Wstęp / Jak uczyć się u nas / Dlaczego nie oddzielimy diety od zdrowia
W ostatnich latach cały świat zachodni ma obsesję na punkcie studiowania różnych sposobów odżywiania. Odżywianie stało się pewnym idolem, na który zwracają uwagę producenci żywności, suplementów diety i oczywiście ogół społeczeństwa.
Naukowcom udało się szczegółowo przeanalizować zachowanie metabolizmu. W ten sposób wiemy, jak składniki odżywcze w organizmie zachowują się w określonych warunkach oraz jakie procesy i w jakim stopniu na nie wpływają. Z tej pozycji wiemy, że dieta wpływa na nasze zdrowie na różne sposoby. W istocie udowodniliśmy naukowo to, co kiedyś twierdził Hipokrates: „Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością”.
Choć nie jesteśmy w stanie wyrazić związku diety ze zdrowiem konkretną wartością (czy dieta wpływa na nasze zdrowie o 20 %, 40 %, 60 % czy 80 %), to wiemy, że ma wpływ. To bardzo ważna informacja, która w kontekście stale ewoluującego społeczeństwa staje się mieczem obosiecznym:
Z jednej strony to wspaniałe, że mamy możliwość skierowania swojego zdrowia w pożądanym kierunku. Inaczej mówiąc, albo to ulepszyć, albo wręcz przeciwnie – wyeliminować (tak, takie osoby też istnieją i niestety jest ich niemało).
Z drugiej strony system, w którym żyjemy, doskonale wie, że zdrowie to jeden z najbardziej dochodowych biznesów wszechczasów. I to jest jeden z głównych powodów, dla których ustawodawstwo wielu krajów stara się maksymalnie kontrolować ten obszar.
Nie wierzysz?
W takim przypadku należy wziąć pod uwagę fakt, że w obszarze reklamy lub jakichkolwiek oficjalnych informacji dotyczących diety i suplementów nie można powiązać ich wpływu ze zdrowiem. Ogólnie rzecz biorąc, kategorycznie zabrania się twierdzenia, że dieta może w jakikolwiek sposób wpłynąć na zdrowie człowieka. I to nie tylko na poziomie leczenia, ale także profilaktyki, zanim pojawią się jakiekolwiek problemy.
System firmy, której jesteśmy częścią, jest po prostu tak skonfigurowany. Jednocześnie na całym świecie istnieje niezliczona ilość badań naukowych, które jednoznacznie wykazują, że sposób odżywiania jest nie tylko przyczyną pojawienia się wielu problemów zdrowotnych, ale może im także zapobiegać, a nawet w wielu sytuacjach definitywnie je rozwiązać.
Konieczne jest oczywiście przestrzeganie przepisów obowiązujących w kraju, w którym mieszkamy. Wszystko w całym wszechświecie ewoluuje – minęły już czasy, gdy na przykład bombardowano nas reklamami różnych produktów spożywczych funkcjonalnych, w których twierdzono, że jedząc je obniżymy poziom cholesterolu, schudniemy czy wyleczymy osteoporozę.
Mgr. Martin Jelínek
Kristína Floriánová
Od wielu lat zajmuję się tematyką fitness i zdrowego stylu życia. Chciałabym dalej podążać w tym kierunku, a ponieważ lubię się kształcić i poszerzać swoją wiedzę, zdecydowałam się na studia na kierunku Konsultant Żywieniowy. Nie mogłem wybrać lepiej. Kurs spełnił moje oczekiwania... Nie tylko, że studenci nie są spychani w jeden kierunek żywieniowy, ale dzięki kursowi zdobyłam wszechstronną wiedzę na temat żywienia, z której będę nadal korzystać, a gdybym miała wybierać jeszcze raz, to będzie kursem ponownie pod przewodnictwem Pana Jelínka.
Jaroslav Řeřábek
Ukończyłam w życiu wiele kursów, seminariów i zawsze wiązało się to z lepszą jakością życia. Jednak kurs na konsultanta żywieniowego pochłonął mnie całkowicie! ;-) Każdego roboczego dnia otrzymywaliśmy przez pół roku coraz to nowe lekcje pełne informacji o żywności, jej właściwościach i zastosowaniu. Było to dla mnie coś zupełnie nowego, kompleksowego z pełnym wsparciem w poradni na stronie internetowej, ale także mailowo czy telefonicznie. Wszystkie informacje będę przeżywać i przetwarzać jeszcze przez kilka tygodni (a było tego naprawdę sporo! :-) Najbardziej mnie poruszył fakt, że dzięki informacjom zawartym w kursie poprawiłam swoją cukrzycę z 15 do 7, a Jeszcze nie skończyłem! Byłoby wspaniale, gdyby ta informacja dotarła do szkół i to w sposób miły i uczciwy, jak w przypadku Mistrza Jelínka! Gorąco polecam każdemu ten kurs, to prawdziwa skarbnica informacji i porad! ;-)
Aleš Velich
Największą wartość odkryłem dopiero z biegiem czasu i wzrasta wraz z praktyką. Dla mnie największą wartością była wszechstronność, bezstronność spójrz na jakość i różnorodność cateringu tutaj. Rozszerzenie podstawowe świadomość możliwości oceny oraz ogólny pogląd na ciało i osobowość osoba. Największą prawdą było to, że tylko ciało klienta ma rację co mu najbardziej odpowiada. A wszystko musi kręcić się wokół tego, że każdy jest inny przeszedł przez różne zmiany i potrzebuje różnorodności w swojej diecie wstrzemięźliwość.