest doskonałe rewelacja, gorąco polecam każdemu.

Ludmila Koplíková

Program kursu jest tak skonstruowany, że nawet ja, po 70. roku życia, poradzę sobie z nim bez większych problemów dała radę i udowodniła, że na naukę nigdy nie jest za późno. Porównałbym jego ukończenie szkoły do przyjemnego sportu pełnego adrenaliny – pracy, ekscytacji i strachu przed wynikami badań a potem radość z dobrego wyniku. Szczególnie doceniam „Biuro Doradztwa Studenckiego”, które służy także jako źródło bardzo cennych informacji.