Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Kiełkowanie

Kiełkowanie

Kiełkowanie

Źródłem standardowej ilości są produkty, które zwykle spożywamy   powszechnie znane składniki odżywcze - węglowodany, białka, tłuszcze, błonnik, witaminy, minerały, przeciwutleniacze, substancje fitochemiczne.

W przypadku modyfikacji diety standardową praktyką jest kontrolowanie zawartości tych składników odżywczych w celu wywarcia wpływu na zachowanie organizmu   w pożądanym kierunku. Natura w swojej doskonałości oferuje nam jedną bardzo interesującą możliwość znaczącej zmiany właściwości niektórych produktów spożywczych, a mianowicie za pomocą kiełkowania.

W uproszczonej koncepcji kiełkowanie jest   proces, w wyniku którego kiełki wyrastają z nasion. Podczas procesu kiełkowania procesy prowadzące do   zwiększenie zawartości składników odżywczych niezbędnych do odżywiania   i późniejszy wzrost   rośliny. Ogólnie podczas kiełkowania:

  • skrobia   rozkłada się na cukry proste,
  • białka na aminokwasy ,
  • tłuszcze na kwasy tłuszczowe.

Proces kiełkowania zapewnia ogromny potencjał. Z jednego małego nasionka, przy użyciu wody, odpowiedniej temperatury i poświęconego czasu, otrzymujemy (za darmo) zwiększoną ilość różnorodnych składników odżywczych - ilość niezbędnych aminokwasów wzrasta, zwielokrotnia się   z zawartością witamin   (kompleks B, C, E).

Praktycznie wszystkie niełuskane nasiona (rośliny strączkowe, zboża, nasiona oleiste...) mogą kiełkować. Nie kiełkuje obrana i poddana jakiejkolwiek obróbce cieplnej   posiew. Zaleca się unikać nasion przeznaczonych do siewu (często poddaje się je działaniu środków chemicznych). Ponadto niektóre rodzaje upraw, takie jak fasola zwyczajna czy nawa morska, które w stanie surowym są niestrawne, nie nadają się do kiełkowania.

Jak kiełkować

1. Nasiona należy najpierw namoczyć. Najpierw umyj je w zimnej wodzie, następnie zalej świeżą wodą i pozwól im pęcznieć. Długość moczenia zależy od wielkości   nasion, zwykle godziny. Następnie ponownie opłucz rośliny i możesz zacząć kiełkować.

2. Do kiełkowania wykorzystuje się tace do kiełkowania, które są powszechnie dostępne i niedrogie. Nasiona muszą być wilgotne, ale nie zalegające w wodzie, gdzie istnieje ryzyko pleśni i zgnilizny. Konieczne jest płukanie ich świeżą wodą średnio dwa razy dziennie. Proces kiełkowania powinien odbywać się w cieple, ale nie w bezpośrednim świetle słonecznym (idealna jest temperatura pokojowa).

3. Kiełki   nadają się do spożycia po   3-5 dni, pędy   po 10-14 dniach   (w zależności od rodzaju uprawy).

Im starsze są kiełki lub pędy, tym bardziej zmieniają swój skład   i w związku z tym właściwości odżywcze, w tym smak.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ingrid Bulavčiaková

Ukończyłam kurs Doradca Wyzwania online, który trwał 6 miesięcy. Podczas tego kursu zdobyłam nowe informacje z zakresu żywienia i wyzwania. Badanie odbywało się codziennie i z mojego punktu widzenia było idealne wyszło. Jako pomoc i oczywiście mieliśmy dostępne gry edukacyjne codziennie mieliśmy okazję omawiać problemy czy niejasności w edukacji. Kurs jest wymagający i trzeba się go uczyć codziennie, bardzo mi pomógł wideo z mgr. Jelinkom, który co miesiąc podsumowywał opanowaną wiedzę. Z Jestem podekscytowany kursem i zapraszam wszystkich zainteresowanych kontynuowaniem tej dziedziny Gorąco polecam. Polecam także zakup literatury fachowej, która Mgr. Jelinek poleca zakup do nauki. Oczywiście, będę kontynuować na innych kierunkach, które moim zdaniem mają związek z edukacją.

Katalin Mikus

Jestem pielęgniarką. W swojej pracy często spotykam się z ograniczeniami dietetycznymi i zaburzeniami przewodu pokarmowego. Jestem mamą dwójki dzieci i jestem bardzo pozytywnie nastawiona do zdrowego stylu życia. Aktywnie uprawiam sport. W moim otoczeniu często spotykam kobiety, które borykają się z nadwagą, które nie mogą odnaleźć się w wielu informacjach na temat diety, które ostatecznie prowadzą donikąd. Okoliczności te skłoniły mnie do głębszego zainteresowania zdrowym żywieniem. - Z radością przyjęłam możliwość skorzystania z internetowego kursu konsultanta ds. żywienia i suplementacji -Zainteresowała mnie także możliwość kształcenia na innych kierunkach Dziękuję za cenne informacje, które staram się przekazywać. Cieszę się, że wybrałem Twój kurs

Andrea Vangorová

Ponieważ pochodzę ze Słowacji, spędziłem dużo czasu na szukaniu informacji, jak zostać konsultantem ds. żywienia, ponieważ nie mogłem znaleźć podobnego kursu na Słowacji, który szczegółowo omawiałby tę kwestię. Wszystkie kursy trwają maksymalnie 1 miesiąc i uważam, że jeśli chcę poświęcić się zawodowo doradztwu, to zdecydowanie za mało. ATAC zaimponował mi swoim podejściem do edukacji online, piękną grafiką, przejrzystością i oczywiście holistycznym podejściem. Nawet 6 miesięcy nauki to nie koniec edukacji, ale już dobry początek, od którego można zacząć. Całe życie zajmuję się między innymi różnymi formami ćwiczeń, poprzez gimnastykę, taniec, aerobik, a kilka lat temu ukończyłam także kurs trenera fitness oraz aerobiku, tabaty, pilatesu i kalanetyki. Dlatego naturalnym jest, że stale obserwuję wpływ diety na swój organizm. Dużo czytałam, próbowałam różnych „sprawdzonych” przepisów na odchudzanie i stopniowo odnajdywałam w sklepach produkty, które były już podstawą diety naszych dziadków. Odrzucam diety, bo gotowanie, eksperymentowanie, układanie talerza i samo jedzenie to moja pasja. Ten kurs tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że zbilansowana dieta i odpowiedni tryb życia w połączeniu z ciągłym ruchem dobrze wpływają na odporność naszego organizmu, co odwdzięczy się nam m.in. także tym, że może być stale narażony na atak wirusów, a mimo to idę dalej z uśmiechem i bez maseczki. Dziękuję za piękne sześć miesięcy edukacji, które w końcu sprawiło mi radość.