Kurzy ATAC

Wstęp / / Holistyczne podejście w doradztwie

Holistyczne podejście w doradztwie

Strefa optymalnego funkcjonowania

Stosowany przez nas system poradnictwa opiera się na zasadach holistycznej (holistycznej) koncepcji osoby. Każdy człowiek jest integralną częścią środowiska, w którym żyje. Logiczne jest więc, że w pewnym stopniu wpływają na nas różne czynniki – jakość powietrza, sposób snu, stres emocjonalny, poziom aktywności fizycznej, stosowane leki i oczywiście jakość diety. Współczesna nauka potwierdza, że schorzenia te bezpośrednio wpływają na przebieg procesów metabolicznych w organizmie człowieka, są też ze sobą powiązane. Nie jest zatem możliwe wyodrębnienie między nimi konkretnych granic i rozwiązanie ich jako podczęści.

Zasada holizmu (podejścia holistycznego) mówi zatem, że jeśli chcemy, aby dieta wpływała na zachowanie naszego organizmu w pożądanym kierunku i sposób, wszystkie te czynniki muszą być uwzględniane jednakowo i przede wszystkim we wzajemnych relacjach. Ma to swoje zalety i wady. Do pozytywów należy bezkompromisowy fakt, że w ten sposób uwzględniamy maksimum tego, co wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Minusem jest to, że trudno ogarnąć i zrozumieć cały system, gdyż jest to spore spektrum powiązań i kontekstów, które trzeba wziąć pod uwagę przy ustalaniu prawidłowej diety. A to pociąga za sobą konieczność praktyki, którą trzeba nabywać.

W zakresie holistycznego podejścia do poradnictwa żywieniowego stworzyliśmy system, który w bardzo prosty sposób łączy wszystko, co wpływa na metabolizm człowieka, a jednocześnie ma bezpośredni związek z jakością odżywiania.

Jaki jest jego sekret?

  1. Szanujemy fakt, że wszystko w ciele jest połączone ze wszystkim innym. Aby móc określić, co należy poprawić w diecie, należy wiedzieć, jak klient odżywia się w dłuższej perspektywie oraz jakie pokarmy i podejście do jedzenia spowodowały odchylenie od potencjalnej równowagi.
    Z tego powodu najpierw staramy się znaleźć „wady” w długotrwałej diecie klienta.
  2. Wiemy, że współczesna nauka potrafi obliczyć i matematycznie wyrazić wiele procesów biologicznych zachodzących w organizmie człowieka. Nie komplikujemy sytuacji posługując się mierzalnymi parametrami, przez co łatwo stracić kontrolę i dochodzi do sytuacji, w których „nie widać lasu zza drzew”.
    W poradnictwie wykorzystujemy te, które są łatwo dostępne, a jednocześnie podstawowe pomiary i ocenę zdarzeń metabolicznych.
  3. Chociaż metabolizm danej osoby można mierzyć i analizować na różne sposoby, nie jest możliwe zastosowanie w tym kierunku żadnego kompleksowego systemu. Po prostu nie ma urządzenia ani metody, która mogłaby wykryć absolutnie wszystko. Na szczęście na ciele pojawiają się również różne przejawy, które odzwierciedlają stan wydarzeń zachodzących wewnątrz ciała.
    Opracowaliśmy system, dzięki któremu w łatwy sposób możemy uzyskać informację o niektórych procesach metabolicznych zachodzących w organizmie, które przejawiają się np. w zachowaniu, jakości włosów, paznokci czy skóry, a które są bezpośrednio powiązane z jakością odżywiania.
  4. Mamy pełną świadomość, że sposób myślenia i emocje w sposób absolutnie fundamentalny wpływają na wszystkie procesy biologiczne zachodzące w organizmie.
    Szanujemy i uwzględniamy dostępne przejawy psychosomatyczne każdego klienta i odnosimy je do jakości żywienia.
  5. Ruch jest naturalną częścią naszego życia. Poziom aktywności fizycznej wpływa na metabolizm w podobnym stopniu, jak nasze emocje.
    Nasz system doradczy obejmuje również ocenę dotychczasowej aktywności fizycznej i zalecenie takiej, która pod każdym względem odpowiada klientowi.
  6. W zakresie żywienia istnieje wiele różnych teorii, często sobie zaprzeczających. Jako przykład możemy wymienić status split, żywienie według grup krwi, makrobiotykę, wegetarianizm, wegetarianizm (surowy), diety wysokowęglowodanowe czy wysokobiałkowe i wiele innych.
    Nie preferujemy żadnego z nich, ale szanujemy ich podstawy naukowe. Naszym priorytetem jest indywidualne podejście do każdego w odniesieniu do wspólnie wyznaczonego celu.
  7. Większość ludzi rozróżnia żywność zdrową i niezdrową. Jest to pojęcie wysoce względne, ponieważ ze względu na indywidualność każdego człowieka metabolizm reaguje na poszczególne pokarmy w inny sposób. To, co jest dobre dla jednego, może nie odpowiadać innemu.
    W naszym systemie dzielimy żywność na odpowiednią i nieodpowiednią. Zabierzesz od nas listę produktów polecanych oraz tych, których z wielu powodów należy unikać. Niczego nie zabraniamy, wyznaczamy jedynie kierunki w jakich powinien podążać klient jeśli chodzi o jedzenie.
  8. Współczesna nauka twierdzi, że każdy pokarm zawiera energię, określone spektrum składników odżywczych (węglowodany, tłuszcze, białka, błonnik, witaminy, minerały itp.), ma wartość indeksu glikemicznego i ładunek oraz pochłania określoną ilość energii z organizmu podczas jego trawienia. Filozofie i kultury Wschodu, próbując całościowo spojrzeć na żywienie, przekonują, że każdy pokarm dodatkowo wpływa na odczuwanie ciepła i zimna w organizmie (tzw. efekt termiczny), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu środowisko wewnętrzne i zakłóca system energetyczny człowieka (tendencja yin vs. yang).
    Nasze holistyczne podejście uwzględnia oba podejścia. Stworzyliśmy „most”, który łączy te dwa światy i odnajduje w ich połączeniu sens i porządek.
  9. Jak zatem wygląda menu, które od nas otrzymasz?

    • Jest zbilansowany pod względem ilości i proporcji podstawowych składników odżywczych.
    • Jest to energia wystarczająca - obliczamy na podstawie proporcji energii pobranej i wytworzonej.
    • Zależy nam, aby przepisy były lekkostrawne.
    • Uzyskana wartość indeksu glikemicznego oraz obciążenie całodziennych posiłków odpowiadają indywidualnym wymaganiom klienta.
    • Poszczególne receptury mają na celu utrzymanie zdrowej równowagi i równowagi w obszarze kwasowo-zasadowym.
    • Komponujemy żywność tak, aby jej oddziaływanie termiczne odpowiadało porze roku, w której aktualnie przebywamy, a jednocześnie było dostosowane do indywidualnych wymagań Klienta w związku z jego stanem zdrowia i aktywnością fizyczną.
    • Wreszcie całodzienna dieta będzie energetycznie odpowiadać wewnętrznemu nastrojowi klienta i indywidualnym sytuacjom, przez które będzie przechodził w swoim życiu.
  10. Aby teorię zastosować w praktyce, należy z wyselekcjonowanych produktów przygotować takie dania, które naprawdę „dadzą się zjeść”. Aby poradnictwo żywieniowe miało sens, należy polecać produkty o dobrym smaku.
    Oprócz listy produktów odpowiednich i nieodpowiednich, nasze doradztwo obejmuje również wyrafinowany system konkretnych przepisów na potrzeby cateringu publicznego oraz przygotowywania posiłków w domu.

mgr inż. Marcin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Marie Holeňová

Decydując się na studia nad żywieniem, kurs ATAC był dla mnie oczywistym wyborem. Wśród ofert kursów dostępnych na rynku śmiem twierdzić, że nie ma konkurencji. Treść kursu i indywidualne podejście potwierdziły moją słuszność decyzji. Mówiąc ściślej, największą korzyścią dla mnie było postrzeganie zdrowia jako kompleksu. Przez kompleksową mam na myśli wiedzę nie tylko z zakresu medycyny zachodniej, ale i wschodniej. Dla mnie właśnie ta wiedza jest największą korzyścią do wykorzystania w praktyce. Nie mogę też zapomnieć o dostępie do części studenckiej, która pozostaje dla studentów nawet po ukończeniu studiów. Tę zaletę dostrzegam dopiero dzisiaj, gdy w pracy z klientami wykorzystuję materiały z kursu. Po prostu wyszukuję po imieniu temat, którym aktualnie się zajmujemy i pracuję z informacjami zarówno przy układaniu osobistych planów żywieniowych, jak i podczas konsultacji. Nie znam nic lepszego niż aplikacja ZOF do tworzenia menu, przepisów i planowania posiłków. Ci, którzy tego spróbują, nie będą zadowoleni z samych tabel kalorii. ZOF żartobliwie chowa do kieszeni „KALORYCZNE WYKRESY". Skończyłam też kwalifikację zawodową z żywienia w ATAC i zdecydowanie tego nie żałuję. Pierwotnie chciałam przejść kurs tylko po to, żeby zdobyć informacje, bez zdawania egzaminu państwowego jak większość studentów. Ale z czasem odkryłam, że chcę zarabiać na życie robiąc to, co daje mi satysfakcję. Chcę wspierać tych, którzy zastanawiają się nad ukończeniem kursu egzaminem państwowym..czyli kwalifikacją zawodową z zakresu żywienia. Nigdy nie wiadomo kiedy ten certyfikat się przyda.. Na zakończenie muszę powiedzieć, że zwykle nie jestem stronniczy w opiniach, jednak to doświadczenie zasługuje na pozytywną ocenę.

Alena Rudolf Honolková, DiS.

Na kurs Konsultanta Żywieniowego trafiłam „przypadkiem” szukając w Internecie konsultanta żywieniowego w moim miejscu zamieszkania. Oferta kursu bardzo mnie zainteresowała, zarówno pod względem merytorycznym, jak i merytorycznym. Ukończenie kursu zyskało bardzo szerokie spojrzenie nie tylko w zakresie odżywiania, ale także funkcjonowania organizmu. Dzięki temu, że lubię i interesuje mnie ten temat, zdecydowałam się kontynuować tę dziedzinę na poziomie zawodowym. Doceniam profesjonalne prowadzenie kursu, wgląd w dziedzinę żywienia jest naprawdę kompleksowy z różnych punktów widzenia. Ciekawa jest także oferta innych kursów, z których na pewno skorzystam w przyszłości, poszerzając swoje umiejętności.

Ing. Nicole Lukášková, Ph. D.

Bardzo cenię sobie wyjątkowe podejście Pana Jelínka i sposób prowadzenia kursów, ich własny systematyczność i powiązane z nią wzajemne powiązania. Wszystkie jego kolejne i wartościowe są specjalistyczne kursy i seminaria edukacyjne wkład w zakresie mojego doradztwa.