Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Endometrioza

Endometrioza

Endometrioza

Endometrioza jest jedną z najczęstszych chorób ginekologicznych. Jej przyczyną jest przedostanie się drobnych fragmentów błony śluzowej macicy (endometrium) poza macicę i ich osiadanie w jajnikach, jajowodach, więzadłach macicy, pęcherzyku żółciowym lub jelitach. Działanie niektórych hormonów (estrogenów) powoduje, że wyściółka macicy puchnie krwią. Jeśli ta krew nie może normalnie odpłynąć, powoduje to powstawanie cyst, zrostów i stanów zapalnych, którym często towarzyszy silny ból.

Przyczyny takich problemów są różne:

  • zaburzenia genetyczne,
  • nadmierna produkcja estrogenów,
  • miesiączka wsteczna (krew jest pobierana z macicy z powrotem do jajowodów, a także zasysa tkankę endometrium),
  • nieład   odporny   ustroju – gdy układ odpornościowy działa nieprawidłowo, nie jest w stanie wykryć zagrożenia ze strony rosnących komórek endometrium i ich zniszczyć.

Najczęstszymi objawami są ból podczas menstruacji i owulacji, częste krwawienia pomiędzy miesiączkami, bolesny stosunek lub obfite i nieregularne krwawienia.

Endometrioza jest jedną z głównych przyczyn niepłodności u kobiet – od jednej trzeciej do połowy kobiet chorych na endometriozę ma problemy z zajściem w ciążę (zrosty endometrium uniemożliwiają przedostanie się komórki jajowej z jajnika i spotkanie plemnika w jajowodzie).

Wpływ diety na endometriozę

Na rozwój i przebieg endometriozy wpływa także styl życia, czyli dieta. Na poziomie ogólnym wagę przywiązuje się do niektórych pokarmów przeciwzapalnych lub do koncepcji odżywiania mającej na celu wytworzenie w organizmie środowiska przeciwzapalnego. Jednocześnie jednak wpływ diety na rozwój i rozwój endometriozy ma przede wszystkim charakter profilaktyczny.

W zakresie modyfikacji diety najczęściej prezentowane są:

1. Zwiększona podaż niezbędnych mikroelementów ( witaminy, minerały, przeciwutleniacze ).
Najlepiej poprzez regularne spożywanie owoców i warzyw (w tym względzie należy zwracać uwagę na ich jakość, gdyż niektóre badania wykazały wręcz przeciwnie, wzrost zachorowań na endometriozę przy zwiększonym ich spożyciu, co wiązało się z potencjalnym zawartość pestycydów i innych chemikaliów).

2. Zwiększanie udziału błonnika w diecie.
Stwierdzono, że większa zawartość błonnika w diecie prowadzi do zmniejszenia stężenia estrogenów (w kale zmniejsza się aktywność enzymu b-glukuronidazy, co powoduje mniejsze wchłanianie zwrotne estrogenów w jelicie grubym – zwiększone wydalanie estrogenów i jego obniżone stężenie we krwi ogranicza ryzyko wystąpienia endometriozy).

3. Dostosowanie proporcji kwasów omega-3 i omega-6 w diecie.
Zarówno EPA, jak i DHA są w stanie częściowo tłumić procesy zapalne w organizmie.

4. Spożycie produktów mlecznych.
Tutaj badania wykazały, że zwiększone spożycie produktów mlecznych znacząco zmniejsza częstość występowania endometriozy. Efekt ten przypisuje się wapniu, który może przyczyniać się do obniżenia poziomu markerów stanu zapalnego. Jednocześnie uwzględnia się wpływ witaminy D3, której stosunkowo ważnym źródłem są produkty mleczne. Należy jednak monitorować zawartość białka w produktach mlecznych – jeśli proporcja białek zwierzęcych w stosunku do białek roślinnych jest zbyt duża, zwiększa się aktywność prozapalna w organizmie, dlatego też należy wziąć pod uwagę ten czynnik.

5. Ograniczanie spożycia produktów sojowych.
Powodem jest zawartość fitoestrogenów, w które soja jest bardzo bogata i które mogą zachowywać się w organizmie dwojako – albo działać estrogennie, albo antyestrogenowo (zależy to głównie od stanu hormonów i dawki przyjmowanych fitoestrogenów ). Ponieważ poziom estrogenów jest powiązany z rozwojem endometriozy, istnieje możliwość, że spożywanie soi i innych źródeł fitoestrogenów może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju endometriozy. Jednocześnie jednak istnieją badania wskazujące, że regularne spożywanie produktów sojowych w rozsądnych ilościach nie ma potencjału, aby znacząco wpłynąć na regulację hormonalną ze względu na stosunkowo niską reprezentację fitoestrogenów.

6. Dostosowanie proporcji tłuszczu w diecie.
Już ilość tłuszczów i ich jakość w diecie ma wpływ na występowanie endometriozy. Okazuje się, że wnioski z badań monitorujących wpływ ilości tłuszczu w diecie na rozwój endometriozy są tutaj zasadniczo rozbieżne. Stwierdzono jednak, że tłuszcze będą miały wpływ:

  • nasycony,
  • omega-6,
  • kwasy tłuszczowe trans.

Jeśli tych tłuszczów jest w nadmiarze, znacząco sprzyjają rozwojowi reakcji zapalnych, które mogą prowadzić do sprzyjania endometriozie.

7. Ograniczenie spożycia mięsa.
Czerwone mięso zawiera kwas arachidonowy (omega-6), który w nadmiernych ilościach może prowadzić do zwiększonej produkcji substancji prozapalnych. W niektórych przypadkach mięso może zawierać dioksyny (ksenobiotyki), które działają jako endogenne substancje zaburzające funkcjonowanie organizmu. Z tego powodu w przypadku endometriozy zaleca się znaczne ograniczenie tych pokarmów (niekoniecznie jednak konieczne jest ich całkowite wyeliminowanie, choć wydaje się to bardziej właściwe).

8. Ograniczenie spożycia alkoholu.
Długotrwałe spożywanie alkoholu może prowadzić do upośledzenia odporności, a w konsekwencji sprzyjać produkcji cytokin prozapalnych. Alkohol zatem z pewnym prawdopodobieństwem zwiększa ryzyko rozwoju endometriozy.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Monika Patrmanová

Bardzo podobają mi się kursy Pana Jelínka. Muszę przyznać, że studia na kierunku Doradca Żywieniowy rozpocząłem jako zupełny laik. Od kilku lat żyję z odchudzających koktajli „w proszku”, bo nie umiem gotować i nie wiem, co jeść. Po kilku miesiącach kursu uzyskałem taki przegląd, że po pierwsze codziennie gotuję wszystkie posiłki, a po drugie schudłem wymaganą wagę, którą też udaje mi się utrzymać. Mam wspaniałe poczucie, że moja dieta jest zdrowa i zbilansowana. Nie jestem ograniczona w palecie potraw i smaków, jednak nauczyłam się, jak duże porcje mi wystarczą, co jeść, żeby na dłużej pozostać sytym, jak pozbyć się ochoty na słodycze, jak odkwasić organizm i utrzymać go w dobrej kondycji. równowaga kwasowo-zasadowa, jakie jedzenie przed i po wysiłku fizycznym i wiele innych „magii”. Od kilku lat pracuję w Australii jako pielęgniarka i kursy Pana Jelínka tak mnie zafascynowały, że zdecydowałam się otworzyć własną poradnię żywieniową i przekazywać te cenne informacje moim klientom. Dziękuję bardzo Panie Jelínek i z niecierpliwością czekam na kolejne Państwa kursy.

Marcela Sikorová

Jakiś czas temu sama przeszłam redukcję wagi, zaczynając od wagi nieco ponad 100 kg. Kiedy otrzymałam od konsultantki pierwsze menu, nie mogłam uwierzyć, ile mam zjeść – była to dla mnie niewyobrażalna ilość jedzenia, a niektórych potraw nawet nie znałam. Z biegiem czasu, gdy zgłębiałam „tajemnice” zbilansowanej diety, zaczęło mi to tak bardzo sprawiać przyjemność, że postanowiłam się udoskonalić :-) Polecono mi kurs na konsultanta żywieniowego Pana Jelínka. Lekcje są napisane przejrzyście, testy śródsemestralne stanowią świetną powtórkę, a filmy wideo są wisienką na torcie. Dla mnie osobiście ważne jest również to, że pan Jelínek był wspaniałym lektorem, który „trzyma za rękę” nie tylko do momentu ukończenia certyfikatu. Polecam kursy Atac i jeszcze raz dziękuję w swoim imieniu :)

Zdeňka Prušáková Řepová, Dis.

Jestem szczęśliwa i niezwykle wdzięczna, że otrzymałam dar i możliwość szerzenia wśród społeczeństwa zdrowia, urody i odżywiania - jako wsparcie dla wysokiej jakości i satysfakcjonującego życia. Na kursy Mgr. Martina Jelínka poznałem dzięki jego książkom i wykładom, które są NAJLEPSZE, profesjonalne, ciekawe, praktyczne, angażujące i w prostej formie dające się przenieść na codzienne życie zwykłych ludzi. Po przeczytaniu książki „Odżywianie w chorobach złośliwych” zapragnęłam więcej, dlatego sprawnie trafiłam na kursy online ATAC. WOW – właśnie tego potrzebowałem. W zaciszu własnego domu, w godzinach i czasie, które Ci odpowiadają, bez stresu i dojazdów. Polecam kursy każdemu bez wyjątku. Zaliczyłbym je do obowiązku szkolnego i przedmiotu obowiązkowego. Jestem zadowolony z zakresu programu, wiedzy merytorycznej, części praktycznej kursów (gra edukacyjna), części testowej, filmów, ale także poradni dla studentów, co jest bardzo korzystnym elementem. Sposób jedzenia, który sam preferuję i który jednocześnie przekazuję, pięknie współgra z całym daniem i esencją Pana Jelínka. Kursy budowane są na bardzo solidnych i stabilnych fundamentach – czyli na RÓŻNORODNOŚCI, RÓWNOWAGI, JAKOŚCI ŻYWNOŚCI, gdy wszystko musi być w zgodzie ze specyficznymi potrzebami jednostki. Pracuję z osobami cierpiącymi na nietolerancję histaminy (sam mam tę naklejkę HIT), alergie pokarmowe, egzemę, problemy trawienne itp.. i w tym ooru naprawdę dużym wyzwaniem jest ułożenie jadłospisu tak, aby dieta była zbilansowana i smaczna . Jakie pokarmy preferować, a jakich powinna unikać osoba dotknięta chorobą. Jaki styl odżywiania zastosować w profilaktyce i powstaniu różnych problemów... Osobiste i negatywne doświadczenia z zakresu medycyny, przemysłu farmaceutycznego i konsultantów żywieniowych pomogły mi otworzyć własną praktykę i Pan Mgr. Martin Jelínek przekazał mi dodatkową niezbędną wiedzę i know-how w postaci niesamowitych kursów ATAC.