Wstęp / / Holistyczne podejście w doradztwie
Stosowany przez nas system poradnictwa opiera się na zasadach holistycznej (holistycznej) koncepcji osoby. Każdy człowiek jest integralną częścią środowiska, w którym żyje. Logiczne jest więc, że w pewnym stopniu wpływają na nas różne czynniki – jakość powietrza, sposób snu, stres emocjonalny, poziom aktywności fizycznej, stosowane leki i oczywiście jakość diety. Współczesna nauka potwierdza, że schorzenia te bezpośrednio wpływają na przebieg procesów metabolicznych w organizmie człowieka, są też ze sobą powiązane. Nie jest zatem możliwe wyodrębnienie między nimi konkretnych granic i rozwiązanie ich jako podczęści.
Zasada holizmu (podejścia holistycznego) mówi zatem, że jeśli chcemy, aby dieta wpływała na zachowanie naszego organizmu w pożądanym kierunku i sposób, wszystkie te czynniki muszą być uwzględniane jednakowo i przede wszystkim we wzajemnych relacjach. Ma to swoje zalety i wady. Do pozytywów należy bezkompromisowy fakt, że w ten sposób uwzględniamy maksimum tego, co wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Minusem jest to, że trudno ogarnąć i zrozumieć cały system, gdyż jest to spore spektrum powiązań i kontekstów, które trzeba wziąć pod uwagę przy ustalaniu prawidłowej diety. A to pociąga za sobą konieczność praktyki, którą trzeba nabywać.
W zakresie holistycznego podejścia do poradnictwa żywieniowego stworzyliśmy system, który w bardzo prosty sposób łączy wszystko, co wpływa na metabolizm człowieka, a jednocześnie ma bezpośredni związek z jakością odżywiania.
Jak zatem wygląda menu, które od nas otrzymasz?
mgr inż. Marcin Jelínek
Zdeněk Červinka
Cenię sobie możliwość kontynuowania nauki w systemie po ukończeniu kursu www.kurzyatac.cz dalej i rozwijaj swoje umiejętności w tej dziedzinie. Potrafię także aktywnie współpracować z wykładowcami, za co jestem im bardzo wdzięczny.
Zdenka Vlčková
Jestem zadowolony nie tylko z jakości i formy kursu, ale także z możliwości dalszej współpracy z Panem Mgr. Jelínek, a także inni współpracownicy. To wielki atut zawodowy.
Markéta Rožanská
Kilka lat temu osiągnęłam wiek średni, kiedy ciało się zmienia, a zmiana ta często wiąże się z niekontrolowanym przyrostem masy tłuszczowej. To samo przydarzyło się mojemu organizmowi i choć zawsze dużo ćwiczyłam i myślałam, że odżywiam się „zdrowo”, to przyrostu tkanki tłuszczowej nie dało się zatrzymać. Po kilku miesiącach poszukiwań sposobów na rozsądne dostosowanie diety bez konieczności przechodzenia na dietę, natknęłam się na określenie „dieta zbilansowana”, które brzmiało wiarygodnie. Zacząłem praktykować zasady zbilansowanej diety i tworzenie się masy tłuszczowej nie tylko ustało, ale nawet cały nadmiar tłuszczu stopniowo znikał z mojego organizmu. Byłem tak zaintrygowany wglądem w niesamowity wszechświat naszej mikroflory jelitowej, że postanowiłem zająć się tym tematem profesjonalnie i zacząłem szukać odpowiednich kursów, na których mógłbym potwierdzić zdobytą wiedzę. Dziękuję losowi, że trafiłem na kursy ATAC Pana Martina Jelínka, na których nie tylko potwierdziłem swoją wiedzę, ale także w niesamowity sposób ją poszerzyłem. Z wykształcenia jestem chemikiem analitycznym i od ponad 20 lat pracuję w branży farmaceutycznej. Na organizmy klientów patrzę podobnie jak na fabrykę farmaceutyczną – aby wyprodukować leki wysokiej jakości, trzeba stale dostarczać do fabryki różne, wysokiej jakości surowce, w odpowiednich ilościach. I tak samo jest z ludzkim organizmem – my też musimy dostarczać mu wysokiej jakości składników odżywczych w odpowiednich ilościach, bo inaczej nie będzie on mógł prawidłowo i zdrowo funkcjonować. Bardzo lubię wykorzystywać aplikację ZOFapp do analizy jadłospisów moich klientów, dzięki czemu mogę bardzo szczegółowo przyjrzeć się ilości i rodzajom przyjmowanych składników odżywczych, a następnie bardzo konkretnie polecić klientom to, czego brakuje w ich diecie lub wręcz przeciwnie, w nadmiarze. Kolejną dużą zaletą jest to, że zawsze mogę wrócić do indywidualnych lekcji na kursach ATAC i czerpać z nich informacje. Współpraca z klientami indywidualnymi i często powtarzające się te same problemy i te same pytania doprowadziły mnie do decyzji o napisaniu e-booka „Podstawy zbilansowanej diety, czyli 8 jasnych wskazówek, jak na dobre dostosować dietę (słuchając swojego ciała) „. Następnie rozszerzyłam swoje wykształcenie o kwalifikację zawodową „Wykładowca kształcenia ustawicznego” – poprzez różnorodne kursy i seminaria przekazuję także sensowne i logiczne zasady zbilansowanej diety i jej bezpośredniego wpływu na zdrowie.