Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Klimakterium

Klimakterium

Klimakterium

Menopauza (nazywana okresem przejściowym kobiecym lub klimakterium) pojawia się w życiu kobiety w okresie, gdy organizm nie jest w stanie się rozmnażać i urodzić dziecka i w tej sytuacji cykl menstruacyjny zostaje zatrzymany. Stan ten występuje najczęściej w wieku od 50 do 55 lat. roku życia kobiety, ale często przesuwa się on w jedną lub drugą stronę, dlatego na ogół podawany jest przedział 45-60 lat. W tym okresie następuje gwałtowny spadek produkcji estrogenów, czemu towarzyszy szereg zmian metabolicznych, psychologicznych i hormonalnych. Klimakterium trwa zwykle kilka lat.

Na początek menopauzy wpływa kilka czynników. Na niektóre z nich kobieta nie może mieć wpływu, na inne można wpływać:

1. Nienaruszalny.

  • wiek wystąpienia pierwszej miesiączki (im późniejsza pierwsza miesiączka, tym później nastąpi menopauza),
  • czas trwania cyklu miesięcznego (im dłuższy jest cykl miesięczny u kobiety, tym można przypuszczać, że menopauza nastąpi później),
  • rasa ludzka.

2. Możliwość wpływu.

  • liczba urodzeń (im więcej dzieci urodzi kobieta, tym później można spodziewać się menopauzy),
  • palenie (jeśli kobieta jest palaczką, początek menopauzy będzie wcześniejszy),
  • czynniki społeczno-ekonomiczne,
  • Lokalizacja geograficzna,
  • Wysokość.

Zmiany hormonalne powodują:

  • zmiany masy ciała,
  • redystrybucja tłuszczu podskórnego,
  • objawy osteoporozy,
  • zwiększona pigmentacja skóry,
  • redukcja piersi,
  • uderzenia gorąca i pocenie się,
  • Zaburzenia snu,
  • zaburzenia psychiczne,
  • niemożność utrzymania,
  • zmiany ciśnienia krwi,
  • wzrost poziomu tłuszczów we krwi, a co za tym idzie ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Wpływ diety na przebieg menopauzy

Dostosowanie diety w tym okresie wiąże się z przestrzeganiem kilku zasad:

1. Regulacja proporcji i jakości białek.
Zmiany hormonalne skutkują utratą masy mięśniowej. Dlatego pożądane jest monitorowanie proporcji białka w diecie.

2. Wystarczające spożycie wapnia i magnezu.
Wapń wraz z innymi czynnikami decyduje m.in. o gęstości kości, tj. zapobieganie rozwojowi osteoporozy.

3. Zwiększanie spożycia witaminy D.
Jest to szczególnie ważne jako wsparcie stosowania wapnia. Mamy znaczne niedobory tej witaminy, dlatego oprócz diety warto także zastosować suplementację wspomagającą.

4. Zapewnienie wystarczającej ilości błonnika.
Zasada ta przeplata się z większością zaleceń żywieniowych. W kontekście menopauzy jest to istotne przede wszystkim ze względu na wspomaganie działania mikroflory jelitowej, która reguluje cały szereg procesów metabolicznych w organizmie.

5. Regulacja ilości i jakości tłuszczów.
Kluczem jest kontrolowanie proporcji kwasów tłuszczowych (nasyconych do nienasyconych lub omega-3 do omega-6).

6. Zwiększanie spożycia fitoestrogenów.
Wskazane jest regularne uwzględnianie w diecie źródeł fitoestrogenów, tj. rośliny strączkowe, nasiona lnu czy suplementy diety.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ondra a Míša Dobiáškovi

Wyobraź sobie, jak by to było mieć nauczyciela, który przez ponad połowę swojego życia rozwijał się w niezwykłym tempie osobiście i zawodowo, naukowe podejście świata zachodniego jest jego podstawą, a nie sufitem, ma odwagę iść pod prąd, jeśli prąd płynie w złym kierunku, dzięki godnemu podziwu zakresowi i głębokości swojej wiedzy jest w stanie przekazać wiedzę w angażujący i istotny sposób, rozumie znaczenie harmonii ciała i umysłu dla zdrowia człowieka, swoim życiem jest najlepszym przykładem swojej własnej doktryny, jego rzeczywiste rezultaty w pomaganiu ludziom dają wiele powodów do uważnego słuchania, jednak on sam ma zwyczaj bardziej słuchać niż mówić, pokora, uśmiech i szacunek to najbliższe mu cechy. Mógłbym tak wymieniać dalej, ale słowa to za mało. Musisz tego doświadczyć. Martin Jelínek to niezwykle inspirująca osobowość, która – zawsze jakby przy okazji – potrafi nas zafascynować czymś nowym, ilekroć mamy zaszczyt ponownie go spotkać. W ciągu ponad 10 lat uczenia się od niego na różnych frontach, ani w całej epoce naszych studiów akademickich, nie spotkaliśmy kantora, który lepiej potrafiłby rozpalić w człowieku miłość do wiedzy. Bardzo cenne jest to, że w Czechach rośnie już liczba zwolenników jego szkoły, bo właśnie tacy nauczyciele powinni stać po stronie każdego, kto chce móc sensownie rozmawiać ze sobą lub innymi o tym, jak radzić sobie ze swoim zdrowiem. Dzięki kursom ATAC taka szansa otwiera się również dla Ciebie.

Ing. Petr Nytra

8 lat temu, kiedy zaczynałem pracę jako trener fitness, byłem w centrum fitness poznał Martina Jelínka. Zaczęło się od kilku pytań, które dokładnie sprawdziłem i upewnił się, że ma całkowitą rację w sprawie tego, o co pytam. Często tak było odpowiedzi oparte na informacjach-faktach były trudne nawet w Internecie przeszukiwalne. Już wtedy zdałem sobie sprawę, że znalazłem kogoś, kto zapewni wystarczająco dobre odpowiedzi na moje bardzo trudne i dość trudne szczegółowe pytania z zakresu reżimów żywieniowych i suplementacji. Nie trwało to długo długo i ukończyłam kurs Doradca Żywienia i Suplementacji. To by wystarczyło powiedzieć, że jego obiektywność, fakty i forma, w jakiej jest przedstawiona, mi całkowicie zmienił sposób, w jaki patrzymy na jedzenie i sposób, w jaki je jemy. Układ kurs jest wyważony i szczegółowy, ale nie na tyle, aby zniechęcić do jego realizacji Ukończ to. Z perspektywy czasu oceniam go jako najlepszą możliwą bramę do świata tego numeru uzupełnił znakomity lektor, którego przemówienie jest zrozumiały i zawsze dostępny, aby wyjaśnić wszelkie pytania lub problemy. Doświadczenie ponad 15 lat mówi samo za siebie, podejście do życia, do siebie, forma studiów dla wszystkich, zarówno laików, jak i doświadczony „matador” z branży. Na zakończenie chciałbym bardzo podkreślić, że dzisiejszy świata, możliwość dostępu do Internetu z tego obszaru czyni go dosłownie dziewiczym dżungla, w której potrzebujesz „maczety” i doświadczonego tubylca, aby ją zjeść systematycznie i bezpiecznie przejeżdżane. Tę bogatą wiedzę przekazuję swoim klientom, próbuję na sobie i Kontynuuję swoją drogę edukacyjną na innych kursach.

Ing. Blanka Vašková

Choć mój zawód jest czysto techniczny, to całe życie interesuję się ochroną zdrowia. Już jako dziecko chodziłam do sklepów zielarskich, a w domu jedliśmy głównie to, co rosło w ogrodzie. Z zainteresowaniem czytam książki o tej tematyce. Potem przyszła praca z biorezonansem i detoksykacją z preparatami Joalis i entuzjazm dla efektów, jakie to wszystko może przynieść w dziedzinie zdrowia. Potem, gdy w mailu dostałem od znajomego link do kursu Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji z rekomendacją: „Kiedyś wykładał dla naszej firmy i był naprawdę dobry.”, powiedziałem sobie: OK, chciałbym ten kurs informacje tutaj, biorąc pod uwagę częste sprzeczności, mogła to uporządkować. Więc pójdę na kurs. Muszę przyznać, że jedyne z czym się zmagałam na kursie to czas, którego do tej pory nie udało mi się złapać, bo jestem bardzo zajęta swoim czasem. Poza tym muszę powiedzieć, że byłem bardzo mile zaskoczony złożonością i rozległością całego kursu. Zawsze z utęsknieniem czekałem na sobotę, kiedy to nadrabiałem mniej więcej cały tydzień, kiedy to zapoznawałem się z treścią innych tematów i znów uczyłem się czegoś nowego. Połączenie nauki w formie sukcesywnie publikowanych tematów, możliwości pisemnej dyskusji oraz regularnych comiesięcznych spotkań z wykładowcą sprawiło, że kurs był urozmaicony i ciekawy. Na pewno pożytecznym było to, że nasza wiedza była regularnie sprawdzana, dlatego nie było możliwości zaliczenia kursu jedynie formalnie. To, co bardzo sobie cenię, to fakt, że materiały dydaktyczne udostępniane są absolwentom także po zakończeniu studiów, dzięki czemu mają oni dostęp do nowej wiedzy z tego zakresu. Współczesny człowiek narażony jest na wiele stresów (stres, zanieczyszczone środowisko, choroby cywilizacyjne itp.) i jeśli chce sobie z nimi poradzić w miarę w miarę dobrym zdrowiu, to wiedzę i znajomości z zakresu żywienia uważam za jeden z podstawowych wiedzę, którą powinien posiadać. Dlatego polecam ten kurs każdemu, komu nie jest obojętne zdrowie swoje i swoich bliskich. To inwestycja, która się opłaca. Mówiąc jeszcze lepiej, jest to niespotykanie korzystny stosunek ceny do jakości z korzyścią na całe życie.