Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to zaburzenie, które dotyka dużą liczbę kobiet (do 70%) w okresie jednego lub dwóch tygodni przed wystąpieniem miesiączki. Jest to zespół kilku dość nieprzyjemnych objawów wpływających na elementy fizyczne i psychiczne, które mogą bardzo uprzykrzyć życie kobietom, z których najczęstsze to:

  • zmęczenie,
  • depresja,
  • bębnica,
  • bóle głowy,
  • ból w dolnej części brzucha,
  • nagłe zmiany nastroju,
  • bolesne napięcie w piersi.

Objawy te, które powtarzają się co miesiąc, są nieco inne u każdej kobiety i różnią się przebiegiem oraz ogólnym nasileniem. Większość kobiet cierpi tylko na kilka z nich lub doświadcza jedynie łagodnych problemów. Jednak dla niektórych kobiet PMS jest tak poważny, że zakłóca ich zdolność do normalnego życia i pracy.

Za jedną z głównych przyczyn PMS uważa się brak równowagi hormonów żeńskich – estrogenu i progesteronu   – w drugiej połowie cyklu miesiączkowego,   po owulacji. Nadmiar estrogenu w połączeniu z niskim progesteronem może powodować zmiany w równowadze chemicznej w mózgu, co może prowadzić do wahań nastroju. Podwyżki mogą również wpływać na te procesy   wytwarzanie hormonu prolaktyny, który powoduje zwiększoną wrażliwość piersi. Takie wahania hormonalne prowadzą następnie do zatrzymania płynów, co wpływa na krążenie krwi, a tym samym zmniejsza ilość dostarczanego tlenu   do macicy, jajników i mózgu.

Wpływ diety na zespół napięcia przedmiesiączkowego

Dieta ma znaczący wpływ na przebieg PMS, zasadniczo obowiązują następujące zasady:

1. Regulacja ilości i jakości białek.
Nadmiar białek zwierzęcych (mięso, sery, twaróg, jaja) reprezentuje dużą ilość kwasu arachidonowego, który zwiększa produkcję eikozanoidów typu 2 (sprzyjają one powstawaniu drgawek).

2. Zbilansowane spożycie wapnia i magnezu.
Obydwa elementy kontrolują koordynację nerwowo-mięśniową. Korzystne jest zachowanie ich optymalnego stosunku, który wynosi (Ca:Mg) w przybliżeniu 2-2,5:1. Odchylenia od tej równowagi (częściej występuje niedobór magnezu) sprzyjają występowaniu skurczów i zaburzeń równowagi na poziomie psychologiczno-emocjonalnym.

3. Zmniejszenie udziału cukrów.
Nadmiar cukrów i przetworzonych węglowodanów sprzyja powstawaniu środowiska prozapalnego. Może to powodować brak równowagi w produkcji eikozanoidów, co powoduje skurcze.

4. Regulacja ilości i jakości tłuszczów.
Kluczem jest zapewnienie:
- prawidłowy stosunek nasyconego vs. tłuszcze nienasycone (około 1:2),
- właściwy stosunek omega-3 vs. omega-6 (1:3-5),
- wystarczająca ilość kwasu gamma-linolenowego, który działa jako prekursor prostaglandyn, dzięki czemu zmniejsza się wrażliwość piersi i zmniejsza się ból.

5. Zwiększanie spożycia witamin z grupy B.

6. Praca z ziołami.
W postaci herbat lub suplementów (proszki, ekstrakty). Najczęściej wymieniane są dziurawiec zwyczajny, waleriana, melisa, krwawnik pospolity i inne.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Kateřina Ondračková, DiS.

Cieszę się, że na rynku czeskim istnieje taka forma kursu o tak kompleksowym charakterze patrząc na całokształt zagadnienia żywienia i indywidualności człowieka. Przyjemny całości dodaje odległa atmosfera i twarz mgr Jelínka na szkoleniach wideo oczywiście odpowiednią i bardzo pozytywną energię. Jestem zachwycony treścią kursu, wiedza, holistyczne spojrzenie, podejście do ucznia i późniejsze dla absolwentów – poradnia dla absolwentów jest idealnym wsparciem na start. Człowiek jest pewniejszy siebie, gdy ma za sobą wsparcie. Pełne, półroczne badanie online dotyczące poradnictwa żywieniowego i suplementacji było idealnie. Miałem czas na zdobywanie informacji stopniowo i bez stresu proces. Muszę zgodzić się z mgr. Jelínek, że na koniec kursu w coś klika w głowie i wszystko pięknie się łączy. I to jest bezcenne uczucie. Czekam na to z niecierpliwością na więcej kursów, to zdecydowanie nie był mój ostatni. Chciałbym podziękować mgr. Jelínek i cały zespół ATACU ds jaką świetną robotę wykonują. Życzę wielu wdzięcznych absolwentów Jestem.

Soña Hamue

Od ponad dwóch lat bezskutecznie poszukuję kursu, który pomógłby mi w opracowaniu książki ze zdrowymi przepisami dla dzieci. Po ukończeniu szkoły gastronomicznej wiedziałam, że moim marzeniem jest poświęcić się zdrowemu żywieniu dzieci. Skończyłam szkołę w Meksyku, tworzę również zdrowe przepisy dla restauracji. Potem długo szukałam kursu online, który byłby zrozumiały i taki, na którym mogłabym uczyć się w dowolnym miejscu i czasie, ponieważ jestem też mamą, pracuję i podróżuję między Europą a Meksykiem. Kurs Pana Jelínka „Doradca ds. żywienia i suplementacji” jest naprawdę wyjątkowy. Wszystko jest świetnie wytłumaczone i w zabawny sposób. Zrozumiesz, jak ważne jest zrozumienie zdrowego odżywiania i dbania o swoje ciało. Udział w kursie był dla mnie wielkim zaszczytem, gorąco polecam każdemu! Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom kursu ATAC za chęć pomocy w przypadku niepewności.

Jan Trávníček

Chylę czoła przed panem Jelínkiem za jego ogromną wiedzę, za jego sztuczki (pchnął nas do logicznego rozwiązania / bez złośliwego papugowania) i co mnie rozwaliło, ten odnoszący sukcesy człowiek traktował mnie przyjacielsko, jak równego sobie. Kursy ATAC dają możliwość zrozumienia naturalnego funkcjonowania organizmu jako całości (procesy metaboliczne, wpływ i znaczenie aktywności ruchowej, a także naszego myślenia, emocji) oraz zasad żywienia z całego świata, z uwzględnieniem płci, wieku, sezon, zaangażowanie w pracę itp. Jaki inny kurs może to dla Ciebie zrobić? Nic. Cierpiałam na chroniczne zmęczenie i depresję, nie mogłam już chodzić do pracy, lekarze nazywali mnie hipochondryczką i pretendentką. Na szczęście trafiłam na kursy online Atac, dzięki zmianom w diecie mam coraz więcej energii i dobry nastrój. Posiadam różne certyfikaty i akredytacje Ministerstwa Zdrowia Republiki Czeskiej oraz Ministerstwa Edukacji i Kultury Republiki Czeskiej, ale najbardziej korzystny dla mojej kariery zawodowej jest Certyfikat od Mgr. Płowy. Najbardziej cenię w nim przyjazne podejście i fakt, że doradza swoim studentom także po zakończeniu kursu.