Wstęp / Co się u nas studiuje / Kiełkowanie
Źródłem standardowej ilości są produkty, które zwykle spożywamy powszechnie znane składniki odżywcze - węglowodany, białka, tłuszcze, błonnik, witaminy, minerały, przeciwutleniacze, substancje fitochemiczne.
W przypadku modyfikacji diety standardową praktyką jest kontrolowanie zawartości tych składników odżywczych w celu wywarcia wpływu na zachowanie organizmu w pożądanym kierunku. Natura w swojej doskonałości oferuje nam jedną bardzo interesującą możliwość znaczącej zmiany właściwości niektórych produktów spożywczych, a mianowicie za pomocą kiełkowania.
W uproszczonej koncepcji kiełkowanie jest proces, w wyniku którego kiełki wyrastają z nasion. Podczas procesu kiełkowania procesy prowadzące do zwiększenie zawartości składników odżywczych niezbędnych do odżywiania i późniejszy wzrost rośliny. Ogólnie podczas kiełkowania:
Proces kiełkowania zapewnia ogromny potencjał. Z jednego małego nasionka, przy użyciu wody, odpowiedniej temperatury i poświęconego czasu, otrzymujemy (za darmo) zwiększoną ilość różnorodnych składników odżywczych - ilość niezbędnych aminokwasów wzrasta, zwielokrotnia się z zawartością witamin (kompleks B, C, E).
Praktycznie wszystkie niełuskane nasiona (rośliny strączkowe, zboża, nasiona oleiste...) mogą kiełkować. Nie kiełkuje obrana i poddana jakiejkolwiek obróbce cieplnej posiew. Zaleca się unikać nasion przeznaczonych do siewu (często poddaje się je działaniu środków chemicznych). Ponadto niektóre rodzaje upraw, takie jak fasola zwyczajna czy nawa morska, które w stanie surowym są niestrawne, nie nadają się do kiełkowania.
1. Nasiona należy najpierw namoczyć. Najpierw umyj je w zimnej wodzie, następnie zalej świeżą wodą i pozwól im pęcznieć. Długość moczenia zależy od wielkości nasion, zwykle godziny. Następnie ponownie opłucz rośliny i możesz zacząć kiełkować.
2. Do kiełkowania wykorzystuje się tace do kiełkowania, które są powszechnie dostępne i niedrogie. Nasiona muszą być wilgotne, ale nie zalegające w wodzie, gdzie istnieje ryzyko pleśni i zgnilizny. Konieczne jest płukanie ich świeżą wodą średnio dwa razy dziennie. Proces kiełkowania powinien odbywać się w cieple, ale nie w bezpośrednim świetle słonecznym (idealna jest temperatura pokojowa).
3. Kiełki nadają się do spożycia po 3-5 dni, pędy po 10-14 dniach (w zależności od rodzaju uprawy).
Im starsze są kiełki lub pędy, tym bardziej zmieniają swój skład i w związku z tym właściwości odżywcze, w tym smak.
Libuše Pelikánová
Chciałbym podziękować panu Jelínkowi za jego kursy. zalogowałem się na kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji i przystąpiłem do kursu z wynikiem pozytywnym przez oczekiwanie. Byłem nie tylko zadowolony, ale także mile zaskoczony jakością przebieg, intensywność i podejście pana Jelínka. Dowiedziałem się wszystkiego, czym jestem musiała wiedzieć i na pewno wybiorę się na inne kursy wzbogacające prowadzone przez Pana Jelínka, bo to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze same w sobie, w Edukacja. Bardzo doceniam też to, że byłem tam, kiedy czegoś potrzebowałem doradzić, wyjaśnić, pan Jelínek był przy mnie i bardzo mu za to dziękuję. Albo chcesz rozpocząć karierę zawodową lub zrobić kurs tylko dla siebie, nie wahaj się. Gorąco polecam.
Tomáš Bína
Na studia na kierunku żywienie wybrałbym KURSY ATAC prowadzone przez Pana Mgr. Jelínka z kilku powodów. Podstawą opracowania jest kompleksowe spojrzenie na żywienie człowieka – wiedza o funkcjonowaniu organizmu człowieka w odniesieniu do odżywiania i jednocześnie wiedza o właściwościach żywności w odniesieniu do organizmu człowieka. Podoba mi się, że kursy dostarczają obiektywnych informacji, które są aktualne i stosowane ze zdrowym rozsądkiem, mają zastosowanie w szerokim zakresie zagadnień związanych z żywieniem. Przynajmniej 50% czasu poświęcamy na praktyczne stworzenie menu, które jest niezbędne i bardzo przydatne w praktyce. Dziękuję bardzo.
Jiří Šorm, DiS.
Kurs zdecydowanie mnie wzbogacił i popchnął do przodu. Doszło do słów pana Jelínka i wszystko tzw. „sat”. Dzięki bogatym i wyważonym informacjom jestem zyskał większy dystans czy perspektywę, jak w obszarze żywności i zdrowia lepiej zorientuj swój styl życia i realistycznie wykorzystaj te informacje dla siebie i Twoje otoczenie.