Kurzy ATAC

Wstęp / / Holistyczne podejście w doradztwie

Holistyczne podejście w doradztwie

Strefa optymalnego funkcjonowania

Stosowany przez nas system poradnictwa opiera się na zasadach holistycznej (holistycznej) koncepcji osoby. Każdy człowiek jest integralną częścią środowiska, w którym żyje. Logiczne jest więc, że w pewnym stopniu wpływają na nas różne czynniki – jakość powietrza, sposób snu, stres emocjonalny, poziom aktywności fizycznej, stosowane leki i oczywiście jakość diety. Współczesna nauka potwierdza, że schorzenia te bezpośrednio wpływają na przebieg procesów metabolicznych w organizmie człowieka, są też ze sobą powiązane. Nie jest zatem możliwe wyodrębnienie między nimi konkretnych granic i rozwiązanie ich jako podczęści.

Zasada holizmu (podejścia holistycznego) mówi zatem, że jeśli chcemy, aby dieta wpływała na zachowanie naszego organizmu w pożądanym kierunku i sposób, wszystkie te czynniki muszą być uwzględniane jednakowo i przede wszystkim we wzajemnych relacjach. Ma to swoje zalety i wady. Do pozytywów należy bezkompromisowy fakt, że w ten sposób uwzględniamy maksimum tego, co wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Minusem jest to, że trudno ogarnąć i zrozumieć cały system, gdyż jest to spore spektrum powiązań i kontekstów, które trzeba wziąć pod uwagę przy ustalaniu prawidłowej diety. A to pociąga za sobą konieczność praktyki, którą trzeba nabywać.

W zakresie holistycznego podejścia do poradnictwa żywieniowego stworzyliśmy system, który w bardzo prosty sposób łączy wszystko, co wpływa na metabolizm człowieka, a jednocześnie ma bezpośredni związek z jakością odżywiania.

Jaki jest jego sekret?

  1. Szanujemy fakt, że wszystko w ciele jest połączone ze wszystkim innym. Aby móc określić, co należy poprawić w diecie, należy wiedzieć, jak klient odżywia się w dłuższej perspektywie oraz jakie pokarmy i podejście do jedzenia spowodowały odchylenie od potencjalnej równowagi.
    Z tego powodu najpierw staramy się znaleźć „wady” w długotrwałej diecie klienta.
  2. Wiemy, że współczesna nauka potrafi obliczyć i matematycznie wyrazić wiele procesów biologicznych zachodzących w organizmie człowieka. Nie komplikujemy sytuacji posługując się mierzalnymi parametrami, przez co łatwo stracić kontrolę i dochodzi do sytuacji, w których „nie widać lasu zza drzew”.
    W poradnictwie wykorzystujemy te, które są łatwo dostępne, a jednocześnie podstawowe pomiary i ocenę zdarzeń metabolicznych.
  3. Chociaż metabolizm danej osoby można mierzyć i analizować na różne sposoby, nie jest możliwe zastosowanie w tym kierunku żadnego kompleksowego systemu. Po prostu nie ma urządzenia ani metody, która mogłaby wykryć absolutnie wszystko. Na szczęście na ciele pojawiają się również różne przejawy, które odzwierciedlają stan wydarzeń zachodzących wewnątrz ciała.
    Opracowaliśmy system, dzięki któremu w łatwy sposób możemy uzyskać informację o niektórych procesach metabolicznych zachodzących w organizmie, które przejawiają się np. w zachowaniu, jakości włosów, paznokci czy skóry, a które są bezpośrednio powiązane z jakością odżywiania.
  4. Mamy pełną świadomość, że sposób myślenia i emocje w sposób absolutnie fundamentalny wpływają na wszystkie procesy biologiczne zachodzące w organizmie.
    Szanujemy i uwzględniamy dostępne przejawy psychosomatyczne każdego klienta i odnosimy je do jakości żywienia.
  5. Ruch jest naturalną częścią naszego życia. Poziom aktywności fizycznej wpływa na metabolizm w podobnym stopniu, jak nasze emocje.
    Nasz system doradczy obejmuje również ocenę dotychczasowej aktywności fizycznej i zalecenie takiej, która pod każdym względem odpowiada klientowi.
  6. W zakresie żywienia istnieje wiele różnych teorii, często sobie zaprzeczających. Jako przykład możemy wymienić status split, żywienie według grup krwi, makrobiotykę, wegetarianizm, wegetarianizm (surowy), diety wysokowęglowodanowe czy wysokobiałkowe i wiele innych.
    Nie preferujemy żadnego z nich, ale szanujemy ich podstawy naukowe. Naszym priorytetem jest indywidualne podejście do każdego w odniesieniu do wspólnie wyznaczonego celu.
  7. Większość ludzi rozróżnia żywność zdrową i niezdrową. Jest to pojęcie wysoce względne, ponieważ ze względu na indywidualność każdego człowieka metabolizm reaguje na poszczególne pokarmy w inny sposób. To, co jest dobre dla jednego, może nie odpowiadać innemu.
    W naszym systemie dzielimy żywność na odpowiednią i nieodpowiednią. Zabierzesz od nas listę produktów polecanych oraz tych, których z wielu powodów należy unikać. Niczego nie zabraniamy, wyznaczamy jedynie kierunki w jakich powinien podążać klient jeśli chodzi o jedzenie.
  8. Współczesna nauka twierdzi, że każdy pokarm zawiera energię, określone spektrum składników odżywczych (węglowodany, tłuszcze, białka, błonnik, witaminy, minerały itp.), ma wartość indeksu glikemicznego i ładunek oraz pochłania określoną ilość energii z organizmu podczas jego trawienia. Filozofie i kultury Wschodu, próbując całościowo spojrzeć na żywienie, przekonują, że każdy pokarm dodatkowo wpływa na odczuwanie ciepła i zimna w organizmie (tzw. efekt termiczny), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu środowisko wewnętrzne i zakłóca system energetyczny człowieka (tendencja yin vs. yang).
    Nasze holistyczne podejście uwzględnia oba podejścia. Stworzyliśmy „most”, który łączy te dwa światy i odnajduje w ich połączeniu sens i porządek.
  9. Jak zatem wygląda menu, które od nas otrzymasz?

    • Jest zbilansowany pod względem ilości i proporcji podstawowych składników odżywczych.
    • Jest to energia wystarczająca - obliczamy na podstawie proporcji energii pobranej i wytworzonej.
    • Zależy nam, aby przepisy były lekkostrawne.
    • Uzyskana wartość indeksu glikemicznego oraz obciążenie całodziennych posiłków odpowiadają indywidualnym wymaganiom klienta.
    • Poszczególne receptury mają na celu utrzymanie zdrowej równowagi i równowagi w obszarze kwasowo-zasadowym.
    • Komponujemy żywność tak, aby jej oddziaływanie termiczne odpowiadało porze roku, w której aktualnie przebywamy, a jednocześnie było dostosowane do indywidualnych wymagań Klienta w związku z jego stanem zdrowia i aktywnością fizyczną.
    • Wreszcie całodzienna dieta będzie energetycznie odpowiadać wewnętrznemu nastrojowi klienta i indywidualnym sytuacjom, przez które będzie przechodził w swoim życiu.
  10. Aby teorię zastosować w praktyce, należy z wyselekcjonowanych produktów przygotować takie dania, które naprawdę „dadzą się zjeść”. Aby poradnictwo żywieniowe miało sens, należy polecać produkty o dobrym smaku.
    Oprócz listy produktów odpowiednich i nieodpowiednich, nasze doradztwo obejmuje również wyrafinowany system konkretnych przepisów na potrzeby cateringu publicznego oraz przygotowywania posiłków w domu.

mgr inż. Marcin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Jan Trávníček

Podobnie jak większość z nas, doradców, na początku oszczędzałem własne zdrowie. W tym czasie odkurzyłem stare i zapomniane odkrycia medycyny, oparte na z ich badań klinicznych stworzyłam funkcjonalne preparaty do „oczyszczania jelit”. aktywny tlen”, „odtruwanie krwi” i inne. Ale żadnych leków ani preparatów nie zastępuje zdrowej, zbilansowanej diety, ćwiczeń i pozytywnego myślenia. Kurs mgr. Jeleń zawiera wszystkie składniki naszego życia, oparte na doświadczeniu, opinie klientów i potwierdzone badaniami lekarskimi. Mam różne Certyfikat i Akredytacja Ministerstwa Zdrowia Republiki Czeskiej oraz Ministerstwa Edukacji i Kultury Republiki Czeskiej, ale dla mojej kariery najbardziej korzystny jest Certyfikat od Mgr. Płowy. Jego cenię najbardziej przyjazne podejście i fakt, że w dodatku nawet po ukończeniu kursu doradza swoim kolegom studenci.

Ing. Jarmila Štěrbová

Dziękujemy za możliwość uczestniczenia w półrocznym kursie na Konsultanta Żywieniowego. Było to wejrzenie w świat, w którym prosta logika ukazuje swoje łagodne oblicze. Zrozumienie kontekstu, jaki oferuje Twój kurs i osobiste podejście, daje możliwość wolności w parze z odpowiedzialnością za wszystkie własne decyzje. Chociaż mówię o ruchach ciała, znaczenie przekazu przenika sferę nieuchwytną i to była dla mnie najciekawsza część kursu. Dziękuję, to był zaszczyt Cię poznać.

Petra Attafová

Kurs dietetyka całkowicie zmienił nie tylko moje spojrzenie na jedzenie jako takie, ale także moje postrzeganie innych aspektów życia i naprawdę wzbogacił mnie o wiedzę, która ma odzwierciedlenie w moim codziennym funkcjonowaniu. Dziękuję bardzo za to.