Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) to zaburzenie czynnościowe jelita grubego. Do najczęstszych objawów należą:

  • ból brzucha aż do skurczów,
  • bębnica,
  • gaz,
  • parcie na stolec,
  • problemy jelitowe – biegunka, zaparcia,
  • uczucie niedostatecznego opróżnienia po wizycie w toalecie,
  • domieszka śluzu w kale.

Dokładna przyczyna tego zespołu nie jest znana, ale uważa się, że jest on związany z:

1. Problemy trawienne.
W zespole jelita drażliwego dochodzi do zmian w perystaltyce jelit, przez co treść pofermentacyjna przechodzi przez układ pokarmowy albo zbyt szybko, albo wolno. Kiedy pokarm przemieszcza się zbyt szybko przez układ trawienny, pojawia się biegunka, ponieważ nie ma wystarczająco dużo czasu na wchłonięcie wody z pożywienia.

2. Zwiększona wrażliwość jelit.
Niektóre osoby mogą być nadwrażliwe na sygnały wysyłane do mózgu przez przewód pokarmowy (dotyczące głodu, sytości lub chęci wypróżnienia). Ta nadwrażliwość będzie następnie objawiać się łagodnymi trudnościami trawiennymi.

3. Stres emocjonalny.
Intensywne stany emocjonalne (stres, niepokój...) mają zdolność wywoływania zmian chemicznych, które zakłócają normalne funkcjonowanie układu trawiennego.

4. Jakość diety.
Do najczęściej wymienianych problematycznych produktów spożywczych należą:

  • alkohol,
  • czekolada,
  • napoje zawierające kofeinę (herbata, kawa, napoje typu cola i napoje energetyczne),
  • napoje gazowane,
  • tłuste potrawy,
  • fast food (ciasteczka, chipsy...),
  • laktoza,
  • alergeny pokarmowe.

Wpływ diety na zespół jelita drażliwego

Objawy zespołu jelita drażliwego można korygować poprzez dostosowanie diety skupiającej się na:

1. Ograniczenie nietolerancyjnej żywności.
Konieczne jest monitorowanie, które pokarmy mają wpływ na wywoływanie objawów zespołu. Jeśli osoba dotknięta chorobą prowadzi dokumentację, łatwo jest stopniowo eliminować nieodpowiednią żywność lub substancje. Są to najczęściej:

  • mleko,
  • smażone jedzenie,
  • cebula,
  • czosnek,
  • pikantne jedzenie,
  • źródła fruktozy (słodziki, słodzone napoje).

W praktyce w kontekście leczenia IBS coraz częściej stosuje się dietę low FODMAP, co daje ciekawe rezultaty.

2. Zwiększanie spożycia błonnika.
Ma to zastosowanie w sytuacjach, gdy jadłospis wykazuje swój długotrwały deficyt. Wystarczająca ilość błonnika stabilizuje perystaltykę jelit, wpływa na gospodarkę wodną w jelitach i zapewnia odżywienie mikroflory jelitowej. Należy zachować ostrożność, aby zbyt gwałtownie zwiększyć objętość włókna, co może spowodować większą reakcję perystaltyczną. Jednocześnie poruszono także kwestię związku z FODMAP, gdy konieczne jest przestrzeganie ograniczenia spożycia oligosacharydów jako źródła rozpuszczalnych frakcji błonnika.

3. Modyfikacja aktywności mikroflory jelitowej.
Mając na uwadze indywidualne potrzeby jednostki, ma na celu:

  • wystarczająca ilość prebiotyków w diecie,
  • podaż probiotyków,
  • stosowanie symbiotyków (suplementów zawierających probiotyki i prebiotyki).

Tutaj także trzeba podkreślić związek z FODMAPami, tj. należy zająć się formą diety, a następnie zasadnością potencjalnej suplementacji.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Jan Pinker

Odniesień do kursów ATAC nie można pisać negatywnie i nie wszystkie pozytywne można zawrzeć w jednym zdaniu. Ponieważ podejście pana Jelínka jest absolutnie idealne, zarówno na lekcjach, jak i wtedy, gdy potrzebujesz osobistej porady. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się tutaj ukończyć studia. Odważę się napisać, że to jedyne centrum edukacyjne, które spełniło wszystkie moje oczekiwania, a ponieważ ukończyłam już tutaj z sukcesem dwa kursy, to wiem na pewno, że na tym się nie skończy.

Marek Machus

Jako szef kuchni kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji posunął mnie dalej w życiu zawodowym, otwierając nowe horyzonty w dziedzinie przygotowywania posiłków. Gorąco polecam kurs każdemu, kto lubi swoje ciało i pragnie lepszego i zdrowszego życia.

Iveta Janoušková

Kursami ATAC zainteresowałam się po tym, jak moja była dietetyczka przestała pracować ze względu na macierzyństwo i pomyślałam w tamtym momencie:,, Co ja teraz bez niej zrobię??? Czy nie będę już miała nade mną mocnej ręki?”? W zasadzie nikomu innemu nie ufałam, dlatego nawet nie szukałam nowego specjalisty. Nie pamiętam dokładnie, gdzie rzuciła mi się reklama z nazwiskiem Martin Jelínek (niedawno temu), ale wiem, że zacząłem szukać na Waszej stronie i przeczytałem pierwszego ebooka Prawda o odchudzaniu. Teoria przypadła mi do gustu, bo w 100% przypominała mi zasady i opinie mojego byłego doradcy. I zapadła decyzja: ,, Mam kolejną osobę, której mogę zaufać. '' :-) Zapisałem się na kurs Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji oraz na inne kursy, które oferujecie i uzyskałem tyle informacji, że nie potrzebuję już osobistego eksperta. Wreszcie ma dla mnie sens, jak i dlaczego ułożono mój pierwotny plan posiłków. Stopniowo zacząłem rozumieć całą dietę, a nieznana zagadka powoli z każdym dniem układała się w coraz bardziej obrazowy obraz. Chciałabym pewnego dnia pomóc ludziom, którzy być może niepotrzebnie cierpią tak jak ja kiedyś. Dziś rozumiem, że jedzenie to radość i przyjemność, którą można czerpać, jeśli potrafi się ją podawać na talerzu w ciągu dnia. Nie mogę się doczekać zakupu kolejnych kursów i zdobycia nowych informacji. Lubię czytać artykuły, które regularnie przychodzą na mój e-mail, a książki od Was zdobią oczywiście moją bibliotekę. Życzę Ci wielu sukcesów i dziękuję, że jesteś online, bo ja też mogę studiować w Londynie. Jesteś BOGIEM!