Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to zaburzenie, które dotyka dużą liczbę kobiet (do 70%) w okresie jednego lub dwóch tygodni przed wystąpieniem miesiączki. Jest to zespół kilku dość nieprzyjemnych objawów wpływających na elementy fizyczne i psychiczne, które mogą bardzo uprzykrzyć życie kobietom, z których najczęstsze to:

  • zmęczenie,
  • depresja,
  • bębnica,
  • bóle głowy,
  • ból w dolnej części brzucha,
  • nagłe zmiany nastroju,
  • bolesne napięcie w piersi.

Objawy te, które powtarzają się co miesiąc, są nieco inne u każdej kobiety i różnią się przebiegiem oraz ogólnym nasileniem. Większość kobiet cierpi tylko na kilka z nich lub doświadcza jedynie łagodnych problemów. Jednak dla niektórych kobiet PMS jest tak poważny, że zakłóca ich zdolność do normalnego życia i pracy.

Za jedną z głównych przyczyn PMS uważa się brak równowagi hormonów żeńskich – estrogenu i progesteronu   – w drugiej połowie cyklu miesiączkowego,   po owulacji. Nadmiar estrogenu w połączeniu z niskim progesteronem może powodować zmiany w równowadze chemicznej w mózgu, co może prowadzić do wahań nastroju. Podwyżki mogą również wpływać na te procesy   wytwarzanie hormonu prolaktyny, który powoduje zwiększoną wrażliwość piersi. Takie wahania hormonalne prowadzą następnie do zatrzymania płynów, co wpływa na krążenie krwi, a tym samym zmniejsza ilość dostarczanego tlenu   do macicy, jajników i mózgu.

Wpływ diety na zespół napięcia przedmiesiączkowego

Dieta ma znaczący wpływ na przebieg PMS, zasadniczo obowiązują następujące zasady:

1. Regulacja ilości i jakości białek.
Nadmiar białek zwierzęcych (mięso, sery, twaróg, jaja) reprezentuje dużą ilość kwasu arachidonowego, który zwiększa produkcję eikozanoidów typu 2 (sprzyjają one powstawaniu drgawek).

2. Zbilansowane spożycie wapnia i magnezu.
Obydwa elementy kontrolują koordynację nerwowo-mięśniową. Korzystne jest zachowanie ich optymalnego stosunku, który wynosi (Ca:Mg) w przybliżeniu 2-2,5:1. Odchylenia od tej równowagi (częściej występuje niedobór magnezu) sprzyjają występowaniu skurczów i zaburzeń równowagi na poziomie psychologiczno-emocjonalnym.

3. Zmniejszenie udziału cukrów.
Nadmiar cukrów i przetworzonych węglowodanów sprzyja powstawaniu środowiska prozapalnego. Może to powodować brak równowagi w produkcji eikozanoidów, co powoduje skurcze.

4. Regulacja ilości i jakości tłuszczów.
Kluczem jest zapewnienie:
- prawidłowy stosunek nasyconego vs. tłuszcze nienasycone (około 1:2),
- właściwy stosunek omega-3 vs. omega-6 (1:3-5),
- wystarczająca ilość kwasu gamma-linolenowego, który działa jako prekursor prostaglandyn, dzięki czemu zmniejsza się wrażliwość piersi i zmniejsza się ból.

5. Zwiększanie spożycia witamin z grupy B.

6. Praca z ziołami.
W postaci herbat lub suplementów (proszki, ekstrakty). Najczęściej wymieniane są dziurawiec zwyczajny, waleriana, melisa, krwawnik pospolity i inne.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. et Mgr. Bohuslav Sedláček

Kiedy zdecydowałam się zapisać na kurs Doradcy Żywieniowego i suplementacji u Martina Jelínka spodziewałem się, że otworzy to przede mną nowe możliwości drzwi wiedzy. Ale wydarzyło się znacznie więcej, bo za tymi drzwiami była cała szereg innych drzwi prowadzących do różnych zakątków dziedziny żywienia. W trakcie studiów poznaje się różnorodność różnych podejść do kwestii żywienia i żywienia faktycznie dowiaduje się tego, czego nie wie. Ta różnorodność to coś, co cenię oczywiście jak najbardziej. Rodzi więcej pytań i dosłownie motywuje do dalszych, własne badania, poszukiwania i odkrycia. Z praktycznego punktu widzenia jestem bardzo docenili jednak zdalną formę kursu, a co za tym idzie możliwość studiowania online uzupełnione o możliwość zadawania pytań prowadzącemu w przypadku jakichkolwiek niejasności.

Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

Jeśli ktoś się czegoś boi, powinien dowiedzieć się o tym jak najwięcej. To był mój pierwszy krok w kierunku profilaktyki zdrowotnej. Jako celiakia usłyszałam ze wszystkich stron o raku przewodu pokarmowego i zaczął pojawiać się we mnie strach... wtedy zaczęłam się zastanawiać jak zdrowo się odżywiać na diecie bezglutenowej i czy to w ogóle ma sens. Z drugiej strony, jako doktorantka biologii, szukałam wysokiej jakości informacji, które zaoferowałyby mi coś, czego do tej pory nie wiem, a zwłaszcza całościowe spojrzenie na żywienie, w którym ludzie w dzisiejszych czasach łatwo się pogubić. Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji jest absolutnie bezkonkurencyjny. Przede wszystkim polecam kurs w formie zdalnej, gdzie zawsze jest miejsce na dyskusję i naukę praktycznych rzeczy z zakresu żywienia. Program nauczania jest bardzo obszerny, a ogólna treść kursu obejmuje wszystkie aspekty żywienia. Bardzo podobała mi się systematyczność i szczegółowość zajęć. Osobiste podziękowania i wyrazy szacunku kieruję do wykładowcy Mgr. Martinowi Jelínkowi za ciągłe odpowiadanie na wszelkiego rodzaju pytania i za podejście, jakie ma do każdego bez wyjątku.

Mgr. Janka Blažejová

Zdrowym odżywianiem zainteresowałam się po zdiagnozowaniu u mnie nietolerancji histaminy. Początki były bardzo trudne, wręcz krytyczne. Sytuacja wymagała ponownej oceny nie tylko diety jako takiej, ale całego stylu życia. Wpadałam w błędne koło i co najgorsze nie widziałam rozwiązania, co też prowadziło do stanów lękowych i depresji. Podjęcie radykalnej i natychmiastowej zmiany przyniosło sukcesy, porażki i rozpacz. Stan ten bardzo utrudniał życie nie tylko mnie, ale i mojej rodzinie, a przede wszystkim był nie do zniesienia. W końcu zaakceptowałem tę chorobę jako część życia. Z pomocą najbliższych zrozumiałam, że „płacz” nie pomoże, że to nie jest właściwa droga, że jedyną drogą jest racjonalne myślenie i przede wszystkim działanie. Ponieważ nie było wówczas jeszcze wielu informacji na ten temat, zaczęłam zbierać informacje na temat wpływu diety na zdrowie. Pierwszą informacją o tym, czym właściwie jest HIT, była broszura MUDr. Hrubiszka. Przemyślałem treść i stopniowo zdałem sobie sprawę, że nie chodzi tylko o to, co spożywam, jakie surowce i żywność mogę, a czego nie mogę spożywać, ale także o to, w jaki sposób te surowce są uprawiane, jak są przetwarzane, skąd pochodzą, czy zawierają dodatki, różne aromaty, konserwanty itp. Stopniowo ten obszar żywienia tak mi przypadł do gustu, że zaczęłam szukać literatury, fachowych artykułów na różne tematy związane z jedzeniem, różnymi kierunkami leczenia alternatywnego. Aby lepiej zrozumieć i poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie człowieka zdecydowałam się na udział w kursie poświęconym zdrowemu odżywianiu i zdrowemu trybowi życia. Z oferty internetowej najbardziej zainteresował mnie 6-miesięczny kurs online Konsultant ds. żywienia i suplementacji instytutu ATAC, spol. z r. pod kierunkiem mgr. Martin Jelínek, który jest absolutnie najlepszy. Kurs jest na wysokim poziomie, treść poszczególnych zajęć jest przejrzysta, opisuje dane zagadnienie. Ważne są mapy mentalne i gra ZOF. Treść kursu zapewnia powiązanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania i holistycznego postrzegania z kompleksowym spojrzeniem na byt jako taki, czego nie znalazłam na żadnym kursie. Doceniam podejście Pana Martina Jelínka, który jest prawdziwym profesjonalistą, zawsze chętnym do udzielenia porady. Cenię sobie możliwość dalszej współpracy nawet po ukończeniu kursu, możliwość zasiadania w radzie doradczej dla absolwentów oraz możliwość dalszej edukacji. Dzięki temu kursowi mogę przekazać zdobytą wiedzę i doświadczenie z własnej wiedzy tym, którzy tego potrzebują. Wielkie dzięki.