Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / FODMAP

FODMAP

FODMAPy

FODMAP to termin składający się z pierwszych liter słów fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Są to formy węglowodanów, które trudno rozkładają i wchłaniają w jelicie cienkim. Przechodzi do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji przez mikroorganizmy jelitowe, gdzie produktem powstałym jest większa ilość gazów jelitowych – dwutlenku węgla, wodoru i metanu.

Ogólnie rzecz biorąc, żywność zawierająca FODMAP jest korzystna dla zdrowych osób, ponieważ wspiera aktywność mikroflory jelitowej. Dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego spożywanie tych pokarmów powoduje spore trudności, dlatego zdefiniowano dietę o niskiej zawartości FODMAP (=niski FODMAP). Dieta ta nie ma charakteru leczniczego, jej celem jest wykrycie konkretnych przyczyn problemów jelitowych i na podstawie tej analizy dostosowanie diety w taki sposób, aby złagodzić objawy.

Aby ten wysiłek odniósł sukces, niezbędny jest przegląd produktów spożywczych zawierających węglowodany FODMAP:

1. Oligosacharydy.
Pierwszy rodzaj to fruktooligosacharydy (= FOS, fruktany). Najwięcej z nich znajduje się w pszenicy, życie, cebuli, czosnku.

Drugi typ to galaktooligosacharydy (= GOS), które występują w roślinach strączkowych i mleku.

2. Disacharydy.
Jedynym disacharydem zaliczanym do FODMAP jest laktoza, jej źródłem są produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego.

3. Monosacharydy.
Podaje się, że 30 do 40% zdrowych ludzi i osób z zespołem jelita drażliwego cierpi na nietolerancję fruktozy , czyli nadmiaru fruktozy w stosunku do glukozy. Jeśli ilość fruktozy w diecie jest zbyt duża, jej wchłanianie jest upośledzone i zwiększa się objętość płynów w jelicie cienkim. Z diety wyłączone są miód, owoce, w tym soki tłoczone, syropy (agawa, glukoza-fruktoza, fruktoza-glukoza), czysta fruktoza (powszechnie stosowana jako słodzik w napojach).

4. Poliole.
Nie wchłaniają się całkowicie w jelicie cienkim, dlatego mogą powodować problemy trawienne. Występują naturalnie w niektórych owocach (jeżyny, awokado, morele) i warzywach (bataty, kalafior) lub są stosowane jako substancje słodzące (mannitol, sorbitol, maltitol, izomalt, ksylitol).

Dietę FODMAP najczęściej stosuje się u osób dotkniętych zespołem jelita drażliwego, z pewnymi sukcesami sprawdza się także w przypadku przewlekłych stanów zapalnych przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna), nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten czy zespołu przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim. Zawsze prawdą jest, że z tą dietą trzeba pracować bardzo ostrożnie, ponieważ niewłaściwie stosowana może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Dietę stosuje się systematycznie, proces ten zazwyczaj dzieli się na trzy fazy:

1. W pierwszej fazie należy wyłączyć z diety wszelkie formy FODMAP, zaleca się na okres 3-8 tygodni.

2. W drugiej fazie   Do diety należy ponownie wprowadzić źródła FODMAP, najlepiej jedną grupę na tydzień.
3. Trzecia faza skupia się na przywróceniu różnorodności diety.

W związku z nowymi badaniami z zakresu mikroflory jelitowej poszukuje się sposobów wsparcia efektu diety low FODMAP poprzez zastosowanie wybranych probiotyków. Okazuje się, że niektóre gatunki Lactobacilli i Bifidobacteria wykazują korzystne działanie.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Bc. Tereza Kurfiřtová

Obecnie oferta podobnych kursów jest bardzo szeroka i przy zamawianiu przez Internet boi się poparzenia. Kiedy w wyszukiwarce Pojawił się kurs Doradcy ds. Żywienia i Suplementacji pana Jelínka, zdecydowałem zasubskrybuj go po tym, jak go wysłuchałem w Sama Doma CT. W każdym razie, jak jego interpretacja była naturalna i zrozumiała podczas wizyty w pracowni Česká telewizji, jego wykłady w ramach kursu były również łatwe do zrozumienia. doceniam to tok studiów, który opiera się na niemal codziennej nauce i zadaniach, co zmusi ucznia do nieodkładania zajęć indywidualnych na później. Dziękuję Panu Jelínka o kompleksowe spojrzenie na bliską mi osobę. Ciało jest jedno najdoskonalsza maszyna, którą może całkowicie zepsuć jedna mała błędy. Dlatego rozwój w tym obszarze jest nie tylko interesujący, ale także ważny wiedzy, najlepiej ze wszystkich możliwych punktów widzenia. Wspomniany kurs mi poszerzyła spojrzenie na zdrowie, gdyż zapoznawała studentów z klasyką dla nas z myśleniem zachodnim, ale także z myśleniem kultur wschodnich.

Daniel Lupienski

Kiedy zaczynałam szukać kursu z zakresu żywienia, liczyłam na to, że będzie on akredytowany. Po pewnym czasie odkryłam kurs Doradca Żywienia i Suplementacji, który nie był akredytowany, więc w pierwszej chwili go przeoczyłam. Inne akredytowane kursy, które znalazłem, wydawały mi się zbyt krótkie, więc zacząłem zastanawiać się, dlaczego kurs Doradca ds. Żywienia i suplementacji nie był akredytowany. Po chwili zrozumiałem i zarejestrowałem się. Tak wielu rzeczy, których nauczył mnie ten kurs, z pewnością nie mógłby zaoferować inny akredytowany kurs. Forma online bardzo mi odpowiadała (mogłam uczyć się, kiedy miałam czas i ochotę). Bardzo cenię sobie pokój konsultacyjny przy każdej lekcji, gdzie można zapytać o wszystko na temat danej lekcji, a lektor odpowie w możliwie najkrótszym czasie. Gra edukacyjna jest bardzo ładnie wykonana i od razu widać, gdzie masz braki w wyglądzie menu. Jeśli interesujesz się światem żywienia, weź udział w tym kursie. Nie pożałujesz.

Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

Jeśli ktoś się czegoś boi, powinien dowiedzieć się o tym jak najwięcej. To był mój pierwszy krok w kierunku profilaktyki zdrowotnej. Jako celiakia usłyszałam ze wszystkich stron o raku przewodu pokarmowego i zaczął pojawiać się we mnie strach... wtedy zaczęłam się zastanawiać jak zdrowo się odżywiać na diecie bezglutenowej i czy to w ogóle ma sens. Z drugiej strony, jako doktorantka biologii, szukałam wysokiej jakości informacji, które zaoferowałyby mi coś, czego do tej pory nie wiem, a zwłaszcza całościowe spojrzenie na żywienie, w którym ludzie w dzisiejszych czasach łatwo się pogubić. Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji jest absolutnie bezkonkurencyjny. Przede wszystkim polecam kurs w formie zdalnej, gdzie zawsze jest miejsce na dyskusję i naukę praktycznych rzeczy z zakresu żywienia. Program nauczania jest bardzo obszerny, a ogólna treść kursu obejmuje wszystkie aspekty żywienia. Bardzo podobała mi się systematyczność i szczegółowość zajęć. Osobiste podziękowania i wyrazy szacunku kieruję do wykładowcy Mgr. Martinowi Jelínkowi za ciągłe odpowiadanie na wszelkiego rodzaju pytania i za podejście, jakie ma do każdego bez wyjątku.