Kurzy ATAC

Wstęp / Jak uczyć się u nas / Dlaczego nie oddzielimy diety od zdrowia

Dlaczego nie oddzielimy diety od zdrowia

Dlaczego nie oddzielimy diety od zdrowia

W ostatnich latach cały świat zachodni ma obsesję na punkcie studiowania różnych sposobów odżywiania. Odżywianie stało się pewnym idolem, na który zwracają uwagę producenci żywności, suplementów diety i oczywiście ogół społeczeństwa.

Naukowcom udało się szczegółowo przeanalizować zachowanie metabolizmu. W ten sposób wiemy, jak składniki odżywcze w organizmie zachowują się w określonych warunkach oraz jakie procesy i w jakim stopniu na nie wpływają. Z tej pozycji wiemy, że dieta wpływa na nasze zdrowie na różne sposoby. W istocie udowodniliśmy naukowo to, co kiedyś twierdził Hipokrates: „Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością”.

Choć nie jesteśmy w stanie wyrazić związku diety ze zdrowiem konkretną wartością (czy dieta wpływa na nasze zdrowie o 20 %, 40 %, 60 % czy 80 %), to wiemy, że ma wpływ. To bardzo ważna informacja, która w kontekście stale ewoluującego społeczeństwa staje się mieczem obosiecznym:

Z jednej strony to wspaniałe, że mamy możliwość skierowania swojego zdrowia w pożądanym kierunku. Inaczej mówiąc, albo to ulepszyć, albo wręcz przeciwnie – wyeliminować (tak, takie osoby też istnieją i niestety jest ich niemało).

Z drugiej strony system, w którym żyjemy, doskonale wie, że zdrowie to jeden z najbardziej dochodowych biznesów wszechczasów. I to jest jeden z głównych powodów, dla których ustawodawstwo wielu krajów stara się maksymalnie kontrolować ten obszar.

Nie wierzysz?

W takim przypadku należy wziąć pod uwagę fakt, że w obszarze reklamy lub jakichkolwiek oficjalnych informacji dotyczących diety i suplementów nie można powiązać ich wpływu ze zdrowiem. Ogólnie rzecz biorąc, kategorycznie zabrania się twierdzenia, że dieta może w jakikolwiek sposób wpłynąć na zdrowie człowieka. I to nie tylko na poziomie leczenia, ale także profilaktyki, zanim pojawią się jakiekolwiek problemy.

System firmy, której jesteśmy częścią, jest po prostu tak skonfigurowany. Jednocześnie na całym świecie istnieje niezliczona ilość badań naukowych, które jednoznacznie wykazują, że sposób odżywiania jest nie tylko przyczyną pojawienia się wielu problemów zdrowotnych, ale może im także zapobiegać, a nawet w wielu sytuacjach definitywnie je rozwiązać.

Konieczne jest oczywiście przestrzeganie przepisów obowiązujących w kraju, w którym mieszkamy. Wszystko w całym wszechświecie ewoluuje – minęły już czasy, gdy na przykład bombardowano nas reklamami różnych produktów spożywczych funkcjonalnych, w których twierdzono, że jedząc je obniżymy poziom cholesterolu, schudniemy czy wyleczymy osteoporozę.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Markéta Rožanská

Kilka lat temu osiągnęłam wiek średni, kiedy ciało się zmienia, a zmiana ta często wiąże się z niekontrolowanym przyrostem masy tłuszczowej. To samo przydarzyło się mojemu organizmowi i choć zawsze dużo ćwiczyłam i myślałam, że odżywiam się „zdrowo”, to przyrostu tkanki tłuszczowej nie dało się zatrzymać. Po kilku miesiącach poszukiwań sposobów na rozsądne dostosowanie diety bez konieczności przechodzenia na dietę, natknęłam się na określenie „dieta zbilansowana”, które brzmiało wiarygodnie. Zacząłem praktykować zasady zbilansowanej diety i tworzenie się masy tłuszczowej nie tylko ustało, ale nawet cały nadmiar tłuszczu stopniowo znikał z mojego organizmu. Byłem tak zaintrygowany wglądem w niesamowity wszechświat naszej mikroflory jelitowej, że postanowiłem zająć się tym tematem profesjonalnie i zacząłem szukać odpowiednich kursów, na których mógłbym potwierdzić zdobytą wiedzę. Dziękuję losowi, że trafiłem na kursy ATAC Pana Martina Jelínka, na których nie tylko potwierdziłem swoją wiedzę, ale także w niesamowity sposób ją poszerzyłem. Z wykształcenia jestem chemikiem analitycznym i od ponad 20 lat pracuję w branży farmaceutycznej. Na organizmy klientów patrzę podobnie jak na fabrykę farmaceutyczną – aby wyprodukować leki wysokiej jakości, trzeba stale dostarczać do fabryki różne, wysokiej jakości surowce, w odpowiednich ilościach. I tak samo jest z ludzkim organizmem – my też musimy dostarczać mu wysokiej jakości składników odżywczych w odpowiednich ilościach, bo inaczej nie będzie on mógł prawidłowo i zdrowo funkcjonować. Bardzo lubię wykorzystywać aplikację ZOFapp do analizy jadłospisów moich klientów, dzięki czemu mogę bardzo szczegółowo przyjrzeć się ilości i rodzajom przyjmowanych składników odżywczych, a następnie bardzo konkretnie polecić klientom to, czego brakuje w ich diecie lub wręcz przeciwnie, w nadmiarze. Kolejną dużą zaletą jest to, że zawsze mogę wrócić do indywidualnych lekcji na kursach ATAC i czerpać z nich informacje. Współpraca z klientami indywidualnymi i często powtarzające się te same problemy i te same pytania doprowadziły mnie do decyzji o napisaniu e-booka „Podstawy zbilansowanej diety, czyli 8 jasnych wskazówek, jak na dobre dostosować dietę (słuchając swojego ciała) „. Następnie rozszerzyłam swoje wykształcenie o kwalifikację zawodową „Wykładowca kształcenia ustawicznego” – poprzez różnorodne kursy i seminaria przekazuję także sensowne i logiczne zasady zbilansowanej diety i jej bezpośredniego wpływu na zdrowie.

Jitka Kočová

Światem żywienia interesuję się już od czasów studenckich. Szukając kursu z zakresu poradnictwa żywieniowego nie chciałam po prostu nauczyć się liczyć kalorii, ale głębiej zgłębić tajniki funkcjonowania naszego organizmu i zrozumieć szersze powiązania. Sześciomiesięczny kurs na Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji zaimponował mi swoim zakresem, spełnił dokładnie moje oczekiwania. Świetne było także dołączenie aplikacji ZOF, dzięki której od razu miałem okazję zaobserwować zdobytą wiedzę podczas praktycznego tworzenia menu. Bardzo pomógł mi także fakt, że kurs był online. Teraz z radością przekazuję zdobyte informacje moim klientom, ucząc ich, jak stworzyć własną idealną dietę, a jednocześnie zrozumieć, dlaczego jest ona dla nich dobra. Wsparcie po kursie, gdy mamy jeszcze dostęp do gabinetu pana Jelínka, jest również absolutnie niesamowite, sama korzystałam już z tej opcji w pracy z bardziej wymagającym klientem. Na koniec dodałem kilka innych kursów, w tym państwowy egzamin, wracam do lekcji i czerpię z nich również w swojej praktyce. Polecam naukę u Pana Jelínka każdemu, kto zajmuje się żywieniem lub po prostu interesuje się tym tematem i ma pytania.

Bc. Zuzana Hajduková, DiS.

Minęły już dwa lata od ukończenia kursu Doradca Żywienia i Suplementacji pod kierunkiem mgr. Marcin Jelínek. I nawet po tych dwóch latach mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że nie żałuję i nigdy nie będę żałować, bo nastał zdrowy tryb życia częścią mojego codziennego życia. W ciągu półrocznego kursu wynoszącego 410 godzin I przyswoiła wiele informacji, które popychały mnie do przodu. Podłączyłem zdrowo styl życia połączony ze sportem, w który jestem całkowicie zaangażowany. W kursie Doradca ds odżywianiu i suplementacji, dowiedziałam się wielu cennych informacji, które wykorzystałam w praktyce zastosowałem, nadal aplikuję i będę to robić. Oczywiście chcę się kształcić w tym kierunku dalej, dlatego stopniowo uczęszczam na kolejne kursy pod okiem Martina Jelínka. Lubię, w jakim stylu prowadzi kursy - zawsze tworzy atmosferę spokojnego otoczenia. podziwiam go opanowanie i wrodzona inteligencja, a także talent do wykładania. Ilekroć na niego spojrzysz Mogę zadawać pytania i zawsze otrzymuję pełną odpowiedź bez rywalizacji :-). Kursy pod prowadzony przez mgr. Mogę tylko polecić Martina Jelínka. Nie tylko będziesz czuć się dobrze w spokojnej atmosferze, ale otrzymasz tyle wyczerpujących informacji, ile chcesz pragnąć więcej. Dziękuję Marcin, szczerze :-)