Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) to zaburzenie czynnościowe jelita grubego. Do najczęstszych objawów należą:
Dokładna przyczyna tego zespołu nie jest znana, ale uważa się, że jest on związany z:
1. Problemy trawienne.
W zespole jelita drażliwego dochodzi do zmian w perystaltyce jelit, przez co treść pofermentacyjna przechodzi przez układ pokarmowy albo zbyt szybko, albo wolno. Kiedy pokarm przemieszcza się zbyt szybko przez układ trawienny, pojawia się biegunka, ponieważ nie ma wystarczająco dużo czasu na wchłonięcie wody z pożywienia.
2. Zwiększona wrażliwość jelit.
Niektóre osoby mogą być nadwrażliwe na sygnały wysyłane do mózgu przez przewód pokarmowy (dotyczące głodu, sytości lub chęci wypróżnienia). Ta nadwrażliwość będzie następnie objawiać się łagodnymi trudnościami trawiennymi.
3. Stres emocjonalny.
Intensywne stany emocjonalne (stres, niepokój...) mają zdolność wywoływania zmian chemicznych, które zakłócają normalne funkcjonowanie układu trawiennego.
4. Jakość diety.
Do najczęściej wymienianych problematycznych produktów spożywczych należą:
Objawy zespołu jelita drażliwego można korygować poprzez dostosowanie diety skupiającej się na:
1. Ograniczenie nietolerancyjnej żywności.
Konieczne jest monitorowanie, które pokarmy mają wpływ na wywoływanie objawów zespołu. Jeśli osoba dotknięta chorobą prowadzi dokumentację, łatwo jest stopniowo eliminować nieodpowiednią żywność lub substancje. Są to najczęściej:
W praktyce w kontekście leczenia IBS coraz częściej stosuje się dietę low FODMAP, co daje ciekawe rezultaty.
2. Zwiększanie spożycia błonnika.
Ma to zastosowanie w sytuacjach, gdy jadłospis wykazuje swój długotrwały deficyt. Wystarczająca ilość błonnika stabilizuje perystaltykę jelit, wpływa na gospodarkę wodną w jelitach i zapewnia odżywienie mikroflory jelitowej. Należy zachować ostrożność, aby zbyt gwałtownie zwiększyć objętość włókna, co może spowodować większą reakcję perystaltyczną. Jednocześnie poruszono także kwestię związku z FODMAP, gdy konieczne jest przestrzeganie ograniczenia spożycia oligosacharydów jako źródła rozpuszczalnych frakcji błonnika.
3. Modyfikacja aktywności mikroflory jelitowej.
Mając na uwadze indywidualne potrzeby jednostki, ma na celu:
Tutaj także trzeba podkreślić związek z FODMAPami, tj. należy zająć się formą diety, a następnie zasadnością potencjalnej suplementacji.
Nela Peterková
Zapisałem się na kurs z entuzjazmem i ciekawością, ale już na początku kursu wiedziałem, że przerośnie on wszelkie moje oczekiwania. Wiedza, którą zdobyłam podczas sześciomiesięcznego kursu na Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji, pomogła mi zrozumieć złożone zagadnienia związane z żywieniem i stała się odskocznią do mojego nowego kierunku zawodowego, jakim jest praca jako konsultant ds. zdrowego żywienia. Po ukończeniu kursu bardzo mnie to zmotywowało do dalszej nauki z jeszcze większym zapałem niż na początku. Dlatego polecam ją każdemu, kto szuka wysokiej jakości źródła informacji i precyzyjnie przygotowanego programu edukacyjnego.
Lisa Nosková, DiS.
Wybrałam ten kurs, ponieważ interesują mnie alternatywne sposoby odżywiania i Chciałem dowiedzieć się więcej o żywieniu w ogóle. Ponieważ dużo Podróżuję i jestem w Czechach przez ograniczony czas, kurs online był dla mnie idealny rozwiązanie. Nauka nie tylko sprawiała mi przyjemność, ale wręcz przerosła moje oczekiwania. Dziękuję bardzo Panu Jelínkowi za holistyczne, indywidualne i profesjonalne podejście. Ty też jesteś Bardzo doceniam fakt, że po ukończeniu kursu nadal mamy dostęp do poradnictwa on-line. Cały kurs bardzo mnie wzbogacił i zmienił moje życie na lepsze. Gorąco polecam!!
Ing. Denisa Štanclová
Na kurs poradnictwa żywieniowego u Pana Jelínka zapisałam się z polecenia znajomego. Bardzo podobało mi się, jak opowiadała o wszystkim, wydawało mi się to naprawdę bogate i kolorowe. Zapisałam się więc na półroczny kurs i jestem za niego naprawdę wdzięczna. To był początek mojej nowej drogi jako dietetyka. Studium jest obszerne, pełne bogatych informacji, a jednocześnie pięknie przejrzyste. Bardzo dziękuję za takie doświadczenie i gorąco polecam kursy pod okiem Pana Jelínka.