Kurzy ATAC

Wstęp / Jak uczyć się u nas / Chcesz być ekspertem czy praktykiem?

Chcesz być ekspertem czy praktykiem?

Ekspert lub praktyk

Na pierwszy rzut oka może się to wydawać dziwne, ale nie interesuje mnie kształcenie dietetyków na moich kursach.

Termin ekspert lub specjalista zwykle odnosi się do osoby, która jest chodzącą encyklopedią. Studiuje każdą teorię, śledzi nowe badania naukowe, nie pomija żadnej diety. Ponadto jest w stanie wyjaśnić niemal każdy związek pomiędzy dietą a metabolizmem. Aby móc to robić, musi się uczyć. Aby uczyć się długo i stale.

Kiedy przyjdziesz do takiego specjalisty po poradę, jak faktycznie prawidłowo się odżywiać, oczaruje Cię ilością eksperckich informacji i wyleje system, którego trzeba przestrzegać. Z radosną niecierpliwością zaczynasz go wdrażać, a w praktyce okazuje się, że w wielu przypadkach zalecane przepisy nie odpowiadają Ci, dieta jest zbyt stereotypowa lub nie odpowiada Twoim możliwościom cenowym. A w dodatku już po kilku tygodniach lub miesiącach zorientujesz się, że pożądane efekty albo nie pojawiają się, albo znalazłeś nowego „przyjaciela” w postaci efektu jo-jo.

Jak to jest możliwe?

Zdecydowana większość ekspertów ma tendencję do ciągłego zasypywania się nowymi informacjami i zapomina (lub nie) monitoruje i dostrzega praktyczne skutki wszystkiego, co zaleca. Co gorsza – nie sprawdzają swoich rad na sobie.

Takich specjalistów jest na całym świecie więcej niż potrzeba. Dlatego nie ma potrzeby produkować więcej. Jeśli chcesz zostać ekspertem, zamknij się w bibliotece uniwersyteckiej i studiuj, to praca na całe życie.

Naszą filozofią i jednocześnie głównym celem jest nauczenie studentów tworzenia menu, które:

  • odpowiadają wymaganiom metabolicznym jednostki,
  • są przystępne dla każdego, bez względu na sytuację finansową czy dostępność żywności,
  • i przede wszystkim dobrze smakują.

Nasze kursy są pełne różnych teorii. Musi tak być, bo bez podstawowych informacji nie da się tego zrobić. Przeplatane są one jednak praktycznym treningiem poszczególnych form reżimów żywieniowych. Tendencja do ciągłego zwiększania ilości praktycznego doświadczenia na naszych kursach stale rośnie. Na podstawie informacji zwrotnych od uczniów dowiadujemy się, jak skuteczne są nasze modyfikacje w tym kierunku i stale je udoskonalamy, aby odpowiadały przede wszystkim wiedzy praktycznej. Wysiłki te są najbardziej widoczne w najbardziej rozbudowanym kursie doradcy żywieniowego. Jeśli chcesz zostać konsultantem żywieniowym – praktykiem (czyli osobą, która naprawdę wie, jak pracować z dietą w praktyce i rozwiązywać ją samodzielnie i w swoim otoczeniu), musisz orientować się w trzech podstawowych obszarach:

1. Musisz znać skład i właściwości wszystkich produktów spożywczych.
W tym sensie jest to logiczne, ponieważ jeśli chcemy za pomocą pożywienia wpłynąć na zachowanie metabolizmu i w pewnym stopniu na nasze zdrowie, musimy wiedzieć, z czego składa się pożywienie (białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy, minerały, przeciwutleniacze, fitochemikalia) i jak wpływa to na zachowanie metabolizmu człowieka (zmiany poziomu glukozy we krwi, trudności w trawieniu, zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, wpływ na termoregulację wewnętrzną, zmianę przebiegu procesów metabolicznych w kierunku relaksacyjnym lub odwrotnie, tendencje wzmacniające). A ponieważ obszar żywienia uzupełniającego jest integralną częścią przemysłu spożywczego, warto zorientować się również w tym zagadnieniu. Czyli jakie substancje i w jakim celu powszechnie stosuje się w suplementach oraz jak je stosować w kontekście normalnej diety.

Bez tej podstawowej wiedzy nie jest możliwe stworzenie czegoś, co w praktyce nazywamy „znaczącym sposobem żywienia”.

2. Konieczne jest zapoznanie się z anatomią człowieka i podstawami działania metabolizmu.
Znajomość składu żywności i jej wpływu na nasze ciało i umysł jest konieczna, ale konieczna jest umiejętność zastosowania jej w odniesieniu do człowieka. Warto zatem wiedzieć, jakie konkretne zadania pełnią poszczególne odcinki przewodu pokarmowego. Co dzieje się z każdym składnikiem diety, jak metabolizm reaguje na częściowe cechy pożywienia. Mając zdobytą w ten sposób wiedzę, możemy stwierdzić, że w zasadzie dysponujemy dobrą znajomością teorii.

Ekspert lub praktyk

3. Trzeba umieć „gotować”.
Nie każdy ma umiejętności gotowania lub konstruktywne podejście do przygotowywania posiłków. Na szczęście nie ma to żadnego znaczenia. Nie musimy mieć duszy szefa kuchni, aby stworzyć menu, które będzie w stanie poprowadzić nasze zdrowie w pożądanym kierunku. Wystarczy wiedzieć, jak łączyć ze sobą poszczególne potrawy, w jaki sposób i w jakim stopniu je podgrzewać, a jednocześnie tak smakować potrawę, aby spełniała nasze wymagania smakowe. A do tego wcale nie musimy umieć gotować w rozumieniu konwencjonalnego postrzegania sztuki kulinarnej.

Na naszych kursach praca z aplikacją edukacyjną ZOF jest alfą i omegą całego wysiłku badawczego ukierunkowanego na praktykę. Zawiera ponad 6000 różnych składników, które możemy wykorzystać w prawdziwym życiu i przygotować z nich konkretne przepisy. Ale w tym „elektronicznym” gotowaniu gra uczy uczniów wielu innych ważnych rzeczy niż tylko tworzenie konkretnych przepisów:

  • Pracuj z ilością i proporcjami podstawowych makroskładników i obliczaj wartość energetyczną diety.
    Ogólnie rzecz biorąc, jeśli w jakikolwiek sposób ingerujemy w dietę, proporcje węglowodanów, białek i tłuszczów zawsze się zmieniają, co również wpływa na ilość kalorii w pożywieniu. Bez wyjątku zmiana ta wpływa na funkcjonowanie metabolizmu.
  • Sprawdź wartość indeksu glikemicznego i ładunek.
    Glikemia pokarmowa jest obecnie powszechnie monitorowanym czynnikiem. Program ZOF uczy uczniów skupiania uwagi również w tym kierunku.
  • Monitoruj poziom strawności.
    Każdy wie z własnego doświadczenia, że jego organizm inaczej zachowuje się w sytuacjach po spożyciu pokarmu ciężkostrawnego lub odwrotnie, z którym nasz przewód pokarmowy radzi sobie bardzo łatwo. Konieczna jest możliwość włączenia tego czynnika do diety, która w dużym stopniu wpływa na procesy metaboliczne. Gra elektroniczna ZOF może ocenić ten parametr.
  • Kontroluj tendencję kwasowo-zasadową.
    Równowaga kwasowo-zasadowa to bardzo złożone zagadnienie, które należy oceniać w możliwie najprostszy sposób, patrząc na to całościowo. W praktyce nie ma sensu monitorować stopnia kwasowości czy zasadowości poprzez pomiar pH żywności. Kluczowe są tendencje, czyli kwasotwórczość lub odwrotnie zasadotwórczy pokarm oraz sposób jego przygotowania i samego spożycia. Czynniki te w sposób absolutnie fundamentalny wpływają na jakość zdarzeń metabolicznych, aplikacja ZOF może również oceniać ten parametr. W obszarze próby nauczenia się tworzenia jadłospisów wpływających na nasze zdrowie w sposób holistyczny, jest to bardzo istotna zaleta, którą doceni każdy uczeń.
  • Ocenić wpływ pożywienia na termoregulację wewnętrzną.
    Jedzenie może powodować uczucie ciepła lub zimna podczas trawienia. Pomimo tego, że są to jedynie odczucia oparte na zawartości określonych substancji w żywności, w tym na sposobie jej przygotowania, zaletą jest możliwość pracy z tą charakterystyką efektu termicznego. Pomoże w tym także program ZOF, za co studenci są bardzo wdzięczni.
  • Określenie tendencji energetycznej przepisu i całej diety w rozumieniu azjatyckich koncepcji yin i yang.
    Osobie o poglądach zachodnich łatwiej jest używać w tym celu terminów „relaksujący” i „ujędrniający”, które odzwierciedlają zdolność pożywienia do wpływania w określony sposób na procesy metaboliczne. Aplikacja ZOF również sobie z tym radzi.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Diana Glumbíková

Od kilku lat interesuję się żywieniem w trosce o własne zdrowie, zdrowy styl życia, leczenie naturalne i filozofia Wschodu oraz nauki. Któregoś dnia przyszła mi do głowy myśl, żeby zacząć studiować na kompleksowym kursie pod okiem wykładowcy z doświadczeniem tak, aby mogłaby dowiedzieć się jeszcze więcej o zdrowiu, a nawet spróbować pomóc jedzenie dla siebie i innych i zacząć zarabiać na życie, robiąc to, co sprawia mi przyjemność. Na Poszukiwanie kursu przypadło mi do gustu w pierwszej kolejności niż Doradca ds. kursu odżywianie i suplementacja jest całkowicie online, wtedy o to mi chodzi czytała więcej i bardzo mnie zainteresował jej zakres, czas trwania, liczba badań godzin, w tym teorie wschodnie. Podobał mi się formularz online, bo mogłem studiować kiedy chciałem i gdzie chciałem. Podczas całości oczywiście dowiedziałam się wielu nowych informacji na temat odżywiania i zdrowia, w zakresie suplementów, wielu naturalnych suplementów diety i jak im pomóc przy różnych problemach zdrowotnych. bardzo to lubię podobało mu się holistyczne spojrzenie na zdrowie i odżywianie, łączące zachodnie i wschodnich teorii żywieniowych, możliwość wypróbowania menu w grze edukacyjnej online. Mistrz Jelínek był dla mnie dostępni o każdej porze i zawsze gotowi odpowiedzieć i doradzić. Próbuje, żeby z jego kursu wyszli ludzie, którzy naprawdę znają się na żywieniu i zdrowiu i tyle w swojej praktyce skupiali się na szukaniu przyczyn chorób i in związane z dietą. Nie tylko nauczyłem się robić menu dostosowane w oparciu o kalorie, makro i mikroelementy, ale także pod tym względem obejmują równowagę kwasowo-zasadową, efekt termiczny żywności i tendencje energetyczne pożywienia, postrzegaj każdą istotę jako indywidualna i że każda osoba potrzebuje indywidualności menu według jego aktualnych potrzeb. Naprawdę podczas mnie sześciomiesięczny kurs nauczył go, jak prowadzić własną praktykę w terenie żywienia i po jego zakończeniu dostrzegam, jak wszystkie informacje w sobie pasuję i czuję, że naprawdę mogę włożyć w to zdobytą wiedzę swoje rady i pomóż ludziom w odżywianiu. Bardzo mi pomogła praca seminaryjna, którą otrzymaliśmy na koniec kursu do weryfikacji naszej wiedzy. Mamy prawdziwy przypadek z wcześniej Praktyka pana Magistra i musieli się męczyć i zastanawiać, jak to zrobić połącz teorie Wschodu i Zachodu, poszukaj przyczyny problemy zdrowotne i na podstawie uzyskanych informacji a indywidualność klienta w celu skomponowania menu. Ta praca semestralna Trochę się martwiłem, ale była dla mnie ogromnym atutem, tu gdzie jestem próbowała, jak naprawdę postępować. Bardzo podoba mi się również postawa Pana Magistra po ukończeniu kursu, że chce nam doradzić w naszej własnej praktyce i ukuć hasło „to”. absolwent to kolega, a nie konkurent. (Oczywiście także dlatego, że nim jesteśmy nie zawstydzili :)). Cieszę się, że ukończyłem kurs i kształciła ją osoba, która szczerze podchodziła do odżywiania i zdrowia interesuje się i rozwija.

Zbyněk Harabiš

Jako były czołowy sportowiec interesowałem się żywieniem już od lat przedrewolucyjnych, dzięki czemu mogłem zaobserwować gwałtowny wzrost opinii na temat zdrowego odżywiania. żywieniu, które w dłuższej perspektywie było wielokrotnie przewartościowywane - dobrym przykładem są produkty mleczne :) Ze względu na spadek jakości żywności w wyniku konkurencji cenowej, a także z powodu w związku z rosnącą w ostatnich latach liczbą współczesnych chorób cywilizacyjnych W ostatnich latach fala zainteresowania zdrowym odżywianiem ogromnie wzrosła. Loby firmy spożywcze i farmaceutyczne zwróciły na to trzeźwe spojrzenie właściwe zakupy spożywcze. Reklama to rzeczywiście potężna wiedźma... Co więcej codzienne artykuły w Internecie poświęcone odchudzaniu i odżywianiu, man próbując odkryć prawdę, wrzucają go w kompletny chaos. Dlatego wybrałem kurs na odległość Mgr. Martin Jelínek, który przykuł moją uwagę zarówno sportowa przeszłość, jak i kompleksowe podejście do żywienia. Pro mówi również rozsądna cena ze względu na długość i liczbę godzin nauczania. Po pierwszych godzinach mojego niedowierzania w ogóle we wszystko, moja opinia jest słuszna uległo zmianie, a przysłowiowy punkt zwrotny prawdopodobnie definitywnie nastąpił pod koniec kursu, kiedy Vam układa kompletny obraz jak puzzle. Jest to jednak tylko odskocznia do osiągnięcia celu dalszą wiedzę, którą musisz doskonalić poprzez dalsze szczegółowe badania i komunikację z klientami, jeśli chcesz zaangażować się w doradztwo. Dla wciąż niedowierzających polecam lekturę stron o unikatach dwumiesięczna próba zarysowania i zwiększenia masy mięśniowej mgr Jelínka tylko na diecie wegańskiej! - www.vysnenapostava.cz Miałem wątpliwości, ale wow, działa :-)

Gabriela Žídková

5 lat temu bardziej zainteresowałam się zdrowym stylem życia i fitnessem. Cały czas szukałem informacji głównie w internecie i czytając różne artykuły. Rok temu chciałam pogłębić swoją wiedzę i zyskać szerszą perspektywę. Trafiłam na kursy pana Jelínka, które były bardzo niekonwencjonalnie opracowane. Ogólnie bardzo dobrze współpracowało mi się z aplikacją ZOF, stworzenie menu było korzystne dla poniższej praktyki. Bardzo interesowało mnie podejście holistyczne, które pomogło mi spojrzeć na wszystko inaczej i poszukać przyczyny w psychologicznej stronie człowieka. Bardzo ucieszyła mnie również merytoryczna informacja dotycząca działalności w zakresie doradztwa żywieniowego. W przypadku niejasności lub pytań pan Jelínek był szybki i zawsze wszystko wyjaśniał i wyjaśniał. Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w kursie i zdobycia wielu informacji.