Kurzy ATAC

Skład diety

Wskaźnik sukcesu absolwentów

Ta pierwsza zasada, która tworzy bramę do właściwego zrozumienia Strefy Optymalnego Funkcjonowania (ZOF), jest bardzo dobrze przepracowana przy pomocy konkretnych wartości. Większość świata zachodniego ma tendencję do oceniania diety na podstawie obliczonej ilości ważnych substancji znajdujących się w każdym produkcie spożywczym.

Ogólnie jednak charakterystyka diety zależy również od rodzaju i ilości reprezentowanych składników odżywczych. Oznacza to, w jaki sposób żywność wpływa na:

  1. zachowania metaboliczne,
  2. zdrowie,
  3. tworzenie emocji w umyśle.

Aby móc pracować z żywnością dla dobra naszego zdrowia lub manipulować metabolizmem w określonym celu (uprawianie sportu, aktywność mózgu, regeneracja itp.), konieczna jest nie tylko znajomość składu poszczególnych pokarmów, ale także także wiedzieć, jak każdy składnik jest przetwarzany podczas trawienia i w jakim stopniu ma zdolność wpływania na procesy zachodzące w organizmie.

W uproszczeniu skład żywności możemy postrzegać w następujący sposób:

Ogólnie rzecz biorąc, żywność zawiera składniki odżywcze, które występują w stosunkowo dużych ilościach, dlatego nazywane są makroelementami.

Zawiera:

  1. białka,
  2. Węglowodany + błonnik,
  3. tłuszcze,
  4. Woda.

Substancje te spełniają wiele funkcji:

  1. Kontroluje podstawowe procesy metaboliczne,
  2. W różnej postaci stanowią podstawę do budowy komórek,
  3. Organizm jest w stanie wytworzyć z nich energię (szczególnie z węglowodanów, tłuszczów i białek).

Tworząc jakikolwiek reżim dietetyczny, zawsze należy monitorować ilość i proporcje tych podstawowych składników odżywczych. Jest to dość proste, gdyż ich zawartość w żywności jest bardzo dobrze udokumentowana. Każdy ma inny stosunek do odżywiania – autorzy niektórych teorii opierają swoją filozofię na dokładnym liczbowym wyrażeniu zawartości składników odżywczych w diecie, inni zaś kierują się wewnętrznym przeczuciem i doświadczeniem.

Nauczając indywidualnych teorii żywieniowych, na naszych kursach staramy się preferować podejście holistyczne. Oceniając dietę pod kątem zawartości makroskładników oznacza to, że należy orientować się w ich reprezentacji, a nie opierać tworzenia jadłospisu wyłącznie na ich ilości i proporcjach. Ważna jest także intuicja oparta na doświadczeniu (czyli percepcji reakcji organizmu na pokarm). Jeśli połączymy to z wiedzą opartą na nauce, zyskamy możliwość naprawdę podążania w dobrym kierunku w dziedzinie żywienia.

Druga grupa to mikroelementy.

Oznacza to, że substancje są reprezentowane w bardzo małych ilościach. Mają one jednak absolutnie fundamentalne znaczenie dla przetwarzania makroskładników podczas ich metabolizmu i decydują o kierunku, w jakim będą przebiegać poszczególne reakcje biochemiczne. Są niezbędne do życia, większość z nich nie jest w stanie być wytworzona przez organizm (jak ma to miejsce w przypadku makroskładników) i dlatego musimy je dostarczać z pożywieniem.

Znajdziemy je w pokarmach roślinnych i zwierzęcych, jednak w roślinach są one reprezentowane w wielokrotnie większych ilościach i w szerszym spektrum.

Do tej grupy zaliczamy:

  1. Witaminy,
  2. Minerały i pierwiastki śladowe,
  3. Przeciwutleniacze,
  4. Związki fitochemiczne, w skrócie fitochemikalia (substancje występujące wyłącznie w roślinach i jednocześnie nie należące do witamin ani minerałów).

Każda z wymienionych grup jest bardzo obszerna i stosunkowo złożona z chemicznego punktu widzenia. Na szczęście znajomość każdego szczegółu nie jest absolutnie konieczna. Aby uzyskać podstawową orientację w żywieniu, wystarczy znać ogólne zasady. Są one proste i przejrzyste:

1. Substancje te oddziałują ze sobą podczas swojego działania w organizmie.
W związku z tym niefortunnie jest myśleć, że jeśli przyjmiemy którykolwiek z nich w większych dawkach, rozwiążemy nasze problemy zdrowotne. Celem jest równowaga, którą najlepiej osiągnąć stosując urozmaiconą dietę.

2. Większość tych składników odżywczych powinna być dostarczana w codziennej diecie.
Tylko część z nich jest w stanie magazynować się w naszym organizmie przez różny czas. Jeśli chcemy podążać ścieżką równowagi w obszarze odżywiania i jego związku ze zdrowiem, zasadne jest, aby codzienny jadłospis był naprawdę urozmaicony i dostarczał możliwie najszerszego spektrum składników odżywczych z każdej z wymienionych kategorii.

3. Nie wszystkie z nich są korzystne dla zdrowia, dotyczy to zwłaszcza dziedziny fitochemikaliów.
Najczęściej wymieniane substancje antyżywieniowe to takie, które komplikują proces trawienia (powodują wzdęcia i wzdęcia – głównie rośliny strączkowe), utrudniają wykorzystanie niektórych składników odżywczych lub w różny sposób szkodzą naszemu zdrowiu. Wybierając odpowiednią żywność, należy skupić się na wyborze takiej, która zawiera minimum tych składników. Ponadto w wielu przypadkach możemy zmniejszyć ich ilość poprzez różne modyfikacje kulinarne lub technologiczne.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Soña Hamue

Od ponad dwóch lat bezskutecznie poszukuję kursu, który pomógłby mi w opracowaniu książki ze zdrowymi przepisami dla dzieci. Po ukończeniu szkoły gastronomicznej wiedziałam, że moim marzeniem jest poświęcić się zdrowemu żywieniu dzieci. Skończyłam szkołę w Meksyku, tworzę również zdrowe przepisy dla restauracji. Potem długo szukałam kursu online, który byłby zrozumiały i taki, na którym mogłabym uczyć się w dowolnym miejscu i czasie, ponieważ jestem też mamą, pracuję i podróżuję między Europą a Meksykiem. Kurs Pana Jelínka „Doradca ds. żywienia i suplementacji” jest naprawdę wyjątkowy. Wszystko jest świetnie wytłumaczone i w zabawny sposób. Zrozumiesz, jak ważne jest zrozumienie zdrowego odżywiania i dbania o swoje ciało. Udział w kursie był dla mnie wielkim zaszczytem, gorąco polecam każdemu! Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom kursu ATAC za chęć pomocy w przypadku niepewności.

Bc. Shanti Šimková

Kurs Konsultanta Żywienia i Suplementacji to kolejny z wielu kamieni milowych na ścieżce samorozwoju osoba, która dba o to, co wkłada w swoje ciało. Jestem wegetarianinem od 17 lat, zdrowym odżywianiem interesuję się od dawna i poza kilkoma kierunkami studiów (w moim przypadku naprawdę nieciekawe - ale kto może wszystkim podziękować) Dowiedziałem się wielu przydatnych informacji. Biorąc pod uwagę, że ludzie chętniej udzielają porad wykwalifikowanemu ekspertowi niż osoba z „tylko” 17-letnim doświadczeniem, dzięki temu kursowi mogę „profesjonalnie” wgłębić się w otaczających mnie ludzi :). A to z perspektywą innych kursów tematycznych...

Mgr. Věra Stádníková

Kurs doradztwa żywieniowego u pana Martina Jelínka to nie tylko kwestia jedzenia, ale o ogólnym podejściu do ciała, umysłu i naszego stylu życia. Zawiera m.in Wschodnia koncepcja żywienia z punktu widzenia Ajurwedy i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej funkcjonalnie łączy je z naszym zachodnim stylem życia. Podkreśla potrzebę stworzyć harmonię między jedzeniem a naszym życiem w ogóle, aby tak było jednocześnie przyjemny i znośny. Jakże to przemawia do mojej duszy! Nawet z głośnością tematyka, która przerosła moje oczekiwania, podczas nauki czułam się swobodnie. Jesteś bardzo Doceniam wsparcie Martina Jelínka podczas studiów i po ukończeniu kursu.