Kurzy ATAC

Wstęp / Jak uczyć się u nas / Dlaczego nie oddzielimy diety od zdrowia

Dlaczego nie oddzielimy diety od zdrowia

Dlaczego nie oddzielimy diety od zdrowia

W ostatnich latach cały świat zachodni ma obsesję na punkcie studiowania różnych sposobów odżywiania. Odżywianie stało się pewnym idolem, na który zwracają uwagę producenci żywności, suplementów diety i oczywiście ogół społeczeństwa.

Naukowcom udało się szczegółowo przeanalizować zachowanie metabolizmu. W ten sposób wiemy, jak składniki odżywcze w organizmie zachowują się w określonych warunkach oraz jakie procesy i w jakim stopniu na nie wpływają. Z tej pozycji wiemy, że dieta wpływa na nasze zdrowie na różne sposoby. W istocie udowodniliśmy naukowo to, co kiedyś twierdził Hipokrates: „Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością”.

Choć nie jesteśmy w stanie wyrazić związku diety ze zdrowiem konkretną wartością (czy dieta wpływa na nasze zdrowie o 20 %, 40 %, 60 % czy 80 %), to wiemy, że ma wpływ. To bardzo ważna informacja, która w kontekście stale ewoluującego społeczeństwa staje się mieczem obosiecznym:

Z jednej strony to wspaniałe, że mamy możliwość skierowania swojego zdrowia w pożądanym kierunku. Inaczej mówiąc, albo to ulepszyć, albo wręcz przeciwnie – wyeliminować (tak, takie osoby też istnieją i niestety jest ich niemało).

Z drugiej strony system, w którym żyjemy, doskonale wie, że zdrowie to jeden z najbardziej dochodowych biznesów wszechczasów. I to jest jeden z głównych powodów, dla których ustawodawstwo wielu krajów stara się maksymalnie kontrolować ten obszar.

Nie wierzysz?

W takim przypadku należy wziąć pod uwagę fakt, że w obszarze reklamy lub jakichkolwiek oficjalnych informacji dotyczących diety i suplementów nie można powiązać ich wpływu ze zdrowiem. Ogólnie rzecz biorąc, kategorycznie zabrania się twierdzenia, że dieta może w jakikolwiek sposób wpłynąć na zdrowie człowieka. I to nie tylko na poziomie leczenia, ale także profilaktyki, zanim pojawią się jakiekolwiek problemy.

System firmy, której jesteśmy częścią, jest po prostu tak skonfigurowany. Jednocześnie na całym świecie istnieje niezliczona ilość badań naukowych, które jednoznacznie wykazują, że sposób odżywiania jest nie tylko przyczyną pojawienia się wielu problemów zdrowotnych, ale może im także zapobiegać, a nawet w wielu sytuacjach definitywnie je rozwiązać.

Konieczne jest oczywiście przestrzeganie przepisów obowiązujących w kraju, w którym mieszkamy. Wszystko w całym wszechświecie ewoluuje – minęły już czasy, gdy na przykład bombardowano nas reklamami różnych produktów spożywczych funkcjonalnych, w których twierdzono, że jedząc je obniżymy poziom cholesterolu, schudniemy czy wyleczymy osteoporozę.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Radomila Unarová

Kształcenie długoterminowe pod kierunkiem Mgr. Martina Jelínka jest dla mnie wielkim wkładem ludzkim i zawodowym. Ukończyłam prawie wszystkie kursy, zarówno długoterminowe, jak i jednorazowe. Dzięki nim stale uczę się nowych informacji i utrwalam to, co już wiem. Całą zdobytą wiedzę z sukcesem wykorzystuję w swojej codziennej praktyce. Zdecydowanie mogę polecić każdemu, którzy są zainteresowani zdobyciem świeckiej lub zawodowej orientacji w dziedzinie żywienia.

Zdeňka Prušáková Řepová, Dis.

Jestem szczęśliwa i niezwykle wdzięczna, że otrzymałam dar i możliwość szerzenia wśród społeczeństwa zdrowia, urody i odżywiania - jako wsparcie dla wysokiej jakości i satysfakcjonującego życia. Na kursy Mgr. Martina Jelínka poznałem dzięki jego książkom i wykładom, które są NAJLEPSZE, profesjonalne, ciekawe, praktyczne, angażujące i w prostej formie dające się przenieść na codzienne życie zwykłych ludzi. Po przeczytaniu książki „Odżywianie w chorobach złośliwych” zapragnęłam więcej, dlatego sprawnie trafiłam na kursy online ATAC. WOW – właśnie tego potrzebowałem. W zaciszu własnego domu, w godzinach i czasie, które Ci odpowiadają, bez stresu i dojazdów. Polecam kursy każdemu bez wyjątku. Zaliczyłbym je do obowiązku szkolnego i przedmiotu obowiązkowego. Jestem zadowolony z zakresu programu, wiedzy merytorycznej, części praktycznej kursów (gra edukacyjna), części testowej, filmów, ale także poradni dla studentów, co jest bardzo korzystnym elementem. Sposób jedzenia, który sam preferuję i który jednocześnie przekazuję, pięknie współgra z całym daniem i esencją Pana Jelínka. Kursy budowane są na bardzo solidnych i stabilnych fundamentach – czyli na RÓŻNORODNOŚCI, RÓWNOWAGI, JAKOŚCI ŻYWNOŚCI, gdy wszystko musi być w zgodzie ze specyficznymi potrzebami jednostki. Pracuję z osobami cierpiącymi na nietolerancję histaminy (sam mam tę naklejkę HIT), alergie pokarmowe, egzemę, problemy trawienne itp.. i w tym ooru naprawdę dużym wyzwaniem jest ułożenie jadłospisu tak, aby dieta była zbilansowana i smaczna . Jakie pokarmy preferować, a jakich powinna unikać osoba dotknięta chorobą. Jaki styl odżywiania zastosować w profilaktyce i powstaniu różnych problemów... Osobiste i negatywne doświadczenia z zakresu medycyny, przemysłu farmaceutycznego i konsultantów żywieniowych pomogły mi otworzyć własną praktykę i Pan Mgr. Martin Jelínek przekazał mi dodatkową niezbędną wiedzę i know-how w postaci niesamowitych kursów ATAC.

Ing. Lenka Pokorná

Nauka w internetowym kursie dotyczącym żywienia dziecka była dla mnie bardzo przyjemna. Z jednej strony mogłem wybrać tempo studiowania kursu, ale mogłem też usłyszeć pewne informacje bezpośrednio od Pana Mgr. Jelínka w swoich filmach i wykładach. Od kilku lat zajmuję się żywieniem dzieci, ale kurs pozwolił mi uzyskać odpowiedzi na niektóre „podchwytliwe i dyskutowane w mediach” pytania. Dziękuję również Panu Jelínkowi za możliwość skorzystania z poradni także po zakończeniu kursu.