Astma to choroba, w której puchnie błony śluzowe w dolnej części drogi oddechowe. W rezultacie zwężają się, ograniczają przepływ powietrza i utrudniają oddychanie. Astma objawia się najczęściej świszczącym oddechem lub świszczącym oddechem, kaszlem, bezsennością i napięciem. Jeśli uwolni się więcej histaminy, następuje atak astmy, podczas którego narasta obrzęk, stan zapalny i intensywne wydzielanie śluzu.
Przyczyna tego problemu jest zarówno zewnętrzna, jak i wewnętrzna czynników, niektórzy pacjenci są wrażliwi na oba.
Przyczyny zewnętrzne obejmują alergeny :
Przyczyny wewnętrzne są w praktyce trudniejsze do rozróżnienia, można do nich zaliczyć:
Modyfikując swój styl życia, można bezpośrednio wpływać na częstotliwość i nasilenie ataków astmy.
Na powstanie i rozwój tej choroby zasadniczy wpływ ma koncepcja diety, na którą wpływa cały szereg czynników:
- U astmatyków ważne jest unikanie pokarmów powodujących alergie.
- Ważne jest kontrolowanie proporcji magnezu w diecie, który działa relaksująco i zapobiega skurczom mięśni oskrzeli.
Jednocześnie należy monitorować stosunek tego pierwiastka do wapnia, który jest jego antagonistą. W jadłospisie powinny zatem regularnie pojawiać się produkty bogate w magnez – produkty pełnoziarniste, brokuły, orzechy, czekolada, pestki słonecznika i dyni, szpinak…
- Zwiększa się spożycie witaminy A, która działa regulująco na ochronę immunologiczną i wspomaga redukcję ilości przeciwciał.
Obejmuje to obecność na talerzu marchwi, szpinaku, owoców, oleju rybnego, masła, produktów mlecznych czy żółtek jaj.
- Ważną rolę odgrywa witamina C, która korzystnie wpływa na funkcjonalność dróg oddechowych oraz zapobiega zwężeniu oskrzeli wywołanemu histaminą.
Jej głównymi źródłami są surowe warzywa i owoce.
- Wybór wybranych suplementów diety również ma sens, do najważniejszych zalicza się wspomniana już witamina C (najlepiej łączona z bioflawonoidami), kwercetyna zapobiegająca uwalnianiu histaminy, omega-3 ze względu na działanie przeciwzapalne czy preparaty zawierające lukrecję, co sprzyja oczyszczaniu z kaszlu.
Bc. Vendula Marešová
Obszar odżywiania i zdrowego trybu życia przemawia do mnie z kilku osobistych powodów Bardzo atrakcyjne. Zacząłem szukać czegoś, co wzbogaciłoby mnie pod tym względem i nadało spójną strukturę informacjom, które posiadam na przestrzeni lat i osobistym doświadczenia, które zebrała. Jestem wdzięczny, że trafiłem na Doradcę na kurs odżywianie i suplementacja, które nie tylko mnie wzbogaciły, ale wniosły więcej do mojego życia kierunek. Dzięki kursowi Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji czuję i mam możliwość to zrobić co ma dla mnie sens Kurs prowadził mgr inż. Martin Jelínek skutecznie i z zaangażowaniem dążenie do całościowego przeglądu. Forma nauki online była dla mnie idealna zadowalający. Bardzo podoba mi się również to, że dostępne są lekcje i porady online nawet po ukończeniu kursu. I na koniec, był to dobry początek zawód poradnictwa żywieniowego i dalsze samokształcenie w zakresie żywienia.
Bc. Zuzana Kušniráková
Żywieniem zajmuję się od 17 roku życia, kiedy to zaczęłam rozwiązywać swoje problemy z wagą. Mam wykształcenie medyczne i ze smutkiem widzę kierunek, w jakim zmierza branża opieki zdrowotnej w obszarze żywienia, profilaktyki i edukacji w tym obszarze. Zauważam związek żywienia i stylu życia na zdrowie człowieka. Potrzebowałem informacji i edukacji z zakresu żywienia i znalazłem je w kursie ATAC „Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji”. Wybrałam formę kursu na odległość i jestem bardzo zadowolona. Kurs Pana Jelínka przypadł mi do gustu ze względu na jego złożoność, ogólny przegląd, prawdomówność i bezstronność wobec różnych kierunków żywieniowych, gdzie wciąż rezonuje połączenie ciała fizycznego człowieka z jego umysłem, emocjami i odżywianiem. Jestem wdzięczny Panu Jelínkowi za ludzkie i profesjonalne podejście, podobała mi się atmosfera na naszych spotkaniach raz w miesiącu. Dziękuję.
Alena Rudolf Honolková, DiS.
Na kurs Konsultanta Żywieniowego trafiłam „przypadkiem” szukając w Internecie konsultanta żywieniowego w moim miejscu zamieszkania. Oferta kursu bardzo mnie zainteresowała, zarówno pod względem merytorycznym, jak i merytorycznym. Ukończenie kursu zyskało bardzo szerokie spojrzenie nie tylko w zakresie odżywiania, ale także funkcjonowania organizmu. Dzięki temu, że lubię i interesuje mnie ten temat, zdecydowałam się kontynuować tę dziedzinę na poziomie zawodowym. Doceniam profesjonalne prowadzenie kursu, wgląd w dziedzinę żywienia jest naprawdę kompleksowy z różnych punktów widzenia. Ciekawa jest także oferta innych kursów, z których na pewno skorzystam w przyszłości, poszerzając swoje umiejętności.