Wstęp / Co się u nas studiuje / Klimakterium
Menopauza (nazywana okresem przejściowym kobiecym lub klimakterium) pojawia się w życiu kobiety w okresie, gdy organizm nie jest w stanie się rozmnażać i urodzić dziecka i w tej sytuacji cykl menstruacyjny zostaje zatrzymany. Stan ten występuje najczęściej w wieku od 50 do 55 lat. roku życia kobiety, ale często przesuwa się on w jedną lub drugą stronę, dlatego na ogół podawany jest przedział 45-60 lat. W tym okresie następuje gwałtowny spadek produkcji estrogenów, czemu towarzyszy szereg zmian metabolicznych, psychologicznych i hormonalnych. Klimakterium trwa zwykle kilka lat.
Na początek menopauzy wpływa kilka czynników. Na niektóre z nich kobieta nie może mieć wpływu, na inne można wpływać:
1. Nienaruszalny.
2. Możliwość wpływu.
Zmiany hormonalne powodują:
Dostosowanie diety w tym okresie wiąże się z przestrzeganiem kilku zasad:
1. Regulacja proporcji i jakości białek.
Zmiany hormonalne skutkują utratą masy mięśniowej. Dlatego pożądane jest monitorowanie proporcji białka w diecie.
2. Wystarczające spożycie wapnia i magnezu.
Wapń wraz z innymi czynnikami decyduje m.in. o gęstości kości, tj. zapobieganie rozwojowi osteoporozy.
3. Zwiększanie spożycia witaminy D.
Jest to szczególnie ważne jako wsparcie stosowania wapnia. Mamy znaczne niedobory tej witaminy, dlatego oprócz diety warto także zastosować suplementację wspomagającą.
4. Zapewnienie wystarczającej ilości błonnika.
Zasada ta przeplata się z większością zaleceń żywieniowych. W kontekście menopauzy jest to istotne przede wszystkim ze względu na wspomaganie działania mikroflory jelitowej, która reguluje cały szereg procesów metabolicznych w organizmie.
5. Regulacja ilości i jakości tłuszczów.
Kluczem jest kontrolowanie proporcji kwasów tłuszczowych (nasyconych do nienasyconych lub omega-3 do omega-6).
6. Zwiększanie spożycia fitoestrogenów.
Wskazane jest regularne uwzględnianie w diecie źródeł fitoestrogenów, tj. rośliny strączkowe, nasiona lnu czy suplementy diety.
Karolína Smutná
Na kursy pana Jelínka chodziłam jako osoba pracująca w terenie. Zdecydowałem się skorzystać z pomocy i gdy szukałem dla niej dobrego kursu, który mógłby ukończyć i zdobyć niezbędną wiedzę, otrzymałem rekomendację na kursy ATAC. Dowiadując się o szczegółach kursu bardzo zainteresowało mnie kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim długość kursu, która była dwukrotnie dłuższa w porównaniu z innymi „szybkimi kursami”, możliwość łączenia nauki online i stacjonarnej, a przede wszystkim możliwość korzystania z gier edukacyjnych, przy których można od razu wykorzystaj zdobytą wiedzę w praktyce i otrzymuj doskonałe opinie . Nie wahałam się i zapisałam na kurs nie tylko mojego nowego asystenta, ale i siebie. Myślałam, że po 8 latach doświadczenia w branży fitness, układaniu jadłospisów i dziesiątkach treningów wybiorę się jedynie na „odświeżenie” swojej wiedzy, jednak już od pierwszego wspólnego seminarium w Pradze zostałam całkowicie zwiedziona. Pan Jelínek ma zupełnie inny styl nauczania i spojrzenie na dany temat. Byłem całkowicie oczarowany jego podejściem i często słuchałem jego wykładów z zapartym tchem, starając się wyłapać każde słowo. Nie twierdzę, że nie było mi trudno otworzyć głowę na nieco inny sposób myślenia niż klasyczny sposób myślenia fitness, spróbować połączyć rzeczy, więcej myśleć o związku przyczynowo-skutkowym. Ale byłem podekscytowany tym, jak nagle wszystko nabrało sensu, zrozumiałem powiązania i zajrzałem pod powierzchnię idealnego związku między odżywianiem a ludzkim ciałem. Byłem tak podekscytowany, że zgodziłem się z panem Jelínkiem na kontynuację samokształcenia w formie osobistych konsultacji, kiedy od czasu do czasu jeżdżę do niego z Pragi do Ostrawy i zawsze nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, jakie nowe rzeczy przyniosę uczyć się i uczyć. Czytałam kiedyś piękne powiedzenie: „kiedy uczeń jest gotowy, pojawia się nauczyciel” i jestem niesamowicie szczęśliwa, że pan Jelínek „pojawił się” w moim życiu i jestem zaszczycona, że mogę się od niego uczyć. Jeśli więc jesteś gotowy - znalazłeś najlepszego nauczyciela.
Šárka Šedá
Kurs Pana Jelínka dosłownie mnie zachwycił, przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Już po kilku tygodniach nauki na tym kursie wiedziałam, że na pewno nie będzie on ostatnim. Najbardziej ekscytowała mnie (wiem, że się powtarzam, ale nie da się tego inaczej powiedzieć) gry edukacyjnej ZOF, bo co innego nauczyć się czegoś, a co innego umieć to poprawnie wykorzystać w praktyce, co to inna rzecz w porównaniu z innymi kursami, o których myśli na kursach pana Jelínka. Chęć, uczynność, indywidualne podejście - takie są Kursy Atac.
Petra Pokorová, DiS.
Jestem terapeutą żywieniowym i poszukiwałam możliwości dalszego samokształcenia. Ze względu na mój napięty harmonogram z radością przyjąłem formę zdalną kursu żywienia Mgr. Jelínka – czyli połączenie samodzielnej nauki z wykorzystaniem tzw. map myśli i osobistego spotkania z wykładowcą na wspólnych seminariach w Pradze. Poszczególne rozdziały, które zostały bardzo dobrze i sprawnie opracowane, dosłownie i w przenośni wciągały mnie w dane zagadnienie. Poczułam ogromny przypływ energii i chęć zdobywania coraz większej ilości informacji. Dziś patrzę na problematykę żywienia człowieka oczami medycyny holistycznej. Poznałam podstawy Ajurwedy i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Mogę już pomóc osobom, które doszły do ślepego zaułka medycyny klasycznej. Ten kurs jest naprawdę wyjątkowy w swoich czasach. Mogę tylko polecić.