Wstęp / Jak uczyć się u nas / Chcesz być ekspertem czy praktykiem?
Na pierwszy rzut oka może się to wydawać dziwne, ale nie interesuje mnie kształcenie dietetyków na moich kursach.
Termin ekspert lub specjalista zwykle odnosi się do osoby, która jest chodzącą encyklopedią. Studiuje każdą teorię, śledzi nowe badania naukowe, nie pomija żadnej diety. Ponadto jest w stanie wyjaśnić niemal każdy związek pomiędzy dietą a metabolizmem. Aby móc to robić, musi się uczyć. Aby uczyć się długo i stale.
Kiedy przyjdziesz do takiego specjalisty po poradę, jak faktycznie prawidłowo się odżywiać, oczaruje Cię ilością eksperckich informacji i wyleje system, którego trzeba przestrzegać. Z radosną niecierpliwością zaczynasz go wdrażać, a w praktyce okazuje się, że w wielu przypadkach zalecane przepisy nie odpowiadają Ci, dieta jest zbyt stereotypowa lub nie odpowiada Twoim możliwościom cenowym. A w dodatku już po kilku tygodniach lub miesiącach zorientujesz się, że pożądane efekty albo nie pojawiają się, albo znalazłeś nowego „przyjaciela” w postaci efektu jo-jo.
Jak to jest możliwe?
Zdecydowana większość ekspertów ma tendencję do ciągłego zasypywania się nowymi informacjami i zapomina (lub nie) monitoruje i dostrzega praktyczne skutki wszystkiego, co zaleca. Co gorsza – nie sprawdzają swoich rad na sobie.
Takich specjalistów jest na całym świecie więcej niż potrzeba. Dlatego nie ma potrzeby produkować więcej. Jeśli chcesz zostać ekspertem, zamknij się w bibliotece uniwersyteckiej i studiuj, to praca na całe życie.
Naszą filozofią i jednocześnie głównym celem jest nauczenie studentów tworzenia menu, które:
Nasze kursy są pełne różnych teorii. Musi tak być, bo bez podstawowych informacji nie da się tego zrobić. Przeplatane są one jednak praktycznym treningiem poszczególnych form reżimów żywieniowych. Tendencja do ciągłego zwiększania ilości praktycznego doświadczenia na naszych kursach stale rośnie. Na podstawie informacji zwrotnych od uczniów dowiadujemy się, jak skuteczne są nasze modyfikacje w tym kierunku i stale je udoskonalamy, aby odpowiadały przede wszystkim wiedzy praktycznej. Wysiłki te są najbardziej widoczne w najbardziej rozbudowanym kursie doradcy żywieniowego. Jeśli chcesz zostać konsultantem żywieniowym – praktykiem (czyli osobą, która naprawdę wie, jak pracować z dietą w praktyce i rozwiązywać ją samodzielnie i w swoim otoczeniu), musisz orientować się w trzech podstawowych obszarach:
1. Musisz znać skład i właściwości wszystkich produktów spożywczych.
W tym sensie jest to logiczne, ponieważ jeśli chcemy za pomocą pożywienia wpłynąć na zachowanie metabolizmu i w pewnym stopniu na nasze zdrowie, musimy wiedzieć, z czego składa się pożywienie (białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy, minerały, przeciwutleniacze, fitochemikalia) i jak wpływa to na zachowanie metabolizmu człowieka (zmiany poziomu glukozy we krwi, trudności w trawieniu, zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, wpływ na termoregulację wewnętrzną, zmianę przebiegu procesów metabolicznych w kierunku relaksacyjnym lub odwrotnie, tendencje wzmacniające). A ponieważ obszar żywienia uzupełniającego jest integralną częścią przemysłu spożywczego, warto zorientować się również w tym zagadnieniu. Czyli jakie substancje i w jakim celu powszechnie stosuje się w suplementach oraz jak je stosować w kontekście normalnej diety.
Bez tej podstawowej wiedzy nie jest możliwe stworzenie czegoś, co w praktyce nazywamy „znaczącym sposobem żywienia”.
2. Konieczne jest zapoznanie się z anatomią człowieka i podstawami działania metabolizmu.
Znajomość składu żywności i jej wpływu na nasze ciało i umysł jest konieczna, ale konieczna jest umiejętność zastosowania jej w odniesieniu do człowieka. Warto zatem wiedzieć, jakie konkretne zadania pełnią poszczególne odcinki przewodu pokarmowego. Co dzieje się z każdym składnikiem diety, jak metabolizm reaguje na częściowe cechy pożywienia. Mając zdobytą w ten sposób wiedzę, możemy stwierdzić, że w zasadzie dysponujemy dobrą znajomością teorii.
3. Trzeba umieć „gotować”.
Nie każdy ma umiejętności gotowania lub konstruktywne podejście do przygotowywania posiłków. Na szczęście nie ma to żadnego znaczenia. Nie musimy mieć duszy szefa kuchni, aby stworzyć menu, które będzie w stanie poprowadzić nasze zdrowie w pożądanym kierunku. Wystarczy wiedzieć, jak łączyć ze sobą poszczególne potrawy, w jaki sposób i w jakim stopniu je podgrzewać, a jednocześnie tak smakować potrawę, aby spełniała nasze wymagania smakowe. A do tego wcale nie musimy umieć gotować w rozumieniu konwencjonalnego postrzegania sztuki kulinarnej.
Na naszych kursach praca z aplikacją edukacyjną ZOF jest alfą i omegą całego wysiłku badawczego ukierunkowanego na praktykę. Zawiera ponad 6000 różnych składników, które możemy wykorzystać w prawdziwym życiu i przygotować z nich konkretne przepisy. Ale w tym „elektronicznym” gotowaniu gra uczy uczniów wielu innych ważnych rzeczy niż tylko tworzenie konkretnych przepisów:
Kateřina Pecková
Bardzo cenię profesjonalizm mgr. Martina Jelínek i doskonała obróbka i organizacja kursu. Jestem bardzo zadowolony ze wszystkiego kursy obejmują i przede wszystkim z jaką łatwością. Nie mogę się doczekać dalszej współpracy.
Jan Vondrák
Udział w tym kursie był dla mnie nie tylko bezcennym doświadczeniem, ale także naprawdę wzbogacającym i inspirującym procesem. Dzięki Twojej umiejętności przekazywania informacji w zrozumiały i ciekawy sposób, czułam, że na każdej lekcji zdobywałam nową i przydatną wiedzę, którą planuję wykorzystać nie tylko dla siebie, ale także by pomóc innym ludziom w drodze do lepszego zdrowia i styl życia. Dzięki Waszej pomocy zrozumiałam, że odżywianie to nie tylko jedzenie, ale całościowe podejście do stylu życia i dbania o siebie. Chciałbym również podziękować za cierpliwość i chęć wyjaśnienia i udzielenia odpowiedzi na każde z naszych pytań. Wasza otwartość i chęć pozwoliły lepiej zrozumieć złożoną dziedzinę żywienia i nauczyć się wykorzystywać tę wiedzę w praktyce. Z przyjemnością wspominam ten wspaniały kurs z Tobą. Wasz transfer wiedzy i pasja do żywienia są dla mnie ogromnym źródłem inspiracji.
Výživové centrum Prima hubnutí
W ciągu 8 lat pełnego zaangażowania w doradztwo żywieniowe, klienci pod naszymi wskazówkami schudli już ponad 62 000 kg. Kiedy rekrutujemy do naszego zespołu dietetyka, który ma pracować z klientami w naszym imieniu, jest to bardzo ważne abyśmy mieli pewność, że wybieramy odpowiedniego profesjonalistę, posiadającego wiedzę, a najlepiej także doświadczenie. W przeszłości rekomendowaliśmy naszym doradcom kursy ATAC, obecnie są one warunkiem koniecznym współpracy. Oprócz cennej wiedzy doradcy dowiedzą się przede wszystkim, jak poszczególne informacje są ze sobą powiązane i jednocześnie jak je odpowiednio uzupełniać. Na kursach ATAC Mgr. Jelínek, wiemy, że podejście jest bezstronne i jako właściciele firmy doradczej możemy ich polecić w 100%.