Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół napięcia przedmiesiączkowego
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to zaburzenie, które dotyka dużą liczbę kobiet (do 70%) w okresie jednego lub dwóch tygodni przed wystąpieniem miesiączki. Jest to zespół kilku dość nieprzyjemnych objawów wpływających na elementy fizyczne i psychiczne, które mogą bardzo uprzykrzyć życie kobietom, z których najczęstsze to:
Objawy te, które powtarzają się co miesiąc, są nieco inne u każdej kobiety i różnią się przebiegiem oraz ogólnym nasileniem. Większość kobiet cierpi tylko na kilka z nich lub doświadcza jedynie łagodnych problemów. Jednak dla niektórych kobiet PMS jest tak poważny, że zakłóca ich zdolność do normalnego życia i pracy.
Za jedną z głównych przyczyn PMS uważa się brak równowagi hormonów żeńskich – estrogenu i progesteronu – w drugiej połowie cyklu miesiączkowego, po owulacji. Nadmiar estrogenu w połączeniu z niskim progesteronem może powodować zmiany w równowadze chemicznej w mózgu, co może prowadzić do wahań nastroju. Podwyżki mogą również wpływać na te procesy wytwarzanie hormonu prolaktyny, który powoduje zwiększoną wrażliwość piersi. Takie wahania hormonalne prowadzą następnie do zatrzymania płynów, co wpływa na krążenie krwi, a tym samym zmniejsza ilość dostarczanego tlenu do macicy, jajników i mózgu.
Dieta ma znaczący wpływ na przebieg PMS, zasadniczo obowiązują następujące zasady:
1. Regulacja ilości i jakości białek.
Nadmiar białek zwierzęcych (mięso, sery, twaróg, jaja) reprezentuje dużą ilość kwasu arachidonowego, który zwiększa produkcję eikozanoidów typu 2 (sprzyjają one powstawaniu drgawek).
2. Zbilansowane spożycie wapnia i magnezu.
Obydwa elementy kontrolują koordynację nerwowo-mięśniową. Korzystne jest zachowanie ich optymalnego stosunku, który wynosi (Ca:Mg) w przybliżeniu 2-2,5:1. Odchylenia od tej równowagi (częściej występuje niedobór magnezu) sprzyjają występowaniu skurczów i zaburzeń równowagi na poziomie psychologiczno-emocjonalnym.
3. Zmniejszenie udziału cukrów.
Nadmiar cukrów i przetworzonych węglowodanów sprzyja powstawaniu środowiska prozapalnego. Może to powodować brak równowagi w produkcji eikozanoidów, co powoduje skurcze.
4. Regulacja ilości i jakości tłuszczów.
Kluczem jest zapewnienie:
- prawidłowy stosunek nasyconego vs. tłuszcze nienasycone (około 1:2),
- właściwy stosunek omega-3 vs. omega-6 (1:3-5),
- wystarczająca ilość kwasu gamma-linolenowego, który działa jako prekursor prostaglandyn, dzięki czemu zmniejsza się wrażliwość piersi i zmniejsza się ból.
5. Zwiększanie spożycia witamin z grupy B.
6. Praca z ziołami.
W postaci herbat lub suplementów (proszki, ekstrakty). Najczęściej wymieniane są dziurawiec zwyczajny, waleriana, melisa, krwawnik pospolity i inne.
Ing. Dana Balcarová
Zapisanie się na kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji było decyzją, czego nigdy nie będę żałować i nadal to robię, gdy pomyślę o tym dniu drżę. To było dla mnie istotne: dorosłem! Dosłownie pożerałam każdą nowy wykład i stopniowo zacząłem rozumieć, jak działa nasz organizm, co możemy mieć wpływ na wszystko i jak często jesteśmy ślepi. To jest dokładnie to, czego potrzebowałem: zrozumieć!!! Zajęło mi to długą drogę. Cieszę się, że mogę pomóc, zwłaszcza swoim bliskich i tak naprawdę każdemu, kto może skomponować menu tak, jak chce i według własnego uznania co chce osiągnąć. Cieszę się z nowo zdobytej wiedzy rozłam, mimo że zawód mam zupełnie inny i na razie nie jestem w stanie się utrzymać poświęcić całkowicie. Bardzo dziękuję za zrozumiałe i wyczerpujące wprowadzenie do tego zagadnienia. To zrobiło różnicę dzięki temu moje życie jest lepsze.
Hana Dlubalová
Kurs Konsultanta Żywieniowego prowadzony przez Mgr. Martina Jelínka było bardzo wzbogacającym doświadczeniem. Tutaj zdobyłam doskonałą wiedzę i umiejętności, dzięki którym teraz patrzę na dietę i związany z nią zdrowy tryb życia jako całość. Jak to zwykle na kursach bywa, i na tym zawiązały się nowe przyjaźnie. Mam wielki szacunek do moich kolegów, teraz przyjaciół, jadących tym samym pociągiem zdrowego stylu życia. Korzystając z okazji, chciałbym im podziękować za sposób, w jaki rozwijała się nasza satysfakcjonująca i inspirująca współpraca nie tylko na poziomie zawodowym, ale także w życiu prywatnym. Dziękuję wszystkim, którzy dzielą ze mną ten sam świat :-)
Edita Michalčáková
Jestem instruktorką jogi i dieta jest bardzo ściśle związana z jogą. Na moich zajęciach jogi i zajęciach jogi spotykam różne typy ludzi. Większość z nich zajmuje się dietą lub zaczyna sobie z nią radzić po pewnym czasie. Bardzo mi w tym pomógł kurs na konsultanta żywieniowego Pana Jelínka, podczas którego uporządkowałam swoją dietę jako weganka, ale on też nadal mi towarzyszy, choć na innym polu, dzięki czemu mogę pomagać osobom ćwiczącym ze mną jogę. To co i jak JESZ jest bardzo ważne. Kursy ATAC są niesamowite pod względem bezstronności, ponieważ każdy jest oryginalny i wszyscy jesteśmy inni. Podejście Pana Jelínka jest niesamowite i ludzkie... Kursy bardzo mi pomogły i zostało mi to do końca życia. Dziękuję bardzo :-)