Kurzy ATAC

Wstęp / / Holistyczne podejście w doradztwie

Holistyczne podejście w doradztwie

Strefa optymalnego funkcjonowania

Stosowany przez nas system poradnictwa opiera się na zasadach holistycznej (holistycznej) koncepcji osoby. Każdy człowiek jest integralną częścią środowiska, w którym żyje. Logiczne jest więc, że w pewnym stopniu wpływają na nas różne czynniki – jakość powietrza, sposób snu, stres emocjonalny, poziom aktywności fizycznej, stosowane leki i oczywiście jakość diety. Współczesna nauka potwierdza, że schorzenia te bezpośrednio wpływają na przebieg procesów metabolicznych w organizmie człowieka, są też ze sobą powiązane. Nie jest zatem możliwe wyodrębnienie między nimi konkretnych granic i rozwiązanie ich jako podczęści.

Zasada holizmu (podejścia holistycznego) mówi zatem, że jeśli chcemy, aby dieta wpływała na zachowanie naszego organizmu w pożądanym kierunku i sposób, wszystkie te czynniki muszą być uwzględniane jednakowo i przede wszystkim we wzajemnych relacjach. Ma to swoje zalety i wady. Do pozytywów należy bezkompromisowy fakt, że w ten sposób uwzględniamy maksimum tego, co wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Minusem jest to, że trudno ogarnąć i zrozumieć cały system, gdyż jest to spore spektrum powiązań i kontekstów, które trzeba wziąć pod uwagę przy ustalaniu prawidłowej diety. A to pociąga za sobą konieczność praktyki, którą trzeba nabywać.

W zakresie holistycznego podejścia do poradnictwa żywieniowego stworzyliśmy system, który w bardzo prosty sposób łączy wszystko, co wpływa na metabolizm człowieka, a jednocześnie ma bezpośredni związek z jakością odżywiania.

Jaki jest jego sekret?

  1. Szanujemy fakt, że wszystko w ciele jest połączone ze wszystkim innym. Aby móc określić, co należy poprawić w diecie, należy wiedzieć, jak klient odżywia się w dłuższej perspektywie oraz jakie pokarmy i podejście do jedzenia spowodowały odchylenie od potencjalnej równowagi.
    Z tego powodu najpierw staramy się znaleźć „wady” w długotrwałej diecie klienta.
  2. Wiemy, że współczesna nauka potrafi obliczyć i matematycznie wyrazić wiele procesów biologicznych zachodzących w organizmie człowieka. Nie komplikujemy sytuacji posługując się mierzalnymi parametrami, przez co łatwo stracić kontrolę i dochodzi do sytuacji, w których „nie widać lasu zza drzew”.
    W poradnictwie wykorzystujemy te, które są łatwo dostępne, a jednocześnie podstawowe pomiary i ocenę zdarzeń metabolicznych.
  3. Chociaż metabolizm danej osoby można mierzyć i analizować na różne sposoby, nie jest możliwe zastosowanie w tym kierunku żadnego kompleksowego systemu. Po prostu nie ma urządzenia ani metody, która mogłaby wykryć absolutnie wszystko. Na szczęście na ciele pojawiają się również różne przejawy, które odzwierciedlają stan wydarzeń zachodzących wewnątrz ciała.
    Opracowaliśmy system, dzięki któremu w łatwy sposób możemy uzyskać informację o niektórych procesach metabolicznych zachodzących w organizmie, które przejawiają się np. w zachowaniu, jakości włosów, paznokci czy skóry, a które są bezpośrednio powiązane z jakością odżywiania.
  4. Mamy pełną świadomość, że sposób myślenia i emocje w sposób absolutnie fundamentalny wpływają na wszystkie procesy biologiczne zachodzące w organizmie.
    Szanujemy i uwzględniamy dostępne przejawy psychosomatyczne każdego klienta i odnosimy je do jakości żywienia.
  5. Ruch jest naturalną częścią naszego życia. Poziom aktywności fizycznej wpływa na metabolizm w podobnym stopniu, jak nasze emocje.
    Nasz system doradczy obejmuje również ocenę dotychczasowej aktywności fizycznej i zalecenie takiej, która pod każdym względem odpowiada klientowi.
  6. W zakresie żywienia istnieje wiele różnych teorii, często sobie zaprzeczających. Jako przykład możemy wymienić status split, żywienie według grup krwi, makrobiotykę, wegetarianizm, wegetarianizm (surowy), diety wysokowęglowodanowe czy wysokobiałkowe i wiele innych.
    Nie preferujemy żadnego z nich, ale szanujemy ich podstawy naukowe. Naszym priorytetem jest indywidualne podejście do każdego w odniesieniu do wspólnie wyznaczonego celu.
  7. Większość ludzi rozróżnia żywność zdrową i niezdrową. Jest to pojęcie wysoce względne, ponieważ ze względu na indywidualność każdego człowieka metabolizm reaguje na poszczególne pokarmy w inny sposób. To, co jest dobre dla jednego, może nie odpowiadać innemu.
    W naszym systemie dzielimy żywność na odpowiednią i nieodpowiednią. Zabierzesz od nas listę produktów polecanych oraz tych, których z wielu powodów należy unikać. Niczego nie zabraniamy, wyznaczamy jedynie kierunki w jakich powinien podążać klient jeśli chodzi o jedzenie.
  8. Współczesna nauka twierdzi, że każdy pokarm zawiera energię, określone spektrum składników odżywczych (węglowodany, tłuszcze, białka, błonnik, witaminy, minerały itp.), ma wartość indeksu glikemicznego i ładunek oraz pochłania określoną ilość energii z organizmu podczas jego trawienia. Filozofie i kultury Wschodu, próbując całościowo spojrzeć na żywienie, przekonują, że każdy pokarm dodatkowo wpływa na odczuwanie ciepła i zimna w organizmie (tzw. efekt termiczny), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu środowisko wewnętrzne i zakłóca system energetyczny człowieka (tendencja yin vs. yang).
    Nasze holistyczne podejście uwzględnia oba podejścia. Stworzyliśmy „most”, który łączy te dwa światy i odnajduje w ich połączeniu sens i porządek.
  9. Jak zatem wygląda menu, które od nas otrzymasz?

    • Jest zbilansowany pod względem ilości i proporcji podstawowych składników odżywczych.
    • Jest to energia wystarczająca - obliczamy na podstawie proporcji energii pobranej i wytworzonej.
    • Zależy nam, aby przepisy były lekkostrawne.
    • Uzyskana wartość indeksu glikemicznego oraz obciążenie całodziennych posiłków odpowiadają indywidualnym wymaganiom klienta.
    • Poszczególne receptury mają na celu utrzymanie zdrowej równowagi i równowagi w obszarze kwasowo-zasadowym.
    • Komponujemy żywność tak, aby jej oddziaływanie termiczne odpowiadało porze roku, w której aktualnie przebywamy, a jednocześnie było dostosowane do indywidualnych wymagań Klienta w związku z jego stanem zdrowia i aktywnością fizyczną.
    • Wreszcie całodzienna dieta będzie energetycznie odpowiadać wewnętrznemu nastrojowi klienta i indywidualnym sytuacjom, przez które będzie przechodził w swoim życiu.
  10. Aby teorię zastosować w praktyce, należy z wyselekcjonowanych produktów przygotować takie dania, które naprawdę „dadzą się zjeść”. Aby poradnictwo żywieniowe miało sens, należy polecać produkty o dobrym smaku.
    Oprócz listy produktów odpowiednich i nieodpowiednich, nasze doradztwo obejmuje również wyrafinowany system konkretnych przepisów na potrzeby cateringu publicznego oraz przygotowywania posiłków w domu.

mgr inż. Marcin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Bc. Martin Karvaš

Na ten kurs trafiłam przede wszystkim z własnej inicjatywy, gdyż zaczęłam zdawać sobie sprawę, jak ważne jest odżywianie w rozwoju lub eliminacji powikłań zdrowotnych. Mgr. Martin Jelínek zwrócił moją uwagę dzięki swoim wykładom i kilku książkom, które zaimponowały mi prostotą, ale jednocześnie wiedzą. Zdecydowałem się więc na kurs, zwłaszcza wysokiej jakości, i ten kurs uważam za taki. Moim zdaniem jest to odpowiednie powiązanie wiedzy medycyny zachodniej i wschodniej. Z jednej strony szanuje ważną wiedzę medycyny zachodniej, ale jednocześnie nie dyskryminuje tysiącletniej wiedzy kultur Wschodu, czy to Ajurwedy, czy tradycyjnej medycyny chińskiej. Priorytetem tego kursu jest nauczenie Cię racjonalnego podejścia do tego, na co możesz mieć wpływ na co dzień, a jednocześnie tworzenia stylu życia opartego na tych zasadach. Zatem ten kurs nie jest lekarstwem, które chwilowo złagodzi ból lub rozwiąże jeden problem. To przede wszystkim sposób na skupienie się na przyczynach, zrozumienie ich i trwałe rozwiązanie. Z radością mogę powiedzieć, że ten kurs dał mi bardzo solidne podstawy w zakresie odżywiania i suplementacji, na których mogę się dalej opierać.

Linda Vykouková

Kurs przyniósł mi ogromne korzyści nie tylko w pracy, ale także w życiu. Od mojego Początkowe obawy, jak poradzę sobie z trzema lekcjami dziennie, pracą i rodziną, stały się oczywistością i przyjemnym nawykiem. Kurs pana Jelínka jest naprawdę dobra jakość, cieszę się, że ją ukończyłem.

Andrea Vangorová

Ponieważ pochodzę ze Słowacji, spędziłem dużo czasu na szukaniu informacji, jak zostać konsultantem ds. żywienia, ponieważ nie mogłem znaleźć podobnego kursu na Słowacji, który szczegółowo omawiałby tę kwestię. Wszystkie kursy trwają maksymalnie 1 miesiąc i uważam, że jeśli chcę poświęcić się zawodowo doradztwu, to zdecydowanie za mało. ATAC zaimponował mi swoim podejściem do edukacji online, piękną grafiką, przejrzystością i oczywiście holistycznym podejściem. Nawet 6 miesięcy nauki to nie koniec edukacji, ale już dobry początek, od którego można zacząć. Całe życie zajmuję się między innymi różnymi formami ćwiczeń, poprzez gimnastykę, taniec, aerobik, a kilka lat temu ukończyłam także kurs trenera fitness oraz aerobiku, tabaty, pilatesu i kalanetyki. Dlatego naturalnym jest, że stale obserwuję wpływ diety na swój organizm. Dużo czytałam, próbowałam różnych „sprawdzonych” przepisów na odchudzanie i stopniowo odnajdywałam w sklepach produkty, które były już podstawą diety naszych dziadków. Odrzucam diety, bo gotowanie, eksperymentowanie, układanie talerza i samo jedzenie to moja pasja. Ten kurs tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że zbilansowana dieta i odpowiedni tryb życia w połączeniu z ciągłym ruchem dobrze wpływają na odporność naszego organizmu, co odwdzięczy się nam m.in. także tym, że może być stale narażony na atak wirusów, a mimo to idę dalej z uśmiechem i bez maseczki. Dziękuję za piękne sześć miesięcy edukacji, które w końcu sprawiło mi radość.