Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) to zaburzenie czynnościowe jelita grubego. Do najczęstszych objawów należą:

  • ból brzucha aż do skurczów,
  • bębnica,
  • gaz,
  • parcie na stolec,
  • problemy jelitowe – biegunka, zaparcia,
  • uczucie niedostatecznego opróżnienia po wizycie w toalecie,
  • domieszka śluzu w kale.

Dokładna przyczyna tego zespołu nie jest znana, ale uważa się, że jest on związany z:

1. Problemy trawienne.
W zespole jelita drażliwego dochodzi do zmian w perystaltyce jelit, przez co treść pofermentacyjna przechodzi przez układ pokarmowy albo zbyt szybko, albo wolno. Kiedy pokarm przemieszcza się zbyt szybko przez układ trawienny, pojawia się biegunka, ponieważ nie ma wystarczająco dużo czasu na wchłonięcie wody z pożywienia.

2. Zwiększona wrażliwość jelit.
Niektóre osoby mogą być nadwrażliwe na sygnały wysyłane do mózgu przez przewód pokarmowy (dotyczące głodu, sytości lub chęci wypróżnienia). Ta nadwrażliwość będzie następnie objawiać się łagodnymi trudnościami trawiennymi.

3. Stres emocjonalny.
Intensywne stany emocjonalne (stres, niepokój...) mają zdolność wywoływania zmian chemicznych, które zakłócają normalne funkcjonowanie układu trawiennego.

4. Jakość diety.
Do najczęściej wymienianych problematycznych produktów spożywczych należą:

  • alkohol,
  • czekolada,
  • napoje zawierające kofeinę (herbata, kawa, napoje typu cola i napoje energetyczne),
  • napoje gazowane,
  • tłuste potrawy,
  • fast food (ciasteczka, chipsy...),
  • laktoza,
  • alergeny pokarmowe.

Wpływ diety na zespół jelita drażliwego

Objawy zespołu jelita drażliwego można korygować poprzez dostosowanie diety skupiającej się na:

1. Ograniczenie nietolerancyjnej żywności.
Konieczne jest monitorowanie, które pokarmy mają wpływ na wywoływanie objawów zespołu. Jeśli osoba dotknięta chorobą prowadzi dokumentację, łatwo jest stopniowo eliminować nieodpowiednią żywność lub substancje. Są to najczęściej:

  • mleko,
  • smażone jedzenie,
  • cebula,
  • czosnek,
  • pikantne jedzenie,
  • źródła fruktozy (słodziki, słodzone napoje).

W praktyce w kontekście leczenia IBS coraz częściej stosuje się dietę low FODMAP, co daje ciekawe rezultaty.

2. Zwiększanie spożycia błonnika.
Ma to zastosowanie w sytuacjach, gdy jadłospis wykazuje swój długotrwały deficyt. Wystarczająca ilość błonnika stabilizuje perystaltykę jelit, wpływa na gospodarkę wodną w jelitach i zapewnia odżywienie mikroflory jelitowej. Należy zachować ostrożność, aby zbyt gwałtownie zwiększyć objętość włókna, co może spowodować większą reakcję perystaltyczną. Jednocześnie poruszono także kwestię związku z FODMAP, gdy konieczne jest przestrzeganie ograniczenia spożycia oligosacharydów jako źródła rozpuszczalnych frakcji błonnika.

3. Modyfikacja aktywności mikroflory jelitowej.
Mając na uwadze indywidualne potrzeby jednostki, ma na celu:

  • wystarczająca ilość prebiotyków w diecie,
  • podaż probiotyków,
  • stosowanie symbiotyków (suplementów zawierających probiotyki i prebiotyki).

Tutaj także trzeba podkreślić związek z FODMAPami, tj. należy zająć się formą diety, a następnie zasadnością potencjalnej suplementacji.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Kateřina Sanetrníková

W ramach swojej pracy z zakresu żywienia poszukiwałam odpowiedniego kursu, który poprowadziłby mnie dalej. Ponieważ jednak jestem mamą trójki małych dzieci, ciężko było mi co tydzień dojeżdżać na kurs żywieniowy. Dopóki nie trafiłam na kurs internetowy Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji, który przypadł mi do gustu ze względu na szeroki zakres, formę nauki i wgląd w żywienie z kilku obszarów. Kurs był dla mnie bardzo przydatny i potwierdził, że podążam we właściwym kierunku. Na kursie pogłębiłem swoją wiedzę z danego obszaru i zdobyłem wiele nowych informacji. Gorąco polecam kurs każdemu, kto naprawdę chce pomagać innym, a nie tylko szuka certyfikatu.

Daniel Lupienski

Kiedy zaczynałam szukać kursu z zakresu żywienia, liczyłam na to, że będzie on akredytowany. Po pewnym czasie odkryłam kurs Doradca Żywienia i Suplementacji, który nie był akredytowany, więc w pierwszej chwili go przeoczyłam. Inne akredytowane kursy, które znalazłem, wydawały mi się zbyt krótkie, więc zacząłem zastanawiać się, dlaczego kurs Doradca ds. Żywienia i suplementacji nie był akredytowany. Po chwili zrozumiałem i zarejestrowałem się. Tak wielu rzeczy, których nauczył mnie ten kurs, z pewnością nie mógłby zaoferować inny akredytowany kurs. Forma online bardzo mi odpowiadała (mogłam uczyć się, kiedy miałam czas i ochotę). Bardzo cenię sobie pokój konsultacyjny przy każdej lekcji, gdzie można zapytać o wszystko na temat danej lekcji, a lektor odpowie w możliwie najkrótszym czasie. Gra edukacyjna jest bardzo ładnie wykonana i od razu widać, gdzie masz braki w wyglądzie menu. Jeśli interesujesz się światem żywienia, weź udział w tym kursie. Nie pożałujesz.

Juliana Hulejová

Cieszę się, że wybrałam te kursy, bo dały mi wszystko, czego potrzebowałem Dzięki możliwości kontaktu z takim specjalistą jak jest mgr inż. Jelínek, zrozumiałam wiele niespójności, które mam w ciągu kilku lat Zebrane „samokształcenie” żywienia. Doceniam to, jak posuwasz się do przodu i nie mogę się doczekać na inne wspaniałe i ciekawe kursy, które przygotowujesz. Pragnę podziękować za profesjonalizm, świetną formę nauki i Waszą pozytywne nastawienie, był to zdecydowanie najlepszy wybór.